Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ιδιωτική τηλεόραση και πολιτισμός

Να μας συμπαθάνε οι καναλάρχες αλλά είναι αυτοί οι ίδιοι με τις επιλογές τους που έχουν καταστρέψει κάθε ίχνος πολιτισμού, κάθε ικμάδα του

Διαβάζουμε και ανατριχιάζουμε την ανακοίνωση των καναλαρχών για τα είκοσι πέντε χρόνια της «ελεύθερης τηλεόρασης»: 
Η ιδιωτική τηλεόραση συνέβαλε στην πολυφωνία, προήγαγε τον πολιτισμό, κράτησε συντροφιά σε πολλούς συνανθρώπους μας σε δύσκολες στιγμές. Και κατήργησε μια μονοδιάστατη θέαση των πραγμάτων, που μέχρι τότε υπήρχε.
 
Λέξη βεβαίως για τα δάνεια, τις απολύσεις, τους παχυλούς μισθούς των πρόθυμων της δημοσιογραφίας, που αυξάνονται και πληθύνονται (οι πρόθυμοι, όχι οι μισθοί), τη διαπλοκή με το Δημόσιο, τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας για τους μικρούς του ρεπορτάζ (που αν επιδείξουν την κατάλληλη προθυμία, θα γίνουν κάποτε και αυτοί μεγάλοι) και πολλά ακόμη που δεν περιποιούν τιμή, τουλάχιστον στην προαγωγή του πολιτισμού

Διότι, πολιτισμός δεν είναι δύο φτηνές εκπομπές για το δημοτικό τραγούδι ή ένα δίλεπτο στο τέλος κάθε δελτίου των κεντρικών ειδήσεων για θεατρικές παραστάσεις ή κάποια συναυλία· είναι κάτι πολύ πιο βαθύ.

Ο ίδιος ο τρόπος που διαχειρίζεται κάποιος τη δημόσια συχνότητα (η εικόνα του, ο λόγος του, η ευγένειά του, η αποφασιστικότητά του, η ανεξαρτησία, ο σεβασμός στην Ιστορία και την κοινωνία)· αυτό είναι πολιτισμός.

Να μας συμπαθάνε οι καναλάρχες αλλά είναι αυτοί οι ίδιοι με τις επιλογές τους που έχουν καταστρέψει κάθε ίχνος πολιτισμού, κάθε ικμάδα του.

Η ιδιωτική τηλεόραση, αλλά στη χώρα μας και η κρατική, έγινε το νέο πρότυπο συμπεριφοράς για τους πολλούς, ειδικώς για τις πιο ευπαθείς ομάδες (νέους, νοικοκυρές, ηλικιωμένους).

Το μικρό αυτό κουτί θεωρήθηκε ένα μικρό Χόλιγουντ, αυτό που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, επιβάλλοντάς τους καταναλωτικές μανίες, διαχέοντας λάμψη, καθορίζοντας ενδυμασία και συμπεριφορά, προάγοντας μια φιλελεύθερη σούπα δικαιωμάτων και μειονοτήτων, αφήνοντας στο απυρόβλητο το κεφάλαιο και τις ορντινάντσες του.

Τι να πούμε για την ελληνική γλώσσα. Κακοποιήθηκε και εξακολουθεί να συμβαίνει, εκχυδαΐστηκε, έγινε απλή και καθημερινή τάχα.

Ας φανταστούμε μόνο ότι οι νέοι ή και καταξιωμένοι συγγραφείς χρησιμοποιούν τη δημοσιογραφική γλώσσα στο έργο τους διότι είναι εύπεπτη, άμεση, ζωντανή, ρέουσα.

Το παρόν εξεδίωξε το πολύτιμο και ζείδωρο (ζώπυρο κ.λπ.) παρελθόν.

Οχι μόνο συγγραφείς αλλά και ποιητές και πανεπιστημιακοί, πνευματικοί άνθρωποι δηλαδή, έχουν υιοθετήσει τη χρήση αυτής της μπασταρδεμένης γλώσσας.

