Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ – ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ Προφανώς και θα βόλευε αρκετούς ηγέτες, κυβερνήσεις και παράγοντες στην Ευρωζώνη, αλλά και πολιτικούς εντός Ελλάδας να “βγάλουν τρελό” τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ώστε να κορυφωθεί η συστηματική προσπάθεια αμφισβήτησης και αποδόμησής του που έχει ξεκινήσει από το έκτακτο Eurogroup. Έτσι, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε χτες στη συνέντευξη Τύπου ότι ενώ τον είχαν ενημερώσει πως θα παρουσιαζόταν στη Σύσκεψη το προσχέδιο του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, τελικά του ζήτησαν να υπογράψει κάποιο άλλο προσχέδιο που παρουσίασε ο Ντάισελμπλουμ και όλα έδειχναν ότι το είχε συντάξει ο Σόιμπλε, ξαφνικά όλοι έδειξαν να μην καταλαβαίνουν τι εννοούσε. Ένα «Μα σε ποιο προσχέδιο Μοσκοβισί αναφέρεται;» απλωνόταν στην ατμόσφαιρα και η αμφισβήτηση για την αξιοπιστία Βαρουφάκη είχε ξεκινήσει για τα καλά. Το Reuters έσπευσε μάλιστα να ανεβάσει δημοσίευμα στο οποίο διαβεβαίωνε πως σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους δεν υπήρξε άλλο κείμενο εκτός από αυτό που παρουσίασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Δεν αρκούσε αυτό, αλλά στη συνέχεια έσπευσε και ο δημοσιογράφος των… έγκυρων Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, με ένα tweet του να διαβεβαιώσει με τη σειρά του ότι… δεν υπάρχει το εν λόγω προσχέδιο, στο οποίο αναφερόταν ο Βαρουφάκης, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν υπήρχε προσχέδιο αλλά “Ήταν περισσότερο μία δήλωση αρχών που είχε συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές”. .
 Διαβάστε τις διαφορές μεταξύ του προσχεδίου της ανακοίνωσης του Eurogroup που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση και του προσχεδίου που όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης του έδειξε ο Πιερ Μοσκοβισί πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup.

To προσχέδιο αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του Channel 4 Paul Mason, ο οποίος μάλιστα ανέβασε στο Twitter τόσο την αρχική εκδοχή όσο και το τελικό draft του Πιερ Μοσκοβισί, που όπως θα δείτε είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, καθώς κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας.

Σε ότι αφορά το αρχικό προσχέδιο του Μοσκοβισί, η πιο σημαντική διαφορά σε σχέση με το προσχέδιο Ντάισελμπλουμ βρίσκεται στην τρίτη παράγραφο και ιδιαίτερα στη φράση που φαινόταν να έχει σβηστεί.
Δείτε τις διαφoρές

Το πρόσχέδιο που απέρριψε ο κ. Βαρουφάκης έγραφε
Επικροτήσαμε το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση και στην καλύτερη εφαρμογή του παρόντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας. (ΕΧΕΙ ΣΒΗΣΤΕΙ: Η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως σκοπεύει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδιά της). Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ελαστικότητα παρέχει ήδη το υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και να εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό”.
keimeno16022014
Δείτε τώρα τι αναφέρει σε αυτό το σημείο το αρχικό προσχέδιο του Πιερ Μοσκοβισί:

“Επικροτήσαμε το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση και στην καλύτερη εφαρμογή του παρόντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας και μπορούν να βοηθήσουν ως βάση για μια νέα συμφωνία (η τελευταία φράση με τα έντονα γράμματα δεν υπήρχε στο προσχέδιο που απορρίφθηκε). Οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευελιξία που υπάρχει στο τρέχον πρόγραμμα, ενώ θα αρχίζουν οι συνομιλίες για μια νέα συμφωνία. Θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν τις συμφωνηθείσες παραμέτρους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”. Tο υπόλοιπο κομμάτι της παραγράφου που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο Ντάισελμπλουμ απουσιάζει.
29ee60bd4e67072331ae3e5df14f2fd9

TO TΕΛΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το τελικό προσχέδιο που αποκαλύπτει ο Paul Mason και το οποίο βρίσκεται όπως σας είπαμε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, κάνοντας αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση. Σε αυτό γίνεται λόγος για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος που θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου προγράμματος τεσσάρων μηνών, “ως ενός μεταβατικού σταδίου προς ένα νέο σύμφωνο ανάπτυξης για την Ελλάδα το οποίο θα συζητηθεί και διαμορφωθεί μέσα σε αυτή την περίοδο”.
9c2ca098a6393b8225759ef0b5caee9e

Οι διαφορές στη διατύπωση για τo αίτημα παράτασης

Προσχέδιο Ντάισελμπλουμ:

“Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία”.

Πρώτο προσχέδιο Μοσκοβισί:

“Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για το αίτημα παράτασης της ισχύουσας συμφωνίας δανείου, με τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των έξι μηνών”.

Tελικό προσχέδιο Μοσκοβίσι:

“Τα παραπάνω αποτελούν τη βάση για την επέκταση της παρούσης δανειακής σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [4μηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως ενός μεταβατικού σταδίου προς ένα νέο σύμφωνο ανάπτυξης για την Ελλάδα το οποίο θα συζητηθεί και διαμορφωθεί μέσα σε αυτή την περίοδο”.


