Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ η ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?

Του Παναγιώτη Ευαγγέλου, PhD.
           ( είναι ο σύζυγος της Γιώτας του Καριούση) 

Γινεται συζητηση στη Ελλαδα για διπλο νομισμα. Δηλαδη, το Ελληνικο Δημοσιο να πληρωνει τους προμηθευτες του (και μισθους και συνταξεις) με IOUs (I owe you), στα Ελληνικα "Σου χρωσταω". Και αυτα τα IOUs να κυκλοφορουν παραλληλα με τα ευρω. Για παραδειγμα, παραλληλα με τα 100 ευρω να κυκλοφορουν IOU 100 ευρω με εκδοτη το Ελληνικο Δημοσιο.
Στο βαθμο που τα IOUs εχουν ημερομηνια αποπληρωμης, δηλαδη ειναι εντοκα γραμματια του Δημοσιου, δεν μπορουν να θεωρουνται ως νομισμα, οπως δεν ειναι και τα αλλα εντοκα γραμματια η ομολογα του Ελληνικου Δημοσιου. Διοτι υποδεικνυουν επενδυση (αποταμιευση) εκ μερους των κατοχων τους και οχι αμεση απαιτηση για καταναλωση. Εαν οι κατοχοι των επιθυμουν αμεση καταναλωση, θα πρεπει να τα πωλησουν στην δευτερογενη αγορα.
Η εν λογω χρηση αυτων των IOUs θα ειναι μια μορφη αναγκαστικης στερησης ρευστοτητας απο την οικονομια και διοχετευση της στο εξωτερικο για την εξυπηρετηση του χρεους. Οπως και η αποροφηση ρευστοτητας απο την οικονομια που γινεται με την εκδοση καθαρων εντοκων γραμματιων του Δημοσιου για τον ιδιο σκοπο. Αυτη η δημοσιονομικη πολιτικη ομως ειναι ισχυροτατο μετρο λιτοτητας και υφεσης!

Εαν ομως αυτα τα "Σου χρωσταω" ειναι "πιστωποιητικα" εκ μερους του Ελληνικου Δημοσιου οτι ο κατοχος των προσεφερε αγαθα η υπηρεσιες στο Δημοσιο τομεα δεδομενης αξιας, και συνεπως συνεβαλε με αυτην την αξια στην συνολικη παραγωγη, τοτε ο καθε κατοχος των εχει απαιτηση να αγορασει τοσα αγαθα η υπηρεσιες που επιθυμει ισης αξιας. Οπως ο κατοχος, για παραδειγμα, των 100 ευρω. Το ποσο των 100 ευρω πιστοποιει οτι ο κατοχος του συνεβαλε στην συνολικη παραγωγη αγαθων και υπηρεσιων αξιας 100 ευρω και εχει απαιτηση να αγορασει ο,τι θελει της ιδιας αξιας. Συνεπως τα "πιστωποιητικα" αυτα του Ελληνικου Δημοσιου ειναι πραγματι νομισμα αλλα οχι διαφορετικο απο το ευρω! Αλλα τοτε το Ελληνικο Δημοσιο απογορευεται απο την Ευρωπαικη Νομισματικη Ενωση να εκδιδει ευρω. Συνεπως
το διπλο νομισμα ειναι αστεια ουτοπια.

Το Αγγλικο Προτυπο.

Δηλαδη, η Ελλαδα να παραμεινει στην Ευρωπαικη Ενωση αλλα οχι στη Ευρωπαικη Νομισματικη Ενωση. Με αλλα λογια, η Ελλαδα να επιστρεψει στη δραχμη!

Ας υποθεσουμε οτι πραγματι η Ελλαδα επιστρεφει στην δραχμη. Δηλαδη, ολες οι τιμες (και μισθοι) ειναι σε δραχμες οπως και οι συναλλαγες. Αναλογα με την ποσοτητα δραχμων σε κυκλοφορια, εχει προσδιορισθει η ισοτιμια της δραχμης με το ευρω και τα αλλα νομισματα και επισης το επιπεδο των τιμων και μισθων εντος Ελλαδος. Και αυτο ειναι πραγματι ευκολο να γινει.

