Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ελλάδα και Ευρώπη στο κατώφλι του διχασμού και του εκφασισμού.

Το 2015 ήταν μια χρονιά-κάθαρση στις αυταπάτες που περίσσευαν στις ελπίδες των Ελλήνων πολιτών από τα προηγούμενα χρόνια. Που προσγείωσε καλόπιστες αιθεροβάμονες πολιτικές συνειδήσεις. Που γκρέμισε ιδεολογικά κάστρα και έτριψε στην παλιά λάσπη τα αυτόκλητα νέα καθαρά πρόσωπα.
Που εντέλει εδραίωσε την απαισιοδοξία με βάση το προσωπικό παράδειγμα στην πλειονότητα: Παραμονές του 2015, το 45 τοις εκατό έβλεπε να χειροτερεύει η προσωπική οικονομική του κατάσταση (ProRata, Παρόν). Παραμονές του 2016 αυτό το ποσοστό ανέβηκε στο 51,2 τοις εκατό (MRB, Realnews).
Η Ελληνική κοινωνία, μετά από επτά χρόνια κρίσης, εισέρχεται στο 2016, που προβλέπεται σα μια νέα χρονιά ύφεσης (-1 τοις εκατό, Economist), διχασμένη από οικονομική άποψη σε δύο ανισοπληθή τμήματα:
Από τη μια εκείνο που ήδη αντιμετωπίζει την φτώχεια και την σοβαρή υλική στέρηση και το οποίο σήμερα φαίνεται να ξεπερνά κατά πολύ το ήμισυ του πληθυσμού. Οι προαναγγελθείσες πολιτικές για το........
2016 θα πελεκήσουν τα απομεινάρια των περιουσιακών του στοιχείων. Από την άλλη εκείνο το μικρότερο τμήμα που μπορεί ακόμη να έχει ένα εισόδημα και να μην κινδυνεύει άμεσα να χάσει το σπίτι και την περιουσία του. Αυτό το κομμάτι περιλαμβάνει στις παρυφές του κυρίως τους έμμισθους και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και στον πυρήνα τους διαπλεκόμενους θώκους της πολιτικής εξουσίας και της επιχειρηματικής ελίτ.
Στόχος των δανειστών μέσα στο 2016 είναι να αποδυναμώσουν και να ελέγξουν απόλυτα και αυτό το δεύτερο τμήμα των ακόμη «προνομιούχων» Ελλήνων, έτσι ώστε μετά την καταστροφή της μεσαίας τάξης να ολοκληρωθεί ο «αφελληνισμός» της εγχώριας οικονομίας και να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της ελληνικής παρασιτικής ελίτ, σαν τελικά «προαπαιτούμενα» για να αρχίσουν ξένες επενδύσεις, οι οποίες θα προϋποθέτουν μια επισφαλή και υποαμοιβόμενη εργασία και μια αβέβαιη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη και των οποίων τα κέρδη δεν θα αξιοποιούνται υποχρεωτικά υπέρ της χώρας μας (βλέπε Πορτογαλία).
Πίσω από το αναφερόμενο σαν σχέδιο επανάκαμψης και ανάπτυξης, κτίζεται με την ανοχή και την συνενοχή της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του, ένα νέο παράδειγμα μοντέρνας δουλείας, το ελληνικό. Ένα εργοτάξιο δίκην οικονομικού στρατοπέδου, που η κορδέλα του κόπηκε τη νύχτα της 12ης Ιουλίου του 2015, από τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, και η θεμελίωσή του ξεκινά μέσα στο 2016 με απάνθρωπες υπερφορολογήσεις, περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση σε αξίες και αποδοχές, ξεπουλήματα δημόσιας περιουσίας, κατασχέσεις ακινήτων και σε δεύτερη φάση υφαρπαγή καταναγκαστικά δηλωμένου κινητού ατομικού πλούτου.
