Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Κατώτεροι των περιστάσεων και επικίνδυνοι

 Γιώργου Η. Παπαηλιού
Δικηγόρου-Διδάκτορα Νομικής        

Εδώ και χρόνια, το θέμα των απορριμάτων απασχολεί την Τρίπολη, και όχι μόνον, απασχολεί την Αρκαδία, την Πελοπόννησο και τη χώρα γενικότερα. Προτάσεις έχουν διατυπωθεί πολλές. Όμως λύση δεν έχει δοθεί και δυστυχώς δεν διαφαίνεται ότι θα δοθεί. 
Η πρόταση για ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμάτων από τους δήμους, που να προβλέπει τη διαλογή στην πηγή, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την οικονομική εκμετάλλευση και την υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, είναι η εγγύτερη προς τους πολίτες, οικολογικά και οικονομικά δίκαιη και εν τέλει βιώσιμη. Και αυτό διότι και η καθαριότητα εξασφαλίζεται και το περιβάλλον προστατεύεται και πλούτος  από την αξιοποίηση των απορριμάτων παράγεται, προς όφελος των πολλών και όχι μεγάλων συμφερόντων που θέλουν να τον ιδιοποιηθούν. Για την υλοποίηση της πρότασης, απαιτείται η αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου και η συμμετοχή των πολιτών στο εγχείρημα. 


Εν τω μεταξύ η Τρίπολη εμφανίζει εικόνα «σκουπιδούπολης». Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμιά της έχουν μετατραπεί σε ανοιχτούς χώρους απόθεσης απορριμάτων. Είναι προφανές, ότι, πέραν της αισθητικής και περβαλλοντικής διάστασης του προβλήματος, υφίσταται άμεσος και σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της πόλης.

Και διερωτάται ο απλός πολίτης : Ανεξαρτήτως επί μέρους αρμοδιοτήτων και μεμονωμένων, μέχρι τώρα  απρόσφορων ενεργειών και κινήσεων, που είναι οι «αρχές», το αρμόδιο υπουργείο, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου, ο δήμος, οι τοπικοί βουλευτές ; Δεν έπρεπε εδώ και καιρό να έχει αναληφθεί πρωτοβουλία, ώστε όλοι αυτοί συλλογικά να έχουν βρει λύση, αν όχι οριστική και σε βάθος χρόνου, στο παρόν και άμεσο πρόβλημα, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων και καταρρακώνει την αξιοπρέπεια των πολιτών ;        


Δυστυχώς οι «αρχές» σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων και επικίνδυνες. Ήρθε η ώρα της ανάληψης αποφασιστικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας και της ενεργού και υπεύθυνης κινητοποίησης της κοινωνίας.

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος4/4/15 15:39

    Κανα άρθρο για τους χρήσιμους ηλίθιους του Πούτιν, που καμαρώνουν κιόλας για ανεξάρτητη εθνική πολιτική, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο να μας το αναρτήσεις να το διαβάσουμε??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/4/15 15:42

    Δύσκολο να πάρουμε τους φόρους από τη λίστα Λαγκάρντ.........

    Τι λες ρε αδέκαστε????? και τόσον καιρό γιατί παραμυθιάζατε το πόπολο?????

    Πάλι από τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς θα τα πάρετε?????

    Και πάντα να θυμάστε ότι οι εθνικές τραγωδίες έχουν υπαίτιους........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/4/15 16:03



    Όταν ένας υπουργός, που δεν είναι πολιτικός, ,λέει αυτά που λέει («είναι δύσκολος ο έλεγχος των λιστών», «οι Ελβετοί δεν δίνουν στοιχεία», «είναι δύσκολος ο έλεγχος και των off shore», «πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους»), εμάς τους υπόλοιπους -που δεν είμαστε σε λίστες και δεν έχουμε off shore- πρέπει να μας λούζει κρύος ιδρώτας. Ή απλώς ν’ ανοίγουμε τις τσέπες μας, για να έρθει ο έφορος να πάρει ό,τι βρει.