Θα εχει ομως αυτη η νομισματικη αλλαγη καμμια συνεπεια στο μεγεθος του Ελληνικου (εξωτερικου) χρεους που ειναι σε ευρω (και σε αλλα νομισματα) η στην δυνατοτητα της Ελλαδος να το εξυπηρετησει? Απολυτως καμμια. Το σοβαροτατο προβλημα της εξυπηρετησης του Ελληνικου εξωτερικου χρεους θα παραμεινει ως εχει.

Θα εχει συνεπειες για το Ελληνικο εσωτερικο χρεος, δηλ. για τους Ελληνες, Ελληνικες ιδιωτικες εταιριες, Δημοσιους οργανισμους και επιχειρησεις, ταμεια, κ.λ.π. που κατεχουν εντοκα γραμματια και ομολογα του Ελληνικου Δημοσιου? Η καθε Ελληνικη Κυβερνηση εχει ισχυρο κινητρο να το μετατρεψει σε δραχμες και να το απομειωσει και εξυπηρετησει ευκολοτερα, εις βαρος των δανειστων, τυπωνοντας δραχμες και δημιουργοντας πληθωρισμο!

Γενικα, θα βελτιωσει την ευημερια των Ελληνων η επιστροφη στη δραχμη? Θα ηταν πραγματι ευχης εργο καθε κοινωνια να μπορουσε να ανεβασει το βιοτικο της επιπεδο τυπωνοντας χαρτινο χρημα που δεν κοστιζει τιποτα!

Για παραδειγμα, ενα απο τα βασικα προβληματα της Ελληνικης οικονομιας ειναι οι γενικες θεσμικες αλλαγες που χρειαζονται να γινουν 

   1. για ενα λιτο, αποτελεσματικο και υπεθυνο Ελληνικο Δημοσιο τομεα, και
   2. για την δημιουργια ενος περιβαλλοντος που στηριζει και προωθει την
       επιχειρηματικοτητα και το φρονιμο παραγωγικο ηθος για την προσελκυση
       επενδυσεων, μειωση της ανεργιας, και αυξηση της παραγωγης και εισοδηματων.

Ειναι η επιστροφη στην δραχμη η λυση αυτου του προβληματος? Ασφαλως οχι.

Ομως, επιστροφη στην δραχμη σημαινει ευκαιρια νομισματικης πολιτικης! Σημαινει οτι η καθε Κυβερνηση εχει την ευχερεια να επηρεαζει την αγοραστικη δυνατοτητα των πολιτων, επιχειρησεων και του Δημοσιου, μεταβαλοντας την ποσοτητα δραχμων σε κυκλοφορια. Επισης, να αποφευγει και να αναβαλει την λυση σοβαρων πραγματικων προβληματων.

Ο τροπος αυτος (νομισματικη πολιτικη) ειναι πιο αρεστος, εχει μικροτερο βραχυπροθεσμο πολιτικο κοστος, σε σχεση με τα μετρα που νομοθετουνται στη Βουλη προς την ιδια κατευθυνση (δημοσιονομικα μετρα)! Οποτε οδηγει σε αμετροεπεια: Ακρατητος πληθωρισμος, συνεχεις νομισματικες υποτιμησεις, διαβρωση της χρησης του νομισματος στις συναλλαγες, και εξασθενιση της οικονομιας.  

Για παραδειγμα, η Κυβερνηση μπορει να μειωσει την αγοραστικη δυναμη των μισθων, συνταξεων και εισοδηματων και να αυξησει (προσωρινα) την ανταγωνιστικοτητα των Ελληνικων προιοντων, με τον απατηλο τροπο της εκτυπωσης και διανομης στην κυκλοφορια πληθωριστικων δραχμων απο την Τραπεζα της Ελλαδος. Παρα πολυ ευκολοτερα σε σχεση με την εσωτερικη υποτιμηση (αμεση μειωση τιμων, συνταξεων και εισοδηματων μεσα απο την Βουλη)!

Συμπερασματικα, μεσα στο περιβαλλον της νομισματικης πειθαρχειας που επιβαλλει στην Ελλαδα η Ευρωπαικη Νομισματικη Ενωση (το ευρω), η Ελληνικη πολιτεια πρεπει, και θα αναγκασθει απο την πραγματικοτητα, να παρει τις σκληρες και επιπονες αλλα επωφελεις αποφασεις. Ειναι θεμα χρονου και ευθυνης.


