Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ναόμι Κλάιν: Οχι δεν φταίει ο άνθρακας, φταίει ο καπιταλισμός

Μετά το «Το Δόγμα του Σοκ» που ενεργοποίησε ένα παγκόσμιο κίνημα κατά του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, η Καναδή δημοσιογράφος- ερευνήτρια Ναόμι Κλάιν αποκαλύπτει με το νέο της βιβλίο τον κυνισμό της ελίτ των μεγάλων ρυπογόνων εταιρειών του πλανήτη.
Το νέο της βιβλίο «Αυτό αλλάζει τα πάντα – Καπιταλισμός εναντίον κλίματος» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη αριθμεί 694 σελίδες γεμάτες στοιχεία , μαρτυρίες και ντοκουμέντα που συνοψίζονται στο επιμύθιο: Όχι, δεν φταίει ο άνθρακας, φταίει ο καπιταλισμός! Το έργο αυτό είναι η Βίβλος για να γενεσιουργά αίτια του ολέθρου της περιλάλητης βιομηχανικής ανάπτυξης.
Το βιβλίο, που είναι αφιερωμένο στο δίχρονο γιό της Τόμα- στον οποίο εύχεται να ζήσει σε ένα κόσμο όπου θα υπάρχουν πεταλούδες και δεν θα έχουν εξαφανισθεί από την υπερθέρμανση.
Γράφοντας σε αφηγηματικό τόνο και σε πρώτο πρόσωπο, η συγγραφέας- ακτιβίστρια δεν κρύβει ότι και η ίδια, πριν ξεκινήσει αυτή την έρευνα, δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κινδύνου που απειλεί τη Γη αλλά και το μέγεθος της απόκρυψης του προβλήματος από τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Δύσης, σε συνδυασμό με την αμεριμνησία των απλών ανθρώπων που δεν έχουν κανένα συμφέρον να παραβλέπουν.

Διαβάστε αποσπάσματα από την εισαγωγή του βιβλίου της που πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά τον Σεπτέμβριο του 2014. Από την Εποχή.

ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ: Η κλιματική αλλαγή ως απειλή, αλλά και ως ευκαιρία

Γιατί έγραψα το βιβλίο “This Changes Everything: Capitalism vs The Climate”

Την περασμένη βδομάδα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν «This Changes Everything: Capitalism vs The Climate» («Αυτό τα αλλάζει όλα: Ο καπιταλισμός εναντίον του κλίματος»). Όπως τονίζει και η ίδια σχετικά με το βιβλίο της πρέπει «να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η αλήθεια -αν και άβολη- είναι ότι το ζήτημα δεν αφορά τον άνθρακα, αλλά τον καπιταλισμό» Δημοσιεύουμε σήμερα απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου της που εξηγεί, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, τους λόγους που αποφάσισε να αναδείξει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Tης Ναόμι Κλάιν

Ακούστηκε μια φωνή από τα μεγάφωνα: παρακαλούνται οι επιβάτες της πτήσης 3935 από Ουάσιγκτον για Τσάρλεστον να μαζέψουν τις χειραποσκευές τους και να εκκενώσουν το αεροσκάφος. Κατέβηκαν από τις σκάλες και μαζεύτηκαν στην καυτή άσφαλτο. Εκεί αντίκρισαν ένα ασυνήθιστο θέαμα: οι ρόδες του τζετ των αμερικανικών αερογραμμών είχαν βυθιστεί στο μαύρο οδόστρωμα σαν να ήταν φρέσκο τσιμέντο. Οι ρόδες είχαν φτάσει πολύ βαθιά και έτσι το όχημα που κατέφτασε για να ρυμουλκήσει το αεροπλάνο δεν τα κατάφερνε. Η εταιρεία ήλπιζε ότι χωρίς το βάρος των τριανταπέντε επιβατών το αεροσκάφος θα ήταν αρκετά ελαφρύ για να ξεκολλήσει. Έκανε όμως λάθος. Κάποιος ανέβασε μια φωτογραφία «Γιατί ακυρώθηκε η πτήση μου; Επειδή στην Ουάσιγκτον κάνει τόση ζέστη που το αεροπλάνο βούλιαξε δέκα εκατοστά μέσα στην άσφαλτο.»
Τελικά ήρθε ένα μεγαλύτερο ρυμουλκό όχημα με μεγαλύτερη ισχύ και κατάφερε να απεγκλωβίσει το αεροπλάνο. Η πτήση πραγματοποιήθηκε με 3 ώρες καθυστέρηση. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας παρουσίασε ως αιτία του γεγονότος την «πολύ ασυνήθιστη θερμοκρασία».
Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού του 2012 ήταν πράγματι ασυνήθιστα υψηλές (το ίδιο συνέβη το προηγούμενο και το επόμενο καλοκαίρι). Και η αιτία δεν αποτελεί μυστήριο: πρόκειται για την ασύστολη χρήση ορυκτών καυσίμων (…) Η ειρωνεία της υπόθεσης -το γεγονός ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων μεταβάλλει τόσο δραστικά το κλίμα ώστε να δημιουργεί προβλήματα στη χρήση ορυκτών καυσίμων- δεν απέτρεψε τους επιβάτες της πτήσης 3935 από το να επανεπιβιβαστούν στο αεροσκάφος και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ούτε αναφέρθηκε η κλιματική αλλαγή στη κάλυψη της είδησης.
Δεν έχω το δικαίωμα να κρίνω τους επιβάτες. Όσοι από εμάς ζούμε μια έντονα καταναλωτική ζωή, όπου και να βρισκόμαστε, είμαστε μεταφορικά επιβάτες της πτήσης 3935. Ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση που απειλεί την επιβίωση του είδους μας, ολόκληρος ο πολιτισμός μας συνεχίζει να κάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα που προκάλεσε αυτή την κρίση, καταβάλλοντας απλώς λίγο περισσότερο κόπο. Όπως η αεροπορική εταιρία έφερε δυνατότερο ρυμουλκό για το αεροπλάνο, έτσι και η παγκόσμια οικονομία ανεβάζει τον πήχη από τις συμβατικές πηγές ορυκτών καυσίμων σε ακόμα πιο ρυπογόνες και επικίνδυνες εκδοχές (…)
Εν τω μεταξύ, κάθε βεβιασμένη φυσική καταστροφή παράγει νέα ειρωνικά στιγμιότυπα ενός κλίματος που γίνεται όλο και πιο αφιλόξενο για τις ίδιες τις βιομηχανίες που ευθύνονται για την υπερθέρμανσή του. Όπως οι ιστορικές πλημμύρες του 2013 στο Calgary, που ανάγκασαν τους επικεφαλής των πετρελαϊκών εταιρειών που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα ασφαλτούχου άμμου της Αλμπέρτα να στείλουν τους εργαζόμενους στα σπίτια τους και να εξαφανιστούν, ενώ ένα τρένο που μετέφερε εύφλεκτα προϊόντα πετρελαίου κόντεψε να ανατραπεί όταν μια σιδηροδρομική γέφυρα κατέρρευσε. Ή όπως η ξηρασία που χτύπησε το Μισισιπή την προηγούμενη χρονιά, ρίχνοντας τόσο τη στάθμη του νερού, ώστε τα πετρελαιοφόρα πλοία να μείνουν ακινητοποιημένα για μέρες, περιμένοντας τους μηχανικούς του στρατού να σκάψουν ένα κανάλι (…)

