Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

Ποιοι και πόσοι είναι οι... καλικάντζαροι! Μάθετε τα ονόματα και τις ιδιότητές τους -

Οι καλικάντζαροι είναι μια παλιά παράδοση στην πατρίδα μας. Και σε κάθε τόπο και πιο πολύ στα χωριά, υπάρχουν χίλιοι θρύλοι και έθιμα γύρω από αυτούς. Εμφανίζονται κάθε Χριστούγεννα.

Μερικοί λένε ότι είναι πνεύματα, άλλα καλά και άλλα κακά. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι είναι παράξενα όντα, μαλλιαρά και ότι τρυπώνουν στα σπίτια από τις καμινάδες. Τις νύκτες πηγαίνουν και κλέβουν τα φαγητά που βρίσκουν και… πιο πολύ τα σύκα γιατί τους αρέσουν πολύ. 
Έρχονται την παραμονή των Χριστουγέννων και… ζουν ανάμεσά μας 12 ημέρες: την 25,26,27, 28,29,30 και 31 Δεκεμβρίου, την 1,2, 3,4, 5 Ιανουαρίου και φεύγουν των Φώτων. 
Αρχηγός τους είναι ο Μαντρακούκος, που είναι κουτσός κι άγριος και ο πιο επικίνδυνος απ” όλη την ομάδα. Ακολουθεί ο Μαγάρας, με την τεράστια κοιλιά του, ο οποίος μαγαρίζει όλα τα φαγητά και τα γλυκά. Επίσης έρχεται ο Κωλοβελόνης, που είναι αδύνατος και σουβλερός σα μακαρόνι και περνά από κλειδαρότρυπες και χαραμάδες. Άλλος είναι ο Κοψαχείλης με τεράστια κοφτερά δόντια, που κρέμονται από το στόμα του. Κανένας δεν μοιάζει με τον άλλο και έχει ο καθένας το κουσούρι του.

Οι καλικάντζαροι έχουν ονόματα σύμφωνα με τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά τους. Πιο συγκεκριμένα:

1) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΜΑΛΑΓΑΝΑΣ
Ο Μαλαγάνας θέλει πολύ προσοχή γιατί ξεγελάει τα παιδιά με γλυκόλογα και έτσι καταφέρνει να τους παίρνει τα γλυκά

2) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΗΣ
Ο Τρικλοπόδης έχει χταποδίσιο χέρι που το χώνει παντού και σκουντουφλάνε πάνω του οι άνθρωποι. Του αρέσει πολύ να μπερδεύει τις κλωστές από το πλεχτό της γιαγιάς.

3) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΑΡΟΣ
Ο Πλανήταρος πλανεύει τους ανθρώπους γιατί μπορεί να μεταμορφώνεται σε ζώο ή σε κουβάρι .

4) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΜΑΛΑΠΕΡΔΑΣ
Του Μαλαπέρδα του αρέσει να κατουράει και στα φαγητά την ώρα που μαγειρεύονται. Γι’ αυτό όσες νοικοκυρές τον ξέρουν φροντίζουν να κλείνουν καλά το καπάκι της κατσαρόλας τους.

5) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΜΑΓΑΡΑΣ
Ο Μαγάρας έχει μια κοιλιά σαν τούμπανο και αφήνει βρομερά αέρια πάνω στα φαγητά των ανθρώπων.

6) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΜΑΝΤΡΑΚΟΥΚΟΣ
Αυτός ο αρχικαλικάντζαρος την ημέρα κρύβεται στις μάντρες και τη νύχτα βγαίνει και πειράζει τις γυναίκες που περπατούν στο δρόμο. Είναι κοντόχοντρος, τραγοπόδαρος, καραφλός, ασχημομούρης, πιο πολύ απ’ τους άλλους και πολύ επικίνδυνος .

7) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΚΑΤΑΧΑΝΑΣ
Ο Καταχανάς τρώει διαρκώς και τα πάντα. Ρεύεται και βρωμάει απαίσια.

8) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΠΕΡΙΔΡΟΜΟΣ
Ο Περίδρομος είναι ο άλλος φαταούλας της παρέας.

9) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ
Ο Κουλοχέρης είναι σαραβαλιασμένος, μ’ ένα χέρι κοντό κι ένα μακρύ κι όλο μπερδεύεται και πέφτει κάτω.

10) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΠΑΡΩΡΙΤΗΣ
Ο Παρωρίτης έχει μύτη σαν προβοσκίδα και πολύ μαλακή. Εμφανίζεται λίγη ώρα πριν λαλήσει ο πετεινός, αξημέρωτα κι έχει μανία να παίρνει τις φωνές των ανθρώπων.

11) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΓΟΥΡΛΟΣ
Ο Γουρλός έχει τα μάτια του τεράστια σαν αυγά και πεταμένα έξω. Φυσικά δεν του ξεφεύγει τίποτα.

12) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΚΟΨΟΜΕΣΙΤΗΣ
Ο Κοψομεσίτης είναι κουτσός και καμπούρης και πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους καλικάντζαρους του αρέσουν οι τηγανίτες με το μέλι.

13) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΣΤΡΑΒΟΛΑΙΜΗΣ
Το χαρακτηριστικό του Στραβολαίμη είναι ότι στριφογυρνάει διαρκώς σα σβούρα το κεφάλι του.

14) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ

Του Κοψαχείλη τα δόντια είναι τεράστια και κρέμονται έξω από τα χείλη του . Του αρέσει να κοροϊδεύει τους παπάδες και γι αυτό φορά συνήθως ένα ψεύτικο καλυμμαύκι.

15) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΚΩΛΟΒΕΛΟΝΗΣ
Ο Κωλοβελόνης είναι μακρύς σαν μακαρόνι κι έτσι μπορεί εύκολα να περνάει από τις κλειδαρότρυπες κι από τις τρύπες του κόσκινου. Είναι ιδιαίτερα σβέλτος και γρήγορος στις κινήσεις του. Λένε πως ίσως ο Κωλοβελόνης να έχει ουρά που καταλήγει σε βέλος.

16) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΒΑΤΡΑΚΟΥΚΟΣ
Ο Βατρακούκος είναι θεόρατος και ολόιδιος βάτραχος.

17) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΔΑΡΟΣ
Η μεγαλειότητά του είναι φαλακρός και κασιδιάρης κι έχει ένα κατσικίσιο ποδάρι . Είναι κακορίζικος, ελεεινός και γρουσούζης. Όπου βάλει το κατσικίσιο του ποδάρι φέρνει καταστροφή.

18) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ
Η αφεντιά του είναι κουτσός. Λένε μάλιστα πως τον κούτσανε μια κλωτσιά από το γαϊδούρι της Μάρως, μιας χωριατοπούλας που την κυνηγούσε κάποτε ο Παγανός για να την κάνει γυναίκα του, αλλά αυτή κρύφτηκε στα σακιά με το αλεύρι που είχε φορτωμένα στο γαϊδούρι της και κατάφερε να του ξεφύγει. Ο Παγανός έτρεξε μανιασμένος κοντά στο γαϊδούρι και την έψαχνε. Το ζωντανό τότε τρόμαξε τόσο πολύ που άρχισε να κλωτσάει. Μια δυνατή φαίνεται πως έφαγε ο Παγανός και σακατεύτηκε. Ο Παγανός λατρεύει τη στάχτη και γι’ αυτό τρυπώνει από τις καμινάδες. Φοβάται όμως πιο πολύ απ’ όλους τους Καλικάντζαρους τη φωτιά και γι’ αυτό οι νοικοκύρηδες φροντίζουν να μη σβήσει κατά τη διάρκεια του δωδεκαήμερου. Ρίχνουν μάλιστα και αλάτι που κάνει θόρυβο όταν πέσει στη φωτιά, για να τον τρομάξουν ακόμα περισσότερο, όπως αναφέρει το strange.

Τα… τρολ
Μορφές σαν αυτές των καλικαντζάρων υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους λαούς του κόσμου. Πιο γνωστά είναι τα Νορβηγικά τρολ. Τρολ ονομάζονται τρομακτικά όντα της Νορβηγικής μυθολογίας που πολλές φορές χαρακτηρίζονται και ως ανθρωποφάγα. Τα τελευταία χρόνια ο όρος τρολ χρησιμοποιείται για τους χρήστες του διαδικτύου, που όπως οι καλικάντζαροι, μπαίνουν σε ένα θέμα, μια συζήτηση, μια άποψη για να την καταστρέψουν προσβάλλοντας με κάθε τρόπο τον συντάκτης της.