Παναγιωτης Ευαγγελου, Ph. D.
Χρηματοπιστωτικη Θεωρια

Northwestern University, USA.
19 Απριλιου, 2015

20 σχόλια :

  1. Ανώνυμος21/4/15 20:46

    Οι σημερινες δηλωσεις του λευκου οικου και των αξιωματουχων της Ευρωζωνης ,ακομη και του Σοιμπλε αποκλειουν καθε ενδεχομενο εξωδου της Ελλαδος απο το ευρω Οι δηλωσεις αυτες ερχονται κατα σειρα μετα απο δηλωσεις των στελεχω της κυβερνησης για δημοψηφισμα Εδω αποδυκνειεται το μπλοφαρισμα που εκαναν τοσο καιρο με τις απειλες τους για grjit Περα απο αυτο αν η αναπτυξη ειναι ονειρο απατηλο με το ευρω η κυβερνηση πρεπει να εξετασει και το σεναριο του συμπατριωτη μας Παναγιωτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/4/15 20:55

    > Ντάισελμπουμ: «Ένα Grexit θα δημιουργούσε επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη»
    > Ζ.Κ. Γιούνκερ: «Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε επικίνδυνη αποσταθεροποίηση την Ελλάδα και την Ευρώπη, ωστόσο «δεν αποτελεί επιλογή».
    Λευκό Οίκοs: Κανείς δεν έχει κοστολογήσει πλήρως το Grexit Θα έθετε σε έναν πολύ μεγάλο και άσκοπο κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία
    Σόιμπλε: «η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ότι και αν γίνει»
    Ο Τσιπρας επαιξε καλα το χαρτι του !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/4/15 22:35

    "λαλάκωσα" να γράφω και να ξαναγράφω ότι αυτό το απίθανο τσούρμο, το ετερόκλητο πολιτικό τσίρκο, συνειδητά και με "εγκληματική" αδιαφορία σαρώνει τα πάντα από διαθέσιμα μόνο και μόνο για να στεγνώσει η χώρα μια ώρα νωρίτερα για να οδηγηθούμε σε τραγικό αδιέξοδο (ήδη κάνουν στάση πληρωμών) και να προπαγανδίσουν ότι για την κατάσταση φταίει η κακιά ευρώπη που δεν τους δίνει ρευστότητα κλπ κλπ

    Δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτα γιατί δεν είχαν σελίδα από προτάσεις......κάτι αρλούμπες αόριστες (το ομολόγησαν κιόλας με την περιβόητη "δημιουργική ασάφεια").

    Το κάθε πολιτικό νούμερο λέει την όποια παλαβομάρα του και η χώρα πλέον άφωνη τους κοιτάζει και τρέμει.

    Και δεν έφτανε μόνο η ασχετοσύνη τους και οι θεατρινισμοί τους, αλλά συνεχίζουν χωρίς χρόνο, χωρίς χρήμα, χωρίς συμφωνία, χωρίς συμμάχους, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς διαπραγμάτευση, ειμή μόνο μια αρνητίλα, μια παγωμάρα, χωρίς ελπίδα.....

    Είναι και πολιτικά ανήθικοι όταν εν ψυχρώ απειλούσαν ότι θα κουρέψουν το χρέος μονομερώς (δηλαδή μπαταχτσήδες ολκής).

    Το χρέος το λέγανε επαχθές και επωνείδιστο (ειδικά όταν άκουγα εκείνο τον χαϊκάλη αναρωτιόμουνα αν ήξερε την ερμηνεία) και φτιάξανε λέει και επιτροπή για το χρέος με πρόεδρο την κόρη του εισαγγελέα του Αντρέα για να ερευνήσουν και να θεμελιώσουν τις μεγάλες ρήσεις της υπουργάρας που στην ουσία κυβερνά και δεν συγκυβερνά...

    Η μαφία της δραχμής είναι η μόνη οργανωμένη ομάδα σε τούτη τη χώρα και διασχίζει από την ναζιστική οργάνωση μέχρι κάτι βαρεμένα της αριστεράς που ζουν με την άποψη ότι άμα βάλεις μπατάκες στον κηπάκο θα ζήσεις λεύτερος και αξιοπρεπής....μην ξεράσω βραδιάτικα....

