Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

«Ξεπουλάνε το χιόνι τ’ ουρανού»*


Πουλήστε τα όλαΜην αφήσετε μήτε πέτρα στη θέση της, μήτε δέντρο, μήτε θάμνο, μήτε πουλί πετούμενο. Πουλήστε λίμνες, θάλασσες, δάση, ραχούλες, κτήρια – στολίδια, λιμάνια, αεροδρόμια. Πουλήστε και αρχαία. Γιατί όχι; Στην κρίση όλα επιτρέποντα. Σκέφτεστε, όμως, πως για τα αρχαία το «πουλάω» ακούγεται κάπως βαρύ και δεν το σηκώνει η συνείδησή σας, όση απέμεινε, αν έμεινε. Στην πραγματικότητα δεν το σηκώνουν οι επικοινωνιολόγοι σας.
Το «νοικιάζω» ακούγεται πιο light και ευκολόπεπτο. Το πρότεινε, την τελευταία προεκλογική Πέμπτη, η υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Πρότεινε, δηλαδή, η χώρα να οργανώνει εκθέσεις με αντικείμενα από τις αποθήκες των αρχαιολογικών μουσείων, οι οποίες θα παρουσιάζονται, έναντι ενοικίου, σε χώρες που δεν έχουν αρχαία (το γεγονός ότι δεν υπάρχει λαός που να μην φέρει τον δικό του υλικό πολιτισμό ας το αφήσουμε ασχολίαστο προς το παρόν!). «Θα δημιουργήσουμε έναν κατάλογο που θα είναι ο προπομπός, ο οποίος θα αναφέρει τιμές για δανεισμό, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα χρήματα θα πηγαίνουν σ’ ένα ταμείο με αποκλειστικό σκοπό την στήριξη των Μουσείων». Ισως κοκκίνισαν και ρίγησαν και τα αγάλματα του Μουσείου (όλα αυτά ειπώθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) αφού δεν ανατρίχιασε κανείς άλλος.
Και αυτό είναι μάλλον το χειρότερο. Ότι δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έπαψε να σκέφτεται με όρους οραμάτων, ιδανικών, αξιών, ιστορικής μνήμης και εθίστηκε να σκέφτεται με όρους αγοράς. Όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται. Ο νεαρός φοιτητής , στην τηλεοπτική συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στον Ν. Χατζηνικολάου, με πόνο ψυχής ρωτούσε «οι αγορές καταρρέουν, τι θα κάνετε γι’ αυτό;». Οι αγορές όμως , νεαρέ μου, είναι κραταιές. Οι άνθρωποι καταρρέουν, φτωχαίνουν, χάνουν τη δουλειά τους, πεινάνε, κρυώνουν και καίγονται από τα μαγγάλια, αυτοκτονούν . Αλλά αυτά δεν σε αφήνουν να τα δεις. Εφ’ όσον όμως, το σύστημα ιδεολογικής χειραγώγησης έμαθε τους ανθρώπους να βλέπουν αγορές και όχι ψυχές, τότε αυτοί που κυβερνούν θα πουλήσουν ακόμα και τη μάνα που τους γέννησε (για παραφράσουμε κάπως τον Ζοζέ Σαραμάγκου) για να εξασφαλίσουν τα πλούτη τους.

Ηταν 1984 όταν ο Μάνος Κατράκης στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα», αρνιόταν να πουλήσει το κτήμα του για τουριστική εκμετάλλευση. «Ξεπουλάνε το χιόνι τ’ ουρανού» του λέει ο συντοπίτης και σύντροφός του.

Ηταν μόνο η αρχή… Μετά ήρθε ο ήρθαν οι ιδιωτικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός του Σημίτη, τα μνημόνια του Παπανδρέου και του Σαμαρά. Ηρθε και ο «αριστερός» Τσίπρας. Και αυτός έκανε το χειρότερο. Πήγε και πάτησε πάνω στο μνήμα – μνημείο αγωνιστών – κομμουνιστών στην Καισαριανή για να υποκλέψει ηθικό άλλοθι και να ξεπουλήσει ό,τι δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι. Και δεν ντράπηκε να επιδεικνύει αυτή του την ασέβεια στους νεκρούς σε ένα από τα προεκλογικά του σποτ.