11 σχόλια :

ΑΒΑΔΑΙΟΣ είπε...

ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΆ,μεγάλε. Ευχόμαστε κατά το Νέο Έτος να καταχωρούνται περισσότερα γλανιτσιώτικα, αλλά πού να τα βρούμε οι δόλιοι... "Στέρεψε η βρύση, Χρύσω μου, στέρεψαν τα ποτάμια", λέει το δημώδες. Για την ακρίβεια, στέρεψε η Λιάσκοβα, στέρεψε και ο Σόλων (ο αστείρευτος )!

ΑΒΑΔΑΙΟΣ

Nis είπε...

Καλή Χρονιά Αβ
Όπως τα λες είναι .Πάνε οι γάμοι, πάνε τα πανηγύρια ,πάνε τα παλικάρια, πάνε και οι νυφάδες. Δεν απλογιέται κανείς πια. Κυνηγάω την είδηση από το χωριό με ντουφέκι και δεν την βρίσκω Στο τέλος θα το γυρίσω κατά το Σόλωνα και θα έχω γράψιμο για 5 χρονια.

Γορτύνιος - ΙΣΒ είπε...

Τα Καρκατζέλια όπως φαίνεται στην χώρα μας δεν φύγανε, δεν φεύγουνε, παρά τους τόσους Μεγάλους Αγιασμούς που κάθε χρόνο κάνουμε!...
Και ολοχρονίς, σε όλες τις εκκλησιές μας, κεριά ανάβουμε πολλά, καίμε με τις λίμπρες το λιβάνι, στα νοικοκυριά, στις εκκλησιές, στα μοναστήρια!...
Η λαμογιά τους θεριεύει!...
Τα ξόρκια, τα διαβάζουμε, μα και αυτά, δεν φτάνουν!...
Τίποτα δεν κάνουν!….
Και εδώ τα καρκατζέλια κάθονται σταυροπόδι!...
Και ροκανίζουν!...ροκανίζουν…. Τα συθέμαλα!...
Τι άλλο πια, ο χριστιανός να κάνει;
Απελπισμένα τώρα κρατάει το κεφάλι...

Ανώνυμος είπε...

επαθαμε φουιτ αγαπητε αββαδαιε,και απανου στην αναμπουμπουλα ειπαμε να λυσουμε τα εθνικα προβληματα δινοντας δρομους λυσεις κατα πως συμφερει τον καθεναν μας..δε μπαινει και κανενας να αχουγιαξει ..ροβοληκαμε μπιτι σου λεου.μπηκανε και κατι τσιουπες εδω,τις προγκιξαμε και λουμωσανε δυστυχως.χασαμε πατριωτη, κινισαμε να παμε βραχακια απανου βρυση και αντι να παμε το ισιο δρομο παμε μεσω παλιοπυργου. μαλλι για ξασιμο γινικαμε.ακρη μονο ενας μπορει να βρει.ο σολωνας....................gerolykos

Ανώνυμος είπε...

ο σολωνας εχει μια γιδα στο καζανι κι ενα κοπαδι καβα zioypakas

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΔΕΣ ΤΩΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

οι στερφες τρωγονται

Αβαδαίος είπε...


Και του χρόνου νεώτερος, Γερόλυκε.

Τελικά, ένας είναι ο Σόλων... και το χάρισμα αυτού ο ορθολογισμός. (Που να μη βασκαθεί, Παναγία μου !)
Αβαδαίος.

Ανώνυμος είπε...

αν τουφεκισεις τον Σολωνα νις ειναι σαν να τουφεκας ολο το χωριο

Ανώνυμος είπε...

πωπω φιλε ευχη....θενκιου εις την ευρωπαικην,και τωρα εμαθα πως λενε την ικανοτητα να μπερδευωξεμπερδευεις τα ασυμαζευτα,ορθολογισμος!!!!!!!!!τις ευχες του γερου για χρονια καλα.gerolykos

Ανώνυμος είπε...

Ρε αυτό το παιδί να μην έχει μια φορά άδικο?!!