Η Μέρκελ συνεχάρη τον Σόιμπλε για τον τρόπο που χειρίστηκε εκείνη τη νύχτα της ελληνικής ταπείνωσης και συνολικά το ελληνικό ζήτημα. Και ο Σόιμπλε είχε κάθε λόγο να χαμογελά από τότε κιόλας. Είχε συμβεί ό,τι ακριβώς ήθελε και θα συνεχίσει να συμβαίνει ό,τι ακριβώς θέλει. Δεν υπάρχει ελληνική εθνική πολιτική, όπως δεν υπήρχε ποτέ ελληνική αστική τάξη με εθνική συνείδηση. Η στάση των εφοπλιστών δεν είναι τυχαία. Απλά, ο Αλέξης Τσίπρας έτυχε να είναι αυτός ο μοιραίος πολιτικός που επισφράγισε την πρώτη μεγάλη μεταπολεμική μας ήττα, οικονομική, κοινωνική και σύντομα εθνική, αν τα πράγματα αφεθούν στην «μοίρα» τους.
Ενδεχομένως ο λαός μας να τιμωρείται ακόμη βαρύτερα επειδή αντιμετωπίζει παθητικά την υποβάθμιση της ζωής του ή ακόμη και την καταστροφή του. Είναι σαν η αποδοχή της ανικανότητας στην πολιτική διακυβέρνηση και η ανοχή στην σπατάλη και τη διαφθορά μιας ανεξέλεγκτης διοίκησης να ανανεώνουν στο διηνεκές τους όρους της υποταγής και της στασιμότητας. Είναι σαν αυτός ο ραγιαδισμός, που ξυπνά ή ανατρέπει ιστορικές μνήμες και δικαιώνει ή αμφισβητεί χαρακτήρες και συμπεριφορές, να διεγείρει τους οικονομικούς μας κατακτητές για περισσότερη επικυριαρχία και απαιτήσεις.
Έπειτα είναι οι τυχοδιωκτισμοί και οι παλινωδίες. Οι όψιμες σκληρότητες του πρωθυπουργού να φύγει το ΔΝΤ από το τρίτο πρόγραμμα, παρότι έχει υπογράψει για την παραμονή του (βλέπε 1 και 2). Οι φαντασιώσεις του ότι οι πολιτικές ανακατατάξεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία θα απομακρύνουν σύντομα και την ασφυκτική γερμανική επιτροπεία από την χώρα. Αυτά και άλλα παρόμοια είναι σαν την πρόσφατη αυταπάτη ότι με το προσφυγικό θα χαλαρώσουν την πίεση οι Γερμανοί και οι δανειστές. Αυτό όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά προστέθηκε και ο κίνδυνος να απειλούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τη νέα Frontex.
Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να καταλάβουμε ότι οι ιδέες και οι πράξεις μας δεν μπορούν συνεχώς να ετεροπροσδιορίζονται.
Πρέπει να έχουμε το δικό μας σχέδιο για τα δικά μας προβλήματα, το οποίο δεν μπορεί να προστατεύει τα συμφέροντα κάποιων σε βάρος κάποιων άλλων, όταν μάλιστα αυτό δεν μπορεί να έχει διάρκεια μέσα στην ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία.
Η χώρα χρειάζεται, τώρα, σχέδιο έκτακτης ανάγκης για όλους.
Είναι ο μόνος κοινωνικά βιώσιμος δρόμος για να βγούμε από την κρίση.
Πράγματι, η ενωμένη Ευρώπη μοιάζει με παγόβουνο που διαλύεται. Προσφυγικό και τρομοκρατία μπορεί να έχουν καθοριστικό πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο, αλλά η Σένγκεν και η συνοριακή κρίση είναι μάλλον μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όπως και ο λόγος του Τσέχου προέδρου περί Grexit, που μοιάζει προπομπός για το τι σχεδιάζεται να ακολουθήσει. Ωστόσο ισάξιος, αν όχι πιο σημαντικός προπομπός ήταν η άνοδος της Λεπέν στην Γαλλία.
