Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Πόσο πιθανός είναι ένας Ρωσοτουρκικός, ή ίσως και Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Το θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, με την κατάρριψη ρωσικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά κοντά στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας – το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που συνεχίζεται στη Συρία – έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, που θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και σε πολεμική σύγκρουση (και, δεδομένου του ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στο οποίο απευθύνθηκε άμεσα, εγείρονται και ανησυχίες ακόμη και περί Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και μετά τις ομολογουμένως σκληρές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, το να αναμένει κανείς ξέσπασμα ενός πολέμου μεταξύ των δύο χωρών μάλλον κρίνεται υπερβολικό- χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.


Αν και αναμφίβολα πρόκειται για επικίνδυνο περιστατικό, δεν προκαλεί ακριβώς έκπληξη, καθώς αφ'ενός η Τουρκία είχε τον τελευταίο καιρό διαμαρτυρηθεί για παραβιάσεις του εναερίου χώρου της από ρωσικά αεροσκάφη, και αφ'ετέρου πλέον είναι πάρα πολλά τα αεροσκάφη διαφορετικών πλευρών που επιχειρούν εντός του συριακού εναερίου χώρου. Υπό αυτή την έννοια, ένα τέτοιο (ή παρεμφερές) ενδεχόμενο προφανώς και είχε ήδη εξεταστεί, και απόδειξη για αυτό είναι η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας περί πρωτοκόλλων ασφαλείας για τις αεροπορικές τους επιχειρήσεις.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, αξίζει να θυμάται κανείς ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ρωσικό/ σοβιετικό αεροσκάφος καταρρίπτεται από ΝΑΤΟϊκά ή το αντίθετο- και εφόσον δεν άρχισε γενικευμένη σύγκρουση κατά την επικίνδυνη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, μπορεί κανείς να είναι (συγκρατημένα) αισιόδοξος ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και σε αυτή την περίπτωση (πλέον γνωστό το περιστατικό της κατάρριψης αμερικανικού κατασκοπευτικού U2 το 1962).

Ακόμη, σημειώνεται πως η Ρωσία και η Δύση, παρά την ψύχρανση των σχέσεών τους από την κρίση στην Ουκρανία και μετά (και τους προβληματισμούς περί της ρωσικής επέμβασης στη Συρία) είχαν δείξει σημάδια προσέγγισης όσον αφορά στην επίλυση της κρίσης στη Συρία, καθώς είχαν υπάρξει ενδείξεις σύγκλισηςόσον αφορά στο ενδεχόμενο μεταβατικού ρόλου του προέδρου Άσαντ (ή κάποιου προσκείμενου σε αυτόν) στον δρόμο προς τον τερματισμό του εμφυλίου. Μια τέτοια εξέλιξη δεν βρίσκει σύμφωνη την Τουρκία – και ενδεχομένως το εν λόγω περιστατικό να αποτελεί μια επίδειξη δύναμης/ μήνυμα σε αυτό το πλαίσιο. Άλλωστε κάποιοι Δυτικοί αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, έχουν χαρακτηρίσει την κατάρριψη ως μια «στιβαρή» αντίδραση από πλευράς της Τουρκίας με σκοπό την υπόδειξη «κόκκινων γραμμών» στη Ρωσία, κάτι που ίσως να καθιστούσε περαιτέρω συγκρούσεις λιγότερο πιθανές τελικά. Υπό (και) αυτή την έννοια, φαντάζει δύσκολο για τα μέλη του ΝΑΤΟ να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί με τη Ρωσία, ασκώντας πολύ μεγάλες πιέσεις. Και γενικότερα, αξίζει να θυμάται κανείς ότι η Τουρκία ανέκαθεν εθεωρείτο αναξιόπιστος σύμμαχος από το ΝΑΤΟ – ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ISIS.


