Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η 'μαύρη' νύχτα της 21ης Απριλίου 1967

Η αρχή της επταετίας, η εκκίνηση της Χούντας που έβαλε την Ελλάδα "στον γύψο" και η κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα. Ήταν ξημέρωμα της 21ης Απριλίου του 1967.
Το στρατιωτικό κίνημα των συνταγματαρχών ξεκίνησε την επταετή Δικτατορία του στην Ελλάδα με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο


Τα γεγονότα πριν τη Δικτατορία που προετοίμαζαν το "έδαφος"
Η χώρα την εποχή εκείνη βρισκόταν ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου και την εξουσία ασκούσε από τις 3 Απριλίου η ΕΡΕ, με πρωθυπουργό τον αρχηγό της Παναγιώτη Κανελλόπουλο, έχοντας τη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεωργίου Παπανδρέου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Γεγονός των ημερών ήταν η συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (17 Απριλίου), που διαλύθηκε από την Αστυνομία.
Φαβορί για τις εκλογές ήταν η Ένωση Κέντρου. Πολλοί ήλπιζαν ότι θα ετίθετο ένα τέλος στη διετή πολιτική ανωμαλία, που έμεινε στην ελληνική ιστορία ως "Αποστασία" και σηματοδοτήθηκε με την παραίτηση του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου (είχε λάβει το 52,2% στις εκλογές του 1964) στις 15 Ιουλίου 1965, μετά τη σύγκρουσή του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο.
Οι στρατηγοί, το Παλάτι, κάποιοι πολιτικοί της Δεξιάς και οι Αμερικανοί έβλεπαν με καλό μάτι μία μικρής διάρκειας συνταγματική εκτροπή, που θα επανέφερε την πολιτική κατάσταση στη "σωστή ρότα", δηλαδή στην εναλλαγή στην εξουσία της Δεξιάς και ενός μετριοπαθούς Κέντρου.
"Η Χούντα των Στρατηγών" έμεινε στα σχέδια, καθώς τους πρόλαβαν με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου οι μικροί αξιωματικοί, με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Τέτοια περίπτωση δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα, καθώς η ΕΔΑ, που εκπροσωπούσε την κομμουνιστική Αριστερά (το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου), κινούνταν στο 11,80% των ψήφων στις εκλογές του 1964, σε σχέση με το 24,43% του 1958.
Στον αντίποδα ήταν επίσης και το "νέο αστέρι" της εποχής, ο Ανδρέας Παπανδρέου.
17 χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, και εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, ο στρατός ήταν πανίσχυρος, η Αμερικανική επιρροή τεράστια, το δεξιό παρακράτος ισχυρό (δολοφονία του Λαμπράκη) και το Παλάτι ήταν ένας αυτόνομος πόλος εξουσίας.
Οι πολιτικοί που κυβέρνησαν αυτά τα 17 χρόνια (Πλαστήρας, Παπάγος, Καραμανλής και Παπανδρέου), ασχολήθηκαν κυρίως με την ανοικοδόμηση της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη, παρά με το "βάθεμα και το πλάτεμα" των δημοκρατικών θεσμών και την εξάλειψη των μνημών του Εμφυλίου.

