Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Βρείτε τις διαφορές

Η αποχή είναι μια στάση θεμιτή. Μαρτυράει πάθος για εντιμότητα και προσωπική αγωνία για καθαρή συνείδηση. Απέναντι στα καμώματα και τις πονηριές των ανθρώπων διατρανώνει το περίφημο εκείνο «τη εξαιρέσει εμού!», που λέει ο ποιητής.

Κρύβει όμως μέσα της η αποχή κι ένα «όλοι ίδιοι είναι!» –αφού, σου λέει, όλοι είναι ίδιοι, τι νόημα έχει να επιλέξω…

Αλλά οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεν υπάρχουν δυο άνθρωποι ίδιοι, δεν υπάρχουν δύο πράγματα ίδια στον κόσμο, ούτε για δείγμα μες το αχανές και απέραντο σύμπαν –για τούτο και το δέος για το σύμπαν, για τούτο και η ιερότητα του κάθε ανθρώπου.

Μπορεί η εποχή μας της μηχανικής ακρίβειας να μη χάνει ευκαιρία για να μας πείσει ότι είναι τελικά δυνατόν να υπάρξουν δυο πράγματα ίδια, μπορεί να κυριαρχεί παντού γύρω και μέσα μας η τυποποίηση των πραγμάτων, ακόμα και της σκέψης, όμως και κάποιες από τις παλαιές αντιστάσεις μας επιβιώνουν απέναντι σε αυτή την οφθαλμαπάτη, και αντιδρούμε, έστω χωρίς πολλές φορές να το αντιλαμβανόμαστε. Κάπως έτσι θαυμάζουμε ακόμα, λ.χ. κάτι το χειροποίητο, όπου οι διαφορές από το ένα πράγμα στο άλλο είναι εμφανέστερες, και το αποζητούμε.

Καθώς μάλιστα παρατηρούμε ότι το χειροποίητο στις μέρες μας ψυχορραγεί, πεθαίνει και παραχωρεί τη θέση του στο τυποποιημένο, και καθώς οι άνθρωποι μάς μοιάζουν όλο και πιο μονοδιάστατοι, όπως μας χαρακτήριζε ένας φιλόσοφος, ο παλιός κόσμος μάς φαντάζει τότε καλύτερος, προτιμότερος. Κάτω από την επικεφαλίδα της επιστροφής στην απλότητα, φυσική αντίδραση, αυτόματη, είναι ο παλιός κόσμος, ο… «αυθεντικότερος», να μάς θέλγει.

Πρόκειται όμως μόνο γι απόδραση σε όνειρο. Την επιζητάμε, είναι η αλήθεια, αυτή την απόδραση στη ζωή μας –έστω μόνο για λίγες μέρες, αν δεν γίνεται αλλιώς. Αρκούν όμως, κάποια κακή στιγμή, μια σφήκα κι ένα παιδί αλλεργικό, για να περάσει ακαριαία αυστηρές εξετάσεις η μέχρι πριν από λίγο… άγια απλότητα κάτω από το εξονυχιστικό και αναθεωρητικό μικροσκόπιο του σύνθετου κόσμου. Κάτω από αυτό το μικροσκόπιο σε πολλά η αβασάνιστη απλότητα θα πάρει για βαθμό ένα ολοστρόγγυλο κουλουράκι. Τον καλό βαθμό θα τον πάρει η κορτιζόνη. Στα δε χειρότερα (έξω από ‘δω και μακριά!), τον καλό βαθμό θα τον πάρει ο αξονικός τομογράφος.

Δίχως αμφιβολία, ακόμα πιο καλό βαθμό από τον αξονικό τομογράφο θα πάρει ο άνθρωπος που θα μας βοηθήσει να συνδυάσουμε τον αξονικό τομογράφο με την απλότητα. Μέχρι να γεννηθεί αυτός ο άνθρωπος όμως;

Σ’ ένα σύνθετο κόσμο καθήκον του ανθρώπου δεν είναι να δραπετεύει. Η απόδρασή του γίνεται δώρο χρυσό στους επιτήδειους, διότι ως και η φύση αποστρέφεται το κενό, και θα καλυφθεί ο άδειος χώρος που αφήνει πίσω της η απόδραση. Καθήκον του ανθρώπου είναι να εντοπίζει ώριμα και θαρραλέα τις διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους και τα πράγματα. Ωριμάζει κι εντοπίζει ο άνθρωπος, εντοπίζει κι ωριμάζει –έτσι πάει. Απέχοντας, μένει στάσιμος, ο ίδιος αδιαφόρετος και μόνος με τον εαυτό του.