Ο Ρόμπερτ Πάξτον στο βιβλίο του «Η Ανατομία του Φασισμού» γράφει: «Ο φασισμός μπορεί να οριστεί ως μία μορφή πολιτικής συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από μονομανή ενασχόληση με την κοινωνική παρακμή, την ταπείνωση ή τον κατατρεγμό και από μια αντισταθμιστική προσήλωση στην ενότητα, στην ενεργητικότητα και στον εξαγνισμό. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της τάσης, ένα κόμμα μαζικής απήχησης που αποτελείται από αφοσιωμένους εθνικιστές ακτιβιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε ταραχώδη αλλά αποτελεσματική συνεργασία με παραδοσιακές ελίτ, εγκαταλείπει τις δημοκρατικές ελευθερίες και χωρίς ηθικούς ή νομικούς περιορισμούς επιδιώκει να πραγματοποιήσει εσωτερικές εκκαθαρίσεις και να επεκταθεί εξωτερικά.»
Και συμπληρώνει: «Θεωρώ ότι οι ιδέες που βρίσκονται πίσω από τις φασιστικές ενέργειες γίνονται καλύτερα αντιληπτές μέσα από την εξέταση των ίδιων των πράξεων, αφού ορισμένες από τις συγκεκριμένες ιδέες δε διατυπώνονται ευθέως στη φασιστική δημόσια γλώσσα. Πολλές ανήκουν στη σφαίρα των ενστικτωδών συναισθημάτων και όχι σ’ εκείνη των λογικών συλλογισμών.» Ο Πάξτον χρησιμοποίησε για αυτές τις ιδέες τον χαρακτηρισμό «κινητήρια πάθη» και σαν πρώτο στη λίστα ανέφερε το εξής: «μια αίσθηση έντονης κρίσης που δεν μπορεί να επιλυθεί εφαρμόζοντας παραδοσιακές λύσεις.»
Είναι λυπηρό και ταυτόχρονα ανησυχητικό ότι η αγωνία του Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία, υπερτιμά την προοπτική μιας υποτιθέμενης κεντροαριστερής στροφής στον Νότο που θα τον ευνοούσε και υποτιμά τον πραγματικό κίνδυνο του προϊόντος εκφασισμού στην Ευρώπη, που εκκολάπτεται όχι μόνο στα ποσοστά της Λεπέν και τις νεοναζιστικές συμπεριφορές Δανών, Ούγγρων ή και άλλων με αφορμή τους πρόσφυγες, αλλά και μέσα σε νόμους που καταπατούν το Σύνταγμα και τις ατομικές ελευθερίες μέσα στη χώρα και κυρίως μέσα στον παλαιοκομματικής κοπής διχασμό της ελληνικής κοινωνίας που καλλιεργεί ο ίδιος και οδηγεί την πλειονότητα στην εξαθλίωση.
Αν λοιπόν δεν μπορούμε, έστω και τώρα, να δείξουμε μια αίσθηση συλλογικής και αναλογικής ευθύνης στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, τότε είναι καλύτερα να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε τους καλύτερους δυνατούς όρους για έξοδο από τη ευρωζώνη διότι αυτό, ούτως ή άλλως, θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τα συμφέροντα των Γερμανών, αλλά και από το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει συνεπής στις προγραμματικές του δηλώσεις ότι στο «τέλος της μέρας» θα δίνει λόγο μόνο σε αυτούς που τον ψήφισαν.
Σε κάθε περίπτωση το 2016 θα είναι η χρονιά των μεγάλων αποφάσεων. Και για μας και για τους δανειστές.