Από ρωσικής πλευράς, ο Πούτιν ασφαλώς και δέχεται πιέσεις για να απαντήσει – και οι δηλώσεις του σίγουρα είναι σκληρές. Ωστόσο, η στάση του σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να καθοριστεί από την στάση του ΝΑΤΟ στην όλη υπόθεση – και για τους προαναφερθέντες λόγους εκτιμάται ότι θα επιδιωχθεί αποκλιμάκωση. Σημειώνεται ότι σε παρεμφερές πλαίσιο κινείται και η εκτίμηση του Dr. Μαρκ Γκαλεότι, αναλυτή θεμάτων Ρωσίας και καθηγητή του New York University, ο οποίος σε σχετικό blogpost εκτιμά ότι «μπορούμε να περιμένουμε πολύ θόρυβο και οργή...και πιθανώς κάποια συγκαλυμμένα αντίποινα από τη Μόσχα, ωστόσο ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι "στο τραπέζι"». Επίσης, υπενθυμίζει πως η Ρωσία ουδέποτε θεώρησε την Άγκυρα ως «σημαντικό σύμμαχο», και απόδειξη για αυτό είναι δολοφονίες Τσετσένων στην Τουρκία που αποδίδονται σε Ρώσους πράκτορες. «Ίσως η Άγκυρα να άδραξε την ευκαιρία να δώσει ένα μάθημα στη Ρωσία και να δείξει ότι είναι σημαντικός παίκτης» σημειώνει σχετικά- υπενθυμίζοντας τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ανάδειξη σε περιφερειακή υπερδύναμη. Ο Γκαλεότι εκτιμά ότι τα ρωσικά αντίποινα θα είναι πολιτικοοικονομικού χαρακτήρα, ενώ πιθανότατα θεωρούνται και σκληρά πλήγματα εναντίον παρατάξεων/ ομάδων στη Συρία που η Άγκυρα υποστηρίζει, συμπληρώνοντας όμως ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ανοίξει διπλωματικές αντιπαραθέσεις σε πολλά μέτωπα, οπότε «κλειδί» θα είναι να δείξουν το ΝΑΤΟ και η Τουρκία κάποια «μεταμέλεια» για το περιστατικό ή η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη- αυτά θα επέτρεπαν στο Κρεμλίνο να «προσπεράσει» εν μέρει το συμβάν. Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι ενδεχομένως να αρχίσουν να εντείνονται κάποια εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία, μέσω, π.χ., συγκαλυμμένης ρωσικής στήριξης (σε πλαίσιο αντιποίνων) σε Κούρδους ή άλλα κινήματα που αποτελούν αντιπάλους της Άγκυρας.

Μια σύντομη ιστορία των ρωσοτουρκικών συγκρούσεων

Όπως και να έχει πάντως, μια άλλη παράμετρος που εισέρχεται στην εξίσωση είναι αυτή των Τουρκμένων/ Τουρκομάνων, στην περιοχή των οποίων συνετρίβη το ρωσικό μαχητικό. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός από τη Δαμασκό, τη Χάμα και το Χαλέπι, Τουρκομάνοι υπάρχουν και στη Λατάκεια. Εδώ και μέρες η Άγκυρα διαμαρτύρεται για το βομβαρδισμό θέσεων στη Λαττάκεια από ρωσικά αεροσκάφη. Εν ολίγοις, η παράμετρος «Τουρκομάνοι», μπαίνει επισήμως και διεθνώς στη θεματική ατζέντα του προβλήματος «Συρία». Άλλα παράπλευρα ερωτήματα είναι ποια η ισορροπία μεταξύ Τουρκομάνων και «Ισλαμικού Κράτους», ποιες οι διαθέσεις της Τουρκίας για αξιοποίηση των Τουρκομάνων.

Η υπόθεση «Συρία» αφορά πρωτίστως τους σουνίτες, τους σιίτες και τους Κούρδους της χώρας αυτής, τα σχέδια και την εμπλοκή κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αγγλία, το Ιράν, η Τουρκία, γειτονικούς πληθυσμούς, όπως οι Κούρδοι του Ιράκ και της Συρίας. Τώρα όμως η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους προβάλει στον ορίζοντα, ενδεχομένως προς όφελος της Τουρκίας και το στοιχείο των Τουρκομάνων.