    Ιστορικά σε όλες τις εποχές και πάντα άλλαζαν τα κράτη νόμισμα.
    Πάντα άλλαζαν νόμισμα και πήγαιναν σε ένα ισχυρότερο όταν το παλιό ξευτυλιζόταν, γινόταν μαρουλόφυλλα κατά την προσφιλή μου έκφραση.

    Ποτέ μα ποτέ στα οικονομικά χρονικά δεν άλλαξε νόμισμα ένα κράτος και να πάει από το ισχυρό στο ασθενές!!! ΠΟΤΕ!!

    Και για την ιστορία το νόμισμα που διάρκεσε χωρίς αλλαγή για κάπου 800 χρόνια ήταν το βυζαντινό solidus (τα χρυσά κωνσταντινάτα αν έχεις ακούσει)

    Μονάχα σε θολωμένα μυαλά ή σε μαφιόζικες καμόρες υιοθετείται η επάνοδος στην δραχμή.

    Η αλήθεια είναι ότι για την χρεοκοπία μας δε φταίει το ευρώ, γιατί και με την δραχμή έχουμε χρεοκοπήσει κανα τεσσάρι βολές.

    Η αλήθεια είναι ότι με την δραχμούλα (πριν ευρώ) είχες κάτι επιτόκια χορηγήσεων 25 και 30% και ο πληθωρισμός βάραγε ταβάνι και το έλλειμα το εμπορικό ήταν στα ύψη. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί και το παραμυθάκι ότι καταστράφηκε η παραγωγή μας είναι για χαχόλους ή για εμμονικούς στόκους.

    Η αλήθεια είναι ότι οι νταβατζήδες καναλιών που χρωστάνε και που έχουν φεσώσει το δημόσιο θέλουν τη δραχμή.

    Η αλήθεια είναι ότι επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν τις επιχειρήσεις τους και τα καράβια τους όξω θέλουν την δραχμούλα για να αγοράσουν, να σαρώσουν στην κυριολεξία, τα πάντα σε τούτη τη χώρα όταν εσύ με την συνταξούλα σου και το μισθάκο σου θα ζητιανεύεις στην κυριολεξία να επιβιώσεις γιατί θα φτάνουν τα μαρουλόφυλλα για μια φορά στη λαΪκή.....

    Και η ανηθικότητα της αριστεράντζας φτάνει στο σημείο να εκβιάζει (αν δεχτούμε ότι φοβούνται οι ευρωπαίοι) τους δανειστές σου για να τους φας τα δανεικά μόνο και μόνο για να μην βάλεις Φου Που Ααα στη μύκονο, μόνο και μόνο να μην παίρνει σύνταξη ο καραβανάς στα 45 και ο συντεχνιακός των ΔΕΚΟ και των τραπεζών στα 50, μόνο και μόνο να μην ρυθμίσεις τις ωρολογιακές σου βόμβες που είναι ασφαλιστικό, φορολογικό, γραφειοκρατία, διαφθορά, πολιτική αστάθεια, ενοχοποίηση επενδύσεων, μόνη και μόνη έννοια τους πως θα βγει όξω ο Ξηρός, πως θα πάει το βρεφικό γάλα από τα μπακάλικα στα φαρμακεία........τέτοια λεχριτίλα δε φανταζόμουνα ποτέ.

    Την δραχμή την θέλουν οι ηλίθιοι και τα λαμόγια.

    Διάλεξε σε ποια κατηγορία ανήκεις.......

    Και επειδή τα πράματα αρχίζουν να αγριεύουν με διακύβευμα τις ζωές μας και την κοινωνική ειρήνη να ξέρουν ότι το κλίμα που πλανάται είναι ότι φταίνε αποκλειστικά αυτοί και μόνο αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/4/15 22:49

    Και επειδή ο θυμός μου με παρασύρει και θολώνω, ξέχασα να συγχαρώ τον Παναγιώτη για την σοβαρή και κατανοητή ανάλυσή του.

