Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Η τηλεμαχία έδειξε τις αποβλακωτικές συνέπειες των μνημονίων!

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου 
Τελικά η πολιτική την εποχή των μνημονίων με την τρόικα μετατρέπεται σε απόλυτη φάρσα και οι πολιτικοί σε ξεπεσμένους γητευτές μιας ψήφου που δεν ξέρουν τι να την κάνουν.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από την χθεσινοβραδινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Debate την εποχή των μνημονίων, λοιπόν, σημαίνει decadence! Παρακμή για την δημοσιογραφία, ξεπεσμός για τους πολιτικούς αρχηγούς, κατάπτωση της πολιτικής και απαθλίωση του πολιτικού λόγου.
Μόνον αυτά; Δραματική ασχετοσύνη και ανικανότητα αυτών που δόμησαν την χθεσινοβραδινή τηλεμαχία και αυτών που συμβούλευσαν τους πολιτικούς αρχηγούς στο επίπεδο της πολιτικής επικοινωνίας! Ούτε ο ικανότερος όλων περφόρμερ, Πάνος Καμμένος, δεν μπόρεσε να περισωθεί μέχρι τέλους!
Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι η γενικευμένη πολιτική και δημοσιογραφική  αποβλάκωση με τα ανόητα επικοινωνιακά στερεότυπα που εγκλώβισε τον ελληνικό λαό στα μνημόνια, ή μήπως είναι τα μνημόνια που οδηγούν στην απόλυτη αποβλάκωση του πολιτικού μας προσωπικού και κυρίως της πολιτικής ηγεσίας της χώρας; Το ψάρεμα πελατών-ψηφοφόρων στο απολιτικό, τριτοδρομικό κέντρο οδήγησε πράγμPατι σε μια μορφή πολιτικής απαθλίωσης τις ηγεσίες και σε παρακμή την δημοσιογραφία της διαπλοκής, έτσι ώστε τα μνημόνια να αποκτήσουν μια φυσιολογική υπόσταση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά είναι μάλλον τα μνημόνια που σήμερα εκθέτουν αυτή την αποβλάκωση, εμφανίζοντας την ως κύρια συνέπειά τους.

Και οι «αντιμνημονιακοί» πολιτικοί ηγέτες, γιατί εμφανίστηκαν και αυτοί χθες το βράδυ ως δομικά στοιχεία αυτής της θλιβερής πολιτικής απαθλίωσης; Διότι με έναν σαιξπηρικό τρόπο προσέγγισαν τις μνημονιακές πολιτικές σαν μια ιστορία που διηγείται ένας ηλίθιος, ο οποίος θεωρεί τον Εαυτό του πρωταγωνιστή σε ένα θέατρο ανατροπής ενός κόσμου που δεν είναι ο δικός του, αλλά των Άλλων και κυρίως των αντιπάλων του στο συγκεκριμένο εκλογικό του κοινό. Με άλλα λόγια, οι «αντιμνημονιακοί» ηγέτες παρέπεμψαν για την σωτηρία του ελληνικού λαού σε έναν πολιτικό χώρο αρχών λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής χειραφέτησης, δείχνοντας, ωστόσο, να πιστεύουν ενδόμυχα σε έναν άλλο τύπο σωτηρίας τον οποίο κρατούν μόνον για τον εαυτό τους, φοβούμενοι πως αν αναλύσουν το μυστικό τους, θα εκτεθούν στην βάση των αρχών που εμφανίζονται να διακονούν.
Στο χθεσινοβραδινό debate, αγαπητέ αναγνώστη, αποθεώθηκε ο Νίτσε: έμοιαζε σαν όλα να έχουν ειπωθεί από τους «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς» ηγέτες και όλα να έχουν ερωτηθεί προηγουμένως από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν απέναντί τους και τώρα θα έπρεπε όλα να εμπεριέχονται σε κάθε φράση τους. Όταν συμβαίνει αυτό η επικοινωνία χάνει το πολιτικό της περιεχόμενο. Μετατρέπεται σε κενό περιεχομένου λόγο, σε μία καφενόβια κουβεντούλα, με την μορφή παράλληλων μονολόγων, λαϊκιστικών κορωνών και αοριστολογιών που κορυφώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο: κοιτώντας την κάμερα και λέγοντας το «ποίημα»! Ας «απολυθούν» αμέσως οι σύμβουλοι των αρχηγών για το χθεσινό debate, μήπως και σωθεί κάτι από τα βασικά μίας επιστήμης, η οποία φαίνεται και αυτή να ασφυκτιά μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο μιας παρατεταμένης παρακμής!

