Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Tι ηττήθηκε στο Eurogroup - και πως να μην οριστικοποιηθεί


Του Στάθη Κουβελάκη  

Ας αρχίσουμε από το προφανές -το οποίο κάποια επιμένουν να αρνούνται για λόγους που θα εξγήσουμε παρακάτω: η συμφωνία στην οποία σύρθηκε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Παρασκευής συνιστά κατά κράτος υποχώρηση της ελληνικής πλευράς.

Και τούτο γιατί αποτελεί, πολύ συνοπτικά: 1) παράταση της μνημονιακού καθεστώτος 2) αναγνώριση της δανειακής σύμβασης και του συνόλου του χρέους 3) παράταση του καθεστώτος «εποπτείας», δηλαδή της τροϊκανής κηδεμονίας με άλλο όνομα 4) προληπτική ακύρωση της δυνατότητας υλοποίησης του προγράμματος του Σύριζα. Μια τέτοιας έκτασης αποτυχία δεν είναι, και δεν μπορεί να είναι, ατύχημα, ούτε αποτέλεσμα κάποιου λάθος χειρισμού. Αποτελεί ήττα ενός συγκεκριμένου πολιτικού σκεπτικού στο οποίο στηρίχθηκε όλη η τώρα προσέγγιση της κυβέρνησης Σύριζα. 
Τι προβλέπει η συμφωνία της Παρασκευής 



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Στο πνεύμα της λαϊκής εντολής ρήξης με το μνημονιακό καθεστώς και αποτίναξης του άχθους του χρέους, η ελληνική πλευρά είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις απορρίπτοντας την παράταση του τρέχοντος «προγράμματος , καθώς και τη δόση των επτά δις, με την εξαίρεση του 1,9 δις της επιστροφής των κερδών από ελληνικά ομόλογα που δικαιούτο. Δεν αποδεχόταν διαδικασίες εποπτείας και αξιολόγησης και ζητούσε τετράμηνο μεταβατικό «πρόγραμμα γέφυρα» χωρίς μέτρα λιτότητας για να εξασφαλίσει ρευστότητα και να μπορέσει να υλοποιήσει μέρος τουλάχιστον του προγράμματός της, εντός ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Ζητούσε επίσης να αναγνωρίσουν οι δανειστές την μη-βιωσιμότητα του χρέους και την ανάγκη έναρξης νέου κύκλο διαπραγμάτευσης εφ’όλης της ύλης στο επόμενο διάστημα. 

Η τελική συμφωνία ισοδυναμεί με σημείο προς σημείο απόρριψη όλων των προηγούμενων αιτημάτων, και μάλιστα με πρόσθετους επιβαρυντικούς όρους  που στοχεύουν στο να δέσουν εξ’αρχής τα χέρια της κυβέρνησης ως προς οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να σημαδοτήσει ρήξη με τις μνημονιακές πολιτικές.

Σύμφωνα λοιπόν με το ανακοινωθέν του Eurogroup[1] , το υπάρχον πρόγραμμα ονομάζεται πλέον «διευθέτηση» (arrangement) αλλά η ουσία δεν αλλάζει στο παραμικρό. Η «παράταση» που ζητά πλέον η ελληνική πλευρά (με τον όρο της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης») γίνεται «στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης» και έχει ως «σκοπό» την «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της υπάρχουσας διευθέτησης». Διευκρινίζεται ταυτόχρονα ότι «μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής της παρατεινόμενης συμφωνίας από τους θεσμούς θα επιτραπεί την εκταμίευση της δόσης που απομένει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τη μεταφορά των κερδών του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP). Και τα δύο χρειάζονται εκ νέου έγκριση από το Eurogroup». Η Ελλάδα θα λάβει λοιπόν τη δόση που έχει αρχικά αρνηθεί αλλά τηρώντας τις υπάρχουσες δεσμεύσεις των προκατόχων της. Business as usual. Εχουμε δηλαδή πλήρη επικράτηση της γερμανικής άποψης που έθετε ως όρο για οποιαδήποτε συμφωνία, και οποιαδήποτε μελλοντική εκταμίευση πόρων, την ολοκλήρωση των διαδικασιών «αξιολόγησης» από τους τριμερείς μηχανισμούς εποπτείας (είτε αποκαλούνται Τρόϊκα είτε «θεσμοί») κάθε προηγούμενου ή επερχόμενου προγράμματος ή συμφωνίας. 

Επιπλέον για να ξεκαθαριστεί ότι η χρησιμοποίηση του όρου «θεσμοί» έναντι του «τρόϊκα» έχει απλά διακοσμητικό χαρακτήρα, το κείμενο κατoχωρώνει ρητά την τριμερή σύνθεση του μηχανισμού εποπτείας, τονίζοντας ότι στους «θεσμούς» περιλαμβάνεται αυτοδίκαια η ΕΚΤ («στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ») καθώς και το ΔΝΤ («συμφωνούμε επιπλέον ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του»). 