Θυμόμαστε και ξεχνάμε

Η εμπειρία μιας τέτοιας γνωστικής παραφωνίας είναι μέρος της ζωής μας σε αυτή την αντιφατική ιστορική στιγμή που μια κρίση που συστηματικά αγνοούσαμε μας χτυπάει κατακέφαλα –κι εμείς πολλαπλασιάζουμε τους παράγοντες που μας οδήγησαν αρχικά σε αυτή την κρίση.
Αρνιόμουν να ασχοληθώ με την κλιματική αλλαγή για περισσότερο καιρό από όσο θα ήθελα να παραδεχτώ. Φυσικά και ήξερα ότι συμβαίνει. Δεν ήμουν σαν τον Ντόναλντ Τραμπ και το Tea Party που έλεγαν ότι αφού υπάρχει ακόμα χειμώνας, όλα είναι ένα ψέμα. Αλλά δεν μελετούσα αρκετά τις λεπτομέρειες και διάβαζα βιαστικά τις ειδήσεις ή διάβαζα μόνο όσες ήταν πολύ τρομακτικές. Είχα πείσει τον εαυτό μου ότι η επιστήμη παραείναι περίπλοκη για μένα και ότι οι περιβαλλοντολόγοι έχουν το θέμα υπό έλεγχο. Και συνέχιζα να συμπεριφέρομαι σαν να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα με τη γυαλιστερή κάρτα στο πορτοφόλι μου που με κατέτασσε στην κατηγορία «ελίτ» των συχνών πελατών αερογραμμών.
Πάρα πολλοί αρνούμαστε την κλιματική αλλαγή με παρόμοιο τρόπο. Ρίχνουμε μια ματιά και μετά την ξεχνάμε. Ή ασχολούμαστε, αλλά μετά το γυρίζουμε σε αστείο («κι άλλα σημάδια της Αποκάλυψης!»), που είναι ένας άλλος τρόπος να αδιαφορούμε.
Ή ασχολούμαστε αλλά καθησυχάζουμε τον εαυτό μας με ιστορίες για την ευφυΐα των ανθρώπων που θα εφεύρουν ένα τεχνολογικό θαύμα που θα εξαφανίσει με μαγικό τρόπο το διοξείδιο του άνθρακα από τον ουρανό και θα ελαττώσει τη θερμότητα του ήλιου. Πράγμα το οποίο, όπως κατάλαβα κάνοντας έρευνα για αυτό το βιβλίο, είναι ακόμα ένας τρόπος να αδιαφορούμε.
Ή λέμε στον εαυτό μας ότι δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με κάτι τόσο μακρινό και αφηρημένο –ακόμα κι αν έχουμε δει το νερό στο μετρό της Νέας Υόρκης και τους ανθρώπους στις στέγες των σπιτιών της Νέας Ορλεάνης και ξέρουμε ότι κανείς δεν είναι ασφαλής –οι πιο ευάλωτοι λιγότερο από όλους. Αν και κατανοητός, αυτός ο τρόπος σκέψης είναι επίσης ένας τρόπος να αδιαφορούμε.
Ή ασχολούμαστε αλλά νομίζουμε ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Προβληματιζόμαστε, ψωνίζουμε κατευθείαν από παραγωγούς, αφήνουμε το αυτοκίνητο στο σπίτι, αλλά ξεχνάμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε πραγματικά το σύστημα που κάνει την κρίση αναπόφευκτη, επειδή αυτό θα έφερνε «αρνητική ενέργεια» και δεν μπορεί να πετύχει. Και φαίνεται σαν να ασχολούμαστε, επειδή οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας είναι όντως μέρος της λύσης, αλλά εξακολουθούμε να κωφεύουμε από τη μία πλευρά.
Ίσως να ασχολούμαστε πραγματικά, αλλά έπειτα, αναπόφευκτα, ξαναξεχνάμε. Θυμόμαστε και ξεχνάμε. Έτσι είναι η κλιματική αλλαγή: είναι δύσκολο να μείνει κανείς συγκεντρωμένος για πολύ. Διατηρούμε μια πότε-ναι-πότε-όχι οικολογική αμνησία για πολύ λογικούς λόγους. Αρνούμαστε, γιατί φοβόμαστε ότι αν επιτρέψουμε την πλήρη πραγματικότητα της κρίσης να μπει μέσα μας τίποτα δε θα είναι πια το ίδιο. Κι αυτό είναι αλήθεια.
Ξέρουμε ότι αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς να αυξάνουμε τις εκπομπές αερίων κάθε χρόνο, η κλιματική αλλαγή δε θα αφήσει τίποτα στον κόσμο μας όπως είναι. Οι μεγάλες πόλεις θα βυθιστούν, αρχαίοι πολιτισμοί θα χαθούν στη θάλασσα, και είναι πολύ πιθανό τα παιδιά μας να περάσουν μεγάλο μέρος της ζωής τους προσπαθώντας να γλιτώσουν και να αποκαταστήσουν τις ζημιές από τρομερούς κατακλυσμούς και ακραίες ξηρασίες. Δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Ας συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε τώρα, είτε να περιμένουμε μια τεχνολογική λύση ή να καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά ή να δικαιολογούμαστε ότι δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε.
Αρκεί να μην αντιδράσουμε σε μια τέτοια κρίση που απειλεί τα πάντα. Αρκεί να συνεχίσουμε να παριστάνουμε ότι δεν είμαστε τρομοκρατημένοι. Και έτσι, σιγά σιγά, θα φτάσουμε στο σημείο που φοβόμαστε περισσότερο, αυτό από το οποίο αποστρέφαμε το βλέμμα. Δε χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια.

Ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη Γη

Υπάρχουν τρόποι να αποτρέψουμε αυτό το ζοφερό μέλλον, ή τουλάχιστον να το κάνουμε πολύ λιγότερο φρικτό. Αλλά το θέμα είναι ότι κι αυτοί προϋποθέτουν να αλλάξουμε τα πάντα. Για εμάς, τους καταναλωτές, προϋποθέτει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, τη λειτουργία της οικονομίας μας, ακόμα και τις ιστορίες που λέμε για τη θέση μας στον κόσμο. Το καλό νέο είναι ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν είναι και τόσο καταστροφικές. Πολλές είναι και συναρπαστικές. Αλλά μου πήρε πολύ καιρό να το ανακαλύψω.
Θυμάμαι ακριβώς τη στιγμή που σταμάτησα να αποστρέφω το βλέμμα μου από την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, ή τουλάχιστον την πρώτη φορά που την περιεργάστηκα καλά. Ήταν στη Γενεύη, τον Απρίλιο του 2009, και είχα συνάντηση με την εκπρόσωπο της Βολιβίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, που προς έκπληξή μου ήταν μια νέα γυναίκα που την έλεγαν Ανγκέλικα Ναβάρο Λάνος. Καθώς η Βολιβία είναι φτωχή χώρα με μικρό προϋπολογισμό για τα διεθνή ζητήματα, η Ναβάρο Λάνος είχε αναλάβει και το θέμα της κλιματικής αλλαγής εκτός από τα καθήκοντά τις σχετικά με τις συναλλαγές. Στη διάρκεια του μεσημεριανού σε ένα άδειο κινέζικο εστιατόριο, μου εξήγησε (χρησιμοποιώντας τα τσοπστικ για να κατασκευάσει ένα γράφημα για την παγκόσμια τροχιά των εκπομπών αερίων) ότι βλέπει την κλιματική αλλαγή και ως φοβερή απειλή αλλά και ως ευκαιρία.
Είναι προφανές γιατί την βλέπει ως απειλή: η Βολιβία εξαρτάται άμεσα από τους παγετώνες για πόσιμο νερό και για άρδευση και οι λευκές κορυφές των βουνών γύρω από την πρωτεύουσά της αρχίζουν να γίνονται καφέ και γκρίζες σε ανησυχητικό βαθμό. Η ευκαιρία είναι ότι, εφόσον χώρες όπως η Βολιβία δε συνέβαλαν σχεδόν καθόλου στην εκτίναξη των επιπέδων εκπομπών αερίων, θα μπορούσαν να ανακηρυχθούν «κλιματικοί πιστωτές», που τους οφείλονται χρήματα και τεχνική υποστήριξη από τις χώρες που εκπέμπουν περισσότερο για να καλύψουν το μεγάλο κόστος της διαχείρισης καταστροφών σχετικών με την κλιματική αλλαγή, αλλά και για να βοηθηθούν να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας πράσινη ενέργεια.
Η Ναβάρο Λάνος πρόσφατα μίλησε στο συνέδριο για το κλίμα του ΟΗΕ, όπου ανέπτυξε τη σκέψη για μια τέτοιου είδους μεταφορά πλούτου, και μου έδωσε ένα αντίτυπο της ομιλίας της. «Εκατομμύρια άνθρωποι», έγραφε, «σε μικρά νησιά, σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, σε ηπειρωτικές χώρες όπως και στις ευάλωτες κοινότητες της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Κίνας, σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από τις συνέπειες ενός προβλήματος, στο οποίο δε συνέβαλαν. Αν θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων στην επόμενη δεκαετία πρέπει να κινητοποιηθούμε μαζικά, όσο ποτέ στην ιστορία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη Γη. Το σχέδιο αυτό πρέπει να κινητοποιήσει χρηματοδότηση και παροχή τεχνολογικής υποστήριξης σε μεγέθη που δεν έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία σε κάθε χώρα για να εξασφαλιστεί ότι θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων ενώ θα ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Έχουμε μόνο δέκα χρόνια.»
Φυσικά ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη Γη θα ήταν πολύ κοστοβόρο –εκατοντάδες δισεκατομμύρια αν όχι τρισεκατομμύρια δολάρια (η Ναβάρο Λάνος δε θέλησε να δώσει αριθμό). Και θα έλεγε κανείς ότι το κόστος από μόνο του θα το καταδίκαζε να μην ξεκινήσει ποτέ –επιπλέον αυτά ειπώθηκαν το 2009 με την οικονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη. Αν και η καταστροφική λογική της λιτότητας –που περνάει τα χρέη των τραπεζών στους πολίτες μέσω περικοπών στο δημόσιο τομέα, κλεισίματος σχολείων κτλ.- δεν είχε ακόμα γίνει ο κανόνας. Έτσι, αντί να κάνει τις ιδέες της Ναβάρο Λάνος να δείχνουν ουτοπικές, η κρίση είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.
Γίναμε όλοι μάρτυρες των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κινητοποιήθηκαν τη στιγμή που οι ηγέτες μας αποφάσισαν να ανακηρύξουν κατάσταση κρίσης. Αν αφήναμε τις τράπεζες να πτωχεύσουν, μας είπαν, ολόκληρη η οικονομία θα κατέρρεε. Ήταν θέμα της συλλογικής μας επιβίωσης άρα έπρεπε να βρεθούν χρήματα. Κατά τη διαδικασία αυτή κάποιες από τις μεγαλύτερες ψευδαισθήσεις του οικονομικού μας συστήματος βγήκαν στην επιφάνεια (Χρειάζεστε λεφτά; Τυπώστε περισσότερα!). Λίγα χρόνια νωρίτερα οι κυβερνήσεις είχαν μια παρόμοια προσέγγιση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Για πολλές δυτικές χώρες όταν επρόκειτο για την οικοδόμηση ενός κράτους επιτήρησης και ασφαλείας και για τη χρηματοδότηση πολέμων στο εξωτερικό η εύρεση κονδυλίων δε φάνηκε να αποτελεί πρόβλημα.

Η κλιματική αλλαγή ως κρίση

Η κλιματική αλλαγή ποτέ δεν έτυχε μεταχείρισης παρόμοιας με αυτή της κρίσης από τους ηγέτες μας, παρά το γεγονός ότι ενέχει τον κίνδυνο να καταστρέψει ζωές σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από μια τράπεζα ή ένα κτήριο που καταρρέει. Οι μειώσεις στις εκπομπές αερίων που προκαλούν φαινόμενο του θερμοκηπίου, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι απαραίτητες για να μειωθεί ο κίνδυνος καταστροφής, αντιμετωπίζονται σαν απλές συμβουλές, σαν πράξεις που μπορούν να αναβληθούν ούτε λίγο ούτε πολύ επ’ αόριστον. Προφανώς το τι θα χαρακτηριστεί κρίση εξαρτάται από σχέσεις ισχύος και προτεραιότητες, όχι από χειροπιαστά δεδομένα. Όμως δεν πρέπει να μείνουμε θεατές σε όλο αυτό: Οι πολιτικοί δεν είναι οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να ανακηρύξουν κρίση. Μπορούν να το κάνουν και τα μαζικά κινήματα απλών πολιτών.
Η δουλεία δεν αποτελούσε κρίση για τις ελίτ της Αμερικής και της Βρετανίας μέχρι να χαρακτηριστεί έτσι από το κίνημα κατάργησής της. Οι ρατσιστικές διακρίσεις δεν ήταν κρίση μέχρι να τις καταστήσει το κίνημα των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Οι διακρίσεις με βάση το φύλο δεν ήταν κρίση μέχρι να τις χαρακτηρίσει το φεμινιστικό κίνημα. Το απαρτχάιντ δεν ήταν κρίση μέχρι να το κάνει το κίνημα για την κατάργησή του.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αν αρκετοί από εμάς πάψουμε να αδιαφορούμε και αποφασίσουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια κρίση που της αξίζει μια αντίδραση επιπέδου σχεδίου Μάρσαλ, τότε θα αρχίσει να είναι κρίση και οι τάξεις των πολιτικών θα πρέπει να απαντήσουν με το να βρουν διαθέσιμους πόρους και να καταργήσουν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς που αποδείχτηκαν τόσο εύπλαστοι όταν τα συμφέροντα των ελίτ βρίσκονται σε κίνδυνο. Περιστασιακά αντιλαμβανόμαστε ίχνη αυτής της δυνατότητας, όταν μια κρίση θέτει την κλιματική αλλαγή στο προσκήνιο για λίγο. «Τα χρήματα δεν έχουν σημασία για μια τέτοια προσπάθεια ανακούφισης. Όσα χρήματα και να χρειάζονται θα τα διαθέσουμε» είχε δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον –ο Μίστερ Λιτότητα αυτοπροσώπως- όταν μεγάλες περιοχές της χώρας του βρέθηκαν κάτω από το νερό από τις ιστορικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2014 και ο κόσμος ήταν οργισμένος που η κυβέρνηση δεν έκανε κάτι παραπάνω για να βοηθήσει.
Ακούγοντας τη Ναβάρο Λάνος να περιγράφει την οπτική της Βολιβίας άρχισα να καταλαβαίνω πώς η κλιματική αλλαγή –αν αντιμετωπιστεί ως πραγματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του πλανήτη, όπως εκείνες οι πλημμύρες- μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανθρωπότητα, όχι μόνο παρέχοντάς μας μεγαλύτερη ασφάλεια από ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά δημιουργώντας κοινωνίες πιο ασφαλείς και δίκαιες με πολλούς άλλους τρόπους. Οι πόροι που χρειάζονται για να εγκαταλείψουμε γρήγορα τα ορυκτά καύσιμα και να προετοιμαστούμε για τα επόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα θα σώσουν μεγάλες μερίδες του παγκόσμιου πληθυσμού από τη φτώχεια, παρέχοντάς τους υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή τους λείπουν, από πόσιμο νερό μέχρι ηλεκτρισμό. Πρόκειται για ένα όραμα για το μέλλον που ξεπερνάει το να επιβιώσουμε ή να αντέξουμε στην κλιματική αλλαγή, ξεπερνάει την «άμβλυνση» της κλιματικής αλλαγής ή την «προσαρμογή μας» σε αυτή με την ψυχρή γλώσσα του ΟΗΕ. Είναι μια προοπτική στην οποία χρησιμοποιούμε συλλογικά την κρίση για να κάνουμε ένα άλμα προς ένα μέλλον σαφώς καλύτερο από το παρόν μας.