    Ειδικά κάτι μικρές μουρίτσες να τα διαβάσουν με προσοχή και να ....ξυμήσουν από τη νιρβάνα της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας και να αρχίσουν να ελπίζουν ότι η ρήξη δεν θάρθει γιατί η ....ρακέτα τους (εισαγώμενη και μάρκας) θα κάνει ένα μηνιάτικο σε δραχμούλες......

    Με αγάπη το λέω, αλλά με τα μπίτι καλά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/4/15 01:22

    Οταν οι δήμαρχοι τρώγανε τα λεφτά των δήμων ...και ζητούσανε μετά κρατική επιχορήγηση ...ήταν καλά .............................!!!!!!
    Η μεγαλύτερη λοβιτούρα και η μεγαλύτερη αδιαφάνεια ήταν πάντα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
    Tα μεγαλυτερα λαμογια ειναι οι δημαρχοι.τους εχουμε πληρωσει για γαλλο πρεσβη ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/4/15 08:09

    Θέλω να ρωτήσω τον Παναγιώτη γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα παρ όλο που οι μισθοί είναι χαμηλοί και τι πρέπει ν αλλάξει για να δούμε αυτήν την πολυπόθητη ανάπτυξη,και δεύτερον είναι πάντα επιζήμιος ο πληθωρισμός???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος22/4/15 08:31

    Τώρα με υπουργό ανάπτυξης το Λαφαζάνη, ουρές θα κάνουν οι επενδυτές, λιγουλάκι υπομονή......

    Και ο λαϊκός λαχανόκηπος του ελληνικού θα προχωρήσει (στο διορισμό κομισάριου είμαστε)

    Και τα λιμάνια θα συνεκμεταλλευτούν (με το κουβαδάκι εννοείτε....το κουβαδάκι το ξέρεις, μάτι μου, για ρώτα να σου πουν πως ξεφορτώνονταν τα καράβια και πως κατέβαινε από τους γερανούς)

    Και οι επενδύσεις θάρθουν (εντός 2-3 ετών οι άδειες θα βγαίνουν εκεί που κάνανε 5 και 6)

    Και το ΣτΕ θα εκδικάζει την ένσταση του "οικολόγου" γλήγορα (γιατί βλέπεις η κίσα "αναστατώνεται" από το βόμβο των ανεμογεννητριών)

    Και το κάθε "ρεμάλι" θα κάνει καλά τι δουλειά του (θα σταματήσει να απαιτεί ποσοστό επί των επιδοτήσεων, χορηγήσεων και προγραμμάτων της καταπιεστικής ευρώπης}

    Και το φορολογικό θα απλοποιηθεί (τι διάολο ο λογιστής έγινε πιο απαραίτητος και από το μπακάλη)

    Και οι νέοι δουλειές θα βρουν (παλιά με τα στέιτζ, τώρα με τα προγράμματα τα 5μηνα τα 8μηνα)

    Και διορισμοί θα γίνουν (ας πάρουν μαθήματα από τον νεοεκλεγέντα ανώτατο άρχοντα πως μέσα σε 4 χρόνια διορίστηκαν 865.000 στο δημόσιο)

    Και οι μίζες θα κοπούν (οι αριστεροί δε λαδώνονται)

    Και μετά απ' όλα αυτά και άλλα πολλά οι επενδύσεις θα γίνουν, η ανάπτυξη θα έρθει (στο δρόμο ήτανε) και οι πολιτικοί "αριστεροί" κλόουν θα δικαιωθούν........

    Τι δεν καταλαβαίνεις?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος22/4/15 12:00

    Οταν έπαιρναν τα αποθεματικά των ταμείων και τα έπαιζαν στο χρηματιστηριο η στα δομημένα ομόλογα δεν ακουγόταν κιχ και κανένας υπουργός δεν κάλεσε τους εργαζόμενους να τους πει που και γιατί έκαναν φτερά τα χρήματα τους
    Οταν κούρεψαν τα ομόλογα των ταμείων 50% με το PSI ήταν επιτυχία της κυβέρνησης Τωρα τους ξινίζει γιατί θα τους τα επιστρέψει η κυβέρνηση με 2.5% τοκο έναντι 1% που έπαιρναν απο τις τράπεζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος22/4/15 12:51