Σε ότι αφορά το χρέος, το κείμενο αναφέρει πως «οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτηση δέσμευσή τους να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και έγκαιρα». Με άλλα λόγια ξεχάστε οποιαδήποτε συζήτηση για «κούρεμα», «απομείωση» και πολύ περισσότερο βέβαια για «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». Η όποια μελλοντική «ελάφρυνση» μπορεί να γίνει μόνο στη βάση των όσων είχαν προταθεί στην απόφαση του Νοέμβρη του 2012, δηλαδή μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση, που ως γνωστόν ελάχιστα αλλάζουν το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο αφορά μόνο την πληρωμή τόκων που είναι ήδη πολύ χαμηλοί 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Διότι για την αποπληρωμή του χρέους η ελληνική πλευρά δέχεται πλήρως το πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, επί τριμερούς κυβέρνησης Σαμαρά[3] , που περιελάμβανε τις εξής δεσμεύσεις: πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% από το 2016[4] , επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων και σύσταση ενός ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους στον οποιο το ελληνικό δημόσιο μεταφέρει όλα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα, και το 30% τυχόν επιπλέον πλεονασμάτων με σκοπό την εξυπηρέτηση του χρέους. Γι αυτό εξ’άλλου και το κείμενο της Παρασκευής δεν κάνει λόγο μόνο για πλεονάσματα αλλά και για άλλα «οικονομικά έσοδα». Σε κάθε περίπτωση, η καρδιά της μνημονιακής λεηλασίας, δηλαδή η επίτευξη εξωφρενικών πρωτογενών πλεονασμάτων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με αποκλειστικό αποδέκτη τις τσέπες των δανειστών παραμένει άθικτη. Η μοναδική υποψία χαλάρωσης είναι ότι για τον «στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του (τρέχοντος) έτους» υπάρχει η ασαφής διατύπωση ότι «οι θεσμοί θα λάβουν υπόψιν τις οικονομικές συνθήκες του 2015».   
Η απόρριψη όλων των ελληνικών αιτημάτων δεν ήταν όμως αρκετή για τους Ευρωπαίους. Επρεπε με κάθε τρόπο να δεθούν τα χέρια της κυβέρνησης Σύριζα, έτσι ώστε να αποδειχθεί στην πράξη ότι, όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και το πολιτικό πρόσημο της κυβέρνησης που προκύπτει, καμμιά ανατροπή της λιτότητας δεν είναι εφικτή εντός του υπάρχοντος ευρωπαϊκού πλαισίου. Οπως δήλωσε εύγλωττα ο Γιούνκερ «δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών συνθυκών». 

Και αυτό προβλέπεται να γίνει με δυό τρόπους: πρώτον, όπως αναφέρει το κείμενο, «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από κάθε ανατροπή μέτρων ή μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές αυτές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα είχαν αρνητικές συνέπειες στους δημοσιονομικούς στόχους, στην οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογούνται από τους θεσμούς». Ούτε ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος («ανατροπή μέτρων»), ούτε «μονομερής ενέργεια» και μάλιστα όχι μόνο σε ότι αφορά μέτρα με δημοσιονομικό κόστος (όπως την κατάργηση φόρων, την αύξηση του αφορολόγητου όριου, τις συντάξεις, τα «ανθρωπιστικά» κλπ), όπως είχε αρχικά λεχθεί, αλλά πολύ ευρύτερα, για οτιδήποτε μπορεί να «επηρεάσει αρνητικά» την «οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» πάντα σύμφωνα με την αποφασιστική επί του θέματος γνώμη των «θεσμών» που καλούνται να τα αξιολογήσουν. Περιττό να πούμε ότι κάτι τέτοιο αφορά τόσο την επαναφορά του κατώτατου μισθού και της εργασιακής νομοθεσίας αλλά και τις αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα με στόχο τον δημόσιο έλεγχό του (ούτε λόγος βέβαια για «δημόσια ιδιοκτησία» όπως προέβλεπε η ιδρυτική διακύρηξη του Σύριζα). 

Επιπλέον η συμφωνία προβλέπει ότι «τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα ως απόθεμα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και εκτός της δικαιοδοσίας τρίτου μέρους κατά τη διάρκεια της περιόδου παράτασης της δανειακής σύμβασης. Τα κεφάλαια αυτά θα είναι διαθέσιμα καθ όλη τη διάρκεια της επέκτασης της δανειακής σύμβασης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και το κόστος των αποφάσεων. Θα αποδεσμευτούν μόνο με αίτημα της ΕΚΤ». Η πρόβλεψη αυτή δείχνει ότι δεν είχε διαφύγει της προσοχής των Ευρωπαίων ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του Σύριζα προέβλεπε ότι το «κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των €3 δις, θα το χρηματοδοτήσουμε από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των, περίπου, €11 δις του ΤΧΣ για τις τράπεζες»[5] . Με άλλα λόγια, τέρμα στην όποια σκέψη χρησιμοποίησης για αναπτυξιακούς σκοπούς πόρων του ΤΧΣ. Διαλύονται έτσι και οι όποιες ψευδαισθήσεις υπήρχαν ακόμη για τη δυνατότητα χρησιμοποίησης ευρωπαϊκών πόρων εκτός του αυστηρού πλαισίου για το οποίο είχαν προβλεφθεί, και πολύ περισσότερη η εκχώρησή τους στη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης. 

Η ήττα της στρατηγικής του «καλού ευρώ» 

Μπορεί η ελληνική πλευρά να θεωρήσει ότι πέτυχε κάτι πέρα από την πλούσια γλωσσική ευρασιτεχνία του κειμένου; Θεωρητικά ναι, στο βαθμό που δεν αναφέρονται ρητά επιπλέον μέτρα λιτότητας και που οι «διαρθρωτικές αλλαγές» για τις οποίες γίνεται λόγος (πάταξη της φοροδιαφυγής και διοικητική μεταρρύθμιση)[6] δεν έχουν τέτοιο πρόσημο, κάτι που απομένει βέβαια να αποδειχθεί από τη λίστα των μετρών έτσι όπως θα διαμορφωθεί στις αμέσως επόμενες μέρες. Εφόσον όμως διατηρείται ο στόχος των εξωφρενικών πλεονασμάτων, καθώς και το σύνολο του τροϊκανού μηχανισμού εποτείας και αξιολόγησης , η οποιαδήποτε ιδέα χαλάρωσης της λιτότητας φαντάζει εξωπραγματική. Νέα μέτρα, και φυσικά μονιμοποίηση του υπάρχοντος «μνημονιακού κεκτημένου», αποτελούν μονόδρομο όσο παραμένει και μάλιστα διαιωνίζεται αναβαπτιζόμενο αυτό το καθεστώς. 

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια της «διαπραγμάτευσης», με το πιστόλι της ΕΚΤ και του συνεπακόλουθου τραπεζικού πανικού στον κρόταφο, οι ελληνικές θέσεις σαρώθηκαν περίπου ολοκληρωτικά. Εξ’ου και η παρηγοριά των γλωσικών «καινοτομιών» («θεσμοί» αντί για «τρόϊκα», «υπάρουσα διευθέτηση» αντί για «τρέχον πρόγραμμα», «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» αντί για «Μνημόνιο» κλπ..), συμβολική παρηγοριά ή περαιτέρω εμπαιγμός ανάλογα με το πως το βλέπει κανείς. 