Αυτό που είδαμε χθες στην ΕΡΤ είναι η «μεγάλη εικόνα» αυτού που ο κ. Τσίπρας αποκαλεί «παλαιό». Ένα «παλαιό» που έχει χάσει κάθε νόημα σε μία χώρα όπου το νόημα παράγεται αποκλειστικά από τις νέες τάξεις πραγμάτων που ορίζει η τρόικα, υπαγορεύοντάς τες στο «μνημονιακό» πολιτικό προσωπικό, ενώ το «αντιμνημονιακό» αγωνίζεται να κερδίσει τις εντυπώσεις στο κοινό που δεν ελπίζει ούτε στον σοσιαλισμό, ούτε στην σοσιαλδημοκρατία, αν και αυτά επικαλείται για νομιμοποίηση. Η δραματική μνημονιακή μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να ήταν η «κρίσιμη μάζα» που οδήγησε στην κατάπτωση του πολιτικού φαινομένου στην Ελλάδα, τη στιγμή κατά την οποία είχε ανατείλει η ελπίδα για αναγέννηση της πολιτικής στη χώρα μας στο πλαίσιο μιας νέας μεταπολίτευσης. 

* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.

http://www.activistis.gr/

13 σχόλια :

  1. Ανώνυμος10/9/15 23:37

    Δημοσκόπηση ProRata: Με 4,5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου
    Share

    katagrafi1_0.jpg

    10 Σεπτεμβρίου


    Σε δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 – Η Ελλάδα ψηφίζει» από το τηλεοπτικό δίκτυο Hellasnet ( με κεντρικό κανάλι το AtticaTv), ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 4,5 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκραίας.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τις ημερομηνίες 5 έως 6 και 8 έως 9 Σεπτεμβρίου, έχοντας δείγμα 1300 ατόμων.

    Ως προς την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το ποσοστό της τάξεως του 28%, με τη ΝΔ να βρίσκεται 4,5 μονάδες πίσω, συγκεντρώνοντας το 23,5%.

    Τρίτο κόμμα είναι αυτό των «αναποφάσιστων», αφού στην απάντηση: «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» το ποσοστό είναι 17,5%, με τη Χρυσή Αυγή να αγγίζει το 6,5%.

    Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ έχουν 4,5%, με τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου για τα υπόλοιπα κόμματα να είναι η εξής: Ποτάμι 4%, Ένωση Κεντρώων 3,5%, άλλο κόμμα 3%, με τη ΛΑΕ και τους ΑΝΕΛ να συγκεντρώνουν μόλις το 2,5%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/9/15 01:16

    Τσιπρίτσα εσύ έβαλες αυτή την δημοσκόπηση???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/9/15 01:34

    Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛΟΚΡΑΤΙΑ.ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Η ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ;ΙΔΟΥ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/9/15 08:52

    Μάλλον υπάρχουν κι άλλες και χαίρομαι γι αυτό.
    Εγώ είπαμε Καμμενος, έτσι δεν συμφωνήσαμε ?
    Να ξέρεις ότι δεν θαβαζα ποτέ δημοσκόπηση που δεν πιστεύω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/9/15 09:19

    ΟΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ.ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΥΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ.ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΙΑ Π<ΑΡΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/9/15 09:32

    Εγώ άλλαξα μετά το ντιμπέιτ ,θα ψηφίσω Φώφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/9/15 09:42

    Γύρισε κι ο Λαλιώτης τώρα.... και με εκφράζει απόλυτα το Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/9/15 15:17

    Παιδιά μην τρελένεστε,

    ή ταμτάκο ψηφίσετε ή λεουτσάκο το ίδιο είναι, κόντα είστε.