Εκείνος όμως, ο κομμουνιστής στην ταινία (μα και στη ζωή) Μάνος Κατράκης, ο εξόριστος που επέστρεψε, την ώρα που ο εργολάβος πίεζε τους χωρικούς να ξεπουλήσουν τη γη τους, πήρε την αξίνα και άρχισε να σκάβει. Εκείνη η αξίνα δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα χέρια των ανθρώπων του μόχθου, όταν αποφασίζουν να ζήσουν από το ίδιο τους το βιος. Όταν αποφασίζουν να σκάψουν τη γη, να βάλουν μπρος τη μηχανή, να μαζέψουν τους καρπούς των δέντρων. Γιατί όλα αυτά τους ανήκουν. Η γη, τα δάση, τα αμπέλια που καρπίζουν, οι μηχανές που μουγκρίζουν στα εργοστάσια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία. Όλα δικά τους είναι και περιμένουν την «αξίνα» τους. Αν αποφασίσουν οι ίδιοι να τα διαφεντέψουν τότε θα ζήσουν οι γονείς, τα παιδιά, τα εγγόνια, όπως αξίζει στους ανθρώπους να ζουν. Και αυτό δεν είναι ουτοπία. Είναι η ίδια η ανάγκη που ξεπηδά από την πραγματικότητα.

Αλλιώς θα ζήσουμε από παντού εξόριστοι και ανέστιοι καταμεσίς της θάλασσας…

*Φράση δανεισμένη από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα».
πηγη




15 σχόλια :

  1. Ανώνυμος21/10/15 09:33

    Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα,
    ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός,
    ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας,
    ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος,
    ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο,
    ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο,
    ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά.

    Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων,
    ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη,
    παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων
    σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.
    Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου…

    Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

    Ζοζέ Σαραμάγκου (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1998)
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/10/15 13:20

    Ξεπουλήστετα ολα πουλημένα τομάρια της "δεύτερης φορά αριστερά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/10/15 13:27

    καλα τωρα της κακης αυτης οι τριχες σου φταινε...τωρα πηρες χαμπαρι το ξεπουλημα...πενταμιση χρονια τι γινεται...θα πεθανεις απο αντικειμενικοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/10/15 15:16

    Και παρά το ότι η κυβέρνηση δέχθηκε να μετατρέψει τη χώρα σε ερείπια, οι δανειστές δεν μας εκταμιεύουν τη δόση. Ακούω προπέλες πάνω από τη Βουλή ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/10/15 16:00

    Ένα παρατεταμένο θλιβερό μοιρολόγι πέρασε απ΄αυτό το site από κάθε καρυδιάς καρύδι,για τα ξεπουλήματα από τις επάρατες προηγούμενες κυβερνήσεις. Σαν ελπίδα προβαλόταν, όχι η αριστερά, αλλά οι τυχάρπαστοι, ανεύφθυνοι και ανίδεοι αριστεροί. Τρομάρα τους!
    Μερικοί που πρόβλεπαν τα χειρότερα, βρίζονταν σκαιότατα.
    Τώρα θα υποστούμε (όλοι δυστυχώς) τα επίχειρα του πλήθους των ανοησιών πολλών ανοήτων.
    (Και δεν θέλω ου!...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/10/15 16:32

    ΕΝΩ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος21/10/15 17:02

    Θέλουμε πίσω το ΠΑΣΟΚ μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος21/10/15 17:58

    τι αλλο θελετε? εχετε ευρω,διωξατε τους ακραιους απο την βουλη,ζειτε το ονειρο αυτοι που ψηφισαν στις 14/8 το μνημονιο να το καταγκελουν τωρα.λοιπον παρτε τα σαιζματα σας τωρα κουκουλωθητε και αναμεινατε στ ακουστικο σας,διοτι μεχρι τωρα εχουμε δει μονο τα ξεφτια της καταιγιδας οχι την κυριως δυναμη της.και μην κανετε ετσι,το πασοκ ειναι εδω να σας σωσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος21/10/15 18:17

    ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΡΕ.ΑΜΑ ΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ ΘΑ ΝΟΙΙΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΣΙΓΟΥΡΙΑ.ΚΙ ΑΜΑ ΜΑΣ ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΘΑ ΧΑΡΕΙΤΕ.ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΣΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος21/10/15 19:44

    προβατα με 26%???μεγαλο θρασος εχεις πατριωτη που σκεφτεσαι κατι τετοιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος21/10/15 22:28

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος21/10/15 22:31

    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ 26% ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ....ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΑΣΟΚΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΚΚΕ ΕΙΜΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΟΤΙ ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΓΙΑ ΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος22/10/15 13:59

    Δώσε πόνο Αλέξη !!Μην τους λυπάσαι καθόλου ,γι αυτό σε ψήφισαν τα ζωντόβολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος22/10/15 16:09

    ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΚΚΕ 62%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος22/10/15 20:26

    καλώς όρισες Ολανδρέου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.