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι πως φθάσαμε ως εδώ. Πως λίγες μόνο βδομάδες μετά το ιστορικό αποτέλεσμα της 25ης Γενάρη έχουμε αναίρεση της λαϊκής εντολής για αντιμνημονιακή ανατροπή; Η απάντηση είναι μάλλον απλή: αυτό που κατέρρευσε σ’αυτές τις δυό βδομάδες είναι μια συγκεκριμένη επιλογή που στήριξε όλη την προσέγγιση του Σύριζα αυτά τα χρόνια, και ειδικότερα μετά το 2012. Η στρατηγική που απέκλειε τις «μονομερείς κινήσεις», όπως η στάση πληρωμών και, πολύ περισσότερο την έξοδο από το ευρώ, και θεωρούσε ότι: 

-          Στο θέμα του χρέους μπορούσε να βρεθεί ευνοϊκή για τον οφειλέτη λύση με τη σύμφωνη γνώμη του δανειστή, κατά το πρότυπο των συμφωνιών του Λονδίνου του 1953 για τα χρέη της Γερμανίας, παραβλέποντας φυσικά ότι οι λόγοι που είχαν τότε Σύμμαχοι να φερθούν γενναιόδωρα στη Γερμανία σε καμμία περίπτωση δεν ισχύουν σήμερα για τους Ευρωπαίους σε ότι αφορά το ελληνικό, και γενικότερα το δημόσιο χρέος των υπερχρεωμένων κρατών της νυν ΕΕ.

-          Η ανατροπή των Μνημονίων, η αποπομπή της Τρόϊκας και η «αλλαγή υποδείγματος» στην οικονομική πολιτική (με άλλα λόγια, η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης) μπορούσαν να υλοποιηθούν άσχετα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το χρέος και, κυρίως, χωρίς να προκαλέσει ουσιαστική αντίδραση, πέρα από τις θεωρούμενες ως «μπλόφες» αρχικές απειλές, από την πλευρά των Ευρωπαίων. Το ήμιση μάλιστα της χρηματοδότησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης προβλεπόταν να γίνει από ευρωπαϊκούς πόρους. Με άλλα λόγια, όχι μόνο οι Ευρωπαίοι δεν θα αντιδρούσαν αλλά θα χρηματοδοτούσαν μεγαλόψυχα την αντίθετη ακριβώς πολιτική από αυτήν που επέβαλλαν με κάθε μέσο την τελευταία πενταετία.

-          Τέλος το σενάριο του «καλού ευρώ» προϋπέθετε και την ύπαρξη υπολογίσιμων συμμάχων σε επίπεδο κυβερνήσεων ή/και θεσμών (δεν αναφερόμαστε εδώ στην στήριξη κινημάτων ή άλλων αριστερών δυνάμεων). Κατά καιρούς αναφέρονταν ως ενδεχόμενοι τέτοιοι σύμμαχοι οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας, οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, τέλος, σε ένα πραγματικό παράληρημα φαντασίας, ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι! 

Ολα αυτά κατέρρευσαν εντός ελάχιστων ημερών. Στις 4 Φλεβάρη η ΕΚΤ ανακοίνωσε την διακοπή της κύριας πηγής παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η εκροή που είχε αρχίσει πήρε σύντομα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, χωρίς οι ελληνικές αρχές, φοβούμενες ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απαρχή Grexit, να είναι διατεθειμένες να πάρουν το παραμικρό «μονομερές» μέτρο (όπως τον έλεγχο κεφαλαίων) για να το αντιμετωπίσουν. Η λέξη «διαγραφή» του χρέους, ή και «κούρεμα», απορρίφθηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από δανειστές τους οποίους εξόργιζε μόνο το άκουσμα αυτών των λέξεων (κάτι που οδήγησε στην άμεση σχεδόν απόσυρσή τους). Αντί της ανατροπής τους, το μόνο «εκτός διαπραγμάτευσης» πλαίσιο αποδείχθηκε ότι είναι η διατήρηση των Μνημονίων και της τροϊκανής εποπτείας. Καμμία απολύτως χώρα δεν στήριξε τις ελληνικές θέσεις, πέρα από κάποιες διπλωματικές αβρότητες όσων ήθελαν η ελληνική κυβέρνηση να σώσει κάπως τα προσχήματα. 

Φοβούμενη περισσότερο το Grexit από τους συνομιλητές της, εντελώς απροετοίμαστη απέναντι στο απόλυτα προβλέψιμο ενδεχόμενου τραπεζικ’ης αποσταθεροποίησης (το κλασσικό όπλο του συστήματος διεθνώς ενάντια σε αριστερές κυβερνήσεις εδώ και σχεδόν έναν αιώνα), η ελληνική πλευρά στερείτο στην ουσία οποιουδήποτε διαπραγματευτικού όπλου. Βρέθηκε κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο και δεν είχε παρά κακές επιλογές στη διάθεσή της. Η ήττα της Παρασκευής ήταν αναπόφευκτη και σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της στρατηγικής της «εντός ευρώ θετικής λύσης», για τη ακρίβεια της «πάση θυσία εντός ευρώ θετικής λύσης». 

Ελικρίνεια, η προϋπόθεση για να αποφευχθεί η οριστική ήττα 

Σπάνια μια στρατηγική έχει διαψευστεί τόσο καθαρά και σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γι αυτό και δίκαια ο Μανώλης Γλέζος μιλάει για «ψευδαίσθηση» και, στεκόμενος στο ύψος των περιστάσεων, ζητάει συγνώμη που συνέβαλε στην καλλιέργειά της στον λαό. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, αλλά αντίστροφα, η ελληνική κυβέρνηση, με τη βοήθεια ορισμένων εγχώριων ΜΜΕ, προσπαθεί να παρουσιάσει ένα συντριπτικό αποτέλεσμα ως «διαπραγματευτική επιτυχία» που επιβεβαιώνει ότι η "Ευρώπη είναι πεδίο διαπραγμάτευσης",που "αφήνει πίσω την Τροϊκα και τα Μνημόνια" και άλλα παρόμοια. Φοβούμενη να πράξει αυτό που με το θρυλικό του θάρρος τόλμησε ο Μανώλης Γλέζος, να παραδεχθεί δηλαδή τη αποτυχία της όλης στρατηγικής της, προσπαθεί να την συγκαλύψει «βαφτίζοντας το κρέας ψάρι» κατά την προσφιλή έκφραση. 