Διαβάστε αναλυτικά τι έγραφε το προσχέδιο του Ντάισελμπλουμ

Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέα ελληνική κυβέρνηση.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε ανεξίτηλα βελτιούμενες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας. (Της Ευρωπαϊκής επιτροπής). Συζητήθηκαν οι πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση των εργασιών που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τους οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση και στην καλύτερη εφαρμογή του παρόντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας. (ΕΧΕΙ ΣΒΗΣΤΕΙ: Η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως σκοπεύει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδιά της). Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ελαστικότητα παρέχει ήδη το υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και να εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.
Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν φρόνιμο να παραταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για έξι μήνες, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Eurogroup θα επιθυμούσε μια τέτοια παράταση. Ακολουθώντας ένας ελληνικό αίτημα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να προβεί στους απαραίτητους διακανονισμούς. Το Eurogroup υπογραμμίζει με έμφαση ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και προϋπολογισμένα κόστη, και θα απελευθερώνονται μόνο κατόπιν αξιολόγησης από τους θεσμικούς και τη θετική γνωμοδότηση του Eurogroup.
Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο”.

Διαβάστε αναλυτικά τι έγραφε το πρώτο προσχέδιο του Μοσκοβισί:

“Σχέδιο Eurogroup – Δήλωση σχετικά με Ελλάδα Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Την τελευταία εβδομάδα το Eurogroup και τα θεσμικά όργανα έχουν επιδοθεί σε έναν εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές. Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που έχουν καθυστερήσει πολύ, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα αξιοποιήσουν τη συνέχιση της παροχής τεχνικής βοήθειας, με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, βάσει των εργασιών που αναλαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές. Επικροτήσαμε το γεγονός ότι σε μια σειρά από τομείς, οι προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για μια νέα συμφωνία. Οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας που υπάρχει στο τρέχον πρόγραμμα, ενώ θα αρχίζουν οι συνομιλίες για μια νέα συμφωνία. Θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους για να εξασφαλίσουν τις συμφωνηθείσες παραμέτρους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν στο να διασφαλιστούν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και η χρηματοδότηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Τυχόν νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για το αίτημα παράτασης της ισχύουσας συμφωνίας δανείου, με τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των έξι μηνών.

Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίσει το ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά προς ένα τέτοιο αίτημα (σ.σ. επέκτασης) από τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ότι θα ήταν συνετό να παραταθεί η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει ευνοϊκά μια τέτοια επέκταση.

Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες διευθετήσεις. Το Eurogroup δίνει έμφαση ότι αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης του τραπεζικού κόστους και θα αποδεσμευθούν μόνο με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά, για όσο διάστημα τιμά τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του πρόσφατα συμφωνηθέντος πλαισίου. Πιθανά σημεία για να εστιάσουν: 1) Να σταματήσουν τις μονομερείς δράσεις με καθαρές φορολογικές επιπτώσεις .. ”


Διαβάστε αναλυτικά τι έγραφε το τελικό προσχέδιο Μοσκοβισί

“Σήμερα, το Eurogroup προέβη σε ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, με βάση τον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύει στη στερεή βελτίωση αναπτυξιακών προοπτικών. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει επείγουσες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να αναχαιτίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι τα όποια νέα μέτρα δε θα ακυρώσουν τις τρέχουσες δεσμεύσεις και θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους. Θα απέχει από μονομερείς δράσεις και θα εργαστεί σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους για τη διασφάλιση υγιών και διατηρήσιμων οικονομικών μεγεθών. Η δυνατότητα επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα εξεταστεί υπό το φως των οικονομικών εξελίξεων. Τα μέτρα ελάφρυνσης του δανειακού βάρους και επίτευξης περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ θα εξεταστούν με βάση τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική τους δέσμευση αναφορικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Τα παραπάνω αποτελούν τη βάση για την επέκταση της παρούσης δανειακής σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [4μηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως ενός μεταβατικού σταδίου προς ένα νέο σύμφωνο ανάπτυξης για την Ελλάδα το οποίο θα συζητηθεί και διαμορφωθεί μέσα σε αυτή την περίοδο.

Όποτε θεωρείται χρήσιμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.


Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες με τις ελληνικές αρχές. Αυτή θα περιλαμβάνει την επισήμανση ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, τον τρόπο κάλυψής τους και τους κατάλληλους όρους. Οι θεσμοί θα αναφέρουν στο Eurogroup μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου”.

50 σχόλια :

  1. Ανώνυμος17/2/15 10:56

    Ο άκρατος λαϊκισμός περί του εγγράφου Μοσκοβισί.........

    Σούπα, μούπες, ναι αλλά είπε αυτό και ο άλλος το άλλο κλπ κλπ......

    Η ουσία είναι μία και αμείλικτη!!!

    Σύμπασα η ευρώπη!!!!! σύμπασα δια των κυβερνώντων της πήρε μια απόφαση.......Μέχρι την παρασκευή κάντε την αίτηση και θα την εξετάσουμε.........και μέσα σ' αυτούς και ο Μοσκοβισί!!!!!!!!

    Τελικά συνειδητοποίησαν ότι κυβερνούν ή νομίζουν ότι ακόμα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο????????

    Η ανοησία του αρμαγεδώνα είναι κεντρική άποψη της κυβέρνησης ΚΑΜΕΝΟΥ-τσίπρα????

    (άμεση αντικατάσταση των καταγέλαστων μπαρουφάκιων ανοησιών.....άμεση!!!!!)