    το τσιμπήσανε το αλάνι ...2 εκ φοροδιαφυγή ...τρίχες!
    μιας βδομάδας καλημέρα σας και καλό ταξίδι από τους είλωτες των 320 ευρώ στα κιβούκλια είσπραξης της Αττικής Οδού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος22/4/15 13:04

    θα παραμείνουν μεσίστιες σήμερα οι μπάρες στα διόδια Μην ταξιδέψτε1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος22/4/15 13:34

    Να ρωτήσω κι εγώ με την σειρά μου κάτι απλό τον Παναγιώτη? Με τα οικονομικά στοιχεία που διαβάζει απο τις εφημερίδες για την Ελλάδα σώζεται η όχι η Χώρα?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος22/4/15 14:31

    Με αυτούς τους κλόουν και φυσικά δε σώζεται.

    Πάντως σήμερα όλα τα λεφτά ήταν οι απανωτές συνεντεύξεις του Μάρδα.

    Άλλα νούμερα στο ένα κανάλι, αλλά στσο άλλο μετά από λίγη ώρα, άλλα στο παρακάτω......

    Είναι αυτός που μπροστά σε κάμερα με συνομοτικό ύφος έλεγε ότι διαπραγματευόμαστε και δε λέμε αυτό για διαπραγματευτικούς λόγους και τόλεγε......στον αέρα....στην κάμερα.....μιλάμε για τέτοιο τσακάλι και μετά ρωτάς αν με τέτοια νούμερα σώζεται η χώρα.........

    Εγώ επιμένω με τα πολιτικά νούμερα δε βγαίνει η χώρα και θα το διαπιστώσουμε φοβάμαι τραγικά και γρήγορα.

    Μακάρι να κάνουν τη στροφή και να κατέβουν από το ροζ συννεφάκι τους κάποιοι και όσοι δουλεύουν για την μαφία της δραχμής να αναλογιστούν τις συνέπειες πάνω τους που θα έχει η λαϊκή οργή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος22/4/15 15:07

    Το φιάσκο Λαφαζάνη με την προκαταβολή των 5 δις από τους ρώσους είναι τίποτα μπροστά στον.....Μακιαβέλη που νομίζει ότι θ' αλλάξει τον κόσμο όλο.....

    Τι έγιναν ρε λεβέντη οι ζουρνάδες και τα νταούλια????

    Τέτοιοι πολιτικοί κλόουν δε ματάζησε ο τόπος......

    Νομίζουν ότι είναι Μεγαλέξανδροι και δεν αντιλαμβάνονται τα καραγκιοζιλίκια που κάνουν.

    Και μακάρι να φέρονταν σαν μικροαπατεώνες όπως ο καραγκιόζης, νομίζουν ως άλλοι νάρκισοι, ότι είναι ...ηγέτες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος22/4/15 20:01

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΟΥ.ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΑΖΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΑΜΑΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΠΟΡΕΙΣ Ν ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙΣ.ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΔΕ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ.ΤΡΙΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟ ΧΩΡΙΟ ΕΠΑΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΜΙΚΡΗ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΔΕ ΜΙΛΑΓΕΣ ΟΤΑΝ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΝΤΑΛΙΚΕΣ ΦΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ.ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΤΑ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΑΥΤΑ.ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΟΡΤΑΣΜΕΝΟΥΣ.ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΚΟΥΣ...ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ.ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ.ΠΟΣΩ ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣ ΛΙΒΕΛΟΓΡΑΦΟΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος22/4/15 21:37

    Ξεχασες την υφπογραφή.

    Παναγιώταρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος22/4/15 22:26

    ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος22/4/15 23:04

    Η σύλληψη του Μπόμπολα είναι μόνο η αρχη!! Σ άρεσε χψ??? Έκανες μοκο σήμερα γι αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος22/4/15 23:07

    Και μην επαναλαμβάνεις θέματα που ακούμε το βράδυ στο MEGA και το SKAI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παναγιωτης23/4/15 03:48

    "Θέλω να ρωτήσω τον Παναγιώτη γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα παρ όλο που οι μισθοί είναι χαμηλοί και τι πρέπει ν αλλάξει για να δούμε αυτήν την πολυπόθητη ανάπτυξη,και δεύτερον είναι πάντα επιζήμιος ο πληθωρισμός???"