Το να παρουσιάζεται όμως μια ήττα ως "επιτυχία" είναι κάτι ίσως πολύ χειρότερο από την συγκεκριμένη ήττα. Διότι αφενός καθιστά τον κυβερνητικό λόγο μια εκδοχή επίσημης "ξύλινης γλώσσας", που απλώς καλείται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων την οποιδήποτε απόφαση κάνοντας το άσπρο μαύρο, και αφετέρου διότι προετοιμάζει με μαθηματική ακρίβεια το έδαφος για επόμενες, και οριστικού χαρακτήρα ήττες. Διότι διαλύει εν τέλει τα ίδια τα κριτήρια που διαχωρίζουν την επιτυχία από την αναδίπλωση. Για να το πούμε καταφεύγοντας σε ένα γνωστό στους αριστερούς ιστορικό προηγούμενο, εάν η συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ, με την  οποία η σοβιετική Ρωσσία πέτυχε ειρήνη με τη  Γερμανία αποδεχόμενη τεράστιες εδαφικές απώλειες, είχε ανακηρυχθεί σε "νίκη", δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είχε ηττηθεί η Οκτωβριανή επανάσταση. 

Εαν θέλουμε λοιπόν να αποφύγουμε μια δεύτερη, και αυτή τη φορά οριστική ήττα, που θα τερματίσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνία και την Αριστερά εντός και εκτός της χώρας μας, το ελληνικό αριστερό πείραμα, πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα και να μιλήσουμε την γλώσσα της ειλικρίνειας. Η συζήτηση για την στρατηγική πρέπει επιτέλους να ξανανοίξει, χωρίς ταμπού και στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων του Σύριζα που εδώ και καιρό έχουν μετραταπεί σε ακίνδυνο εικόνισμα. Αν ο Σύριζα έχει ακόμη λόγο ύπαρξης ως πολιτικό υποκείμενο, ως χώρος παραγωγής πολιτικής και συμβολής στον αγώνα των υποτελών τάξεων, δεν μπορεί παρά να συνίσταται σ’αυτό, στην σε βάθος ανάλυση της παρούσας κατάστασης και στον τρόπο υπέρβασής της. 

«Η αλήθεια είναι επαναστατική» όπως έχει πει ένα διάσημος ηγέτης που ήξερε καλά για τι μιλούσε. Και μόνο η αλήθεια είναι επαναστατική, μπορούμε να συμπληρώσουμε με την ιστορική εμπειρία που έχουμε έκτοτε αποκτήσει.
thepressproject.gr




49 σχόλια :

  1. Ανώνυμος25/2/15 15:02

    ναι είναι εύκολο να λες την κωλοτούμπα κυβίστηση και είναι εύκολο να πουλάς παραμύθια στο πόπολο (κλικ) πλην όμως οι κουτόφραγκοι δεν μασάνε από τέτοια πλέον οπότε ιδού η αλήθεια ξεβράκωτη!

    και τώρα καλό μου ημερολόγιο οι ΜΥΘΙΚΕΣ προεκλογικές δεσμεύσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εκλέχτηκαν από το ευκολόπιστο πόπολο.

    Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.

    «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

    Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.

    Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

    Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει τους τέσσερις μεγάλους πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/2/15 15:08

    ταμάμ τα ίδια λέει και το email του baroufakis....

    τι δεν καταλαβαίνεις????

    ξύμα, πατριώτη, ξύμα.....μας τα πήραν τα σώβρακα.......κοινώς "ο βασιλιάς είναι γυμνός".......

    Και μην ξεχάσει η κυβέρνηση ΚΑΜΕΝΟΥ-τσίπρα να συμπεριλάβει και τα 3 μνημόνια στην εξεταστική.......

    Λοιπόν επειδή άρτος γιόκ, γι' αυτό να πάρετε θέσεις για τους θιάσους (θεάματα) περί προδοτών, εξεταστικών για μνημόνια, και ότι κάθε βαρεμένο και μυαλοκαμένο θα λανσάρεται στο .....πόπολο, δηλαδή εις υμάς και ...όχι ημάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/2/15 15:32

    χαχαχα σε βλεπω στου μπριτσανι να καλλιεργας πατατες σα χασισι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/2/15 16:01

    ό,τι και να γράφεις, προδότες εκ πεποιθησεως δεν προκειται να γίνουν .
    και επειδή αποφεύγεις σαν τον διάολο το λιβάνι και δε λες τίποτα για την ταμπακέρα που σου προσάπτουν , και επειδή είσαι θιασώτης της επανάληψης πρέπει να σου θυμίσω και τούτο, μπας και καταλαβεις τι σημαίνει να επιδιωκεις την αξιοπρέπεια και να είσαι αξιοπρεπής.
    ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
    "η αίσθηση που έχει ένας άνθρωπος όταν οι άλλοι τον σέβονται και όταν ο ίδιος νιώθει ότι έχει κάποια αξία"
    μη νομίζεις ότι αποκτάς αξία γράφοντας συνέχεια (μα)κακίες

    25/2/15 11:43
    Από κάτι σαν και σένα φτάσαμε ως εδώ.
    Ουστ

    25/2/15 12:07

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/2/15 18:46

    ΝΙΣ ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΡΔΕΛΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΜΠΑΜ ΠΑΠΑΝΤΑΜ ΕΔΩ ΜΕΣΑ..ΑΜΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΤΕΙΑΞΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΑΧΛΑΜΑΡΙΛΙΚΙ ...ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΛΙΓΟΥΡΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΑΠΟΥ ΚΑΤΟΥ ΝΑ ΤΙΣ ΑΚΟΥΕΙ..ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΣΑΤΥΡΑ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος25/2/15 19:15

    Σιγα ρε σας εθιξε τους επαναστατες των πρωιναδικων........αυτα που βοα ο κοσμος σας κοπαναει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος25/2/15 19:36

    πωπω.....91 σχολια απουκατου!!!!!!!!αρε τυχερακια νις ουτε το gazzeta δεν εχει τοσα...χαχαχα gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος25/2/15 19:43

    ΕΛΛΗΝΙΚΟ,,,,,

    Λαφαζανης.....δε θα γινει

    Σταθακης,,,,,,θα γινει,


    Καφενειο,,,,,,,,κυνηγατε τα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος25/2/15 20:23

    Πανε για διασπαση....τωρα σε ποσα κομματια θα σας γελασω......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος25/2/15 20:31

    Το νομο του ΚΚΕ για καταργηση των μνημονιων θα τον ψηφισουν???