    Ακόμα και αν ο Μοσκοβισί σούδωσε τις απόψεις του, εσύ τον κρεμάς????? τον βγάζεις στο τσιγκέλι?????? νομίζεις ότι θα διχάσεις έτσι την ευρώπη και θα βρεις έτσι συμμάχους?????

    (Ο Αντρέας τα κόντραρε στα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα, αλλά είχε την γαλλία, την ιταλία και άλλους μαζί του, δεν έβγαινε να κάνει φιγούρα στα κανάλια.....)

    Εσύ δεν έχεις (σήμερα τουλάχιστον) ΚΑΝΕΝΑ, μα κανένα, σύμμαχο!!!! Ούτε τον Μοσκοβισί.....

    Αφήστε τους νομπελίστες, τους δήθεν μεγάλους οικονομολόγους, τον κάθε τυχάρπαστο δημοσιογράφο του οποιοδήποτε μέσου διεθνούς, ευρωπαϊκού ή ότι θέλετε...Οι αποφάσεις πέρνονται από τους κυβερνώντες....αφήστε τα παραμύθια περί λαών κλπ Οι λαοί εκφράζονται με τις κυβερνήσεις τους........αν εσύ θες να ονειριάζεσαι κάντο αλλά μην νομίζεις ότι είναι και η αλήθεια αυτή!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/2/15 11:04

    Και επειδή είμαι ειλικρινής (πάντα ήμουν) δεν μπήκα καν στον κόπο να διαβάσω το εκτενέστατο κείμενο της ανάρτησης, γιατί δεν με νοιάζει το αρχικό, το ενδιάμεσο, το τελικό, το ψηφισθέν, το το το .....

    Αυτό είναι ο λαϊκισμός......σου παρουσιάζουν τη συζήτηση για λεβέντικη διαπραγμάτευση......

    Είναι σαν τα παγώνια όταν φουσκώνουν για να απειλήσουν τάχα μου δήθεν μου.......Δεν έχουν τι άλλο να ψελλίσουν και αρπάχτηκαν από τον Μοσκοβισί που στην τελική μας φάπωσε και αυτός......

    Το πρόβλημα είναι το έγγραφο Μοσκοβισί και όχι η αγωνία ενός ολόκληρου λαού που αγωνιά......

    "που πάμε ρεεεεε!!!!" "που μας πάνε?????"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/2/15 11:36

    γιατί μας γράφεις τα ίδια και τα ίδια και χαλάς το χρόνο σου ?
    ο χρόνος είναι χρήμα και ΜΟΝΟ χρήμα λένε οι φίλοι σου.
    ένα μπεεεεεεεεέ είναιο αρκετό για να καταλάβουμε .
    πιστεύω και στη γερμανία το ίδιο βέλασμα έχουν τα σφάγια όπως συνηθίζουμε να τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/2/15 12:08

    Μανώλης Γλέζος. (αυτός ακόμα δε γράφει το ωμέγα με όμικρον)

    "αν μας οδηγήσουν εκτός ευρώ θα είναι εις βάρος τους"

    Πρώτα θα με ρωτήσεις, Μανώλη μου....θες δε θες, δεν κατέχεις τη απόλυτη αλήθεια!!!!!!

    Εκτός και αν πειστείς και εσύ από την "μαφία" της δραχμής ότι θα αποκτήσουμε την ελευθερία μας κατά πως ουρλιάζουν κάτι υπερπατριώτες της ακροδεξιάς......

    Αλήθεια ρε Μανώλη, με τους ακροδεξιών και ψεκασμένων απόψεων????? και καλά το σάπιο πρώην πολιτικό σύστημα συνεργάστηκε με τσεκουράκηδες, αδώνιδες και αντώνιδες, αλλά και ΕΣΥ!!!!!!!!.........

    Ούτε και σε σένα ταίριαζε ο Λυκούδης, ειμή ο Κουίκ και η Τσουλίδου????? Ρίγησες από πατριωτισμό ακούγοντας τις κορώνες των "συντρόφων" των ανέλ??????

    Γι' αυτό λοιπόν, ξέχνα μονομερείς ενέργειες.....θα με ρωτήσεις θες δε θες......και θα πάρεις την απάντησή σου......

    Σαρκοζί και Μέρκελ ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρωθυπουργό με το έτσι θέλω και χειροκροτήσατε ανακουφισμένα την πράξη αυτή.....(σας έγραφα ότι μόνο ο λαός ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις και αφρίζατε όπως ο προηγούμενος σχολιογράφος....κενός περιεχομένου....)

    Κριτική είχαν δικαίωμα να του ασκήσουν, γιατί οι αποφάσεις του μπορεί να έβλαπταν συμφέροντα των χωρών τους, ντόμινο κλπ.....αλλά η αλλαγή πρωθυπουργού ήταν δική μας δουλειά!!!!! Δεν άκουσα τότε την διαφωνία σου, Μανώλη μου της άμεσης δημοκρατίας......

    Τώρα ο σόιμπλε είπε την κυβέρνηση ανεύθυνη κλπ.....Να κοιτάξει την δικιά του και ας αφήσει την δικιά μας στην κρίση τη δική μας.....ακόμα και αν έχει δίκιο, δεν του πέφτει λόγος, εκτός και αν την λέει έτσι, επειδή οι αποφάσεις της έχουν αντίκτυπο και στη χώρα του ή στην ευρώπη......

    Την κριτική τους ας την δεχόμαστε (αυτά έχουν τα συνεταιριλίκια), τις επεμβάσεις στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι δεν θέλω.....