Το  πραξικόπημα
Το πραξικόπημα, "Επανάσταση" για τους θιασώτες του, εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου. Λίγες ώρες πριν, είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα μέλη του αποχώρησαν για τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν ιδέα για το τι θα επακολουθούσε. Ανάμεσά τους και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Παπαληγούρας.
Η τριάδα των Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου έπιασαν τους πολιτικούς της εποχής κυριολεκτικά στον ύπνο. Τους βοήθησε το γεγονός ότι μέσα στην Αθήνα υπήρχαν μεγάλες μάχιμες μονάδες, όπως το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, που βρισκόταν στη σημερινή Πολυτεχνειούπολη, με διοικητή τον ταξίαρχο Παττακό.
Από εκεί βγήκαν τα πρώτα τανκς στις 2 τα ξημερώματα, για να καταλάβουν όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα). Την ίδια ώρα, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς εξαπέλυε πιστές στο κίνημα δυνάμεις για να συλλάβουν το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Οι πραξικοπηματίες έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο "Προμηθεύς", για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Μεγάλη ήταν η συμβολή του διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος κινητοποίησε το τάγμα της σχολής και τη Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ).
Μία από τις πρώτες ενέργειες των συνωμοτών ήταν να συλλάβουν τον αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Σπαντιδάκη και να τον αντικαταστήσουν με τον ομοιόβαθμό του Οδυσσέα Αγγελή, που ήταν μυημένος στο κίνημα. Ο νέος αρχηγός του Στρατού έδωσε εντολή σε όλους του μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς να εφαρμόσουν το σχέδιο "Προμηθεύς" κι έτσι να εξασφαλισθεί η υπακοή του στρατεύματος σε όλη τη χώρα.
"Μα, πως είναι δυνατόν να βιάσεις μία πόρνη;"
Η μοναδική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα έγινε από την πλευρά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο "Προμηθεύς" είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα ο ταξίαρχος Βιδάλης να μην λάβει ποτέ το σήμα του Γεωργίου Ράλλη.
Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει και μάλιστα αναίμακτα. Νωρίς το πρωί, το ραδιόφωνο ΕΙΡ έπαιζε εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες άκουγαν τα πρώτα "Αποφασίζομεν και Διατάζομεν" των δικτατόρων, που ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων. Με συντακτική πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώθηκαν οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967.
Αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις φαίνεται να ήταν και οι Αμερικανοί, που δεν περίμεναν την κίνηση του Παπαδόπουλου. Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Φίλιπ Τάλμποτ ξύπνησε ο ανιψιός του πρωθυπουργού Κανελλόπουλου, Διονύσης Λιβανός, και του ανακοίνωσε την είδηση. Όταν μετά από λίγες μέρες ο Τάλμποτ είπε στο σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Τζακ Μέρι, ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ήταν ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτός του απάντησε κυνικά: "Μα, πως είναι δυνατόν να βιάσεις μία πόρνη;..".
Το ξημέρωμα
Μόνο δύο πρωινές εφημερίδες πρόλαβαν να περιλάβουν στην ύλη τους την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Η "Καθημερινή" στην πρώτη της σελίδα είχε ένα μονόστηλο με τίτλο "Την 2αν πρωινήν εξερράγη στρατιωτικόν κίνημα. Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες".
Πριν καν τυπωθεί το ιστορικό φύλλο της εφημερίδας, η Βλάχου σημειώνει χαρακτηριστικά: "Φθάσαμε εδώ στην Καθημερινή, όπου κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Βρισκόμαστε σε πλήρη αμηχανία και σε πλήρη έκπληξη για να το πω αμέσως μήπως τυχόν αυτό καμία μέρα αποτελέσει μια πραγματική ζωντανή εικόνα ενός δράματος που δεν μπορεί παρά να καταστρέψει την Ελλάδα".
Η "Αυγή" πάνω από τον τίτλο της έγραφε: "Συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Α. Παπανδρέου. Ασυνήθιστες κινήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων".
Στις 7 το πρωί, η ηγεσία των πραξικοπηματιών επισκέφθηκε στα Ανάκτορα του Τατοΐου τον Κωνσταντίνο και του ζήτησε να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από τανκς για να μην υπάρξει περίπτωση δυναμικής αντίδρασης από τον άνακτα.
Ο βασιλιάς, παρά την προτροπή του συλληφθέντα πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου να αντισταθεί, συμβιβάστηκε μαζί τους "για να μην χυθεί αίμα ελληνικό", όπως δήλωσε, και αργά το απόγευμα όρκισε την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια.
Επρόκειτο βέβαια για πρωθυπουργό - μαριονέτα, αφού τα νήματα κινούσε ο ισχυρός άνδρας του κινήματος, συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ο συλληφθείς και αποπεμφθείς αρχηγός του ΓΕΣ Γρηγόριος Σπαντιδάκης, άνθρωπος του βασιλιά, όπως και ο Κόλλιας, προσχώρησε στους κινηματίες και ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Την ίδια μέρα άρχισαν και οι συλλήψεις απλών πολιτών, ενώ είχαμε και τα πρώτα θύματα. Τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ ένας στρατιώτης πυροβολεί τη νεαρή Αθηναία Μαρία Καλαυρά, γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του. Δέκα ημέρες αργότερα, η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6509 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα αριστερών πεποιθήσεων.
Η κατάληξη
Η Δικτατορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Με πληροφορίες από: Σαν Σήμερα, "Νέοι Φάκελοι"



8 σχόλια :

  1. Ανώνυμος21/4/15 13:34

    Ε, όχι και μαύρη για κάτι μπαμπάδες που κάνανε δημόσια έργα και είχαν μεγάλες κατασκευαστικές..........

    Μια απορία, τόσων χρονών που είμαι, έχω και ακόμα δεν την έχω εξηγήσει.

    Γόνοι χιτών - ταγματασφαλιτών και δοσιλόγων γίνανε πρωθυπουργοί, υπουργοί και αξιωματούχοι.

    Γόνοι πλουτισάντων λόγω μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών γίνανε πρωθυπουργοί, υπουργοί και παράγοντες της οικονομικής ελίτ..