Καταλύτης για μια θετική αλλαγή

Μετά από αυτή τη συζήτηση κατάλαβα ότι δε φοβόμουν πια να βυθιστώ στην επιστημονική πραγματικότητα της κλιματικής απειλής. Έπαψα να αποφεύγω τα άρθρα και τις επιστημονικές μελέτες και άρχισα να διαβάζω ό,τι έπεφτε στα χέρια μου. Επίσης έπαψα να ρίχνω την ευθύνη αποκλειστικά στους περιβαλλοντολόγους, σταμάτησα να λέω στον εαυτό μου ότι πρόκειται για δουλειά άλλων, για πρόβλημα άλλων. Και μέσα από συζητήσεις με άλλους στο αυξανόμενο κίνημα για την κλιματική δικαιοσύνη άρχισα να βλέπω πολλούς τρόπους να γίνει η κλιματική αλλαγή καταλύτης για μια θετική αλλαγή –πώς θα γίνει το καλύτερο επιχείρημα που είχαν ποτέ οι προοδευτικοί άνθρωποι για να απαιτήσουν την ανοικοδόμηση και αναζωπύρωση τοπικών οικονομιών, να αποτρέψουν επιβλαβείς νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και να επαναπροσδιορίσουν τις παλιές, να επενδύσουν στις καχεκτικές δημόσιες υποδομές όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η φτηνή στέγαση, να επανακτήσουν την κυριότητα των θεμελιωδών υπηρεσιών όπως η ενέργεια και το νερό, να αντικαταστήσουν το άρρωστο αγροτικό μας σύστημα με κάτι πολύ πιο υγιές, να ανοίξουν τα σύνορα σε μετανάστες των οποίων ο εκτοπισμός συνδέεται με τις επιπτώσεις του κλίματος, να σεβαστούν επιτέλους τα δικαιώματα της γης των ιθαγενών –όλα αυτά θα βοηθήσουν να σταματήσουν να υπάρχουν αυτά τα ακραία επίπεδα ανισοτήτων στο εσωτερικό των κρατών μας και ανάμεσα σε αυτά.
Και άρχισα να βλέπω σημάδια –νέες συμμαχίες και φρέσκα επιχειρήματα- να υπαινίσσονται πώς, αν αυτές οι ποικίλες συνδέσεις γίνουν πιο ευρέως κατανοητές, η επιτακτικότητα της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να σχηματίσει τη βάση ενός ισχυρού μαζικού κινήματος που θα ενσωματώσει όλα αυτά τα φαινομενικά σκόρπια θέματα σε μια ρητορική με συνοχή για το πώς να προστατευτεί η ανθρωπότητα από την καταστροφή και του αδιανόητα άδικου οικονομικού συστήματος και του αποσταθεροποιημένου κλιματικού συστήματος. Έγραψα αυτό το βιβλίο επειδή έβγαλα το συμπέρασμα ότι η δράση για το κλίμα μπορεί να αποτελέσει έναν τέτοιο σπάνιο καταλύτη.

Μετάφραση:
Ματίνα Καραγιαννίδου-Σταμπουλή


22 σχόλια :

  1. Ανώνυμος24/1/16 14:05

    ΝΑ ΠΛΕΡΩΣΕΙΣ ΕΣΥ, γιδοξούριον, ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΓΩ!!!!!

    Κάπως έτσι θα μπορούσε να πει ο ελληναράς αγρότης σε σένα συνταξιούχε και μισθωτέ...

    (πότε πλέρωσα εγώ που θα πλερώσω τώρανες???? Μια ζωή με πλερώνανε και εγώ έπαιρνα επιδοτήσεις, αποζημιώσεις κλπ .....έτσι ήμουνα μαθημένος....)

    Κάπως έτσι θα μπορούσε να σου πουν γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες και κάθε κλάδος ελευθεροεπαγγελματία...

    (εμείς, κατά πως το λέγανε και το λένε οι στατιστικές, στην πλειονότητά μας φαροδιαφεύγαμα και φοροκλέβαμε.....)

    Καλά ρε συ θα μου πει κάποιος είσαι με αυτές τις αριστεράντζες????

    Άκου πατριώτη για να εξηγιόμαστε.

    Ήμουν και είμαι υπέρ των ΔΙΚΑΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, κάποιος πρέπει να πληρώσει και αυτοί που θα πληρώσουν να είναι σύμφωνα με τις δυνάμεις τους...


    Τι έκανε ο ταμτάκος με το δημοψήφισμα?????

    Έβαλε τέτοιο ερώτημα που στο ΟΧΙ να βρίσκουν έκφραση από τα πιθήκια μέχρι τα στοκαρισμένα του βαθέος κράτους (σταλινικούς και εμονικούς του κρατισμού των πάντων), από φοροκλέφτες μέχρι ηλίθιους που τους κόψανε την ψεύτικη σύνταξη, από ψεκασμένους εθνολαϊκιστές μέχρι επαναστάτες των βορείων προαστίων κλπ κλπ εξ ου και το 62%!!!!!

    Τι κάνει τώρα η επικίνδυνη αριστεράντζα?????