Δ. Τρικεριώτης,

kafeneio

17 σχόλια :

  1. Ανώνυμος28/12/15 22:07

    Δεν είναι αριστερά αυτό το πολιτικό συνονθύλευμα, αυτά τα πολιτικά νούμερα, αυτοί οι απίθανοι τύποι με βαρεμένες μυαλοκαμένες και στοκαρισμένες απόψεις, αυτή η πολιτική βαβέλ, αυτό το τσίρκο, αυτοί οι τυχάρπαστοι γυρολόγοι του πολιτικού καφενείου....

    εξευτελίζουν την ΑΡΙΣΤΕΡΑ......αριστεράντζες της τεμπέλας και λεβεντομ@@@@@@@@ες υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν.......

    Οι καραδεξιοί και τα φασισταριά στο πρόσωπό τους βρίζοουν την αριστερά και προσπαθούν να αποκτήσουν ιδεολογικό πρόσημο.......

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αυτό το γελοίο τσούρμο πατριώτες.....ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.....μην τους αφήνετε να μαγαρίζουν ακόμα τα ιερά και τα όσια του αριστερού χώρου....

    Έχουν κάνει τεράστιο κακό παντού.....συνεχίζουν με απύθμενο θράσος να παίζουν το χαρτί της μαφίας της δραχμής......δήθεν υποχώρησαν, αλλά δεν άντεξαν κλπ......


    Όταν είδαν (η μαφία της δραχμής) ότι 80% ο λαός ήταν υπερ του ευρώ δεν τόλμησαν να έρθουν σε ρήξη και ακούγοντας τον ήχο των ελικοπτέρων έκαναν τη μεγάλη κολοτούμπα και το γύρισαν κυνικά και ξεδιάντρωπα.....και καθώς ήταν νωπές οι μνήμες ΕΣΕΙΣ τους ξαναψηφίσατε.....

    Τώρα θα οδηγήσουν τα πράματα σε απόλυτη εξαθλίωση και θα αποζητάς απολπισμένο ζουδάκι τη δραχμούλα μπας και σωθείς!!!!!!!

    ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΣΕ ΠΑΝΕ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ!!!!!!

    Νομοτελειακά και μεθοδικά η μαφία της δραχμής τα καθοδηγεί!!!!!!


    Ή θα καταρρεύσουν με πάταγο και μπροστά στις επικίνδυνες καταστάσεις θα δεχθούμε το παράλληλο νόμισμα (γύρω στο καλοκαιράκι με το μεσοπρόθεσμο)

    Ή θα προσπαθήσει (η μαφία της δραχμής) να σχηματίσει πλειοψηφία με άλλα νούμερα που μπήκαν στη βουλή γιατί κάποιοι ψήφισαν για χαβαλέ (ο νοών νοειτο).....

    Σε κάθε περίπτωση εσύ θα την πληρώσεις και ας πρόσεχες.....όταν έπρεπε να σκεφτείς απλά και λογικά εσύ μπαρουφιαζόσουν με λεβεντοηλιθιότητες με εθνολαϊκισμούς και πανυγύριζες με τις αριστεράντζες και τους ψεκασμένους χορεύοντας εθνικούς χορούς με την μπάντα του στρατεύματος.......

    Τώρα πραγματικά να νιώθεις αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια ντυμένη στο χακί, μικρή μου πασιονάρα.....και συ υπερήφανη αριστερή μάνα να σκιρτάς από ελληνίαση όταν τα βλαστάρια σου θα φοιτούν στα στρατιωτικά σχολιά........

    ούτε ο μεταξάς ρεεεεεεεε, ούτε οι ναζί ρεεεεεεε!!!!!!

    Έχουν να δουν τα ματάκια σας και να ακούσουν τ' αυτάκια σου που δεν φαντάζεστε!!!!!

    Υ/Γ οι κοινωνίες εκφασίζονται όταν την αριστερά την εκπροσωπούν καραγκιόζηδες και προδότες της αριστεράς......τι δεν καταλαβαίνεις???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/12/15 23:21

    ιδια σιχασια με τους προηγουμενους και τουτοι Αλλα για πες μου χριστιανε μου,αμα φυγουνε ποιος καλυτερος θαρθει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/12/15 00:13

    Αρχισε τις παπαρδελες....και αν δεν κανω λαθος θελει κανονικη αριστερα...μπραβοοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/12/15 02:24

    to xrhmathsthrio den katalavaino...mporeis na me diafotiseis pos doyleyei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/12/15 07:41

    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ,ΤΙ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ?ΤΟΤΕ ΜΙΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΒΟΛΕΨΟΥ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑΙΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/12/15 09:20

    τουλαχιστον αριστεραντζες τους ελεγε και οτι δεν ειναι αριστεροι αλλα πασοκοι που πηγαν για φαγητο σε αλλο τραπεζι.... να δεις πως το ελεγε...καρυτα κορυτα ....θυμαται κανεις γιατι για σας ελεγε.......το ξεχασατε ωρε λεβεντες......

