Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ο σπασμένος καθρέφτης της Ευρώπης

Η πολιτική ζωή της Ελλάδας συνδέεται στενά με την πορεία των λαών της Ευρώπης, όπως και η συλλογική ταυτότητα των Ελλήνων, που διαμορφώθηκε σε αναφορά με τις διεκδικήσεις των Ευρωπαίων για την προστασία της προσωπικής και πολιτικής ελευθερίας. Η αναγωγή στα θεσμικά πρότυπα, στις ιδεολογίες και στις πρακτικές που αναπτύσσονταν στην Ευρώπη ουδέποτε αποτέλεσε απλή μίμηση ούτε διέθετε πάντοτε θετικό πρόσημο. 
Πραγματικά, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η έλλειψη οικονομικών πόρων κατέστησε αναγκαίο τον εξωτερικό δανεισμό του και οδήγησε στην πολιτική εξάρτηση της νεοσύστατης πολιτείας από τις «προστάτιδες δυνάμεις», που παρενέβαιναν στα πολιτικά πράγματα και επικαθόριζαν τα χαρακτηριστικά των θεσμών. Η δυνατότητα των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών και, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, των Η.Π.Α., να θολώνουν τη λαϊκή θέληση και να προσδιορίζουν τις εξελίξεις δημιουργούσε αντιδράσεις και κατά διαστήματα σημαντική απόσταση από την «Δύση». Ωστόσο, η ανάπτυξη των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και η σχεδίαση του πολιτεύματος 

ακολουθεί σταθερά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, επειδή σε αυτό ανιχνεύεται η ύπαρξη δυνάμεων και διαδικασιών ικανών να πλαισιώσουν την λειτουργία της δημοκρατίας και να εξασφαλίσουν τον σεβασμό του κράτους δικαίου, με άλλα λόγια εντοπίζονται οι βασικές παράμετροι υλοποίησης του εθνικού οράματος: Αν κατά τις πρώτες δεκαετίες της ανεξαρτησίας, τα ευρωπαϊκά κράτη αποτελούσαν αξιόλογο πρότυπο, επειδή εμφανίζονταν ως πεδίο πραγμάτωσης των αρχών και των ιδεών που είχαν διαμορφωθεί στην εξιδανικευμένη ελληνική αρχαιότητα, στην σύγχρονη ιστορία η επίδρασή τους αποτυπώνει μια ενεστώσα σχέση. Όταν στην Ελλάδα οι ηττημένοι του εμφύλιου πολέμου στερούνταν των θεμελιωδέστερων δικαιωμάτων τους και η παραβίαση των κανόνων του κοινοβουλευτισμού οδηγούσε στην εγκαθίδρυση αυταρχικών και τελικά ολοκληρωτικών μορφών εξουσίας, τα ευρωπαϊκά κράτη προσέφεραν πειστικά παραδείγματα της συνταγματικής δημοκρατίας, στην οποία προσβλέπει διαχρονικά η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όπως επισήμαινε ο Α. Μάνεσης, η πολιτική θέσμιση των λαών της Ευρώπης είναι ο καθρέφτης, όπου -θα πρέπει να- αντανακλάται η Ελλάδα.

Έτσι, η ένταξη της χώρας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκλήφθηκαν από τους πολίτες ως μια επιπλέον εγγύηση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συστήματος που επιδιώκει να διασφαλίσει την δημοκρατία δια του δικαίου. Η ευρωπαϊκή πορεία της ελληνικής πολιτείας συνιστούσε την δόση μιας υπόσχεσης όχι μόνον για την ειρηνική και ισότιμη συνύπαρξή της με τα κράτη της Ευρώπης, αλλά και για την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων και για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Δεν θα ήταν, επομένως, υπερβολικό να υποστηρίξει κανείς, ότι η ευρωπαϊκότητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της Ελληνικής Δημοκρατίας, που με την σειρά της υπήρξε βασικός πυλώνας της Ε.Ε .

Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την Ε.Ε διέψευσε την παραπάνω υπόσχεση. Η Ένωση αντιμετώπισε το ελληνικό πρόβλημα υιοθετώντας μέτρα και αποφάσεις που παραγνωρίζουν το πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο και στερούν τους Έλληνες από σημαντικές ελευθερίες και δικαιώματά του. Οι σχετικές παρεμβάσεις εκδηλώθηκαν με ενέργειες που παραμέρισαν άκοπα τα ευρωπαϊκά όργανα και επέτρεψαν την εγκατάσταση ενός «διευθυντηρίου» συγκροτούμενου από την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που συνεργάζονται στενά με την ΕΚΤ και προσδιορίζουν τις τύχες της Ευρώπης. Η Ενωσιακή νομιμότητα υποχώρησε ενώπιον της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, καθώς διεθνείς οργανισμοί υποκατέστησαν τους κοινοτικούς θεσμούς (για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- ΕΤΧΣ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας -ΕΜΣ) και οι θεμελιώδεις αρχές των Συνθηκών, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η ισότητα, παραμερίστηκαν για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός του δόγματος των «αυστηρών όρων» (strict conditionalities) των Μνημονίων.
Σε εθνικό επίπεδο, η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων οδήγησε σε δραστική υποβάθμιση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Το Κοινοβούλιο περιθωριοποιήθηκε τόσο κατά την νομοθετική διαδικασία, που στηρίχθηκε στις ΠΝΠ, όσο και σε σχέση με τον έλεγχο της κυβέρνησης. Αρκεί η περίπτωση του σχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου, που διορίστηκε πρωθυπουργός χωρίς να μεσολαβήσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος όπως ορίζει το Σύνταγμα, πιο σωστά για να μην ληφθεί υπόψη η βούληση του τότε κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να δειχθεί ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. έπαυσε να αποτελεί εγγύηση της δημοκρατικής σταθερότητας.

Η Ένωση δεν είναι πια απλώς μια ενιαία αγορά, που εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες της με την υιοθέτηση πάγιων, απρόσωπων και αντικειμενικών κανόνων δικαίου. Εξελίσσεται σε μηχανισμό, που για να επιβάλλει την συμμόρφωση στους κανόνες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης αποβάλλει τα χαρακτηριστικά της κοινότητας δικαίου, του κοινού σπιτιού των λαών της. Ο καθρέφτης της Ευρώπης έσπασε και στα κομμάτια του καλείται να αντικατοπτριστεί ο ελληνικός λαός την προσεχή Κυριακή. Η συμμετοχή του στο δημοψήφισμα γίνεται πολύπλοκη, ίσως όμως υποδείξει ποιο από τα θραύσματα μπορεί να αποτελέσει την βάση για την διαμόρφωση του νέου ειδώλου της χώρας.

πηγη

19 σχόλια :

  1. Ανώνυμος5/9/15 00:20

    Στα παράλια της Μικράς Ασίας ξεβράστηκε το πτώμα του διαφωτισμού,
    ..του πολιτισμού,
    ..της δημοκρατίας της Ευρώπης.

    Ευρώπη ντροπή!
    Πέθανες
    προχθές μαζί με τον μικρό Αϊλάν.

    Δεν σου αξίζει άλλωστε να ζεις.
    Δεν έχεις πιά τίποτε να προσφέρεις στον κόσμο,
    ..εκτός από δυστυχία.
    Και κανόνες.
    Για δυστυχία.

    Η τραγωδία είναι ανείπωτη.
    Το έγκλημα ασυγχώρητο στους αιώνες.

    Ευρώπη πέθανες.
    Πλούσια, πολιτισμένη, καλοζωϊσμένη.
    Και σάπια.
    Σάπια μέχρι το κόκκαλο.

    Ας πέθαινες τουλάχιστον από τύψεις.
    Άγνωστη λέξη.

    Τύψεις και ανθρωπιά.
    Άγνωστες λέξεις!..
    απο αντιγραφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/9/15 07:32

    ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΑΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/9/15 10:45

    BRIDGING EUROPE: Δεν υπάρχει «ντέρμπυ»

    inred 10 ώρες ago ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σχολιάστε 1,014 Views

    nationwidepoll_september15c_be-1

    Η δημοσκόπηση του BRIDGING EUROPE ανατρέπει όλα τα προγνωστικά των ελλήνων δημοσκόπων και αποδεικνύει ότι πιστοί όπως έχει αποδειχτεί κάθε φορά στην εξουσία και αναξιόπιστοι στην ουσία – το πρόσφατο δημοψήφισμα είναι ενδεικτικό – επιδιώκουν να παρουσιάσουν ως ντέρμπι μεταξύ των δύο κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ τις εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη, με προφανή σκοπό τον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων σε ψευτοδιλήμματα προκειμένου ο εκλεκτός της Μέρκελ, κ. Τσίπρας να έχει τη πρωτοβουλία σχηματισμού κυβέρνησης που θα καταφέρει να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς των «εταίρων» στην Ελλάδα.