    Γι' αυτό, Μανώλη μου της άμεσης δημοκρατίας, θα με ρωτήσεις γιατί είσαι, πιστεύω, διαφορετικός από τους άλλους, έστω και αν η εξουσία σε έχει και σένα λίγο θολώσει και την συνδιαχειρίζεσαι με άτομα ακροδεξιών (κατ' εσέ) απόψεων.......

    Μανώλη μου, δε σβήνει αυτό....είσαι σε κυβέρνηση ΚΑΜΕΝΟΥ - τσίπρα!!!!!!!

    Και αν το κάνεις για εθνικούς σκοπούς, μπας πιστεύεις και λόγου σου ότι όποιος διαφωνεί με τον κάθε ψεκασμένο είναι προδότης και γερμανοτσολιάς???????

    Κρίμα ρε μανώλη!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/2/15 12:42

    Δεν μπορώ να ακούω αυτούς που δε κάνανε ΤΙΠΟΤΑ να εγκαλούν τους άλλους γιατί δεν τα έκαναν ΟΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/2/15 12:46

    Τουτο καταλαβες εσυ πατριωτη;;; πουλια στον αερα πιανεις.

    Εκεινος ο μοσκοβισης αληθεια γιατι δεν υπερασπιστηκε το σχεδιο το δικο του;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος17/2/15 12:51

    ότι και να του λετε ο ψχ την κασέτα θα βάζει Τα ιδια και τα ιδια οπως σωστά του έγραψε ο συμπατριώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος17/2/15 13:02

    Όποιος θέλει ενημέρωση, λέει το μαξίμου, να την ζητήσει και θα την έχει.........

    Όπως ο σαμαράς έτσι και ο τσίπρας δεν καλεί τους αρχηγούς και μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης......στα ίδια αχνάρια τα μανάρια μου......έτσι για να μην νομίζεις ότι άλλαξε το πολιτικό σύστημα νοοτροπία.....για να μην τρέφεις ψευδαισθήσεις.....

    Δηλαδή ο τσίπρας στην αντιπολίτευση δεν ζήτησε συνάντηση και κατηγορούσαμε τον σαμαρά που δεν τον κάλεσε ως υπεύθυνος πρωθυπουργός (και καλά κάναμε) τώρα που γίνεται ακριβώς η ίδια κατάσταση, δεν κατηγορούμε τον τσίπρα, γιατί βλέπεις ....ο λαός μίλησε........

    Ο Ηγεμών αναμένει την αίτηση βλέπεις.......

    Μήπως τελικά η ελλάδα ατύχησε ανάμεσα σε δύο λαϊκιστές και ευθέως εννοώ τον σαμαρά και τσίπρα?????

    Του αντιμνημονίου δημιουργήματα και ο ένας και ο άλλος, της εθνικολαϊκής δεξιάς ο ένας και της εθνικολαϊκίστικης αριστεράς ο άλλος.........

    Είθε ο θεός της ελλάδας που δεν το βλέπω, γιατί κι αυτός μάλλον μας βαρέθηκε.....δεν παιζόμαστε τελικά, χάσαμε τη λογική μας......

    Λοιπόν (επειδή καμία εξουσιοδότηση δεν έχουν για οποιαδήποτε σοβαρή απόφαση περί ευρώπης) άμεση σύγκληση των αρχηγών κομμάτων και να μην βγουν πριν συμφωνήσουν ή πριν αποφασίσουν να με ρωτήσουν αν διαφωνήσουν.........

    Δημοψήφισμα άμεσα για ευρώ και ευρώπη ή για έρημο και άμεσα μετά εκλογές όποιο και νάναι το αποτέλεσμα........

    Κανένας λαός δε μίλησε για λύσεις που προωθεί η μαφία της δραχμής, όπου και να κρύβεται, σε όποιο κόμμα ή κομματίδιο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος17/2/15 13:13

    Πάντως λέει την άποψή του, στα ίσια, με σταθερότητα, με αποφασιστικότητα, την υπερασπίζεται, την τεκμηριώνει με γεγονότα και θέσεις, δεν κρύβεται, δεν ψαρεύει σε θολά νερά, άμα θες την διαβάζεις, αν θες την αντικρούεις, αλλά βλέπω μόνο να την βρίζεις.......

    Αυτός φταίει που σε κάνει και βρίζεις μ' αυτά που γράφει......πάντα για σένα Ο ΑΛΛΟΣ ΦΤΑΙΕΙ!!!!!!

    Τώρα σου φταίει ο γερμανός......
    το 74 σου έφταιξε ο αμερικάνος.......

    το 46-49 που ξεκοίλιαζες τον αδερφό σου, σου έφταιγε ο άγγλος.....

    το 22 που πάθαινες τη μικρασιατική καταστροφή σου έφταιξε ο γάλλος και η αντάτ.....

    ΕΣΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΞΕΣ!!!!!!!!!

    Έτσι και τώρα βρίζεις, γιατί φταίει ο άλλος που σχολιάζει και σε κάνει να βρίζεις.......

    Να ελπίζεις γλυκιά μου και να ονειρεύεσαι με τέτοιους υπερπατριώτες που φιγουράρανε τα πλακάτ με τα π@@@@@@@@ρια τους στη μέρκελ (για το σύνταγμα που πήγες λέω) και θάρθει η ανατροπή νάσαι σίγουρη.......

