Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Οι Έλληνες έβαλαν τέλος στη Μεταπολίτευση

Η ιστορική απόφαση του ελληνικού λαού στις εκλογές της Κυριακής και τα σημάδια που δείχνουν ότι αυτή τη φορά η Μεταπολίτευση πράγματι τελείωσε

Το τέλος της Μεταπολίτευσης, είχε ανακοινωθεί αμέτρητες φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά οι πρωταγωνιστές της παρέμεναν πάντα εδώ, να νουθετούν, να τρομοκρατούν, να κρατούν θέσεις και να κυβερνούν.

Τα αγγελτήριο θανάτου, διαβαζόταν όλο και πιο δυνατά, από τη στιγμή της παράδοσης της χώρας στο ΔΝΤ, από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2009, αλλά στην πράξη, κανείς δεν έπαιρνε την ευθύνη για την έλευση μιας νέας εποχής. Ποτέ δεν είναι εύκολη απόφαση να αφήνεις πίσω το παρελθόν σου.
Ακούγονταν κραυγές, για το ποιοι έχουν την ευθύνη, ακούγονταν εκ του πονηρού κατηγορίες συλλήβδην για τη Γενιά του Πολυτεχνείου, υπήρχε δικαιολογημένη οργή, αλλά τα δύο κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια παρέμεναν πρωταγωνιστές του πολιτικού σκηνικού
Από το 1974 μέχρι σήμερα, είτε η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε εσχάτως και τα δύο κόμματα μαζί, κυβερνούσαν αποφάσιζαν για τις τύχες μας, μάς «έσωζαν» από την καταστροφή, που προκάλεσαν ή δεν μπόρεσαν να προβλέψουν.

Ο ελληνικός λαός, πέρα από τα λόγια του αέρα, πήρε την Κυριακή μια δύσκολη απόφαση. Έβαλε τελεία σε μια εποχή, που τώρα τη βλέπουμε σκοτεινή, επειδή ζήσαμε το τέλος της, δηλαδή τη χρεοκοπία, αλλά θα λέγαμε ψέματα στους εαυτούς μας, αν απλώς την απορρίπταμε ως ένα λάθος. Δεν κρίνονται οι ζωές από την κατάληξή τους μόνο.

Ό,τι και αν ήταν όμως αυτή η εποχή, όπως και αν την κρίνουν οι ιστορικοί του μέλλοντος, τελείωσε, με απόφαση του ελληνικού λαού και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις γι’ αυτό.

Πρώτον, αυτό που αναφέραμε παραπάνω. Για πρώτη φορά, τα τελευταία 40 χρόνια, δεν θα κυβερνά τη χώρα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε δει «κοψοχέρηδες», ανθρώπους που έβριζαν τα δύο κόμματα και πάνω από την κάλπη άλλαζαν γνώμη. Τώρα έκαναν το βήμα, αφού πρώτα οι πολιτικοί αυτών των κομμάτων τους πρόδωσαν και τους κορόιδεψαν ξανά και ξανά.

Δεύτερον, μπορεί την πολιτική δυναστεία των Παπανδρέου, να την κατάντησε ανέκδοτο ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν ήταν πάντα έτσι. Καθόρισαν την ιστορία του τόπου και ειδικά ο Ανδρέας Παπανδρέου, επηρέασε όσο κανείς άλλος τη νοοτροπία του νεοέλληνα, με καταστροφικά, όπως αποδείχθηκε αποτελέσματα.

Τρίτον και κυριότερο, για πρώτη φορά θα συγκροτηθεί κυβέρνηση με κορμό, ένα κόμμα της Αριστεράς. Ακόμα και αν στην πράξη, αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει αυτά που υποσχέθηκε, το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός βάζει στην κυβέρνηση ένα Αριστερό κόμμα και δεν εκπονείται σχέδιο «Περικλής» για την αντιμετώπισή του, είναι μεγάλο βήμα για τη Δημοκρατία.

Μέσα σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας, σε μια χρεοκοπημένη χώρα και υπό τις απειλές για επιδείνωση των ζωών τους, οι Έλληνες αυτής της γενιάς, επέλεξαν αντίθετα από αυτό που τους έλεγαν Ευρωπαίοι εταίροι, μεγάλα ΜΜΕ της χώρας, αυτοί που «ξέρουν», αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις, οι προϊστάμενοί τους, οι γονείς τους και άνθρωποι παλαιότερης γενιάς, που είτε από συμφέρον είτε από πραγματικό φόβο, δεν ήθελαν έστω μια αλλαγή μέσω κάλπης.

Είναι όλα ρόδινα; Όχι. Έχουμε αλλάξει νοοτροπία; Και πάλι όχι.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, έβαλε και πάλι μια ναζιστική συμμορία στη Βουλή, την ώρα που όλοι πια γνωρίζουν τη δράση της. Το αίμα του Παύλου Φύσσα, δεν έφτανε για τους αποτρέψει.

Ακόμα και έτσι όμως, η επιλογή του λαού την Κυριακή, δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι το παλιό τελείωσε και το νέο γεννιέται. Δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά αν μπαίνουμε σε μια καλύτερη ή μια χειρότερη εποχή.

Το βέβαιο είναι ότι μπαίνουμε σε μια διαφορετική εποχή. Και έχει μεγάλη αξία, το ότι μπαίνουμε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για αυτό το βήμα και για το ρίσκο που εμπεριέχει.

Γιατί οι πολίτες γνώριζαν το ρίσκο και την ελπίδα που εμπεριέχει η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, γνώριζαν το τι θα ακολουθήσει αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχημάτιζαν ξανά κυβέρνηση, όπως βέβαια γνώριζαν και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Όλα τα χαρτιά ήταν ανοιχτά. Ο λαός τα είδε και αποφάσισε.

Για να μπει τελεία στη Μεταπολίτευση, έπρεπε να νικηθούν τα φαντάσματά της. Οι Έλληνες έκαναν την επιλογή τους, κλείνοντας αυτά τα φαντάσματα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να χρησιμοποιήσουμε μια κλασική φράση εκείνης της εποχής.

Ας ελπίσουμε να δικαιωθούν για την επιλογή τους.





5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος27/1/15 07:58

    Ο Γλανιτσιώτης δεν ζει χωρίς το πασοκ του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/1/15 08:16

    Η ΓΛΑΝΙΤΣΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΑ Η ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/1/15 13:06

    Χαλαει την πιατσα
    ο πρωτος Ελληνας Πρωθυπουργος που απεφοιτησε απο Δημοσιο Σχολειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/1/15 13:10

    Ο Θόδωρος Πάγκαλος είχε δηλώσει ότι θα αυτοκτονήσει αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανέβαλε την πράξη του ή μπορεί και να τη ματαιώσει τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/1/15 16:23

    Τα αποτελέσματα της γλανιτσιας είναι γειά σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.