    Ο στόχος βεβαίως είναι διττός: Με την πόλωση ευνοούνται οι μεγάλοι σχηματισμοί και υπολείπονται εκ των πραγμάτων οι μικροί. Είναι προφανές ότι επιδιώκεται η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ που θα εξαναγκαστεί για το «εθνικό συμφέρον» σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τους υπόλοιπους. (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ).

    Ωστόσο και τα υπόλοιπα ευρήματα της BRIDGING EUROPE, εκτός των ποσοστών που φαίνονται στο διάγραμμα έχουν ξεχωριστή σημασία.

    Το 73% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένοι από τις προτάσεις των κομμάτων. Υψηλό ποσοστό που δείχνει ότι οι χιλιάδες θα προσέλθουν αναποφάσιστοι μέχρι τη κάλπη αλλά και ότι μεγάλο ποσοστό θα καταγραφεί να απέχει.

    Ένα 38% πιστεύει ότι είναι ενδεχόμενος ένας δεύτερος γύρος εκλογών αφού κανένα κόμμα βεβαίως δεν θα έχει αυτοδυναμία, αλλά ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση.

    Εκτιμούμε ότι κυβέρνηση βεβαίως θα σχηματιστεί, αλλά η βιωσιμότητά της δεν θα ξεπεράσει τους πρώτους μήνες του 2016. Οι εξελίξεις είναι πραγματικά απρόβλεπτες. Η αποτυχία του προγράμματος δεδομένη. Η λαϊκή οργή εάν ξεσπάσει όπως αναμένεται τον Οκτώβριο, όταν οι εφαρμοστικοί νόμοι θα ισοπεδώνουν τα πάντα, θα προκαλέσει εξελίξεις κάθε άλλο ευνοϊκές για τους σχεδιασμούς της νέας τάξης πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5/9/15 11:10

    ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ
    Δημοσκόπηση Bridging Europe: ΣΥΡΙΖΑ 26,8%, ΝΔ 18,3%
    Date: Αυγούστου 28, 2015
    share
    0 0 0 0 0

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 8,5 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η έρευνα του κέντρου ερευνών Bridging Europe, με τους αναποφάσιστους να αναδεικνύονται σε «δεύτερο κόμμα».

    ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ BRIDGING4

    Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 26,8%, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 18,3%. Στην τρίτη θέση είναι το Ποτάμι με 6,2% και ακολουθούν Λαϊκή Ενότητα με 6,1%, Χρυσή Αυγή με 5,9% και ΚΚΕ με 5,8%. Εκτός Βουλής, σύμφωνα με την έρευνα, μένουν το ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει 2,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,4% και η Ένωση Κεντρώων με 2,6%. Δε γνωρίζω/δεν απαντώ είπε το 19,8%.

    Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες ως προς τις πρόωρες εκλογές, καθώς το 43% διαφωνεί ενώ το 39%. Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας (62%) ενώ τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «υπό τις παρούσες συνθήκες προτιμάτε η Ελλάδα να μείνει ή να φύγει από την Ευρωζώνη, το 45% απάντησε να μείνει ενώ το 34% να φύγει.

    Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 24 – 26 Αυγούστου σε δείγμα 1.015 πολίτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος5/9/15 11:26

    ΑΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΕ ΤΑΛΕΓΕΣ
    37 δισ. ευρώ «κοστίζει» στην Ελλάδα
    το πάρτι της φοροδιαφυγής

    Πρώτη καταχώρηση: 04/09/2015 - 19:01

    Τελευταία δημοσίευση: 04/09/2015 19:01Οικονομία
    37 δισ. ευρώ «κοστίζει» στην Ελλάδα το πάρτι της φοροδιαφυγής

    «Ακριβά» κοστίζει στην Ελλάδα το πάρτι της φοροδιαφυγής, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν, έχουν χαθεί έσοδα που υπερβαίνουν τα 35 δισ. ευρώ στο χρονικό διάστημα 2009- 2013.

    Οι απώλειες στο μέτωπο των εσόδων από το ΦΠΑ ανέρχονται στα 7,57 δισ. ευρώ το 2009, στα 6,92 δισ. το 2010, εκτινάσσονται στα 9,16 δισ. ευρώ το 2011, για να φτάσουν στα 6,88 δισ. ευρώ το 2012 και στα 6,5 δισ. ευρώ το 2013. Σύνολο, 37 δισ. ευρώ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες για την Ελλάδα στο μέτωπο της συλλογής εσόδων ΦΠΑ διαμορφώνονται στο 34% των συνολικών εσόδων το 2013, όταν ο μέσος όρος των απωλειών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 15,2%.

