Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ελληνική γλωσσα: Η τελειότητα ενός άλυτου γρίφου

Κηδεύτηκε σήμερα 24/5/2016  στον Βύρωνα ο Κώστας Πολύδερας 59 ετών ( γιός του Κολιοβασίλη) Θερμά συλληπτήρια στους οικείους από το ΔΣ του Συλλόγου Αθήνας .
Η γλώσσα μας 
Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)

Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft).

Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με… συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.
(Francisco Adrados, γλωσσολόγος). 
Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο 
Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα.
Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.


Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.

Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.

Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.
Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.

Η ΣΟΦΙΑ

Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να ισχύει. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.

Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».

Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι. Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει.

Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για τη σκέψη.

Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» – ελαττώνει ως ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας. Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».

Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». ∆ιότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έλθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι το φρούτο όταν είναι άγουρο ή σαπισμένο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.

Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά . Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις τη δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία!!!
Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε (σε αρχική φάση οι Θεοί) ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας ευχαριστείται, αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα, για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και γιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σωματική μας υγεία.

Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.

Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που μόνο Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.

Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.

«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.

Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μπορείς να μιλάς σωστά σημαίνει ότι ήδη είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.

Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ

Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία αφού προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.

Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:
«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».

Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα:

«Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε ένα άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο
παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της.
Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».

Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.

Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.

«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ’εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α.Τζιροπούλου-Ευσταθίου.
Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να θαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».

∆υστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ό,τι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.

Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.
Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία
γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».

Από το Ελληνικό Αρχείο

Συντάκτης: Δημήτριος Καραπιστόλης

17 σχόλια :

  1. Ανώνυμος24/5/16 14:35

    η γλώσσα που μιλάει ο τσ(ο)κολώτος που έχει τις ρίζες της????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/5/16 16:05

    Ακουσα απο πατριωτισα που δεν εχει φυγει απο το χωριο για το συννεφιασμενο ουρανο:εχει μεγαλη συνοχη ο καιρος η δε γιαγιαμου ελεγε τον αρχαιο παρακειμενο του πηγαινω αναγραμματισμενο :εδιαηκα =διηκα=εχω παει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/5/16 17:57

    ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΡΙΖΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ.ΠΟΥΡΝΑΡΟΡΙΖΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/5/16 17:59

    mpravo gia thn anarthsh nis....apo madagaskarh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/5/16 18:03

    ντριβέλι ουι yes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/5/16 18:47

    Σκαπετηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/5/16 19:51

    Βάλτε τα χρέη του MEGA μαζί με του ALTER της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να βγουν ένα δις στρογγυλά να τα πληρώσουμε από τα πρόστιμα στον τυροπιτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος24/5/16 20:11

    Οδυσσέας Ελύτης

    Ἀπὸ τὸ Ἄξιόν Ἐστι:
    Τὴ γλῶσσα μου ἔδωσαν ἑλληνικὴ


    Τὴ γλῶσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική.
    τὸ σπίτι φτωχικὸ στὶς ἀμμουδιὲς τοῦ Ὁμήρου...
    Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου στὶς ἀμμουδιὲς τοῦ Ὁμήρου...
    Ἐκεῖ σπάροι καὶ πέρκες
    ἀνεμόδαρτα ρήματα
    ρεύματα πράσινα μὲς στὰ γαλάζια
    ὅσα εἶδα στὰ σπλάχνα μου ν' ἀνάβουνε
    σφουγγάρια, μέδουσες
    μὲ τὰ πρῶτα λόγια τῶν Σειρήνων
    ὄστρακα ρόδινα μὲ τὰ πρῶτα μαῦρα ρίγη...
    Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου, μὲ τὰ πρῶτα μαῦρα ρίγη...
    Ἐκεῖ ρόδια, κυδώνια
    θεοὶ μελαχροινοί, θεῖοι κ' ἐξάδελφοι
    τὸ λάδι ἀδειάζοντας μὲς στὰ πελώρια κιούπια.
    Καὶ πνοὲς ἀπὸ τὴ ρεμματιὰ εὐωδιάζοντας
    λυγαριὰ καὶ σχῖνο
    σπάρτο καὶ πιπερόριζα
    μὲ τὰ πρῶτα πιπίσματα τῶν σπίνων
    ψαλμῳδίες γλυκὲς μὲ τὰ πρῶτα-πρῶτα Δόξα Σοί...
    Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου, μὲ τὰ πρῶτα-πρῶτα Δόξα Σοί!..
    Ἐκεῖ δάφνες καὶ βάγια
    θυμιατὸ καὶ λιβάνισμα
    τὶς πάλες εὐλογώντας καὶ τὰ καριοφίλια
    στὸ χῶμα τὸ στρωμένο μὲ τ' ἀμπελομάντιλα,
    κνῖσες, τσουγκρίσματα
    καὶ Χριστὸς Ἀνέστη
    μὲ τὰ πρῶτα σμπάρα τῶν Ἑλλήνων!
    Ἀγάπες μυστικὲς μὲ τὰ πρῶτα λόγια του Ὕμνου...
    Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου, μὲ τὰ πρῶτα λόγια του "Υμνου.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ :ΦΟΞ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος25/5/16 11:41

    Είμαστε η πρώτη χώρα στην ιστορία της οικουμένης που οικειοθελώς καταλύεται ως συγκροτημένο κράτος. Άλλη μια τρισάθλια πρωτιά για την κρατούσα τάξη στην Ελλάδα.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ-ΕΠΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος25/5/16 12:03

    Μαλλον δε βγηκανε ουλα τα νουμερα στη βουλη....αγωνισου εχεις περθωριο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/5/16 12:42

    εχεις να προτεινεις αλλο νουμερο...προτεινετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/5/16 16:38

    ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΨΗΦΙΣΤΕ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΩ ΟΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΝ.ΕΙΔΑΤΕ ΧΘΕΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΛΥΠΗΜΕΝΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚΑΝΕ ΕΝΩ Ο ΑΔΩΝΗΣ ΚΑΥΧΙΟΤΑΝ. Ο ΔΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΠΩΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ.....

    ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ. ΤΩΡΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.....Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ. ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ. ΤΟ ΕΓΓΥΑΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος25/5/16 17:03

    16.38 ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΣΟ ΒΛΑΚΑΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ ΕΙΣΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος25/5/16 19:04

    1638 ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΒΛΑΚΑΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΔΗΜΑΡΑ ΠΟΣΟ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΗΤΑΝ.
    ΔΕΝ ΕΝΙΩΣΕΣ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΕΝΟΥ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΦΙΞΙΜΟ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.ΝΑΙ ΕΓΩ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΚΚΕ ΕΠΑΜ ΟΤΑΝ ΕΒΛΕΠΑ ΤΟΝ ΑΔΩΝΗ ΝΑ ΚΟΚΟΡΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΝΑΧΟΡΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος25/5/16 23:40

    η βλακεια σου απο πανω δεν εχει ορια...αειντε ρε χαιβανι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος26/5/16 09:22

    τελικα θα αποφασισεις με τι θα γραφεις????

    μα ποσο νουμερο εισαι ρε πατριωτη????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος26/5/16 15:50

    γιατι μοιρασατε την αλφαβητα.....τι λες ωρε ζαγαρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.