Η αποχή είναι μια στάση που τη συναισθάνομαι, διότι τιμάω το πάθος για εντιμότητα και την αγωνία για καθαρή συνείδηση. Θεωρώ όμως εντιμότερη την ώριμη εντιμότητα. Και είναι καθαρότερη τότε η συνείδησή μου, όταν έχω πρώτα στύψει το μυαλό μου για να βρω τις διαφορές. Αν σπάσω το κεφάλι μου και δεν μπορέσω να τις βρω, προσπαθώ τότε να τις δημιουργήσω.


Και μια κι έχουμε εκλογές, να μην παραλείψω να διευκρινίσω ότι δεν χρειάζεται καθόλου να κουραστώ για να βρω τις διαφορές μεταξύ κομμάτων και υποψηφίων, όσο κι αν μοιάζουν αυτές να έχουν γίνει λιγότερες εδώ και λίγο καιρό.

14 σχόλια :

  1. Ανώνυμος14/9/15 15:56

    «Πόρτα» Ζωής στους συμβασιούχους του καναλιού

    Ενα ακόμη θερμό επεισόδιο έλαβε χώρα έξω από τη Βουλή σήμερα το πρωί με τους συμβασιούχους του τηλεοπτικού σταθμού να μην μπορούν να μπουν στο κτίριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τους απαγόρευσε την είσοδο, παρά το γεγονός ότι είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ και έχουν το δικαίωμα εισόδου ως δημοσιογράφοι.

    Οι συμβασιούχοι του καναλιού της Βουλής – των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν – προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή.

    Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, είχε δημιουργηθεί ξανά ένταση στη Βουλή, όταν η υπεύθυνη την οποία είχε διορίσει η πρόεδρος της Βουλής είχε προσπαθήσει να πετάξει τα πράγματά τους έξω από τα γραφεία και να ακυρώσει τα ονόματά τους από τις κάρτες και να μην μπορούν να εισέρχονται.



    Μια ομοιότητα ΛΑ Ε με Πασοκ ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/9/15 16:16

    Αξιοσημείωτη η οικονομική ευρωστία της νεόκοπης Λαϊκής Ενότητας αλλά και η οργανωτική της ικανότητα …

    Λίγες ημέρες μετά τη συγκρότησή τους σε κόμμα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι σύντροφοι του ανακοίνωσαν ότι οργανώνουν και φεστιβάλ νεολαίας της ΛΑΕ ! Μπράβο στα παιδιά που κατόρθωσαν να στήσουν σε λίγες ημέρες κάτι που οι άλλοι χρειάζονται μήνες για να το κάνουν, παρά την εμπειρία 40 χρόνων…

    Συγκινητική είναι επιπροσθέτως και η οικονομική προσφορά πολλών προθύμων αγωνιστών, οι οποίοι προφανώς έχουν συνδράμει γενναιόδωρα για να μπορεί η Λαϊκή Ενότητα- η οποία ως νεόκοπη δεν δικαιούται κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό- να έχει γραφεία στην Κάνιγγος και προεκλογικά κέντρα παντού, να παράγει πανάκριβα τηλεοπτικά σποτάκια, να στήνει σε χρόνο μηδέν φεστιβάλ και να κινείται γενικώς με άνεση…

    Τυχαίο ? Δεν νομίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/9/15 22:06

    ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ ΣΥΡΙΖΑ....ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ..ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΝ ΑΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/9/15 22:28

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΙΘΩΝ για τις “Εκλογές” της 20ης του Σεπτέμβρη
    ΑΠΟΧΗ Κ Ι Ν Η Μ Α Τ Ι Κ Η!


    Οι κίβδηλες εκλογές της 20ης του Σεπτέμβρη που αποφασίστηκαν από κοινού απ' τους δανειστές - τοκογλύφους και την συμβιβασμένη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να δώσουν το πρόταγμα της συνέχισης της λεηλασίας της χώρας απ' τα μνημόνια, είναι η πιο τρανή απόδειξη της επαλήθευσης των λεγομένων της ΣΠΙΘΑΣ απ' το 2010 έως σήμερα. Η χώρα έχει χάσει ολοκληρωτικά την κυριαρχία της σε πολιτικό και σε εθνικό επίπεδο και ο λαός είναι ένας απλός κομπάρσος σε έναν θίασο που οι πρωταγωνιστές είναι άλλοι. Και είναι πάρα πολύ ισχυροί και αδίστακτοι.

