Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

Όρνιθες: Ο χορός της προδοσίας

Όπου σήμερα ακούμε τραγούδια νέα αλλά και παραδοσιακά, δηλαδή της παράδοσης – της ολοκληρωτικής παράδοσης.
Συζητάμε για ανθρώπους που ύστερα από χρόνια βρέθηκαν μαζί και πίστεψαν ότι μπορούν να γίνουν κυρίαρχοι της μοίρας τους. Προδόθηκαν όμως από αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που τους είχαν υποσχεθεί ένα καλύτερο μέλλον.
Τους βλέπουμε να μην τα βάζουν κάτω, να κονταροχτυπιούνται με τους θεούς και να κερδίζουν. Τους βλέπουμε να δημιουργούν μόνοι τους ένα κυρίαρχο κράτος.
Συζητάμε δηλαδή για τους όρνιθες του Αριστοφάνη – ακριβώς 80 χρόνια από την στιγμή που ο Κάρολος Κουν επιχείρησε να ανεβάσει μια παράσταση που άλλαξε για πάντα την ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου.

Και ύστερα κατεβαίνουνε από τη νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη για να συναντήσουμε και πάλι τους ανεμόμυλους του Θερβάντες, Αντικρίζουμε ανθρώπους που πίστεψαν σε μια ουτοπία και την έκαναν πραγματικότητα.8 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Αντικρίζουμε ανθρώπους που πίστεψαν σε μια ουτοπία και την έκαναν πραγματικότητα.

ποιός θα γράψει για μας που πιστέψαμε στην πραγματικότητα και την κάναμε ουτοπία?

Ανώνυμος είπε...

.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
.
«Στην Αριστερή Πλατφόρμα παραμένουν ουτοπιστές».
το λέει και ο ΡΗΜΑΔΙΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

δεν υπαρχει πιο σκληρο αφεντικο απο τη γρια μου και απο πρωην αριστερο.gerolykos

Ανώνυμος είπε...

Ουδέποτε αυτοκτόνησε αυτός ο λαός, πάλεψε. Πάλεψε ασύμμετρα, πάλεψε άνισα, πάλεψε Πέρσες, Ρωμαίους, Αγαρηνούς, Φράγκους, Τούρκους, Ιταλούς, Γερμανούς.

Πάλεψε κάθε εισβολέα επίβουλο κι εχθρό ακόμη και ντυμένο σαν “φίλο” όπως χιλιάδες φορές ήρθαν σε τούτο τον τόπο οι εχθροί.

Πόνεσε, μάτωσε, έπεσε, αλλά δεν αυτοκτόνησε.

Κατακτήθηκε αλλά δεν προσκύνησε.

Pitsirikos

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΖΟΡΙΣΤΗΚΕ ΠΟΛΛΥ

Ανώνυμος είπε...

Ψαλμός ΞΘ' (69)

Ο Θεός εις την βοήθειάν μου πρόσχες, Κύριε, εις το βοηθήσαι μοι σπεύσον. Αισχυνθήτωσαν και εντραπήτωσαν οι ζητούντες την ψυχήν μου. Αποστραφήτωσαν εις τα οπίσω, και καταισχυνθήτωσαν οι βουλόμενοί μοι κακά. Αποστραφήτωσαν παραυτίκα αισχυνόμενοι, οι λέγοντές μοι: Εύγε, εύγε.

Αγαλλιάσθωσαν και ευφρανθήτωσαν επί Σοί, πάντες οι ζητούντες σε, ο Θεός. Και λεγέτωσαν δια παντός. Μεγαλυνθήτω ο Κύριος, οι αγαπώντες το σωτήριόν Σου. Εγώ δε πτωχός ειμί και πένης, ο Θεός, βοήθησόν μοι. Βοηθός μου, και ρύστης μου ει Συ, κύριε, μη χρονίσης.

Πέτα όξω τους ακραιους, ιδεοεμονικά απολιφάδια του σταλινισμού.

Απαγκιστρώσου από τα ψεκασμένα και γελοία νούμερα της εθνολαϊκιστικής παράταξης

Σούταρε τους πολιτικούς κλόουν και τσαρλατάνους νάρκισους που διεθνοποίησαν τη σκυλόφατσά τους σε βάρος της χώρας.