Στο βαθμό που η πτώση του αεροσκάφους δεν θα προκαλέσει μεγάλη κρίση, η Άγκυρα μάλλον θα είναι ικανοποιημένη, διότι χωρίς μεγάλη ζημιά, θα έχει καταφέρει να θέσει στα σοβαρά θέμα Τουρκομάνων. Δηλαδή θα θεωρεί ότι μπορεί πλέον με αξιώσεις να πιάσει από ένα σημείο της την εξίσωση Συρία, αναβαθμίζοντας τη διαπραγματευτική της ισχύ στην περιοχή. «Εκτός αν οι μεγάλοι της εξίσωσης, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ειδικά η Μόσχα, έχουν διαφορετική άποψη» καταλήγει η ανάλυση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.


______________

24 σχόλια :

  1. Ανώνυμος26/11/15 10:02

    ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑ
    ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΩΣ ΕΚ ΘΑΥΜΑΤΟΣ - ΣΤΕΛΝΕΙ ΔΗΘΕΝ ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ - ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/11/15 11:02

    τριχες τα περισσοτερα ειναι νομιμα αλλα επικρατει το κουτσομπολιο ενω οι συνταξιουχοι θα πεθανουν και χωρις γιατρους και χωρις φαι..λες και δουλευαν τζαπα..τραμπουκαλισμοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/11/15 11:38

    κανεις δε μπορει να βασανιζει ανθρωπους...ουτε να υποστηριζει βασανιστες..καποια αλλη κυβερνηση θα τα μοιρασει ολα...θα τελειωσει αυτο το υπουλο παιχνιδι που παιζεται σε βαρος ανθρωπων...δεν υπαρχει νομιμοτητα σ αυτα ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/11/15 12:14

    Μ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΕΞΕΥΤΙΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕ ΜΟΥ ΠΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ..ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/11/15 12:39

    Αν υπηρχε δικαιοσυνη θα ειχε προβει σε αυτοφορες συλληψεις για τις τραπεζες
    Ειναι το μεγαλυτερο σκανδαλο του αιωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/11/15 18:04

    ειπαμε αδερφια...το οχι γινεται ναι. τριτο μνημονιο.αποκρατικοποιησεις...μειωσεις μισθων συνταξεων,,οικουμενικη,εφαρμογη των διαταξεων του τριτου,κλπ...αλλα διωξαμε τους ακραιους απο την βουλη,και επιτελους βοηθατε μην γινει η αριστερα[χαχαχαχαχαχα]παρενθεση.καλο κουραγιο.....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/11/15 18:51

    τελικα αδερφια ποιος ψηφισε το σεπτεμβρη συριζα και ανελ;;; μονοι τους βγηκαν που τωρα κανετε οτι δεν ξερατε και σκιζετε τα ιματια σας......πως λεει ο αλλος...σκαστε και δωστε......μου θελετε και αναλυσεις απο διπλα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26/11/15 19:04

    ενω ηθελες να ψηφισουν νδπασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26/11/15 21:29



    Συναίνεση με ποιους; Τους Μερκελιστές και δοσίλογους; Αυτούς που υπάκουαν τόσα χρόνια στα κελεύσματα των δανειστών και πειθήνια ακολουθούσαν τα κελεύσματά τους; Τους προσκυνημένους; Τους γερμανοτσολιάδες;

    Εκείνους που λεηλάτησαν την κοινωνία σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού;

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, την σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Και βιάζεται μάλλον, οι πληροφορίες λένε πως επέμεινε αν είναι δυνατόν αυτό να συμβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η "Αυγή", το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, μας πληροφορεί πως το ασφαλιστικό και το προσφυγικό, θα είναι τα δυο θέματα του συμβουλίου.

    Και τα δυο θέματα, δεν προέκυψαν χθες, το ένα (ασφαλιστικό), εκκρεμεί ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο, το δεύτερο (προσφυγικό), πολλούς μήνες. Και όλο αυτό το διάστημα και η κυβέρνηση Σαμαρά και η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, το είχαν μπροστά τους. Δεν προέκυψαν χθες δηλαδή για να δικαιολογείται τόση βιασύνη. Μήπως δικαιολογείται ωστόσο, επειδή η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία αδυνατεί να τα διαχειριστεί και ιδιαίτερα φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να "περάσει" από την Βουλή το ασφαλιστικό το οποίο όλες οι πληροφορίες λένε, πως θα φέρει πολύ μεγάλες μειώσεις σε συντάξεις και παροχές; Θ’ αγγίξει δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο ξεπερνά τα 2,7 εκατ. άτομα.