    Η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή επίσημα απ' το 2010. Μόνο σαν ένα τραγικό αστείο ακούγεται σε εμάς η οποιαδήποτε συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία τούτη την κρίσιμη ώρα! Μόνο σαν αστείο μας ακούγεται ότι οποιοδήποτε κόμμα, κίνημα ή εκλογικός σχηματισμός, που θέλει να λέγεται αντιμνημονιακός, θα λάβει μέρος σε αυτόν τον κατοχικό θίασο της 20ης του Σεπτέμβρη (άραγε για να κάνει τι; να ανατρέψει τι; να εμποδίσει τι;)! Σαν αστείο μας ακούγεται τούτη την ώρα και η συμμετοχή των πολιτών δια της ψήφου τους σε αυτόν τον τραγέλαφο που κάποιοι αποκαλούν νόμιμες, δημοκρατικές βουλευτικές εκλογές, σε μια Ελλάδα που επί πέντε συναπτά έτη χειμάζεται απ' την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, την αναξιοπρέπεια, την ξένη εξάρτηση και τον κοινωνικό και εθνικό μαρασμό, που ακριβώς αυτές οι πολιτικές που καλούνται τώρα οι πολίτες να επικυρώσουν, οδήγησαν την πατρίδα μας και τον λαό μας σε αυτήν την κατάσταση.

    Το επιχείρημα "απέχοντας δεν αλλάζουμε τα πράγματα", είναι παραπλανητικό και ανυπόστατο, καθώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και το έχουμε διαπιστώσει: Με τις εκλογές, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή, σφίγγουμε ολοένα και περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό μας.

    Καλούμε τα αντιμνημονιακά κόμματα της Βουλής, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, να μην κατέλθουν υποψήφια στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, να παραιτηθούν από τις έδρες τους και στελεχώνοντας -χωρίς κομματικές ταμπέλες- να βοηθήσουν το λαϊκό κίνημα στο σύνολό του (όπως την εποχή του ΕΑΜ) για να οργανωθεί το μεγάλο εξωκοινοβουλευτικό παλλαϊκό Μέτωπο.

    Καλούμε τον Λαό να απέχει μαζικά από τις κίβδηλες αυτές εκλογές και ταυτόχρονα να οργανωθεί στο μεγάλο εξωκοινοβουλευτικό παλλαϊκό Μέτωπο που καλεί ο μεγάλος Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης. Ένα Μέτωπο το οποίο θα έχει βραχυπρόθεσμο σχέδιο Ανατροπής. Ένα Μέτωπο που αποτελεί τον ΜΟΝΟ ΔΡΟΜΟ για την δραπέτευση της Χώρας από την αιχμαλωσία των Μνημονίων. Που αποτελεί το μόνο όπλο εναντίον των δανειστών και το μοναδικό που μπορεί να αφυπνίσει τους Ευρωπαίους.


    ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΙΘΩΝ «ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.»

    14/9/2015

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/9/15 00:28

    Ο Μίκης είχε πει και το: Καραμανλής ή τανκς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος15/9/15 00:52

    ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙΣ ΜΕΙΝΕΙ;ΑΣ ΤΟ ΕΙΠΕ..ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος15/9/15 09:05

    ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΗΓΟΡΙΕΣΑΙ ΑΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΕ.ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ
    Με ποσοστό 24,6% και 31,6%, αντίστοιχα - Τρίτο κόμμα η ΧΑ - Στο όριο για τη Βουλή ο Καμμένος
    Το εκλογικό θρίλερ που αναμένεται να ζήσουμε τη νύχτα της 20ής Σεπτεμβρίου έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μία δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της Metron Analysis, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού του ΑΝΤ1.



    Στη δημοσκόπηση, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ συγκεντρώνουν ποσοστό 24,6% στην πρόθεση ψήφου.



    Η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 5,6%, το ΚΚΕ με 4,8%, Το Ποτάμι με 4,6%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,2%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν από 3% έκαστη. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,1% (7,7% αναποφάσιστοι και 1,4% «δεν απαντώ»).



    Ισοπαλία προκύπτει και στην εκτίμηση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να συγκεντρώνουν από 31,6%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 7,2%, ΚΚΕ με 6,2%, Ποτάμι με 5,9%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 5,3%, Ένωση Κεντρώων με 3,9% και Λαϊκή Ενότητα με 3,8%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινούνται «οριακά» στο 3%, που οδηγεί εντός Βουλής.