    διαφωνούμε μόνο στο είδος της ανατροπής και δεν το εύχομαι για σένα πρώτα, μικρή μου πασιονάρα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος17/2/15 13:17

    Δεν μπορώ να ακούω αυτούς που δε κάνανε ΤΙΠΟΤΑ να εγκαλούν τους άλλους γιατί δεν τα έκαναν ΟΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος17/2/15 13:26

    Ιδιαίτερα βαρύ είναι πλέον το κλίμα προσωπικά για τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες καθώς οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του αδυνατούν να συνεννοηθούν στοιχειωδώς μαζί του.

    Την ώρα που τα γελοία ελληνικά ΜΜΕ τον παρουσιάζουν ως popstar που θα αλλάξει τον κόσμο, στις Βρυξέλλες έχουν βαρεθεί να τον ακούνε να αγορεύει αυτάρεσκα στις κοινές συνεδριάσεις σαν καθηγητής που απευθύνεται σε άπειρους φοιτητές και του ζητούν πιεστικά να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία, κάτι που διαρκώς αναβάλει.

    Toυ χρεώνουν μάλιστα και πολιτική δειλία καθώς κάθε φορά που αποδέχεται ένα επιχείρημα της απέναντι πλευράς, σπεύδει να βρει έναν τρόπο να το «βαφτίσει» διαφορετικά για να μπορεί να το φέρει πίσω στην Αθήνα. Έχει εδραιωθεί μια γενικότερη άποψη ότι «ζει τον μύθο του» εις βάρος της Ελλάδας και πολλοί είναι εκείνοι που ελπίζουν να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ο συζητήσιμος Γιάννης Δραγασάκης.
    πηγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος17/2/15 13:31

    Δεν διαπραγματευόμαστε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά καλύτερες συνθήκες για την κρίση και την αντιμετώπισή της.

    Όποιος κάνει σπέκουλα αυτής της πορείας και το παίζει κυβερνητικός είναι εκ του πονηρού και να σταματήσει τώρα.

    Την κυβέρνηση την εκφράζει το μαξίμου και όχι κάθε συνεργαζόμενος προσωρινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος17/2/15 13:56

    Δύο δρόμους έχεις για να ανακτήσεις αυτήν την αξιοπρέπεια:

    Να μαζέψεις το απλωμένο για βοήθεια χέρι σου. Να βγεις έξω από το πλαίσιό τους και να πορευθείς μόνος σου. Αλλά αυτό σημαίνει χρεοκοπία, δεν έχεις τέτοια εντολή και πρέπει να τη ζητήσεις.
    Αν δεν επιλέξεις αυτόν τον δρόμο και θέλεις να είσαι αξιοπρεπής εντός του συστήματος (ευρωζώνη), πρέπει να πεις την αλήθεια στον κόσμο, να προσδιορίσεις τα όρια ενός ανεκτού συμβιβασμού, να τον κάνεις, να βρεις συμμάχους και να στρωθείς στη δουλειά που σε περιμένει.

    Αν δεν επιλέξεις τίποτα από τα δύο, θα μοιάζεις με τον ψευτόμαγκα, για τον οποίο η λαϊκή ρήση λέει «μαγκιά, κλανιά και κώλο φινιστρίνι».

    Φυσικά, είναι γνωστό ότι ο ψευτόμαγκας επιβιώνει για λίγο. Στο τέλος γίνεται του κλώτσου και του μπάτσου. Να το αποφύγουμε όσο είναι καιρός.

    Καρελιάς Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος17/2/15 14:01

    Παπαδημούλης (μην ξεχάστε είναι αντιπρόεδρος.....γιατί θα σας το θυμίσει αυτός)

    "περίμενα ο σαμαράς να πάρει τον τσίπρα"

    και ο σαμαράς περίμενε να τον πάρει ο τσίπρας, αλλά τότε αγανακτούσες και έδινες μαθήματα.....κυβερνητικού φέρεσθαι......

    Κρίμα που η ελλάδα έπεσε σε δύο εθνικολαϊκιστές στην πιο κρίσιμη γι' αυτήν περίοδο....από τη μια μεριά ο σαμαράς και από την άλλη ο τσίπρας.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος17/2/15 14:24

    ζήτάει ο Λεωνίδας συμπαρασταση ζητάει και ο Εφιάλτης?

    πρέπει να μαθεις να ξεχωρίζεις την ειδοποιό διαφορά .

    γιαυτό και ο κόσμος συμπαραστέκεται στη νέα κυβέρνηση .
    διαδηλώσεις για υποτέλεια δεν πρόκειται να κάνει.
    απεχθάνεται τους εφιάλτες.

    έτσι την καταλαβαίνουμε εμείς την ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος17/2/15 15:01

    Είναι η στιγμή που αναπνέουμε τον αέρα της ελευθερίας - και δεν το αλλάζω αυτό με τίποτε...
    Εμείς - ναι, εμείς! - είμαστε σήμερα οι φορείς της Ιστορίας. Και είμαστε έτοιμοι να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία, να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια τη δική μας και των παιδιών μας, να αλλάξουμε τον κόσμο μας.
    Ελάτε λοιπόν, να δούμε ποιός έχει να χασει τα πιο πολλά - και ποιος να κερδίσει τα πάντα.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος17/2/15 16:09

    ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΤΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛΙΣΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος17/2/15 17:06

    ΚΟΥΜΟΥΝΙ ΤΟΥ 59 ΚΑΙ ΑΚΡΟΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕ ΤΟΥ 15 ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΕΧΟΝΤΑ[ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΤΑΒΡΕΣ]?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος17/2/15 17:28

    θα ιδουμε δηλαδη τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΡΟΛΥΚΟ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ αλαμπρατσετα με εναν απο τους κορυφαιους νομικους της χωρας,να διεκδικουν το χρωστουμενα απο την γερμανια???gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος17/2/15 17:36