Πάρε τα όποια σκληρά μέτρα τώρα που γυρίζει ο τροχός της συναίνεσης από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Κλέισε αστραπιαία το τρίτο μνημόνιο

Βγάλε στη σέντρα τα γουρούνια που ήρθαν στον κορύτο του σύριζα να μουτσιουλίσουν (καλή η επίσπευση των 59 της ΔΕΗ.....)

Κυνήγα και φυλάκισε τους φοροκλέφτες και φοροαποφεύγοντες ΑΜΕΣΑ...

Άλλαξε πάραυτα το νόμο των 100 δόσεων να μην μπορούν να κάνουν διακανονισμό πάνω από 1.000.000 ευρώ και τους οφειλέτες (ειδικά κάτι λαμογιο-καναλάρχες) στούμπωτα στην ψειρού με τις κάμερες να γράφουν...

Προκήρυξε τις άδειες των καναλιών....

Πέρασε το περιουσιολόγιο

Φανού ορκισμένος εχθρός της μαφίας της δραχμής

κάνε εκλογές αφού πρώτα συνεννοηθείς με τα ακρονεοφιλελεύθερα μονεταριστικά καθίκια της προτεσταντικής ευρώπης για να μην σε πνίξουν

και στις λίστες να μην υπάρχει ίχνος στοκαρισμένου, βαρεμένου, μυαλοκαμένου, ψεκασμένου και σταλινικού απολιφαδιού

Και είτε θα πάρεις απόλυτη πλειοψηφία το πιο πιθανό και θα εφαρμόσεις το πρόγραμμα απερίσπαστος και σε 2-3 χρόνια θα φανεί η διαφορά προς το καλύτερο

είτε θα συνεργαστείς με φιλοευρωπαϊκά κόμματα και θα συνεχίσεις κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.....


Υ/Γ το ποσοστό της δραχμής είναι πιθήκια, ακροαριστεροί, μαφιόζικα λαμόγια που περιμένουν την ευκαιρία, ιδεοεμνικά με ηλίθιες απόψεις, μπαχαλάκηδες, μαλάκες και ότι το πιο αντιδραστικό και περιθωριακό....

σε έχω για έξυπνο, ταμτάκο, τόλμα το και θα δεις χαϊρι.......ήδη έχεις αρχίσει να μ' ακούς.....καλά πας ....συνέχισε και ολοκλήρωσε το....μην κολώνεις ειδικά όταν κλείνεις μέσα τα λαμόγια του πασόκ που ήρθαν στο κόμμα σου....χιλιάδες δίπλα σου μην δείχνεις έλεος.....θα κερδίσεις .......


Ανώνυμος είπε...

βρόμισε φιλελεύθερη μνημονιακή μούχλα. ο βόθρος ξεχείλισε πάλι

Ανώνυμος είπε...

Οι κατηγορίες εκείνων που τάσσονται υπέρ του εθνικού νομίσματος, είναι οι παρακάτω:

– Αυτοί που νοιώθουν ότι με το ευρώ δεν έχουν τύχη. Το γεγονός ότι το 42% των νέων είναι υπέρ της δραχμής, δεν συνδέεται μόνο με το ότι δεν έχουν παραστάσεις από το εθνικό νόμισμα, τον υψηλό πληθωρισμό, τις υποτιμήσεις κλπ (σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες γενιές), αλλά και με την υψηλή ανεργία σε αυτές τις ηλικίες που ξεπερνά το 50% και με την έλλειψη προοπτικής που αισθάνεται σημαντικό τμήμα αυτής της γενιάς. Πολλοί θεωρούν ότι με το εθνικό νόμισμα θα ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Επίσης πιστεύουν πως για την έλλειψη προοπτικής σημαντική ευθύνη έχουν οι πολιτικές της ΕΕ, ενώ αν οι αποφάσεις λαμβάνονταν σε εθνικό επίπεδο τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για μεγάλο τμήμα των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας.