    Τα συνολικά έσοδα από το ΦΠΑ για τα κρατικά ταμεία διαμορφώθηκαν στα 14,87 δισ. το 2009, στα 15,95 δισ. το 2010, στα 15 δισ. το 2011, στα 13,71 δισ. το 2012 και στα 12,59 δισ. ευρώ το 2013.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5/9/15 14:37

    Ένας φίλος ψυχίατρος πόσταρε στο Facebook την ανάρτηση της Ιλντα Νταλί, η οποία είναι νοσηλεύτρια σε ψυχιατρική κλινική. Είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να διαβάσετε. Χωρίς κραυγές, χωρίς περιττά επίθετα. Μόνο οι σκέψεις ενός ανθρώπου που ξεχνάει ακόμα και ότι πήρε τα φάρμακά του και το όνομα της νοσηλεύτριας που τον προσέχει.

    Αυτός ο άνθρωπος κάνει χώρο στο κρεβάτι του για κάποιον πρόσφυγα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι παρακολουθούμε σοκαρισμένοι τον μικρό Αϊλάν και ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει και βουρκώνουμε και τελικά αδιαφορούμε. Και δεν κάνουμε χώρο για κανέναν – ούτε καν στο κρεβάτι μας…

    Το παραθέτω ως έχει:

    Kαθομαι στο γραφειο με ανοιχτο τον υπολογιστη και μπαινει ενας τροφιμος για να μου ζητησει τα φαρμακα του που ειχε ξεχασει πως τα ηπιε. περναει η εικονα του νεκρου παιδιου στην παραλια και ακολουθει ο παρακατω διαλογος:

    -τι ειναι αυτο?

    -ενα παιδι

    -γιατι δεν το σηκωνουν? θα πνιγει

    -εχει πνιγει

    -η μαμα του που ειναι?

    -δεν ξερω

    -να την βαλουν φυλακη. δεν προσεξε το παιδι

    -δεν φταιει η μαμα του. το εβαλε σε μια βαρκα για να το σωσει απο τον πολεμο αλλα για αυτες τις βαρκες δεν υπαρχει λιμανι

    -γιατι δεν υπαρχει λιμανι?

    -γιατι οι χωρες που δεν εχουν πολεμο δεν τους θελουν

    -προσφυγες ειναι δηλαδη?

    -προσφυγες

    -ακουσε μαρια μου...

    -δεν με λενε μαρια βρε γιαννη

    -δεν εχει σημασια. τυχαιο ειναι το ονομα σου. τυχαιο και που δεν ζεις στον πολεμο.
    αυτοι που δεν θελουν τους προσφυγες ειναι καταραμενοι

    -δεν προκειται να αλλαξουν

    -η γη δεν ανηκει σε κανεναν. οι ανθρωποι δεν εδωσαν γη σε αυτο το παιδι για να περπατησει αλλα η γη του εδωσε μια γωνια για να πεθανει. το χωμα δεν κανει διακρισεις. τους δεχεται ολους. ασπρους μαυρους κιτρινους...ολους

    -πιστευεις οτι ξεκουραστηκε?

    -φυσικα. κοιμαται μπρουμυτα για να μην βλεπει τους ανθρωπους

    -πηγαινε στο κρεβατι σου να ξαπλωσεις. ειναι μεσημερι

    -μην με διωχνεις οταν συζηταμε

    -δεν αντεχω να συζηταω αλλο

    -αν δεν αντεχεις να πας στον πρωθυπουργο και να του πεις οτι τους θελουμε τους προσφυγες. να τους φερουν εδω. εχουμε χωρο. εγω θα ξαπλωσω κοντα στον τοιχο και χωραει να κοιμηθει και αλλος ενας στο κρεβατι μου. και το φαι πολυ ειναι. φτανει για ολους. ετσι να του πεις. τα παιδια δεν κανει να πεθαινουν. θα του το πεις?

    -δεν μπορω να του το πω αλλα θα το πω σε πολλους ανθρωπους σε λιγο

    -θα πας σε πλατεια να βγαλεις λογο?

    -καπως ετσι!

    -να τους πεις να τα αγαπανε τα παιδια

    -θα τους το πω

    -και να μου φερεις τα φαρμακα μου

    συζητηση με εναν τρελο...
    ειναι στο κρεβατι του και κλαιει. δεν ζηταει πια τα φαρμακα του. εχει μαζευτει κοντα κοντα στον τοιχο και μονολογει... τι ενας της ειπα? αν μαζευτω πιο πολυ, και δυο χωρανε.