    Και αν έτσι έχουν τα πράγματα, με ποιους θα επιχειρήσει να συνδιαλλαγεί ο πρωθυπουργός για να ζητήσει την συναίνεσή τους; Τα "φερέφωνα των δανειστών", όπως τους χαρακτήριζε τόσα χρόνια; Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, στήριξαν την στρατηγική τους τα προηγούμενα χρόνια σε μια λογική εμφυλίου.

    Δεν έκαναν κριτική με βάσει ιδεολογικούς ή πολιτικούς διαχωρισμούς, κάτι σωστό ακόμα και αναγκαίο. Έκαναν ασκήσεις εύκολης ρητορείας, βασισμένες πάνω στο συναίσθημα μιας κοινωνίας που ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτό επειδή έτσι εκπαιδεύτηκε. Μια κοινωνία, ένα μεγάλο μέρος της οποίας, είχε υποστεί γενναία μείωση του βιοτικού της επιπέδου και η οποία βρήκε εύκολες ερμηνείες γι’ αυτό, στην ρητορική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Δεν γνωρίζω πως θ ανταποκριθούν στην έκκληση (γιατί περί αυτού πρόκειται) Τσίπρα, τα κόμματα στα οποία απευθύνεται. Γνωρίζω, πως η δυσκολία συναίνεσης, οφείλεται κατά βάση στον ίδιο...

    του Γιάννη Παντελάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος26/11/15 21:58

    Με δυο κουβέντες τα είπε όλα ο gerolykos
    Δεν χρειάζονται περισσότερες αναλύσεις
    Υποθέτω πως το διάβασε και η Τσιπρίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος26/11/15 23:35

    αντε ρε μην κανετε τον εξυπνο ..6 χρονια ψηφιζετε υποτελεια ολοι σας χωρις εξαιρεση και δεν ειμαι σιγουρος οτι κι οσοι δεν ψηφιστηκαν δε θα ειναι ιδιοι αλλωστε κι αυτοι δεν ειναι ξεκαθαροι..χρειαζεται ο λαος να οργανωθει πολιτικα μονος..αλλα δεν εισαστε αξιοι γι αυτο και γι αυτο λετε αυτα τα κουφα..γεροι νεοι και εσχατογεροι εδω μεσα..τραβατε και παιξτε τις γουρουνιτσες καλυτερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος26/11/15 23:45

    ουπσ πλακωσανε οι αναρχοαυτονομοι....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος27/11/15 02:06

    Αυτος ειναι αντιεξουσιαστης σαν τον ΓΑΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος27/11/15 02:33

    καλα τοσο μυαλο εχετε τετοια λετε...μαθημενοι απο την τουρκοκρατια να ζειτε με κοτσαμπασηδες δεν μπορειτε να φανταστειτε το καινουριο...με τιποτα ρε φιλε μου κολημα....σας ειπε κανενας για αναρχια..η δημοκρατικη οργανωση του λαου δε μπορει να ειναι αναρχια....φοβαμαι πως δε μπορειτε να σκεφτειτε κανονικα..σε λιγο θα βγαλετε τους ηρωες του 21 αναρχικους..στην κοσμαρα σας συνεχιστε..οι συνταξεις και τα σπιτια σας μπηκαν σε καλο δρομο ωστε να χαθουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος27/11/15 09:40

    ποιος ψηφισε συριζανελ ρε παιδια το σεπτεμβριο δε λεω για τον ιανουαριο......

    ποιος εκανε αβαντα με σαιτ και αναλυσεις ειδικων και με επιθετικοτητα σε οποιον τολμουσε να μιλησει λιγο πραγκτικα......