– Οι επιχειρηματίες που βλέπουν ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες ανοιχτού ανταγωνισμού. Στην κατηγορία αυτοί ανήκουν και γνωστοί κρατικοδίαιτοι και διαπλεκόμενοι του παρελθόντος, που είδαν τις δουλειές τους να μειώνονται κατακόρυφα στα χρόνια του ευρώ. Οι παραπάνω προτιμούν, μια οικονομία όπου δεν θα υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός και στην οποία θα μπορούν να κυριαρχούν όχι λόγω της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών αλλά λόγω των σχέσεων με την πολιτική εξουσία και τα ΜΜΕ. Μια οικονομία δίχως ελέγχους από την ΕΕ, όπου το «παιχνίδι» θα μοιράζουν οι πολιτικοί, είναι το περιβάλλον που γνωρίζουν καλά και τους ευνοεί.

– Εκείνοι που έχουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό και με την επιστροφή σε ένα υποτιμημένο νόμισμα, θα ενισχύσουν αυτομάτως τη δύναμή τους και θα
μπορούν να αγοράσουν αυτά που επιθυμούν σε πολύ χαμηλές τιμές.

– Οι ιδεοληπτικοί και οι οπαδοί του εθνικού απομονωτισμού. Πρόκειται για πρόσωπα (και στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε άλλους χώρους) που θεωρούν ότι η Ελλάδα προσφέρεται για σοσιαλιστικά πειράματα και για να πραγματοποιηθούν τα πειράματα αυτά, είναι απαραίτητη η έξοδος απο την ευρωζώνη και την ΕΕ με το δεσμευτικό πλαίσιό τους, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν εθνικοποιήσεις, απαλλοτριώσεις, στροφή σε τρίτες χωρες κλπ.

– Οικονομολόγοι (κυρίως απο τις ΗΠΑ) που προσεγγίζουν το ζήτημα από τη θεωρητική του πλευρά και πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει τύχη σε μια νομισματική ένωση με σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ. Επίσης με βάση τη θεωρία για τις βέλτιστες νομισματικές περιοχές (optimum currency areas) εξηγούν γιατί η ευρωζώνη είναι μια ατελής ένωση και δεν αφήνει αναπτυξιακά περιθώρια σε χώρες όπως η Ελλάδα. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ύστερα απο μια δύσκολη περίοδο, θα δώσεις αναπτυξιακές δυνατότητες, αφού λόγω της υποτίμησης θα μπουν λεφτά στη χώρα μας που θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Επίσης το γεγονός οτι τα εισαγόμενα προϊόντα θα είναι ακριβά, θα δώσει την ευκαιρία στην εγχώρια παραγωγή προϊόντων και στη μείωση της ανεργίας. Παραγνωρίζουν όμως τις πολιτικές συνθήκες και τι σημαίνει για την Ελλάδα η έξοδος από την ευρωζώνη, αν και αναγνωρίζουν ότι η περίοδος μετάβασης στο νέο νόμισμα θα είναι εφιαλτική (Π.Κρούγκμαν).

– Ακραίοι κύκλοι στην ΕΕ, προεξάρχοντος του Β. Σόιμπλε, που δεν βλέπουν κυρίως την οικονομική πλευρά, αλλά την τιμωρητική και θεωρούν ότι η αποπομπή της Ελλάδας, θα λειτουργήσει παραδειγματικά για άλλες χώρες και θα ενισχύσει την ενότητα της ευρωζώνης πάνω σε πιο αυστηρούς κανόνες.

Η συζήτηση για τη δραχμή δεν είναι συγκυριακή. Οι ετερόκλητες δυνάμεις που υπερασπίζονται την εγκατάλειψη του ευρώ θα εκφραστούν και πολιτικά και η αντιπαράθεση ευρώ-δραχμή θα αποκτήσει νέα διάσταση τους μήνες που έρχονται. Τα ποσοστά των υποστηρικτών της δραχμής θα μειώνονται όσο θα σταθεροποιείται και θα βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση κι όσο θα μειώνεται η εθνικιστική ρητορεία. Και τα δύο είναι ευθύνη των δυνάμεων που πιστεύουν ότι η καλύτερη προοπτική για τη χώρα είναι εντός της ΕΕ και του ευρώ.

ΥΓ. Τι πραγματικά σημαίνει η επιστροφή στη δραχμή, έχει αναλυθεί διεξοδικά και από οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τον ίδιο τον Αλ.Τσίπρα προσφάτως.