    ελπιζω να το πραξουν....τι διαολο αξιοπρεπεια .....εχουν....(εδω γελανε)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/2/15 20:34

    Το συνονθυλευμα εδω και 10 ωρες αλληλοδουλευεται και συ περιμενεις ....καζαντι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/2/15 21:11

    Τα λιγουρια της εξουσιας συμφωνουν σε ολα.....πως λεγαμε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος25/2/15 21:31

    Σημερα ανακαλυψαν τι ειναι το χρηματοδοτικο κενο.....

    Καλως μου τα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος25/2/15 22:15

    Ρε Ουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος26/2/15 00:44

    Όσο κακή κι αν αποδειχτεί (θεωρητικά) τούτη η νέα κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν να φτάσει ούτε στο νυχάκι σας σε ατιμία, προδοσία, θρασυδειλία, ιταμότητα, ανηθικότητα.
    Γι αυτό κι ακόμα την στηρίζουμε με την ανοχή μας,
    κι όσο κι αν φαινόμαστε ρομαντικοί,
    ακόμα ελπίζουμε!..και ελπίζουμε στο ΚΑΛΥΤΕΡΟ! Πίσω δεν ξαναγυρνάει η κοινωνία να το ξέρεις Τους έχει σιχαθεί !!
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος26/2/15 01:09

    Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ σύντομα θα κάνει διορθωση της πολιτικής του και θα ετοιμαστεί για το GREXIT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος26/2/15 08:47


    "...στο νυχάκι σας.."..δηλαδή και στο δικό μου!!!!!!...."...και να το ξέρεις..." δηλαδή εγώ!!!!

    Ούλα αυτά είμαι, μάτι μου???

    και άτιμος και προδότης και θρασύδειλος και ιταμός και ανήθικος?????

    Τι "πατριωτικά" αισθήματα ξεχυλίζεις, γλυκιά μου.......

    Προφανώς θα ευχαριστήθηκες που ο μπαλαφάκος με ανοιχτά μικρόφωνα αποκάλεσε το Δυσσέα (έναν ήπιο, κατά κοινή ομολογία, βουλευτή) "βρώμα"!!!!!! Μην ξεχάσεις να του στείλεις συγχαρητήρια!!!!!!!!, γιατί μετά από τις παραπάνω λέξεις που ΜΑΣ ταυτίζεις, αυτής της συνομοταξίας είσαι, μικρή μου χριστίνα.......

    Καλημέρα και να το εκλάβεις σαν ασήμαντη συμβουλή το παρόν σχόλιό μου.......(και να με συχωράς)

    Συγνώμη, ρε παιδιά που κριτικάρουμε τις μπαρούφες τους, (όχι σας..) τις εθνικολαϊκίστικες λεβεντομ@@@@@ίες τους (όχι σας), που τρολάρουμε όποιον τους υπερασπίζεται, αλλά δεν τον βρίζουμε......

    Τους ειρωνευόμαστε, τους γελοιοποιούμε, τους τρολάρουμε, τους χλευάζουμε, τους πικάρουμε, τους γλεντάμε.........τους όμως, όχι ΣΑΣ......γιατί ταυτίζεστε????? και απευθύνεστε σε μας λες και είσαστε αυτοί?????

    Επειδή εδώ μέσα διαβάζουν αρκετοί πατριώτες, χωρίς να σχολιάζουν, από μεριάς μου θα δουν δεικτικά σχόλια, τρολάρισμα, ειρωνεία, καταχέριασμα, γελοιοποίηση πράξεων και λόγων εναντίον φυσικά των διοικούντων που μπορεί να διαφωνείτε όλοι σας με αυτά,αλλά ποτέ μα ποτέ δε θα δείτε βρισιές σε σας, στα σχόλιά σας και στην φανταστική προσωπικότητά σας....ΠΟΤΕ!!!!!! κάπου κάπου θα εισπράξετε καμιά ψευτοειρωνιούλα, κανα τσίγκλισμα, κανα ξεβράκωμα (των απόψεών σας βέβαια) αλλά ποτέ υβριστικά σχόλια.....

    Επειδή διαπίστωσα, μάτι μου, ότι θέλεις να με περιφρονήσεις αλλά δεν άντεξες........καλώς μου τη!!!!!!

    (το τελευταίο τόγραψα όχι για σένα, αλλά να τρολάρω κάτι άλλους "εμπαθείς και αιμοβόρους" (είδες βάνω εισαγωγικά) για να σου γράψουν ότι "όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, δηλαδή εμέναναε"

    Λοιπόν, γράψτε, διαφωνείστε, υπερασπιστείτε, φουσκώστε από υπερηφάνεια κλπ αλλά το καλύτερο σφάξιμο είναι αυτό του μπαμπακιού (το δικό μου δηλαδή) και όχι αυτό της τρούμπας......το εμετικό...

    Το παρόν σχόλιο "επί του διαδικαστικού" και όποιος ζαλίζεται να μην διαβάζει...τόσο απλό είναι, γιατί βγαίνουν κάτι "μυξοπαρθένες" και μας μαλώνουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος26/2/15 09:01

    Πάντως εγώ αν αναγκάσετε τον "ιδιοκτήτη" να επιβάλλει λογοκρισία δεν πρόκειται να γράψω ούτε ένα σχόλιο, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑ στον προηγούμενον έλεγχο (λογοκρισία) .....και η μόνη σας ελπίδα είναι να συνεχίσετε να βρίζετε για να του δώσετε το άλλοθι (τάχα μου δήθεν μου) για να απαλαχτείτε από μένα τουλάχιστον...