    τωρα το παιζουνε αντισταση παλι για γελια τελικα ειναι......εκτος αν ειναι κρυφοι της χρυσης αυγης και δεν τολμουν να το γραψουν γιατι μη ξεχναμε οτι υπαρχει ενα 6 τις εκατο απο χρυσαυγιτες και γιατι να μην ειναι καποιι απο εδω......με στολη κοκκινη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος27/11/15 11:56

    μονο ενας πανυβλακας υπαρχει εδω για να κανει μια τετοια εκτιμηση 09.40..οταν το ξερο δεν κοβει κι οταν εχει μεινει διακοσια χρονια πισω..πασιγνωστο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος27/11/15 12:30

    Ο9.40 διολου απιθανο να εισαι εσυ χρυσαυγιτης ..αν κρινουμε απο τη μεχρι τωρα συμπεριφορα σου εδω μεσα...εσυ δεν ησουνα που ελεγες αναποδα οι παγκοι στη λαικη..ε δε σου θυμιζει κατι αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος27/11/15 13:25

    τελικα θα μου πει ενας σοβαρος ανθρωπος ψηφισε συριζα και ανελ το σεπτεμβριο και γιατι τωρα δεν υπερασπιζει την κυβερνηση ενω ηξερε τι ψηφιζε....

    δηλαδη και ψηφισατε και βριζετε απο πανω.....θα με κουφανετε πατριωτες .....

    Καλά το γενάρη σας δικαιολογω ....δεν ξερατε....σας κοροιδεψε.....

    τωρα το σεπτεμβριο ξερατε ....και τον ψηφισατε.....γιατι βριζετε δεν καταλαβαινω..

    απαντηση θελω εκτος και αν δεν εχετε και θυμωνετε με τον εαυτο σας και βριζετε εμενα......παιζει κι αυτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος27/11/15 13:47

    Ετοιμα σου τωρα για οικουμενικη που τοσο πολυ την ηθελες
    Σιγουρα θα ειναι και ο Βενιζελος σου υπουργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος27/11/15 14:25

    AYTO ΠΟΥ ΤΟΝ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΣΟ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ 3 ΜΝΗΜΟΝΙΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος27/11/15 21:35

    το πασοκ ειναι εδω με τον τσιπρα αρχηγο.....

    καλα ελεγε ο αλλος για πεμπτη εκτη φορα πασοκ με τοσους που ειχε παρει και για κατι φαγητα σε κορουτους......

    τελικα θα μου πει καποιος γιατι ψηφισε συριζα και ανελ το σεπτεμβριο......τοσο κοτες εισαστε στην τελικη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος27/11/15 22:07

    απλο ανθρωπε μου: για να μην ερθουν τα χειροτερα..ετσι ψηφιζουμε απο το 2004..κι οσο πασχιζουμε τοσο χειροτερα ερχονται..ο λαος μας ειναι ειρηνικος και δημοκρατικος...ωστοσο δεν ειναι οργανωτικος και αξιοκρατικος..δυσκολα μπορει να διακρινει καινουριες αξιες..ομως ειμαι σιγουρος οτι θα το κανει, αφου εξαντλησει ολες τις πιθανες λυσεις...αλλα πες μας εσυ γιατι επιμενεις πασοκ..εχεις καμμια πολιτικη επενδυση κανει;αν δεν εισαι κοτα απαντησε...αλλιως τι το γκιολευεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος28/11/15 10:11

    αρκετα με το αλεξης παπανδρεου τωρα σειρα εχει το αλεξης λεβεντης....για οποιον ψαχνει.....επειδη θελει να φυγουν οι αλλοι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος28/11/15 16:35

    ΝΑΙ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΡΑΙΟΥΣ,ΤΣΙΜΠΗΣΑΤΕ ΓΑΤΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ Η ΖΩΗ,ΦΟΒΗΘΗΚΑΤΕ ΜΗΝ ΔΕΝ ΒΓΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ,ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΛΑΕ ΑΠΕΞΩ,ΤΟΣΟ ΧΑΙΒΑΝΙΑ ΕΙΣΤΕ.ΒΟΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΛΕΒΕΝΤΗ,ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ,ΞΥΠΝΑΤΕ.ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΤΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.