    Στην «παράσταση νίκης», το 57% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Το 29% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος15/9/15 09:54

    Αισθάνομαι υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια που η ελλάδα με αυτοθυσία του σύριζα στάθηκε όρθια στην ευρώπη και δε γονάτισε.

    Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθεί και ήδη μέσα στο 3ο πρόγραμμα υπάρχουν μέτρα πολύ καλύτερα από τα πρηγούμενα μνημόνια.

    Με τους ανεξάρτητους έλληνες θα σχηματιστεί κυβέρνηση υπερήφανη και πατριωτική. Αυτοί οι άνθρωποι αξίζει την ψήφο μας ακόμα και αν έρθουν δυσκολίες που θα μας στείλουν επίτηδες ο σόιμπλε και οι δεξιοί της ευρώπης.

    Αλήθεια μήπως η λαίκή ενότητα δημιουργήθηκε για να πέσει η εθνική κυβέρνηση των πατριωτών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος15/9/15 12:56

    ΚΑΛΟΥ ΚΑΚΟΥ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑ;ΛΙΟ ΠΙΣΩ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΝΑΖΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος15/9/15 13:02

    ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΛΕΟΣ.ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΒΑΡΕΜΕΝΟ ΤΥΧΟΝΤΑ.ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ.ΡΩΤΑΤΕ ΚΑΝΑ ΦΙΛΟ ΚΑΝΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΑΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΣΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος15/9/15 14:14

    Τα σταλινικά απολιθώματα, οι μυαλοκαμένοι, οι στοκαρισμένοι και οι νάρκισσοι ξεμαγάρισαν από τη ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά που έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

    Μην παρασυρθείτε από την αγωνιστικότητά σας και ψηφίσετε κόμματα με ανεδαφικό πρόγραμμα και ιδεοεμονικές μπαρούφες.

    Ο τωρινός τσίπρας με όσα λάθη και αν έκανε είναι στη σωστή γραμμή, τη γραμμή της δημοκρατίας, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Χαίρομαι ειλικρινά που οι περισσότεροι πατριώτες θα ξαναψηφίσουν σύριζα, γιατί αυτός ο σύριζα δεν έχει καμία σχέση με τους μυαλοκαμένους. Ο πρωθυπουργός είναι τώρα ώριμος, σοβαρός με πείρα και γεμάτος κέφι για αγώνες και δικαιοσύνη.

    Αυτοί που τον έρριξαν είναι προδότες των αγώνων, θέλανε να καταντήσουμε πάλι τη μεγάλη παράταξη της αριστεράς μικρή παρένθεση στο πολιτικό σκηνικό.

    Αυτή την παράταξη που αγκάλιασε μορφές του σοσιαλισμού στη χώρα μας και θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη και την πρόοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος15/9/15 15:22

    Ο χψ σας καλεί να ψηφίστε μνημόνιο δηλ να βάλετε τα χέρια σας να βγάλετε τα μάτια σας Ψηφίστε αντιμνημονιακά κόμματα γιατι έρχονται μαύρες ημέρες για τον λαό Σύντομα θα καταλάβετε τι εστι 3ο μνημόνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος15/9/15 21:28

    Ο χψ καλει να ψηφισουμε συριζα????? Καλα φιλε 15,22 κοιτα μηπως εληξαν τα χαπια σου...εκτος και αν θελει καποιος να τον προβοκαρει.....τον εχει βαρος στο στομαχι φαινεται..μαλλον εχετε μπλεχτει για τα καλα εσεις οι δηθεν αριστεροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος15/9/15 21:47

    και μαλλον παρουσιαζεις τον χψ κατι σαν το σοιμπλε .....να θυμωσουν οι ελληνες......σε βεβαιωνω οτι ο χψ οσο χυμα και να τα γραφει τον αποδεχονται οι περισσοτεροι γιατι αυτα που γραφει ειναι η αληθεια και η αληθεια παντα λαμπει....

    παντως εμεις πασοκ θα ψηφισουμε στο χωριο μας και θαναι πρωτο κομμα και με διαφορα...γι αυτο μαλλον δεν εισαι μυγδαλιωτης αλλα απο αλλο χωριο και ολο το γυριζεις σε αντιμνημονιακα κομματα ....μεχρι να φτασεις και στα χρυσαυγουλα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.