    Για την αντιγραφή ΧΨ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος5/9/15 16:56

    ΑΙΝΤΕ ΡΕ !Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος5/9/15 19:59

    ΣΟΚ! Μια δημοσκόπηση κόντρα στο ρεύμα! Πρώτο ΚΟΜΜΑ με διαφορά είναι… Μάχη για τη τρίτη θέση!
    Δημοσιεύθηκε: 05/09/2015 14:18
    Makelarisa
    Comments: 8
    4a4c0cf6e42bde64da42d338176cc4bf_L

    Μια δημοσκόπηση διαφορετική από τις άλλες…

    Κόντρα στο ντέρμπι των άλλων εταιριών δημοσκοπήσεων η Bridging Europe για τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου δίνει τα εξής αποτελέσματα ΣΥΡΙΖΑ 26,8%, ΝΔ 18,3%, την Λαική Ενότητα 6,2% και την Χρυσή Αυγή 6,1%.

    Η Ένωση Κεντρώων δεν εισέρχεται στην Βουλή, όπως δεν μπαίνει στην Βουλή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1 με 3 Σεπτεμβρίου και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα…

    Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας θα ήθελε κυβέρνηση μη κομματικών ενώ αξιόλογο ποσοστό αναφέρει ότι θα διαμορφώσει άποψη από το debate των πολιτικών αρχηγών

    G1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος5/9/15 20:01

    ΠΟΛΥ ΒΙΑΣΤΗΚΕΣ ΡΕ ΓΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος6/9/15 15:30

    Έγινε η κωλοτούμπα, ο χαρισματικός κατάπιε (αμάσητα) τα όσα έλεγε επί χρόνια και τώρα αμήχανα ψελλίζει αστείες δικαιολογίες που δεν πείθουν κανένα. Ήρθαν διχοτομήσεις και αποχωρήσεις, αλλά και το «κόμμα της δραχμής» απεδείχθη απόκομμα. Οι υπερφίαλοι ΑΝΕΛ από στρατάρχες έγιναν ορντινάντσες. Ο πεζός και «λαϊκάντζα» αντίπαλος, κερδίζει στα σημεία και ο κόσμος σφίγγει τα μηνίγγια από τον πονοκέφαλο, την απογοήτευση και το αδιέξοδο.

    Δύσκολο το ξύπνημα μετά τη μέθη. Για έναν καιρό νιώσαμε βασιλιάδες αν όχι του κόσμου, τουλάχιστον της Ευρώπης. Τώρα, μόνον οι καθαρίστριες χαίρονται…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος6/9/15 18:19

    ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΑΜΠΑΛΑΙΟΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΑΡΑ ΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΚΕ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΜ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ.Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΠΑΛΙ ΣΥΡΙΖΑ.ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΙ ΤΡΑΒΗΞΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΑΣΕ ΠΟΥ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟΝ ΒΓΑΖΟΥΝ 8 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΤΑ ΤΙΜΙΑ ΓΚΑΛΟΠ.Τ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΜΙΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΟΠΩΣ ΤΟ ΟΧΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ 20 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΙ.ΓΚΕΚΕ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΛΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΑΤΗΣΕΣ ΤΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΞΑΡΜΥΡΙΣΤΗΚΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος6/9/15 18:20

    ΞΕΧΑΣΑ ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος6/9/15 22:57

    Να ξιμπιρδευομι μι του παλιο.....ωωιιι μανα μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος7/9/15 08:20

    ΝΑΙ ΙΣΙΣ ΙΜΙΣ ΞΙΜΠΙΡΔΕΨΑΜΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος7/9/15 08:59

    Ένα απόσπασμα του Δημήτρη Γληνού «Με την πρόφαση να περισώσουνε τάχα κάτι από την καταστροφή, μα στην πραγματικότητα για να εξασφαλίσουν αξιώματα, πρωτοκαθεδρίες, φαγοπότια, ρεμούλες για τον εαυτό τους, τους συγγενείς τους και τους φίλους τους, εδέχθηκαν να κυλιούνται καθημερινά στη λάσπη της προδοσιάς, να κοψομεσιάζονται, να υποβοηθούνε τη λεηλασία και την ερήμωση της χώρας τους και να δίνουνε πρόσχημα νομιμότητας σ’ όλα τα άτιμα κακουργήματα των καταχτητών, να τα κρύβουν από το λαό και να π...

    Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.logiosermis.net/2015/09/6.html#.Ve0nYCw0af4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος7/9/15 09:48

    Ντροπή να βάζετε την αριστερά στο ίδιο τσουβάλι με τα μνημονιακά κόμματα. Αυτοί που έριξαν την κυβέρνηση της αριστεράς να μη μιλάνε για ξεμπερδέματα γιατί με το λαό δεν ξεμπερδεύει κανείς εύκολα και ο λαός βλέπει την τεράστια προσπάθεια που έκανε ο σύριζα και γι' αυτό πάλι τον βγάζει πρώτον και τους λιποτάκτες εκεί γύρω στο 3%

    Νερό στο μύλο της νέας δημοκρατίας ρίχνει η Λαϊκή Ενότητα και προφάσεις βρίσκει. Καλό θα είναι να μην προκαλούνται οι σύντροφοι μεταξύ τους. Σας το ζήτησα και πριν μερικές μέρες αλλά βλέπω να ξεφεύγουν κάποιοι και να κατατάσουν τον πρωθυπουργό στο ίδιο τσουβάλι με το σαμαρά. Ε τι να κάνουμε άλλοι υπόγραφαν και άλλοι πολεμούσαν λυσσαλέα στην διαπραγμάτευση και γι' αυτό φέρανε καλύτερα αποτελέσματα. Εγώ είμαι υπερήφανη που τώρα η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και το κοινωνικό της έργο παράλληλα με τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθεί. Ήδη χθες ο πρωθυπουργός το συμπλήρωσε πάλι από την θεσσαλονίκη και πλέον είναι ολοκληρωμένο με παροχές (11 δις) και με μεταρρυθμίσεις (χθες).

    Και αυτοί που έφυγαν είναι διασπαστές και παίζουν το παιχνιδι του σόιμπλε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος7/9/15 15:27

    *Γιώργος Κασιμάτης***
    Οι εκλογές γίνονται κατ’ εντολή και απόφαση των δανειστών!
    Συμφωνημένο ήταν και το Δημοψήφισμα, διότι περίμεναν πως θα βγει το αποτέλεσμα «ΝΑΙ»!
    Τώρα όμως, για να «νομιμοποιηθεί» η μνημονιακή πολιτική και οι καταστροφικοί όροι της «συμφωνίας, ώστε να χαθεί το μεγάλο «ΟΧΙ», καλούν σε εκλογές, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να αναδειχθεί σε κυβέρνηση αντιμνημονιακή πολιτική δύναμη.
    Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουν ότι ο παράνομος δανεισμός και η παράνομη «Συμφωνία» που ποδοπατούν την Ελλάδα και τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν νομιμοποιούνται, ούτε το «ΟΧΙ» του ελληνικού Λαού διαγράφεται.
    Απεναντίας, θα γίνει ακόμη ισχυρότερο και θα περάσει και στους λαούς της Ευρώπης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος7/9/15 18:09

    Γι' αυτό ψηφίστε ΛΑ.Ε ή ΚΚΕ ή ΕΠΑΜ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ αρκεί να είναι αντιμνημονιακό κόμμα και φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους προδότες των λαϊκών αγώνων που μετέτρεψαν το μεγαλειώδες ΟΧΙ σε ένα επαίσχυντο ΝΑΙ στην τρόικα και τα μνημόνια.

    Έχουν όνομα αυτοί οι προδότες των αγώνων και πρώτα και κύρια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Ας πούμε τα πράματα με τ' όνομά τους. Όχι άλλα ψέματα, όχι άλλο δούλεμα, όχι άλλη κλοπή της ψήφου μας.......

    Παρακολούθησα την συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη και ντράπηκα που τον ψήφισα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος7/9/15 19:37

    ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΠΑΜΠΟΝΗΡΕ 18.09 Η ΑΛΛΙΩΣ ΑΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΕ..ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ Η ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΟΥ.ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΑ ΟΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ.ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝΕ 1500000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ 3000000 ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΕΙΛΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ 10000 ΕΛΛΗΝΕΣ .ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ.ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΕΧΝΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΗ ΣΧΟΛΙΟΓΡΑΦΙΑ..ΑΣΤΑ ΑΥΤΑ.ΑΜΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΥΝΟΟΥΝ .ΣΤΑ ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΡΕΜΑΣΤΗΚΑΤΕ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΣ ΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.