    Κατεβάζει ένα αλλοπρόσαλλο νομοσχέδιο δήθεν ασφαλιστικό, ανεφάρμοστο και που βγάζει όλους στα κεραμύδια........θα το αποσύρει γιατί δεν το θέλουν ούτε τα μονεταριστικά καθίκια της ευρώπης.....θα σου κλαφτούνε οι αριστεράντζες ότι αυτοί προσπάθησαν αλλά δεν μπόρεσαν.......και θα σε σφάξουν συνταξιούχε.....κυριολεκτικά θα σου σφάξουν την ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ......γιατί για την επικουρική το έχεις χωνέψει......και σε λίγο καιρό θα σου σερβίρουν την ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ σαν σωτηρία και εσύ θα το πιστέψεις και θα το χάψεις.......δε βλέπεις ότι πίσω από τη δραχμή στοιχίζονται ετερόκλητες δυνάμεις (ΚΚΕ με ΧΑ με στοκαρισμένους και ψεκασμένους, με φοροκλέφτες και φοροφυγάδες που βγάλανε τα λεφτά τους έξω, με εφοπλιστάδες και νταβατζήδες κλπ)

    Εσύ, ανθρωπίσκο, γιατί έχεις τσιμπίσει σ' όλα αυτά?????

    Γιατί μάτι μου θες τη δραχμούλα????


    Υ/Γ Μιλάνε κάποιοι καραγκιόζηδες να μην στραφεί δήθεν μου τάχα μου η μία επαγγελματική ομάδα εναντίον της άλλης.......τι λες ρε φίλε, εδώ το θέμα είναι ποιά ομάδα θα πληρώσει και ποια όχι.......προς το παρόν την κρίση την πλήρωσε και την πληρώνει ο μισθωτός (ιδιωτικού και δημοσίου) με περικοπές και απολύσεις του ιδιωτικού και ο συνταξιούχος.....

    Η κατάσταση, έχω την αίσθηση ότι δε σώζεται.....ο λαϊκισμός ξεχυλίζει, η ανικανότητα μας πνίγει, το συμφέρον της κάθε ομάδας (ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ το λένε μάτι μου) κυριαρχεί και γίνεται ηθικό πλεονέκτημα....μάλλον και πάλι θα το καταλάβεις αργά....


    ΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, πατριώτη!!!!!!


    Πρόταση.

    Να ξεσηκωθούν άνεργοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι με μοναδικό αίτημα να πληρώσουν και οι ελευθεροεπαγγελματίες και οι αγρότες και να γίνει το ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ και άμεση εφαρμογή του πόθεν έσχες σε βάθος 30ετίας τουλάχιστον...

    και φυσικά αφού πρώτα κυνηγήσουν αυτούς του πολιτικούς καραγκιόζηδες που σε δούλεψαν ψιλό γαζί.


    Εχθροί σας είναι οι αντικοινωνικά φερόμενοι (φοροκλέφτες, φοροφυγάδες, εισφοροδιαφυγόντες)


    Υ/Γ χαφιεδο-κουκούλα.....απομόνωνες μόνο το λαϊκατζή με τα σκόρδα όταν παλιά προσπαθούσα να σας μιλήσω για την φοροδιαφυγή......κάνε μόκο τώρα και πλέρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/1/16 14:21

    Πολλοί ίσως ευχαριστιούνται βλέποντας τα γιούχα και τις δυσκολίες των κυβερνιζόντων...(είπαμε κυβέρνηση δεν τα λες)

    Πολλοί ίσως "τρώνε μεζέ" βλέποντας τα βαρεμένα, μυαλοκαμένα, στοκαρισμένα, ψεκασμένα να λουφάζουν, να κάνουν το μισοκακόμοιρο, νάναι σαν κλαμένα......(είπαμε αριστερά δεν είναι....αριστεράντζες της τεμπέλας τα λέγαμε)

    ΠΡΟΣΟΧΗ πατριώτες, μην παρασύρεστε......

    Στημένο το έχουν το παιχνίδι.....λαγός είναι το φορολογικό για απόλυτη μπαχαλοποίηση και για επιστροφή στα μαρουλόφυλλα......βέβαια σε πρώτη φάση θα σφαχτούν οι κύριες συντάξεις....

    Επιμένω και επαναλαμβάνομαι πολλάκις........ξεσηκωθείτε να υπερασπίσετε τη συνταξούλα σας από την καταχθόνια και υποχθόνια συμφωνία του ανήθικου ιδιώτη με τις αριστεράντζες και τα μονεταριστικά καθίκια της ευρώπης....


    Οι εμονικοί του ΚΚΕ νερό ρίχνουν στο μύλο της ελεύθερης αγοράς με προτάσεις ανεφάρμοστες, ανεδαφικές και στοκαρισμένες.......

    Έχετε το νου σας, δεν είναι ιδεολογικό το παιχνίδι....είναι καθαρά συμφεροντολογικό, συντεχνιακό.....ούτε καν ταξικό......είναι ακόμα χειρότερο....κλαδικό-συντεχνιακό..

    Καλύτερα να σε σκιαζόνται γιατί δε σε λυπόνται συνταξιούχε και μισθωτέ.....

    Όσο για σένα άνεργε, έπρεπε να είσαι σκληρός αντίπαλος αυτού του συνονθυλεύματος που μαγαρίζει τη λέξη αριστερά.......η σωτηρία σου είναι οι επενδύσεις και κάτσε κοίτα τα πολιτικά νούμερα να σου κλείνουν κάθε ελπίδα μεροκάματου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/1/16 14:37

    Οι περιβόητες λίστες με του καταθέτες έχουν μάλλον στην πλειονότητά τους γιατρούς, δικηγόρους,φαρμακοποιούς, μηχανικούς (ειδικά κατασκευαστές) υδραυλικούς ηλεκτρολόγους φορτηγατζήδες λαϊκατζήδες μπακάληδες ταβερνιάρηδες και κάθε λογής ελευθεροεπαγγελματία!!!!!

    Έχουν επίορκους δημόσιους υπαλλήλους (εφοριακούς, γιατρούς ΕΣΥ, πολεοδόμους, δασονόμους, αστυνόμους κλπ

    Τα μεγάλα νταβατζίδικα κεφαλαιουχικά λαμόγια δεν είναι εκεί, από χρόνια έχουν νομιμοποιήσει τα κλεμένα κάτω από το μανδύα τον επενδυτικό στο εξωτερικό.....εδώ και πολλά χρόνια!!! μην είστε αφελείς ήξεραν και ξέρουν να κρυφτούν.....

    Εσύ, τι δουλειά έχεις με όλους αυτούς, μισθωτέ και συνταξιούχε??????

    Υ/Γ Αν απαντήσεις είσαι υποχρεωμένος απέναντι στη λογική και τον ορθό λόγο να συφωνήσεις (αλλά δε σε αφήνει να το κάνεις το κόμπλεξ....) ή να βρίσεις, λόγω ηλιθιότητας (φυσικά και θα σε δικιολογήσω.....είπαμε η ηλιθιότητα δεν πολεμιέται)

    Ήμουν και είμαι θυμωμένος μαζί σας γιατί ακόμα άγεσθε και φέρεσθε από τους λεβεντομαλάκες, από εθνολαϊκιστές, από συντεχνίες και τώρα από .......λογική πιθήκων......προσέχτε!!!!!!! παίζετε χοντρό παιχνίδι εξόδου από την ευρώπη ......