    Εγώ θα συνεχίσω να ματσουκώνω αυτούς που θέλουν να μου ρυθμίσοουν τη ζωή και νομίζω ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα της πολιτικής μας άποψης σε ένα μπλογκ που κατά κυριολεξία αναρτά πολιτικά κείμενα (βγάλε όξω τα λαογραφικά μας) και μάλιστα μονόπατης απόκλισης κείμενα.......

    Τώρα αν θέλετε να αυτοφτύνεστε για να μην βασκαθείτε κάντε το με έγκριση σχολίων.....για να αλληλοευχαριστιόσαστε........εγώ λειψοφιρασμένος δεν είμαι.....τιμή περιποιώ....

    Οψόμεθα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος26/2/15 09:48

    Ο Μηλιός ξαναμπούρλιασε το σκουλαρίκι και βγήκε στο κλαρί τώρα που του τέλεισε η επιτροπία.....ε, ρε γλέντια.....(το χαβά μου εγώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος26/2/15 10:07

    Η μεγάλη μας περιπέτεια μόλις αρχίζει. Θα είναι ένα κολασμένο τετράμηνο που καμία επικοινωνιακή αλχημεία δεν μπορεί να το μετατρέψει στην παραδείσια χώρα των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι είπαν ψέμματα μετά γνώσεως, άλλοι μέσα από την ιδεολογική εμμονή μιας συγκεκριμένης Αριστεράς, που ενώ παγκοσμίως ηττήθηκε στην Ελλάδα νομίζει ότι μπορεί να εφαρμόσει τα ανεφάρμοστα. Υπέγραψαν grosso modo αυτά που ο Χαρδούβελης στο περίφημο mail του απλώς απαριθμούσε, έγιναν διεθνώς περίγελος παίζοντας με τις λέξεις, υπέγραψαν ότι θα αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση «χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση», ότι θα πληρώσουν το χρέος, ότι θα αξιολογηθούν όπως ορίζει το τρέχον πρόγραμμα του οποίου ζήτησαν παράταση, ότι θα συνεχίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πολλά. Δεν εξασφάλισαν τίποτε εκτός από κάποιο χρόνο για να εφαρμόσουν όλα αυτά για τα οποία κουνούσαν το δάκτυλο στους προηγούμενους. Έχουν πλέον μνημόνιο χωρίς χρήματα, δεν έχουν την ασπίδα της προληπτικής γραμμής στήριξης, έχουν μπροστά τους διευρυνόμενο δημοσιονομικό κενό και τη βέβαιη προοπτική ενός τρίτου μνημονίου. Και όλα αυτά τα έχουμε και εμείς.


    γι' αυτό ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΕΡΩ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ανεκδοτάκιας26/2/15 10:19

    Φήμες αναφέρουν ότι κάποτε άντρας
    την έπεσε σε μια, η οποία δε
    γούσταρε άλλον ή δε σκεφτόταν
    άλλον ή δεν ήταν μπερδεμένη ή δεν
    τον έβλεπε σαν φίλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ανεκδοτάκιας26/2/15 10:21

    Ήμουν με μια γκόμενα στο αμάξι.... και ξαφνικά μου πιάνει το χέρι και μου λέει.. "Μην αλλάξεις ποτέ έτσι σε θέλω!"..... Κάναμε 40 χλμ με δευτέρα....... Πάει το σασμάν.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος26/2/15 10:21

    Δεν μιλάμε για κωλοτούμπα......

    μιλάμε για κατάργηση της βαρύτητας..........

    το συνονθύλευμα πετάει!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος26/2/15 10:23

    Πλερώνουμε τα γα@@@κα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ανεκδοτάκιας26/2/15 10:23

    - Τι θα πάρετε?
    - Ούζο
    - Έχουμε μόνο 12
    - Το πολυ 4-5 θα πιουμε μην
    ανησυχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος26/2/15 10:25

    άι στο καλό σου, σβηστήκαμε στα γέλια........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ανεκδοτάκιας26/2/15 10:27

    Είπα, που λέτε κι εγώ,
    να κάνω μια από αυτές τις συνταγές
    με κρασί που βλέπουμε στην τηλεόραση....
    Στο 5ο ποτήρι ξέχασα γιατί βρισκόμουνα στη κουζίνα...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος26/2/15 10:32



    Γνώριζες ότι… Το κρέας των σαλιγκαριών συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κρέατα?

    Οι τελευταίες έρευνες αναδεικνύουν το κρέας των σαλιγκαριών ως έναν από τους θετικούς διατροφικούς παράγοντες της μεσογειακής δίαιτας. Παρουσιάζει αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα.

    Η θερμιδική αξία του κρέατος των σαλιγκαριών είναι 60-90 Kcal ανά 100 gr κρέατος έτοιμου προς κατανάλωση, μικρότερη από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών. Το περιεχόμενο σε πρωτεΐνη είναι υψηλό και κυμαίνεται από 10 έως 16% του νωπού βάρους. Το ποσοστό των λιπών αποτελεί το 0,5 έως 2% του ολικού νωπού βάρους και συνήθως είναι λίγο μεγαλύτερο στα νεαρά άτομα. Το περιεχόμενο σε νερό είναι υψηλό και ποικίλει από 73-89%.

    Η ανάλυση της σύστασης των λιπιδίων δείχνει σχετικά υψηλό ποσοστό πολύ-ακόρεστων λιπαρών οξέων. Συγκεκριμένα τα συνολικά κεκορεσμένα λιπίδια (SFA) καταλαμβάνουν το 25,78%, τα μονο-ακόρεστα (MFA) αποτελούν το 18,55% και τα πολύ-ακόρεστα (PUFA) αποτελούν το υπόλοιπο 18%.