    ΚΑΛΑ ΚΑΣΑΜΠΑΣ...ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΠΟΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος17/2/15 17:44

    Μπράβο, Χριστίνα. Με συγκίνησες και πάλι.
    Το λακωνιζειν εστι φιλοσοφειν.
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος17/2/15 17:45

    Σόιμπλε: «Λυπάμαι για τους Ελληνες – ανεύθυνη η κυβέρνησή τους»
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΑΠΑΝΤΗΣΕ
    ΝΔ: ΠΑΥΣΗ
    ΠΑΣΟΚ: ΠΑΥΣΗ
    ΠΟΤΑΜΙ: ΠΑΥΣΗ
    ΚΚΕ: ΠΑΥΣΗ
    ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος17/2/15 19:52

    ανια μ επιασε δω μεσα...χαλαρωσατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος17/2/15 22:50

    Τώρα με τον Παυλόπουλο θα γίνει η αλλαγή ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ!!!!!!!!

    Ποια αλλαγή κυβέρνησης και κουραφέξαλα..........

    Το δικαστήριο της Χάγης αποδίδει δικαιοσύνη ρεεεεεεε!!!!!! Τον Μιλόσεβιτς (Πρόεδρος της Σερβίας) που χτύπησε με αντιεροπορικά τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ τον δίκασαν.....

    Σ' αυτά τα δικαστήρια ελπίζεις????

    Εδώ θα μου πεις κάποιοι νομίζουν ότι η αριστερά ανέβηκε στην εξουσία με την κυβέρνηση ΚΑΜΕΝΟΥ - τσίπρα!!!!!!

    Τελικά τον Λαφαζάνη θα τον πάνε πριν την ώρα του......Κρίμα ρε Παναγιώτη, τουλάχιστον θα είχαμε πρόεδρο κορδωτό σα λόγου σου και όχι κατσαμαλιασμένο.........

    Καραμανλή ρε ήθελε, αλλά δεν του έχει περάσει ακόμα η υπερκόπωση και γι' αυτό του άφησε τον Παυλόπουλο στο πόδι του........

    Αι "μπαρουφίτσες" χτύπησαν πάλι εθνοκεντρικώς και αρχαιοελληνικώς!

    Δε σου λέω που τα 'βρα για να σκάσεις, να σκάσεις από τη ζήλια σου......

    Το τι γίνεται στο διαδίκτυο για τον Προκόπη δε λέγεται......ε, ρε γλέντια!!!!!! Ας γράφουν τώρα γιατί μετά άμα γράψεις θα πας μέσα για προσβολή πολιτειακού θεσμού και κάτι δικηγοράρες δεν αστιεύονται, εκτός και αν είναι απασχολημένοι μαζί με τον Γλέζο για το κατοχικό δάνειο.....

    Έλα τώρα και συ που θυμήθηκες το νόμο Πεπονή, αυτός ήταν πασόκος....σα δε ντρέπεσαι και αναχαράζεις αυτή τη λέξη......

    Τελικά οι διεθνείς baroufistas απαγοητεύθηκαν.....μάπα το καρπούζι!!!!!!

    Τώρα πως οι ελληναράδες δέχονται αλλοίωση της γλώσσης των (άκου γιανης με ένα νι) και δεν έχουν ρίξει την κυβέρνηση, απορίας άξιον εστίν.

    Τι????? Πάμε για τρίτο δάνειο????

    Εμείς δε θέμε δανεικά ή θέμε ρε παιδιά.....θα με παλαβώσετε????

    Έχουν γνώση οι φύλακες και οι αξιοπρεπείς απελεύθεροι........

    Πού ξέρεις, μπορεί τα πλακάτ χτες στην πλατεία να μας άρεσαν κιόλας......(με πολλά αποσιωπιτικά)

    Η υπερπατριώτισσα υπουργάρα θα τα φέρει πίσω τα λεφτά από την αγγλια, Δυσέα μου, μη βιάζεσαι, τώρα είναι πατριώτες όχι πριν,,,έκαναν αντίσταση με το δεν πληρώνω και τα λεφτά όξω...γιατί βιάζεσαι θα γεράσεις γλήγορα, μάτι μου.....

    Τελικά έτσι που ψήφισε η γλανιτσιά μήπως πρέπει να αλλαξοχωρίσετε????? Πώς θα περπατάτε με μαγκιά κλανιά και κλιτσόραβδο στον ώμο και δίπλα σας θάναι μερκελιστές προδότες και σπιούνοι των ναζί??????

    θα σας μαγαρίσουν τον αέρα της ελευθερίας........στα γκουλάγκ....στα γκουλάγκ......

    Γλέπεις, μάτι μου, εγώ δεν βρίζω.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος17/2/15 22:55

    Συγνώμη ξέχασα να χαιρετίσω με το γνωστό χαιρετισμό μου.


    Γκέκε????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος17/2/15 23:09

    Σου πάει πολύ. Ταιριάζει με την προδοτικη στάση σου
    5/00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος17/2/15 23:20

    Η Εύα Καϊλή γκουγκλαρει την αναμετάδοση σχολίων για τις γερμανικές αποζημιώσεις για αγωγές όπως έκανε στον κ. Καμένο....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος17/2/15 23:25

    Μέχρι και τον "βασιλέα" Κωνσταντίνο συζήτησαν, λέει, για να προτείνουν πρόεδρο της δημοκρατίας...........