    Η μαφία της δραχμής βρήκε το μομέντουμ......μην παρακολουθείτε απαθείς.....ξεσηκωθείτε εναντίον του αρπακτικού ανήθικου και φοροκλέφτη ιδιώτη...να καταλάβουν ότι πρέπει και αυτοί να φερθούν σαν πολίτες και όχι σαν ιδιώτες!!!!!

    Μην παρασύρεστε και κουβεντιάζετε τεχνικά θέματα (δηλαδή αν πρέπει να πληρώσουν τόσο με αυτό το ποσοστό με αυτά τα ένσημα κλπ....) σίγουρα θα υπάρχουν αδικίες και θα έχουν αληθοφανή επιχειρήματα........Η συζήτηση είναι για την φοροκλοπή και την φοροαποφυγή τους για τον πλούτο που απόχτησαν (με μαύρα) και ενώ τόλμησε ο χοντρός μέσω ΕΝΦΙΑ να πληρώσουν κάτι σε βάλανε μπροστά να λυσομανάς εναντίον του ΕΝΦΙΑ ζουδάκι και δεν έβλεπες το σχέδιο........γι' αυτό σου είμαι χρόνια τώρα θυμωμένος που άγεσαι και φέρεσαι από τυχάρπαστους λεβεντομαλάκες.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/1/16 14:42

    Κσι επειδή υπάρχουν κάποιοι που θέλουν τη χώρα εκτός ευρώπης και θα αρχίσουν να λυσσάνε βρίζοντας και ειρωνευόμενοι τα περί ευρώπης και ευρώ αυτό και μόνο έχω να πω γι' αυτούς.

    Η άποψή τους δεν παίζεται!!!!!! είναι για μένα εκτός τόπου χρόνου και πραγματικότητας......με ξεπερνούν και ....υποκλείνομαι στο στόκο τους!!!!

    Είπαμε η ηλιθιότητα δεν πολεμιέται......αυτό μόνον.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/1/16 14:43

    ΛΥΣΑΑΑΑΑΑΑΑ ΚΑΚΙΑΑΑΑΑΑΑ

    (να προλάβω τον κεφαλαία ρεντεζέλα, να μην κουράζεται να γράφει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/1/16 16:01

    ΔΗΛΑΔΗ,ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΒΑΖΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ,ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ ΚΑΤ ΕΣΕΝΑ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΟΠΩΣ ΛΕΣ,ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΛΠ ΑΛΛΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ,ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΤΟ ΕΚΛΑΜΒΑΝΩ ΣΑΝ ΕΜΜΟΝΗ ΗΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΑΝ ΠΛΥΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/1/16 17:00

    IQ ραδικιού μεγάλε......

    Βάλανε φόρους αδήκωτους και δυσβάστακτους.....ανεφάρμοστους δηλαδή και το ξέρουνε......άρα δεν θα περάσει αυτό και θα κόψουν τις συντάξεις τις ΚΥΡΙΕΣ.......Γκέκε??????

    Λαγός είναι αυτά τα μέτρα.....σικέ το παιχνίδι......πως να στο πω να το καταλάβεις???

    Εσκεμένα ωθούν σε ανεφάρμοστα μέτρα, όπως ανεφάρμοστα ήταν οι μπαρούφες που σε φλόμωσαν και σε κορόιδεψαν.......αυτές που εγώ σκύλιαζα παλιά ότι σε δουλεύουν και ανέβαινα στα κεραμύδια με δαύτα......τώρα ανέβα και συ.....εγώ πάντως ανέβηκα πρώτος και συνήθισα!!!!!

    καλώς ήρθες συγκάτοικε, εκτός και αν ακόμα πιστεύεις το τζουμέρκο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος24/1/16 18:59

    αν δεν κάνω λάθος το σκόρ σήμερα πρεπει να ειναι είναι 5-2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος24/1/16 19:18

    περιουσία 62 νοματαίων = με 3,5 δις νοματαίων περιουσία.
    φανταστείτε τα 3,5 δις να πλήρωναν και τους φόρους.η εξίσωση θα γινόταν 62= 4,5δισ. plus

    ειναι ο καπιταλισμός πανίβλακα !
    δες τις συμβάσεις πως πουλήθηκαν τα αεροδρόμια και οι δρόμοι της Ελλάδας πανίβλακα και θα καταλάβεις.
    θα καταλάβεις? πανίβλακα ή την αποικιοκρατία θα την βαφτίσεις ανάπτυξη και επενδύσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος24/1/16 19:53

    Κοιτάξτε πόσο έντεχνα η κυβέρνηση Τσίπρα-τσίρκο βάζει δίλημμα κι εκβιασμό μαζί: Εάν λυθεί το ασφαλιστικό θα μακροημερεύσει το σύστημα (και θα πεθάνουν οι συνταξιούχοι), ενώ εάν δεν λυθεί το ασφαλιστικό θα βγούμε από την Ε.Ε. (και θα πεθάνουν οι συνταξιούχοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος24/1/16 20:05

    14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΗΤΑΝΕ ΠΟΥ ΤΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ,ΓΚΕΓΚΕ ΠΟΛΥΞΕΡΕ.ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ ΓΚΕΓΚΕ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕΣ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΚΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΤΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΗ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΣΟΥΝ ΗΗΗ ΠΙΣΤΕΥΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΝΕΣ.ΑΜ ΔΕ ΚΟΡΟΙΔΟ ΚΑΙ ΤΣΟΥΖΕΙ ΤΩΡΑ.ΟΝΕΙΡΕΨΟΥ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΜΑ ΒΡΕΙΣ ΠΑΙΞΕ ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος24/1/16 22:08

    δεν ξαναγραφω κεφαλαια ...ρεντεζελας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος24/1/16 22:39

    χψ ζεματα τουλαχιστον να μην παμε ακλαφτοι λιωστα τα ζουγριμια που ακομα γκλαφουνανε και ξετσουτσουνιζει η σκουφια τους γλυψανε το πασοκ και τη νδ μεχρι το μεδουλι σιαξανε κατα συριζα μερια να ματαφανε και τωρα το παιζουνε και επαναστατες η ετοιμαζονται να ξαναπανε στη νδ λιωστα σου λεω και τρανες αληθειες λες γι αυτο και δεν εχουνε να γραψουνε αραδα γρι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος24/1/16 23:03

    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙΣ ΚΥΜΑ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΑΣ,ΑΣΤΟ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΤΡΑΒΑ ΓΙΑ ΔΗΛΩΤΗ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΑΙΖΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος24/1/16 23:39

    Λεω μιας κι εχεις πασει σ ολα μα ολα μεσα τι θα γινει απο δω και μπρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος24/1/16 23:48