    Από τα πολύ-ακόρεστα ο λόγος Ω-3 /Ω-6 κυμαίνεται από 0,2 έως 2 που με βάση τις σύγχρονες διατροφικές απόψεις θεωρείται πάρα πολύ καλός και συγκρίσιμος με τα ψάρια (από 0,5 έως 8). Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, καθώς ο άνθρωπος δε μπορεί να τα συνθέσει και γι” αυτό πρέπει να τα λάβει με τη διατροφή του.

    Είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία του, γιατί θεωρούνται ότι παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, προληπτικά σε αλλεργίες, κατάθλιψη, και άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος. Όσον αφορά στα ανόργανα στοιχεία (μέταλλα) το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου.

    Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν την κατανάλωση σαλιγκαριών ως εναλλακτική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, δυο συστατικών πολύ σημαντικών για την ανάπτυξη των οστών. Με δεδομένο ότι και τα ψάρια που καταναλώνονται με το κόκαλο είναι καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, αλλά λόγω και της σημαντικής περιεκτικότητας του κρέατος των σαλιγκαριών σε Ω3 λιπαρά οξέα, θα μπορούσαν τα σαλιγκάρια επάξια να τα αντικαταστήσουν, τουλάχιστον σε περιοχές που τα ψάρια δεν είναι διαθέσιμα. Επίσης, αποτελούν μια σημαντική πηγή αμινοξέων και ασβεστίου σε περιόδους νηστείας που δεν καταναλώνεται κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

    Όσον αφορά στα ιχνοστοιχεία, το κρέας των ειδών αυτών αποτελεί καλή πηγή σεληνίου (27,4 μg/100mg), παρέχοντας ουσιαστικά στον καταναλωτή το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας που απαιτείται για πρόσληψη από μια ενήλικη γυναίκα (που είναι 50 μg/ ημέρα) και το 1/3 για ένα άνδρα. Το σελήνιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και καρκίνο (κυρίως του προστάτη), συμβάλλοντας επίσης στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Εκτός όλων των παραπάνω αναφερθέντων, η σάρκα των σαλιγκαριών αποτελεί και σημαντική διαιτητική πηγή βιταμινών. Η νιασίνη είναι μια υδροδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β με ευεργετική επίδραση στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι αξιοσημείωτα σταθερή και ανθεκτική στη θερμότητα, τη μαγειρική και την αποθήκευση των τροφίμων. Η περιεκτικότητα του κρέατός τους σε νιασίνη είναι 1,4 mg/100g βρώσιμου κρέατος και αντιστοιχεί σε κατανάλωση 50 g τυριού και 150 g από γιαούρτι, φακές ή πατάτες που θεωρούνται καλές πηγές αυτής της βιταμίνης.



    Ευαγγελία Ζευκιλή

    Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    Ιδρυτής Light Life

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος26/2/15 10:47


    Ο αγαπητός σχολιογράφος που χρησιμοποιεί πλαίρια το site και κυριαρχεί άνετα, έχει βέβαια πολλές ιακανότητες και γνώσεις και
    "λόξα", αλλά του προσφέρεται και πακτωλός ευκαιριών και επιχειρημάτων, ώστε το κάνει με μεγάλη ευχέρεια.
    Το καλύτερο για τους από κει θα ήταν, πρώτα να αποδεχθούν την κακή πολιτική κατάσταση ως έχει, να παραδεχθούν ότι τα πράγματα δεν οδεύουν όπως περίμεναν και να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα.Έτσι θα ηρεμήσει κι ο κολός μας πατριώτης και θα αποβάλει από το λόγο του μερικά επίθετα που τρυπάνε.
    Όλοι μας δε να ευχόμαστε: Μη χερότερα!
    To Χριστινάκη διανθίζει το site
    αν και λίγο... εκδηλωτικό. Χαλάλι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος26/2/15 11:08

    Εχουμε και τη Γιαννα που τα λέει καλά και το gerolykos..οι άλλοι αναγκαστικά απαντάνε στις απρέπειες ενός επιθετικού γερομπαχαλάκια κατά ομολογία του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ανεκδοτάκιας26/2/15 11:11

    -Μαμά τι είναι μαλάκας;
    -Μαλάκας παιδί μου είναι εκείνος που ακόμα δεν εχει καταλάβει
    ότι έδωσε 340,47 δραχμές για να πάρει 1 ευρώ και αυτό δανεικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ανεκδοτάκιας26/2/15 11:14

    Τα κρητικά γλέντια είναι τα καλύτερα γιατί αν γλυτώσεις από το πολύ ποτό, το πολύ φαΐ, τον πολύ χορό και τις σφαίρες εκτιμάς πολύ την ζωή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος26/2/15 11:30

    Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΡΩΜΑ.... ΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΓΛΥΚΑ.... ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ.... ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος26/2/15 12:21

    Οι χαρακτηρισμοί του σχολίου μου δεν αφορούν τους σχολιαστές του site, άλλα αυτούς που κυβερνούσαν τόσα χρόνια.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος26/2/15 13:09

    Δεκτό, μικρή μου χριστίνα, αρκεί μέσα στον παρορμητισμό σου να μην μπλέκεις τα πρόσωπα των προσωπικών αντωνυμιών......και πολύ περισσότερο να μην ταυτίζεις πατριώτες με εξουσία.......

    μικρή-μικρή συμβουλούλα "μην ταυτίζεσαι" γιατί γλυκιά μου όλα τα σημάδια των πετεινών του ουρανού λένε ότι θα διαψευσθείς, θα απαγοητευθείς και είναι κρίμα, νέοι να χάνουν την ελπίδα τους........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος26/2/15 13:15

    GREXIT εδω και τωρα αν θελετε να δειτε ασπρη μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος26/2/15 13:38

    12 ώρες αρλουμπολογούσαν και δήθεν μου τάχα μου ενημερωνόντουσαν για το μνημ....συμφωνία του baroufakis.....

    Τη βουλή (δηλαδή το λαό) θα την ενημερώσουν????????

    Τα ξένα κοινοβούλια ψηφίζουν τη σύμβαση, εμείς??????