    Γόνοι ριψάσπιδων και μηδιζόντων του εργατικού-αριστερού κινήματος δια της τεθλασμένης δήθεν μου τάχα μου του εξευρωπαϊσμού του κινήματος γίνανε στελεχάρες και υπουργάρες....
    Λαός χωρίς αρχές δημοκρατίας, χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς παράδοση στην οργάνωση των δομών του είναι καταδικασμένος να αναζητά μετά από κάθε μαύρη περίοδό του ήρωες, ηγέτες και .....μύθους, μόνο που στις περισσότερες φορές είναι.....κάλπικοι!!!!

    Τα φασιστοειδή της χούντας δεν βρήκαν αντίσταση, δεν δυσκολεύτηκαν στην εξουσία τους (πλην ολίγων εξαιρέσεων).

    Μετά από τόσα χρόνια μπορούμε να μιλήσουμε χωρίς προκαταλήψεις.

    Πολλοί μα πάρα πολλοί εξαργύρωσαν μια "φανταστική" αντίστασή τους, ενώ οι πραγματικοί αντιστασιακοί κάθισαν στο περιθώριο για να ακούν τα ρεμάλια που παρεισέφρησαν στο χώρο του πασόκ και σήμερα στους "για πρώτη φορά αριστερά" να τους επιπλήτουν για το κομμένο τους χέρι από βόμβα...."κάτσε κάτω κουλοχέρη..."

    Μακαρίτη Σάκη, ευτυχώς που δε βλέπεις σήμερα τη συνέχεια του αγώνα σου να σκυλεύεται από πιθήκια της πάνω πλατείας σε αγαστή συνεργασία με στόκους της κάτω πλατείας και την μετουσίωση του αγώνα σου σε κυβέρνηση ενός τσούρμου με ακροδεξιούς θύλακες και να σου λένε από πάνω....."για πρώτη φορά αριστερά!!!!!!!"

    Ευτυχώς που δεν ζεις για να δεις πόσοι και πόσοι τα προηγούμενα χρόνια καπηλεύτηκαν την αντίστασή σου και πουλώντας "αντίσταση" γίνανε νωματαίοι του νεόπλουτου σοσιαλισμού καμαρώνοντας για τα τριζάτα παπούτσια τους και τις μεταξωτές γραβάτες τους...

    Ευτυχώς που δεν ζεις να δεις όλους εμάς ψιλολαμόγια του ξιπασμένου τομαριού μας να πουλάμε αριστεροφροσύνη και επαναστατικότητα πάνω σε αντικοινωνικές συμπεριφορές...

    Ευτυχώς που δεν ζεις για να δεις την χρεοκοπία αξιών, αρχών, ιδεών, ελπίδας, συναισθημάτων.

    Ευτυχώς που δεν ζεις να δεις τον εθνολαϊκισμό να κυριαρχεί μέσα από τις εμμονές κάτι απίθανων τύπων που επαίρονται για τους αριστερούς αγώνες τους μέσα από το πλιάτσικο των συντεχνιών τους....

    Ευτυχώς που δεν ζεις Σάκη Καράγιωργα να δεις την χρεοκοπία της μεταπολίτευσης και την κατάντια μας......

    Πόσο τυχερός είσαι τελικά που δεν ανακατεύτηκες με τα μεταπολιτευτικά πίτουρα της επωνομαζόμενης αριστεράς του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/4/15 14:18

    Σωστα ..όλους αυτούς που εννοείς κατέληξαν στο πασοκ .Δαμανακη Ανδρουλακης και εκατονταδες ακομη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/4/15 14:28

    ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/4/15 17:44

    ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΑ ΥΠΟΥΡΓΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕΙ , ΚΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΔΙΩΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ? ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΝΟΕΙΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ?ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΝΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/4/15 19:13

    Εκει που δεν τον συμφερει δεν απανταει
    ,δεν τοχεις προσεξει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/4/15 21:47

    Άμα ψάξεις στο συνονθύλευμα θα τους βρεις ούλους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος21/4/15 22:44

    Εγώ προσωπικά τότε κοντά στα 33 34 μου (ήταν αν θυμάμαι το 1975) ήμουν στην αίθουσα που ειπώθηκε αυτό και ξέρω ποιος το είπε και ξέρω σήμερα που μουσιουλάει και ξέρω τι γράφω και γι' αυτό μόκο.....Το πασόκ που βρίζετε το ψηφίσατε άμεσα και έμεσα ψηφίζοντας το συνονθύλευμα το οποίο υπερασπίζεστε και κόβετε φλέβες ή μάλλον κόβατε γιατί τώρα σας κόβω να κόβετε τον αφαλό σας με τα νούμερα που μπλέξατε....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος21/4/15 23:10

    ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ.ΑΝ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΛΟΥΚΟΥΜΙΣΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.