    Θα επιχειρησω να απαντησω:
    Συγνωμη εκ των προτερων για λαθη λογω απροσεξιας.

    Οι χαμηλοι μισθοι δεν ειναι ικανη αλλα ουτε και αναγκαια συνθηκη για αναπτυξη.
    Χαμηλοι μισθοι, σε περιβαλλον χαμηλης παραγωγικοτητας, δεν οδηγουν στην μειωση του κοστους παραγωγης και αυξηση του κερδους των επιχειρησεων που ειναι το κινητρο για αυξηση της παραγωγης και της απασχολησης.
    Χαμηλοι μισθοι, σε περιβαλλον επιχειρηματικης και πολιτικης αβεβαιοτητας, υψηλου κοστους δανεισμου, υψηλου θεσμικου κοστους (φοροι, εισφορες, νομικες και κομματικες παρεμβασεις, απεργιες και ενοχοποιηση της επιχειρηματικοτητας, ελλειψη παραγωγικου ηθους, κλπ.), κινδυνου τεχνολογικων αλλαγων, και οξυτατου ανταγωνισμου, δεν οδηγουν αναγκαστικα τους επιχειρηματιες να αυξησουν την παραγωγικη τους δραστηριοτητα.

    Ετσι και με τους υψηλους μισθους. Υψηλοι μισθοι σε συνδιασμο με υψηλη τεχνολογια και εκπαιδευμενους και εξειδικευμενους εργαζομενους, δηλαδη σε περιβαλλον υψηλης παραγωγικοτητας δεν οδηγουν σε αυξηση του κοστους παραγωγης αλλα σε μειωση, με αυξηση της παραγωγης.
    Επισης, υψηλοι μισθοι, σε περιβαλλον οπου το κοστος αλλων συντελεστων παραγωγης ειναι χαμηλο, η το παραγωμενο προιον ειναι σε εξαιρετικη ζητηση, συμβαδιζουν με αυξηση της παραγωγης.

    Τι πρεπει να αλλαξει για την πολυποθητη αναπτυξη:

    Γενικες θεσμικες αλλαγες για:
    1. ενα λιτο, αποτελεσματικο και υπευθυνο κρατος
    2. την δημιουργια ενος περιβαλλοντος που θε στηριζει και προωθει την επιχειρηματικοτητα και το ΦΡΟΝΙΜΟ παραγωγικο ηθος
    3. την δημιουργια κλιματος εμπιστοσυνης τετοιου που θα οδηγησει τους Ελληνες να επιστρεψουν τις καταθεσεις τους στις Ελληνικες τραπεζες
    4. Υψηλου επιπεδου παιδεια και ιατρικο-φαρμακευτικης περιθαλψης
    5. κλπ., κλπ.,..

    Αναφορικα με το εξωτερικο χρεος, πρωτο μελημα πρεπει να ειναι τα μηδενικα επιτοκια για οσο μακρυτερη χρονικη περιοδο γινεται εφ' οσον το κουρεμα δεν ειναι αποδεκτο/εφικτο προς το παρον.

    Ειναι παντα επιζημιος ο πληθωρισμος?

    Εξαρταται απο πια πλευρα εισαι. Εαν εισαι δανειστης και το χρεος δεν ειναι προστατευμενο απο τον πρηθωρισμο, ο πληθωρισμος ειναι επιζημιος. Αντιθετα, εαν εισαι αυτος που χρωσταει. Εαν το εισοδημα σου ειναι σταθερο σε νομισματικη αξια- μισθοι, συνταξεις, σταθερα ενοικια για μεγαλη διαρκεια, τοκοι, κ.λ.π.,-τοτε ο πληθωρισμος ειναι επιζημιος. Εαν εισαι επιχειρηματιας με δυνατοτητα να αυξησεις την τιμη του προιοντος σου περισσοτερο απο τον πληθωρισμο, τοτε ο ελεγχομενος πληθωρισμος δεν ειναι επιζημιος.
    Ο ακρατητος πληθωρισμος που διαβρωνει την χρηση του νομισματος στις συναλλαγες ειναι γενικα επιζημιος για την οικονομια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος23/4/15 11:46

    Ευχαριστώ πολυ Παναγιώτη για τις απαντήσεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.