    άντε τελειώνετε και γρήγορα.....εγώ προσωπικά δε θέλω από δαύτα ενημέρωση (αυτό μας έλειπε) να ξεκαρδιστώ στα γέλια με τις πιρουέτες του θέλω και μπας και καταλάβει κανα νέος που ελπίζει ακόμα σ' αυτούς στο απλό και αυτονόητο ιστορικό δίδαγμα που είναι τούτο.


    Καμία αλλαγή δεν ήρθε με ήρεμο τρόπο. Το σύστημα της κάθε εποχής ήταν τόσο πολύ βεντουζαρισμένο που χύθηκε πολύ αίμα για να ξεβεντουζάρει λίγο.....

    Αλλαγές ριζοσπαστικές από κυβερνώντες έγιναν στους ιστορικούς χρόνους, αλλά κοινός παρανομαστής όλων των κυβερνώντων ήταν το "απόλυτο" της εξουσίας τους........

    Επειδή στις μέρες μας ούτε αίμα χρειαζόμαστε (θεός φυλάξοι), αλλά ούτε και "απόλυτη" εξουσία ήθελα και θέλω (πχ απόλυτη βασιλεία, τυραννία, χούντα, μεγάλες πλειοψηφίες που προέκυψαν μετά από καταστροφή κλπ), γι' αυτό όσο πιο γρήγορα καθίσουν κάτω τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να συμφωνήσουν μέτρα δίκαια και διαχρονικά τόσο γρήγορα θα ξεφύγουμε από την ανυπαρξία μας.....

    Η σύγκρουση πλέον δεν είναι μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί, αλλά ευρωπαϊκής πορείας ή μυαλοκαμένης.....

    Ας ξεκαθαρίσει ο σύριζα από βαρεμένους-μυαλοκαμένους-στοκαρισμένους-μαφιόζους της δραχμής-εμμονικούς ιδεολόγους, όπως και η νέα δημοκρατία από πιθηκοειδή καθίκια νοσταλγούς του εμφυλίου, το πασόκ (ότι απόμεινε) ξεβρώμισε από τα ζούδια που πήγαν σε άλλον κορύτο, το ποτάμι από ακρονεοφιλελεύθερα μονεταριστικά ανθρωπάκια που περιμένουν την κάθε τρόικα να προωθήσει τα άνομα συμφέροντα που επαγγέλονται .

    Η κυβέρνηση ΚΑΜΕΝΟΥ-τσίπρα είναι θνησιγενής. Ακόμα και αμιγής κυβέρνηση τσίπρα να ήταν θα ήταν θνησιγενής. Αποφάσεις σκληρές και γενναίες δεν μπορεί να πάρει, κινδυνεύει εκ των έσω (σας τόγραψα εδώ και αρκετές μέρες, σήμερα όλοι μιλούν γι' αυτό). Εκλογές ούτε να το σκεφτόσαστε, θα ακολουθήσει το απόλυτο μπάχαλο.

    Γι' αυτό άμεση σύγκληση από τον πρόεδρο της δημοκρατίας των πολιτικών αρχηγών σε συμβούλιο και αφήστε στην απόξω όσους ποντάρισαν και ακούστηκαν, όχι γιατί κάτι έλεγαν, αλλά λόγω καταστάσεων.......

    Οι καιροί ου μενετοί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος26/2/15 13:46

    Ένας - ένας πατριώτες, μην σκοτώνεστε ποιος να πρωτοκαυτηριάσει το αήθες σχόλιο του μπαλαφάκου κατά του Δυσσέα.....

    Μη θυμώνετε τόσο, θα πάθετε τίποτα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος26/2/15 14:15

    Η μαφία της δραχμής συνεχίζει το σχέδιό της....

    Θα σε φέρουν, εν γνώση τους μεθοδικά και με λεβεντοηλιθιότητες που ήδη κάνουν, σε σημείο να αγανακτήσεις με το ευρώ και θα σου τάζουν παράδεισο με την δραχμή, ότι τάχα μου δε θα έχεις οικονομική ασφυξία κλπ....

    Προσοχή πατριώτες!!!!!!! θα σε οδηγήσουν στην κόλαση και τότε θάναι αργά......

    Οι επενδύσεις και οι δουλιές είναι η σωτηρία μας. Όποιος είναι κατά των επενδύσεων (και από το διάβολο ακόμα) είναι τσιράκι της μαφίας της δραχμής........

    Προετοιμάζουν το κλίμα να αγανακτήσεις με την ευρώπη και το ευρώ και υπερασπίζονται το ΦουΠουΑαα στα νησιά μύκονο, ρόδο, σαντορίνη, κέρκυρα, πάρο κλπ

    Ξύμα πατριώτη, σου τη φάγανε έτσι τη συνταξούλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος26/2/15 17:18

    χριστινα...ξανα μαζι σου.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος26/2/15 18:23

    gerolyke..κι εγώ μαζί σου! Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ανεκδοτάκιας26/2/15 18:50

    Ο οίκος Moody's υποβάθμισε τις βιταμίνες των ελληνικών πορτοκαλιών απο C σε C-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. anekdotakias26/2/15 18:51

    Ψάχνω να βρω μια να με θέλει για τα λεφτά της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. anekdotakias26/2/15 18:54

    Όταν βλέπω ονόματα ερωτευμένων στα δέντρα, απορώ γιατί κουβαλάνε μαχαίρια στα ραντεβού τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος26/2/15 19:42

    Τι κι αν τον τρολλάρεις με ανέκδοτα?
    Δεν καταλαβαίνει τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος26/2/15 19:54

    ΔΕΝ ΤΟΝ ΤΡΟΛΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΛΛΟΝ. ΤΟΝ ΒΑΡΥΕΤΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΜΕ Τ ΑΝΕΚΔΟΤΑ Η ΘΕΛΕΙ Ν ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ..ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ..ΔΕΝ ΤΟΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ..ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος26/2/15 21:23

    ζεματα χψ τωρα που ειναι ζαβλακομενα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος26/2/15 23:32

    Τώρα εσύ είσαι συνέχεια ζαβλακωμένος...τι μιλάς?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος27/2/15 00:29

    Η Μ.....Α ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΚΟΡΥΦΗ ΚΟΥΚΟΥΛΑ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.