    Είναι πάγια τακτική της εξουσίας να ενοχοποιεί κοινωνικές ομάδες ή ακόμη χειρότερα να στρέφει την μια εργασιακή ομάδα έναντιον της άλλης
    Αυτό λέγεται κοινωνικός αυτοματισμός και χρησιμοποιείται για την διάσπαση μαζικών κινητοποιήσεων και για να επιβάλουν οι κυβερνήσεις ς ευκολότερα τις απόψεις τους Σε όλες τις εκφάνσεις του, από την αρχή της εφαρμογές των μνημόνιων, ο χψ, έκανε πολιτική ιδεολογία ,τον κοινωνικό αυτοματισμό και υψώνει την σημαία του περισσότερο όταν εμφανίζεται οποιαδήποτε κινητοποίηση που ενδεχομένως μπορεί να απειλήσει την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων
    Πιστεύω ότι δεν θα έχει διαφύγει της προσοχή σας ότι εντοπίζει πάντα την φοροδιαφυγή σε κάποιες κοινωνικές διαστρωματώσεις και ποτέ στους ολιγάρχες της χώρας . Πιστεύω να μην έχει ακόμην διαφύγει της προσοχής σας ότι την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση την έχουν όλοι οι άλλοι εκτός των δυο κομμάτων που κυβερνούσαν μέχρι πέρυσι. Το πιο αστείο είναι ότι ρίχνει τις ευθύνες στον κάθε πολίτη που ψήφισε Σύριζα ,με ότι αυτό συνεπάγεται. Πιθανόν όμως να μην γνωρίζει ότι τον Σύριζα τον έφερε στην εξουσία η εφαρμοζόμενη πολιτική των μνημονίων των προηγούμενων κομμάτων με τον ίδιο τρόπο που στο παρελθόν έφερνε το Πασοκ την ΝΔ και αντίστροφα. Οι επιδερμικές και πολλές φορές αντιφατικές τοποθετήσεις-αναλύσεις του είναι υπό την επήρεια του ψεκασμού που δέχεται από τα ΜΜΕ και της κεντροδεξιά του πολιτικής δόμησης. Σε λίγες μέρες στο είδωλο του καθρέφτη του θα βλέπει τον Κυριάκο με τον Βενιζέλο στο ίδιο κόμμα και θα τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση
    Ο κουκουλοφόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος25/1/16 02:04

    ΖΕΜΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΕ ΑΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος25/1/16 02:15

    Πλούσιοι οι γιατροί είπαν οι αγρότες. Τεμπέληδες οι δημόσιοι υπάλληλοι είπαν οι δικηγόροι. Φοροφυγάδες οι δικηγόροι είπαν γιατροί. Αφορολόγητοι οι αγρότες είπαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αργόσχολοι οι άνεργοι είπαν μηχανικοί. Κι έτσι ξετυλίγεται ένα αέναο σπιράλ κοινωνικών αυτοματισμών που καταστρέφει το φρόνημα ενός λαού που τόλμησε σε συνθήκες πρωτόγνωρης τρομοκρατίας να πει ΟΧΙ. Έτσι νομίζει ότι θα επιβιώσει ένα κυβερνητικό ανοσιούργημα που πήρε τα όνειρα ενός λαού, πήρε τις καλύτερες αγωνιστικές περγαμηνές του κόσμου της Αριστεράς και τις εξαργύρωσε για μια πρόσκαιρη εξουσία. Είναι αυτή η ώρα που η νεοφιλευθερη απανθρωπιά και η φασιστική κτηνωδία τρίβουν τα χέρια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος25/1/16 09:23

    χαφιεδο-κουκούλα και ψευτάκος????

    Αν βρεις ένα παλιό σχόλιο που γράφω για τη φοροδιαφυγή και δεν αναφέρομαι στους νταβατζήδες, τραπεζίτες (που όλοι συμφωνούμε έγραφα) τότε θάχει κάθε λόγο να επικαλεστείς ειρωνικά τον σκορδά.....

    Ο κοινωνικός αυτοματισμός και η μια κοινωνική τάξη απέναντι στην άλλη είναι για χαϊβάνια......οι αγώνες από τότε που θυμήθηκα τον εαυτό μου ήταν πάντα ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟΙ, ποτέ ταξικοί.......(όποια συντεχνία μπορούσε να εκβιάσει το έκανε και το πετύχαινε)

    Ποτέ δεν αρνήθηκα ότι κάνω πολιτική ιδεολογια (και κοινωνική θα πρόσθετα), αλλά ποτέ δεν έκανα αμοιγώς κομματική σαν ελόγου σου και δη για στοκαρισμένα και βαρεμένα εθνολαϊκιστικά τυχάρπαστα συνονθυλεύματα.....

    Πράγματι οι αναλύσεις μου είναι επιδερμικές (εν γνώσει μου) και τούτο γιατί απαυθύνονται στο 10 και 2/13!!!!! κάνε εσύ τις βαθυστόχαστες να ανεβάσεις το επίπεδο χαχαχαχαχαχα

    Περιμένω λοιπόν ψευτάκο να βρεις σχόλιο περί φοροδιαφυγής που δεν είναι μέσα οι εφοπλιστές, νταβατζήδες μεγαλοκατασκευαστές, τρππεζίτες .....απλά εγώ προσέθετα και τις χιλιάδες ψιλολαμόγια που επειδή ξέρω καλή αριθμητική μας κάνουν δις οι διαφυγόντες φόροι!!!!! δις !!!!!

    Υ/Γ δεν τάχεις με μένα.....με τις μπαρούφες που πίστεψες και προπαγάνδησες παλιά τάχεις, με αυτό το απίθανο τυχάρπαστο πολιτικό τσούρμο τάχεις και του την βγαίνεις δήθεν μου τάχα μου από τ' αριστερά......και επιτέλους πότε θα πεις τα ΜΜΕ μέσα μαζικής επιβολής????? ή αν είναι συριζαίικα ή του πάλε ποτέ αυριανισμού είναι σοσιαλιστικά????