    Ώστε έτσι, λοιπόν, κύριε υπουργέ επί της... αδιαφθορίας; «Είναι δύσκολος» ο έλεγχος των «λιστών» και των εξωχώριων εταιρειών; Μα, ακριβώς τα ίδια μας έλεγαν και οι προηγούμενοι (ο Παπακωνσταντίνου, ο Βενιζέλος, ο Στουρνάρας, ο Χαρδούβελης). Όμως, αυτοί ήταν είτε «διεφθαρμένοι» είτε είχαν τέτοιους φίλους. Τα ίδια κι εσείς;

    Τότε γιατί ο κ. Τσίπρας παραμύθιαζε τους πάντες, λέγοντας ότι η δική του κυβέρνηση, επειδή «έχει βούληση», θα χτυπούσε τη φοροδιαφυγή, τους «λίσταρχους» και όποιο άλλο κακό και θα γέμιζε τα κρατικά ταμεία; Δεν ήξερε, θα μου πείτε. Και αερολογούσε, όπως όλοι στην αντιπολίτευση. Ή απλώς μάζευε ψηφαλάκια από αφελείς, που νόμιζαν ότι αρκεί να αλλάξει η κυβέρνηση για να μην πληρώνουν φόρους, γιατί θα πλήρωναν οι φοροφυγάδες.

    Τώρα ήρθε η ώρα να (ξανα)πληρώσουμε εμείς, αφού «είναι δύσκολο» να πληρώσουν οι φοροφυγάδες και οι «λίσταρχοι», όπως μας είπε ειλικρινέστατα ο υπουργός.

    Γεια στο στόμα σου, κύριε Νικολούδη. Και εις υγείαν όλων ημών των υπολοίπων. Των κορόιδων…

    Η αριστερά του "τίποτα" κάτι σαν το "επωνομαζόμενοι" αριστεροί....

    Και επειδή είναι άγρια στριμωγμένα και έχουν πάθει βέρτικο (και αυτό δικό μας) έχουν γίνει επικίνδυνοι........Αυτήν την επικινδυνότητα να σκιάζεσαι Γιώρη (παπαηλίου) και άσε τις υψηλές αναλύσεις περί σκουπιδιών στην Τρίπολη, γιατί ένα απλό θα σου πω.........

    Αν είμαστε λαός με "ήθος" και δεν είχαμε "χεριαστεί" (ο νοών νοείτο) το θέμα της Τρίπολης είναι άνω ποταμών......αλλά να μιλήσει και να "επαναστατήσει"....το κάθε χεριασμένο και λιγδιασμένο ζούδι????????

    Είπα να πάρουν τα σπίρτα από τα χέρια της υπουργάρας........αναβαθμίζω την προτροπή στο "πάρτε τους τα σπίρτα από τα χέρια"......

    Θεωρώ (και δικαίωμά μου) τις ενεργειές τους επιπόλαιες, σπασμωδικές, ασύντακτες, ερασιτεχνικές, βαρεμένες, ψεκασμένες με μεγαλοϊδεατισμούς, ανυπάρκτου αξίας, ανεύθυνες, επικίνδυνες εν γένει και γι' αυτό η προτροπή μου και δυστυχώς πολύ σύντομα θα δικαιωθώ για την παταγώδη κατάρρευσή τους, που ελπίζω να μην είναι μέσα σε εθνική περιπέτεια......Τέτοια ελπίδα να έχουμε, αλλά και σα λαός να είμαστε σε εγρήγορση γιατί είναι κάποιοι τόσο καλαμοκαβαλημένοι που νομίζουν ότι ο λαός τους ....αβαντάρει!!!!

    Μια απλή ερώτηση θα κάνετε σε όποιον ακόμα τους υπερασπίζεται.

    ---Ωραία, ρε πατριώτη, πάμε στη ρήξη και μετά τί???????

    Αυτό αναρωτηθήτε και θα "βρει η στραβή τ' αρνί"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/4/15 16:09

    Δεν ξέρω αν ο Γιώρης Παπαηλίου διαβάζει το μπλογκ, αλλά αν ναι θα τον παρακαλούσα να γράψει για το κάθε λιγδιασμένο ζούδι και το κάθε χεριασμένο και είδικα για τα χρήματα για τις χωματερές της αρκαδίας.......Εμπρός Γιώρη, ξεμπρόστιασε, άμα ξέρεις, τα λιγδιασμένα ζούδια......εγώ μαζί σου, κάνε την "επανάσταση" πράξη.....όλα στη φόρα.....στη λάκα που λέμε στο χωριό μου......

    Καλά δεν αναρρωτιέται κανένας "τις πταίει για το θέμα της τρίπολης????" απλά κάνουμε ....ρεπορτάζ, διαπιστωσούλες και αόριεστε ευθύνες.......ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, γιώρη και μάλιστα "επαναστατικές"

    Σε αναμονή λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.