    Το είπε σήμερα ο κιοφτές με το μουστάκι που δεν απέκλεισε συνεργασία σύριζα με λαϊκή ενότητα γιατί λέει είναι κοντα ιδεολογικά........

    Τα ρέστα μου !!!!!!!!!

    Τότε γιατί έκανες εκλογές ρε μπόγο??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/9/15 15:23

    μεχρι που θα φτασει ο αυριανισμος σου???
    Φαε Λαλιωτη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11/9/15 16:27

    Σιγά σιγά θα αρχινήσουνε να μαζεύονται και αυτοί που πήγαν στον κορύτο του σύριζα για "μαχτό" και διαπιστώσανε ότι σώθηκε γλήγορα.....

    Και μην πυροβολείς τον αγγελιοφόρο. Αυτό δήλωσε ο κιοφτές με το μουστάκι και τόχουν όλα τα σάιτς. Δε φταίω εγώ που.....παλάβωσα μαζί με σας και δε βρίσκω ντρμαμίνη για ντραμαμίνη γιατί τις πήρατε ούλες εσείς με τέτοιο βέρτικο που τραβάτε.....

    Τώρα δεν πιστεύω να με μαλώνεις για τους χαϊδευτικούς χαρακτηρισμούς "κιοφτές" και "μπόγος", δεν νομίζω να ενοχλείτε η αστική σου ευγένεια με τη σγάρτσα ένα γόνα!!!!!

    Πάντως η μεγάλη πασιονάρα που ανεξαρτητοποιήθηκε....κατά που λες να σιάξει???? Οι μπουκμέικερς (όπως τους λένε, δεν ξέρω καλά) τη δίνουνε 1 προς 1,3 για επάνοδο στον....ανερχόμενο κορύτο της κεντροαριστεράς.......πασοκοδημάρ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/9/15 16:39


    Και επειδής νοιώθεις υπερηφάνεια και λιώνεις με το μυθομανή, ημιψυχοπαθή, υπερμεγέθη μπούλη, που σερβίρει το οποιοδήποτε ψευδολόγημα για να υποστηρίξει συνωμοσιολογικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς κλπ κλπ (ωχριά ο αυριανισμός μπροστά μου είδες????) μην απαγοητεύεσαι έχεις σίγουρα περιθώρια και προς πιθήκια μεριά.......πάντως εγώ τον ταμτάκο τον θέλω πρώτο για να νιώσετε πολλαπλούς.....οργασμούς αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας και να μην την κάνει το μηδενικό με ελαφρά πηδηματάκια.......


    Τώρα πια δε με χαλάει τίποτα, ούτε δραχμούλα, ούτε βαρεμένα, ούτε μυαλοκαμένα, ούτε στόκοι, ούτε απολιθώματα, ούτε τίποτα......αρκεί που θα τα βλέπετε, θα παλαβώνετε και θα τα....ψηφίζετε από πάνου και θα τα γεύεστε......μιλάμε για πολύ ηδονή.....μεζέ τρώω ήδη.......

    (τελικά διαπιστώνω ότι είμαι ένα εκδικητικό καθίκι και εύστοχος αυριανιστής, όχι σκέτος, γιατί οι σκέτοι αυριανιστές αβαντάρουν τον ταμτάκο.....εγώ έχω πάρει προαγωγή)

    Σκάσε λοιπόν και πλέρω φόρους, πλέρω ένφια, μούγκα για την κομμένη σύνταξη, κιχ για την ακρίβεια και το μόνο που σου επιτρέπω είναι να τρέμεις από το φόβο και την αγωνία αν θάχεις αύριο μια φρατζόλα......τέτοια τύχη διάλεξες, τέτοια θάχεις.

    και ως κομπλεξικός συνέχισε να αντιφάσκεις με την ψήφο σου....μια ζωή έτσι έκανες ......πόπολο, ε, πόπολο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος11/9/15 19:09

    Με σοβαρότητα και ψυχραιμία πρεπει να προετοιμασουμε την αντίδραση μας σε αυτά που εύχονται, χωρις ιδεοληψίες και μικροψυχίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος11/9/15 23:30

    Ο Λαλιώτης που εκπροσωπεί το νέο ξανά γύρισε!! Μάλλον λεφτά υπάρχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.