    ρε ντεεεεεεεεεε τράβα παίξε τις γουρουνίτσεςςςςς



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος25/1/16 10:59

    ωρα να μας πεισεις οτι κοβεσαι και για τον ταξικο αγωνα...που ξερεις εσυ να κανεις αναλυση γι αυτο..κανενας δεν ξερει σημερα να κανει αναλυση της ελληνικης κοινωνικης πραγματικοτητας στον ελλαδικο χωρο...πρεπει να ειναι φιλοσοφος για να το κανει...πρεπει να ειναι καλος αναλυτης του μαρξ και του κευνς ταυτοχρονα..πρεπει να καταλαβει οτι το διεθνες χρηματοπιστωτικο κεφαλαιο διαλυει την κοινωνικη συνοχη στην ελλαδα και φτωχοποιωντας αφαιρει βιαια την ταξικη συνειδηση απο εκατομυρια ανθρωπους απ ολες τις ταξεις μεθοδικα σταθερα και βασανιστικα και τους μετατρεπει σε λουμπεν αταξικη κατασταση που δεν εχουν συνειδηση της αντιδρασης σ αυτο που τους συμβαινει.ετσι δεν υπαρχουν οι δυναμεις που θα αντιδρασουν στη ληστεια του λαου απο το ξενο χρηματοπιστωτικο κεφαλαιο που δηθεν μεταρυθμιζει αλλα στην ουσια εκσυγχρονιζει τον τροπο ληστειας των παραγωγικων ταξεων και του εθνικου πλουτου.πανω σ αυτη την τραγωδια το πολιτικο εποικοδομημα επιβιωνει συνεργαζομενο με τον ξενο παραγοντα και δρα σε βαρος του λαου που το εκλεγει υπαναχωρωντας και προσκυνωντας με ντροπιαστικο τροπο στις εξωχωριες δυναμεις.γι αυτο δεν υπαρχει ταξη ν αντιδρασει σ αυτο το φαινομενο αφου το προ΄λεταριατο εχει μετατραπει σε λουμπεν και η αστικη ταξη ειτε καταστρεφεται ειτε δρα σπασμωδικα οπως στις τωρινες απεργιες...δεν υπαρχει επομενως πολιτικη δυναμη να οδηγησει το χειμαζομενο λαο σε συγκεκριμενη πορεια...αργα η γρηγορα θα γινει ολοκληρος λουμπεν προλεταριατο και θ αντιμετωπισει μια βιαιη συγκρουση οταν το κρατος θα εχει αποδυναμωθει πληρως απο κατασταλτικη ικανοτητα με τα εκατομμυρια του λουμπεν ξενου προλεταριατου που εχει τη δικη του πολιτικοθρησκευτικη ιδεολογια και εχει ηδη εγκατασταθει στη χωρα..αυτα επρεπε να σκεφτεται ο πολυπραγμων πατριωτης με τα τσιτατα του εδω και χρονια κι οχι να κανει αναλυσεις της κουταμαρας χωρις να εχει τυπικα και ουσιαστικα προσοντα...ο κουκουλοφορος κανει μια σωστη τοποθετηση βεβαια απο την δικη του αριστερη πολιτικη αποψη που δεν ειναι αδοκιμη αρκει η πιστη του στις δυναμεις που επιλεγει ως ικανες να μην ανατραπει με συμβιβασμο κι απ αυτες....ο αγωνας για τη δημοκρατια την ελευθερια τη δικαιοσυνη την εθνικη ανεξαρτησια ακομα δεν αρχισε..παρακολουθω με αγωνια μεσα στο χρονο την ταξικη κατασταση...αυτα απο μενα και λιγη σοβαροτητα δε βλαπτει κανενα..αντιθετως ωφελει και δεν θολωνει οποιον τυχον διαβαζει εδω μεσα..kinginatos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος25/1/16 12:35

    Ο 10.59 με την περισπούδαστη ανάλυσή του ξεθώλωσε όποιον διάβασε το σχόλιό του και ξεδιάλυνε την κατάσταση στο ελλαδιστάν.

    βαρύγδουπες λέξεις και εκφράσεις προσπαθούν να προσδόσουν στις ανερμάτιστες προτάσεις του σπουδαιότητα και σοβαρότητα......μου θυμίζει κάτι τραγουδιάρες που πετάνε που και που κάτι "λόγιες" λέξεις να ...φαντάσουν μορφωμένες!!!!

    Λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένα το συμπέρασμα....


    Εκείνο που μου έκανε εντύπωση από τα γραφόμενα είναι τούτο.


    Πότε, τα τελευταία χρόνια, έγινε στην ελλάδα ταξικός αγώνας που προσπαθεί το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο να αφαιρέσει την ταξική συνείδηση????

    που υπάρχει ταξική συνείδηση, σε ποιον κλάδο ?????

    Συντεχνιακή συνείδηση ναι και με περικεφαλαία.......ατομιστική συνείδηση με λοφείο....συμφεροντολογική συνείδηση με λειρί....σαν ασβοί στις τρούπες μας....φτάσαε να τις βρωμίζουμε για να μην τις μοιραστούμε....(τόσα χρόνια που έλεγα κάποια ζουδάκια εδώ μέσα ασβούς δεν αναρωτήθηκε κανείς γιατί???? απλά ήταν τόσο ατομιστές, τόσο λιγούρια, τόσο καβουκωμένα που προτιμούσαν να έχουν κάτι, ακόμα και βρωμερό και λερωμένο, αρκεί να είναι δικό τους.....σαν τον ασβό που κατουράει την τρούπα του να την βρωμίσει να μην πάει άλλο ζούδι.....ήθελα να τονίσω το ακοινώνητο.......δηλαδή ότι δρούσαν σαν άτομα και όχι σαν πολίτες!!!)

    Χρειάζεται εθνική αυτογνωσία λεβέντες μου για να έχετε μια χαραμάδα ελπίδας......βλέπω ότι όχι μόνο δεν την έχετε αλλά συνεχίζεται εθνολαϊκιστικά να ντύνετε τις όποιες συντεχνιακές διεκδικήσεις με μανδύα δικαίου, ελληνίασης, πατριωτισμού, ισονομίας .....γι' αυτό ξανα-ανακράζω ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ!!!!


    Απλά τώρα με τον ταμτάκο παίρνει μπάλα πολλές συντεχνίες και αρουλιόνται πολλοί και νομίζετε ότι είναι ταξικό......συντεχνιακό είναι και απλά τα πράματα....

    Να μην πληρώσει ο ελευθεροεπαγγελματίας, ο αγρότης κλπ Και ποιος να πληρώσει???? το αιώνιο θύμα ο μισθωτός και ο συνταξιούχος.....

    Και η ανήθικη αριστεράντζα δεν θέλει να πληρώσει ο ελευθεροεπαγγελματίας γι' αυτό έστησε το παιχνίδι με εξωφρενικές εισφορές να φανεί το εξωφρενικό και να στραφεί στις περικοπές των συντάξεων και των μισθών......τα άλλα τα βαρύγδουπα και τα "επιστημονικά" (αλήθεια το τσούκιον ξέρει τα τυπικά μου προσόντα.....δε μάρμαξες μάτι μου με τα τόσα πολλά???!!!) είναι για φελλούς χωρίς επιχειρήματα απλά και κατανοητά ακόμα και στο 10 και 2/13.......εγώ για σένα γράφω ρε χαζούλι να τα καταλαβαίνεις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος25/1/16 14:04

    τιποτα δεν καταλαβες..παλη των ταξεων υπηρχε και θα υπαρχει.εκεινος ο μακαριτης ο λασκαρης του ¨ΕΘΝΑΡΧΗ¨ την καταργησε αλλα αυτη συνεχιστηκε και φαγαμε μια σταλα ανθρωπινο ψωμακι..αλλο ειπα εγω αλλα εσυ εισαι αρχειομαρξιστης κατα λαθος και δεν μπορεις να καταλαβεις οτι αν σου αφαιρεσουνε βιαια αυτα που εχεις -αυτο το κανει ο για πρωτη φορα χρηματοπιστωτικος καπιταλισμος- τοτε θα εισαι παπαλα βολεμενος αστος..αμεσα θα γινεις προλεταριατο που λογω γηρατος θα σε κανει και λουμπεν μιας και δε θα μπορεις ν αντιδρασεις..παντως η συντεχνιακη συνειδηση ανηκει στην ευρυτερη αστικη συνειδηση και δεν ειναι κατι ξεχωριστο..απλως την καλλιεργει το πολιτικο εποικοδομημα για να της βαλλει χερι με τον κοινωνικο αυτοματισμο ,στον οποιο ορθα αναφερεται ο κουκουλοφορος και τον πρωτοεισηγαγαν οι κομματικες ντουλαπες του παλαι ποτε σπουδαιου ΠΑΣΟΚ στα πετρινα χρονια των μνημονιων..και δεν ειμαι ο 10.59...kinginatos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.