    Όταν δεν δέχτηκε η Ντόρα, συζήτησαν αυτό το όνομα, αλλά δεν δέχτηκε η αυτού υψηλότης όταν του τηλεφώνησε η υπουργάρα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος17/2/15 23:41

    Ο Αλιβιζάτος γιατί δεν τους έκανε ρε παιδιά και τους έκανε ο πάκης????

    Μήπως θα αισθάνονταν κάποιοι λιγότερη ανάσα ελευθερίας??????

    Μπορεί που ξέρεις!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος17/2/15 23:48

    ΘΑ ΤΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΛΛΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΣΥΝΑΛΑΓΜΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΤΑ ΑΦΗΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος18/2/15 01:41

    Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο τον προκοπή γιατι υπάρχει πολιτικός συμβολισμός λέει Ο Δήμας ήταν σοσιαλιστής που τον ψήφιζε?
    Τα χάπια μου γρήγορα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος18/2/15 08:28

    μη σκατε τόσο για τον πρόεδρο
    όποιον και να βάνανε το ίδιο είναι.
    κανονικά με τις αρμοδιότητες που έχει, κανένας δεν έπρεπε να δέχετε να γίνει πρόεδρος (εκτός κάτι τύπων τύπου ψαριανού που γυρίζουν απ΄εδώ και για την εξασφάλιση του μισθού).
    το ξέρατε ότι αν αποπέμψει ένα νομοσχέδιο και του το υποβάλουνε δεύτερη φορά, έστω και ένα κόμα να αλλάξουνε είναι υποχρεωμένος να το υπογράψει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος18/2/15 08:38

    Τελικα τα θεμε η δεν τα θεμε τα λεφτα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος18/2/15 08:46

    αν είναι να μας στήσουν στα 4 δεν τα θέμε.
    δε'υτερο νεφρό δε δίνουμε για να μπορούν οι ο μπομπολαίοι να κυβερνάνε!
    γκέγκε αριστεροακροδεξιούλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος18/2/15 09:07

    τη ΛΙΣΤΑ με τα ονόματα των "δημοσιογράφων " που πήραν 7 εκατ. μαύρα ΜΟΝΟ για την εξυπηρέτηση της κυβέρνησης της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης και βρέθηκαν στα συρτάρια του Μαξίμου, θα την μάθουμε ? Ή θα την χρησιμοποιήσουν για να τους έχουν στο χέρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος18/2/15 09:39

    Τα θελουν τζαμπα ομως χωρις ορους......για τραβα να δεις ερχονται........με τετοιες μπαρουφες σιγουρα θα αισθανθεις .....αξιοπρεπεια.......

    Baroufakis πριν λιγες μερες....δε θεμε τα 7,2 δις!!!!!!...τωρα αιτησουλα........σε λιγο με καποιους ορους......κατα τ αλλα εσυ ανασαινεις περιφανα.....γκεκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος18/2/15 09:49

    Καθευδουμε υπερηφανως......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος18/2/15 10:34

    ΤΑ ΤΟΥΙΤΕΡ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ ΜΑΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ Η ΤΩΝ ΑΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ?
    ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΓΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΕΊΧΑΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΤΑΜΟ ΥΦΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΌ ΣΟΥ σε καποιες εκπομπές .
    ΚΟΙΝΩΣ: "θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει"
    το έχεις καταλαβει Βέβαια αλλά ειναι τόση η χαρά σου που δεν κρύβεσαι πλέον ."αριστερο"ακροδεξιούλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος18/2/15 10:35

    Καλά ε!!!!! ξεσκίσαμε τη λογική.

    Δε θα βάνανε κανένα υποψήφιο βουλευτή που είχε ψηφίσει μνημόνια (που στην τελική ο λαός θα αποφάσιζε και όχι αυτοί), ΑΛΛΑ για πρόεδρος της δημοκρατίας δεν χρειάζεται, ας είναι ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ!!!!

    Υποκλίνομαι......ΥΠΕΡΗΦΑΝΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος18/2/15 10:48

    Εδώ και 90 χρόνια σπάει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ!!!!!

    Η Λιάνα η Κανέλη αισθάνεται βαθείαν υποχρέωσιν έναντι του "πάκη"( που προέταξε το στήθος του δια να την υπερασπίσει εκ της ανάνδρου επιθέσεως) και θα τον ψηφίσει στο ύπατο αξίωμα!!!!!!!

    Τελικά πάντα έλεγα ότι ήταν χαφιέδες του Καραμανλισμού και τώρα έγιναν και πλυντήριο......

    Ο γιαννάκος ο Πανούσης την έχει δει τίτλο "έκθεση ιδεών", νομίζει ότι με εφυολογήματα στην ονομασία του υπουργείου (λες να το διαπραγματεύτηκε προεκλογικά????? α, μπα....)θα αντιμετωπίσει τους δύστυχους μετανάστες που φτάσανε στη χώρα μας......

    Ο μπαρμπα-Φώτης είχε ψηφίσει κάποιο μνημόνιο και απερρίφθει....ο πάκης ενώνει γιατί τα ψήφισε ΟΛΑ......