    τωρα ας χορεψουμε στον αστερισμο του λεβεντη και του τζουμερκου......

    ψυχραιμια αδερφια.......ερχονται και χειροτερα με σας ψηφοφορους...χαχαχαχαχαχα

    οι μεγαλοι πολιτικοι αντρες ειναι ο ταμτακος η ντουλαπα ο βασιλης και ο εργασιομανης της ραφηνας ....γιατι φοβοσαστε με τετοιους γιγαντες πολιτικους.....

    ψηλα το κεφαλι υπερηφανοι και αξιοπρεπεις....ολοι στο συνταγμα να χορεψουμε τους εθνικους χορους που θα βαραει η μπαντα του στρατευματος........

    ριχτους τα χψ......λιωστα .......και συγνωμη δασκαλε που καποτε σε παρατηρησα γιατι εγραφες σκληρα και απαξιωτικα γι αυτους......κατι ηξερες και τα γεγονοτα σε δικαιωσαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/12/15 09:36

    Δεν ισχύει τελικά αυτό που παλιά έγραφες για οικουμενική με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αφού πρώτα διώξει τους ακραίους?????

    Μάλιστα, υπερασπιζόσουν αυτό που έλεγε ο Βενιζέλος για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

    Νομίζω ότι η λύση αυτή είναι και όχι αυτές οι αλλοπρόσαλλες λύσεις που προωθούνται μόνο και μόνο να υπάρχει πλειοψηφία στη βουλή!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος29/12/15 09:37

    9.20 πολυμορφικε ...μαθηταδασκαλος της φαιας προπαγανδας πηθικιζεις δεοντως λεγοντας αρλουμπες εδω μεσα ενω ξεχνας τη δικη σου ντουλαπα με τα χαρατσια και τον αναδρομικο φορο αλληλεγγυης που πατωσε τις συνταξεις..αιντε ξυφορτωσου μας χρονιαρες μερες και καλη ψυχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/12/15 09:42

    δεν πιθηκιζει ΑΠΛΑ ΧΙΤΛΕΡΙΑΖΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ντορης29/12/15 09:58

    Χρονια πολλα,καλες γιορτες,υγεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος29/12/15 10:54

    Κρίμα για την Γλανιτσια. Ακόμα και ηρωο φτιαξατε, αλλά επί του παρόντος αυλοκολακες του Μπενυ της Φωφαρας.
    Τόσα χρόνια οσφυοκαμψια δεν βαρεθηκες γεροσοφιστη παλαντζα; (κατά το αριστεραντζα, που μας τσαμπουνας)
    Κοίτα ρε πώς καταντησανε τη Γλανιτσια του Κωστουλη και του Ντριβα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος29/12/15 12:01

    Τωρα θελει οικουμενικη γιατι Πασοκ δεν υπαρχει πια Οτι θυμαται χαιρεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος29/12/15 12:16

    ΤΩΡΑ ΜΠΑΧΑΛΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος29/12/15 16:38

    μη με κανεις να τα ξαναψηφισω και ......σαλταρω γιατι ετσι που μας καταντησαν ειμαστε για το βραχο...Οσο για την αριστερα ενταξει τα ελεγες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος29/12/15 17:17

    για να ευθυμήσουε λίγο κλικ ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος29/12/15 18:22

    ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΕΔΩ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ Σ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΕΛΕΓΕ ΑΥΤΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος29/12/15 18:35

    το καλυτερο ειναι με το ζιατρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.