Εάν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, αυτή τη γλώσσα χρησιμοποιούν και οι υπεύθυνοι της ελληνικής Παιδείας και εκπαίδευσης. Οι δημοσιογράφοι υποκατέστησαν τους εκπαιδευτικούς. Χάλια. Λίγοι από τους δεύτερους αντιδρούν αλλά, ως συνήθως, πλέον, δεν εισακούονται.

Για να βγει στο ξέφωτο της οικουμένης και της ανταγωνιστικότητας ένα έθνος, οφείλει να έχει ανθρώπους με βαθιά ιστορική-εθνική συνείδηση· χωρίς ταυτότητα δεν συναντάς την ετερότητα.

Λοιπόν; Ποιον ακριβώς πολιτισμό παρήγαγαν οι ξεδιάντροποι καναλάρχες; Μήπως αυτόν της ρουφιανιάς, της ιδιοτέλειας, της διαπλοκής;

Αυτά, όμως, δεν έχουν σχέση με τη βούληση του ανθρώπου και τη συνείδησή του· με την ηθική, την αισθητική, το δίκαιο και την ελευθερία
Συντάκτης: Γιώργος Σταματόπουλος 

9 σχόλια :

  1. Ανώνυμος24/10/15 08:38

    Χαράς Ευαγγέλια. Μετά την επίσκεψη Ολάντ μένουμε Ευρώπη. Για το αν μένουμε κι Ελλάδα είναι αμφίβολο, ειδικά οι νέοι, αλλά και στον κόσμο ετούτο οι ασθενείς, τα Αμέα, οι συνταξιούχοι, αλλά ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας, οι άπληστοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/10/15 09:00

    Πολλοί συμπατριώτες δεν έχουν καταλάβει το πρόβλημα. Σήμερα έχουμε να κάνουμε με το παγκόσμιο πραξικόπημα των χρηματαγορών με το οποίο έχουν υφαρπάξει την εξουσία από τους λαούς με οτι αυτό συνεπάγεται.Ολα τ αλλα που γράφετε εδω μέσα για φορολογίες των μεν οι των δε είναι μπουρμπούτσαλα
    Περίμενα απο τον χψ μια πιο βαθειά ανάλυση της πολιτικής κατάστασης καθώς και τις στοχευμένες ατάκες του gerolykoy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/10/15 09:23

    ΣΙΓΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΨ.ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ ΠΕΣ ΤΕΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΡΟΛΥΚΟ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΙΑΝΕΙΣ ΜΑΖΙ Μ ΑΥΤΟΝ .ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ.ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/10/15 12:11

    ....στην ελλαδα πιστοποιηθηκε πια.....αριστερα ειναι η καρδια δεξια το πορτοφολι.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/10/15 12:43

    χαχαχα Μπραβο ρε gerolyke xaxax

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/10/15 13:25

    ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ..ΜΕΤΑ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΗΣΥΧΑ.ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/10/15 16:42

    που εισαι ρε gerolyka??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος24/10/15 21:39

    καλωςτο γερολυκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος25/10/15 09:58


    Bomb TV BOMBTV
    Home page
    Bomb Plus BOMBPLUS

    ΕΛΛΑΔΑ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΥΓΕΙΑ
    ΚΟΣΜΟΣ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    MEDIA
    ΚΑΙΡΟΣ
    ΚΥΠΡΟΣ
    ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    ΕΘΝΙΚΑ
    ΠΑΙΔΕΙΑ
    ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
    ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    ΣΕΙΣΜΟΙ
    ΑΜΥΝΑ

    25 Οκτωβρίου 2015 08:56
    ΕΛΛΑΔΑ
    Ανανεώθηκε ΠΡΙΝ ΑΠΟ: 57'
    Κοινωνικό κραχ! Περισσότεροι από 500.000 συμπολίτες μας στα συσσίτια
    Κοινωνικό κραχ! Περισσότεροι από 500.000 συμπολίτες μας στα συσσίτια
    ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
    Share Tweet 0 Σχόλια e-mail
    Φωτογραφίες:

    Η κοινωνία αργοσβήνει και η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει με εξοργιστική αλαζονεία τις κραυγές της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτής της κρίσης στην οποία πάτησαν πάνω της και πατούν ανελέητα με σκοπό να εφαρμόσουν τα πιο αδίστακτα μέτρα! - Πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες κατέφυγαν στα συσσίτια μέσα σε ένα χρόνο.



    Αναμένοντας το «τελειωτικό χτύπημα» που θα αφορά στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, οι περισσότεροι Έλληνες βουλιάζουν στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και τον φόβο της επόμενης μέρας.

    Αυτό το εθνικό δράμα, τελειωμό δεν έχει…

    Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι οδεύουν στον κατήφορο την ώρα που υποτίθεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με μία σειρά «σκληρών» διαπραγματεύσεων (που περιέργως έχουν θετικό πρόσημο μόνον για τους δανειστές), με ψευδεπίγραφη λογική προσπαθεί να δημιουργήσει αναχώματα στην πτώση.

    Η ανεργία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το πρώτο τρίμηνο του 2015, αγγίζει το 26,6%. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση με τα ποσοστά ανεργίας και την δεύτερη με το ποσοστά ανεργίας στους νέους (48,3% στους νέους κάτω των 25 ετών).

    Την πενταετία 2009-2013 «δραπέτευσαν» από την χώρα μας 228.000 επιστήμονες. Οι παρατηρητές της «φυγής» του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας εκτιμούν πως «η αποτίμηση για την Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα δυσχερής».

    Στα συσσίτια, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), καταφεύγουν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι. Μόνον το 2014 η Εκκλησία της Ελλάδος φρόντισε σχεδόν μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας. Οι συνάνθρωποί μας που σιτίζονται καθημερινά από την εκκλησία ξεπερνούν πια τους 10.000.

    Το σημαντικότερο, όμως, είναι γι’ αυτήν την κοινωνική κατηγορία που όσο περνά ο καιρός, ενισχύονται δραματικά, δεν υπάρχει διέξοδος. Φως στο τούνελ δεν υπάρχει. Κι αυτό είναι ίσως το πλέον τραγικό.

    Ανάλογη εικόνα επικρατεί σε όλη την Ελλάδα. Στην Ξάνθη αυτήν τη στιγμή περί τους 17.000 ανθρώπους έχουν καταγραφεί ως άποροι.

    Στην Ηπειρο, την πλέον φτωχή περιφέρεια της χώρας, οι άνθρωποι πνίγονται στα λασπόνερα μιας αδιέξοδης πολιτικής.

    Από τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στην Ηπειρο (μείωση κατά 8,3% στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ), την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (με μείον 7,9%) και την Κρήτη με ανάλογο ποσοστό.

    Δραματικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στους συνανθρώπους μας οι οποίο βρίσκονται στο δρόμο. Πάνω από 40.000 άνθρωποι ζουν στους δρόμους. Με την Αθήνα να κατέχει την πρωτιά πανελλαδικώς με το μεγαλύτερο ποσοστό αστέγων. Συγκριτικά με το 2009, εκτιμάται πως ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 30%!

    Και για επίλογο η φράση ενός οδηγού ταξί την δεύτερη ημέρα παραμονής στην Αθήνα μας του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ: «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Κατάντια και μόνον κατάντια. Αν τολμήσουν και πειράξουν το κεραμίδι μας, φοβάμαι για το τι θα επακολουθήσει»…

    Δείτε στην Gallery φωτογραφίες.

    Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/636664/koinoniko-krax-ayti-einai-i-epityxia-tis-kyvernisis-syriza-anel#ixzz3pZ3H2tDM

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.