    σκιρτώ αξιοπρεπώς!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος18/2/15 10:53

    ΑΣΕ, αυτά που μας γράφεις τα ακούμε απ ευθείας από άρη και μπάμπη πρωι μεσημερι βράδυ, δε χρειάζεται, μη χάνεις χρονο, ειναι χρήμα για ανθρώπους λογικής τζήμερου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος18/2/15 10:58

    αλλά γιατί σκυλιάσανε χτες οι φίλοι σου στον ΣΚΑΙ για τον πάκη? τι φοβούνται?
    λες και αν έβαζαν αβραμόπουλο δε θα έχεζε η φοράδα στο αλώνι.
    πάντως, και μόνο ότι σκυλιάσανε οι ομοιδεάτες σου , με κάνει να τον βλέπω με συμπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος18/2/15 11:05

    ΠΡΟΒΛΕΨΙΣ (κατά τα παλιά "ΕΡΏΤΗΣΙΣ")

    ή θα το τραβήξουν και θα.....τρβηχτούν αγρίως (δώσε όποια ερμηνεία γουστάρεις)...η υπουργάρα ελέγχει αν δουλεύουν τα απάτσι.....

    ή θα υποχωρήσουν (ήδη το έχουν κάνει σε πολλά) και θάχουν άσχημα ξεμπερδέματα με το συνοθύλευμα που εκπροσωπούν.......(θα τρίβει τα χέρια του η υπουργάρ να μείνει ο μόνος αντιμνημονιακός....αυτό το στόχο έχει, να ηγηθεί της "πατριωτικής εθνολαϊκής δεξιάς")

    ή θα πάθουν βέρτικο και θα καταρρεύσουν για να πάμε σε εκλογές και να αναλάβουν οι "σοβαροί" αφού θάχει γκρεμιστεί ο μύθος της μπαρούφας!!!!!!

    ή θα πάρουν μια μεσοβέζικη λύση (ελέω θηριωδών προβλημάτων ιταλίας, γαλλίας κλπ ακόμα και της ίδιας της γερμανίας) που θα σουρθεί η κατάσταση εν μέσω επιθεωρησιακών σκηνικών που θα γελάει ο κάθε πικραμένος.....

    ή θα δημιουργηθεί σχήμα κυβερνητικό (μετά από διάσπαση του σύριζα) με το παταμάκι και το πασοκούλι μέσα, με αλλαγή στην νδ, με εξωκοινοβουλευτικούς και μακάρι να γίνει για μένα, αλλά σκιάζουμαι ότι αυτού προηγείται τραγωδία ή πολύ πολύ άσχημη κατάσταση.....

    ή θα βγει λεβέντικα και θα ανακοινώσει τη στροφή στην σκληρή πραγματικότητα, θα περιγράψει την κατάσταση που μπορεί να φτάσει, θα ζητήσει τη στήριξη σε συμβούλιο αρχηγών, θα διαπραγματευτεί μετά από εθνική συνεννόηση (ε ρε βαγγέλα ούλα τα δακτύλιασες...) και θα κάνουν 10 πράγματα σε κοινή συμφωνία, όπως φορολογικό, παιδεία, υγεία, κλπ που εμείς όλοι οι απλοί συμφωνούμε.....

    Ακόμα τα παιδία παίζει με τον μπαμπινιώτη!!!!!!!

    Τι διάολο δεν καταλαβαίνεις????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος18/2/15 11:20

    Πέστε ακόμα όσο μπορείτε (πρέπει να σας κάνει μήνυση ο ίδιος) όταν γίνει πρόεδρος θα μπορεί να σας κάνει ο κάθε εις και καθείς, ως προσβολή του υπερτάτου πολιτειακού θεσμού.....

    Τώρα υπάρχουν και κάποιοι που αισθάνονται υπερήφανοι, ας μην τους κόψουμε τη χαρά!!!!!!!!

    Κοίτα ρε δικέ μου που με δικαιώνουν όλα....

    Εδώ ο κόσμος χάνεται και μεις ασχολιόμαστε με τον Πάκη (χέστηκε η φατμέ στο γεντί τζαμί) με το φουλάρι του γιάνης κλπ

    Μία είναι η ερώτηση. "τα θέμε ή δε τα θέμε" τι διάολο θα με παλαβώσουν όπως ο γκιωνάκης τον σταυρίδη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος18/2/15 11:20

    αντε παίξε με την δική σου υπουργάρα με κανένα τρενάκι!
    προσεξε μη σφυρίζεις πολυ και σε παρεξηγήσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος18/2/15 11:22

    μαλλον αυτος δινει γραμμη στο σκαι το εχω τσεκαρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος18/2/15 11:26

    Απαγορεύεται η ειρωνεία??????

    Είχαμε το αριστερό ρεύμα, αποχτήσαμε και το δεξιό ρεύμα......

    Ελ νίνιο..........

    ε, ρε γλέντια.......

    Άμα δεν πάθουμε τραγωδία και ηρεμήσουν κάπως τα πράματα θα μας χαρίσουν σκηνές απείρου κάλους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος18/2/15 11:26

    Απαγορεύεται η ειρωνεία??????

    Είχαμε το αριστερό ρεύμα, αποχτήσαμε και το δεξιό ρεύμα......

    Ελ νίνιο..........

    ε, ρε γλέντια.......

    Άμα δεν πάθουμε τραγωδία και ηρεμήσουν κάπως τα πράματα θα μας χαρίσουν σκηνές απείρου κάλους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος18/2/15 11:32

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ που μας εκανε ολους υπερηφανους ηταν ο παπουλιας !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος18/2/15 14:06

    ΠΑΛΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΨΥΡΙΣΕΣ ΤΗ ΜΑΙΜΟΥ..ΟΛΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΕΙΣΑΙ...ΚΑΙ ΔΕ ΣΟΥ ΦΑΙΝΟΤΑΝΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.