Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Τι βλέπεις στην πλατεία Συντάγματος;

Ακλόνητη σιγουριά. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί σε μένα! Μνήμη χρυσόψαρου. Εμείς είμαστε στην Ευρώπη. Αυτά περάσανε. Πόλεμος, προσφυγιά, καθεστώς που κυνηγάει και εξοντώνει αντιφρονούντες. Εξωτικές εικόνες που υπάρχουν μόνο μακριά από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Τον δικό μας κόσμο. Εμείς εδώ είμαστε καλά. Πώς να σου περάσει από το μυαλό ότι μια μέρα μπορεί να χρειαστεί να τα αφήσεις όλα πίσω σου;
Να βρεθείς με δυο αλλαξιές ρούχα στην πλάτη. Να παρακαλάς σε όποιον θεό πιστεύεις να μην σε πετύχει καμία αδέσποτη σφαίρα, να μην βουλιάξει η βάρκα που σε έχουν χώσει. Να βλέπεις δικούς σου ανθρώπους να βουλιάζουν στο υγρό σύνορο του πολιτισμού. Να βρίσκεις το κουράγιο να μη πνιγείς. Να μην ξέρεις αν πρέπει να κατηγορήσεις τον εαυτό σου που πνίγηκε κάποιος άλλος και όχι εσύ.
 Αλλά όχι, όλα αυτά μας είναι ξένα. Εμείς εδώ πάντα θα έχουμε λιακάδα. Εμείς εδώ θα είμαστε πάντα από τη σωστή μεριά του φράκτη. Εμάς δεν μας ακουμπάει κανένας πόλεμος. Πόλεμος; Πως ορίζεται ο πόλεμος; Πόσους νεκρούς χρειαζόμαστε; Μήπως μετράει που δεν βλέπεις καθαρά τα αντίπαλα στρατόπεδα;

Αυτοί που θέλουν να δουν, βλέπουν. Αυτοί που νιώθουν ότι ζουν σε πόλεμο και παλεύουν με νύχια και με δόντια καταλαβαίνουν. Αυτοί που ξέρουν ότι η ζωή τους δεν θα έχει πάντα λιακάδα, αυτοί που δεν έχουν την βεβαιότητα ότι πάντα θα είναι από τη σωστή μεριά του φράκτη. Γιατί για όσους κατασκευάζουν τους σημερινούς φράκτες εμείς είμαστε στους υποψήφιους για την λάθος μεριά. Υπάρχουν αυτές που το κατάλαβαν από την αρχή. Αυτές που οι άρχοντες υποτιμητικά χαρακτηρίζουν ως «απλές καθαρίστριες». Για εμάς η λέξη καθαρίστρια έχει γίνει τίτλος τιμής. Γιατί πάνω από όλα δείχνουν την ασυμφιλίωτη αντίθεση ανάμεσα στους ανθρώπους που καθαρίζουν τα σκουπίδια και σε αυτούς που τα έχουν μέσα στο κεφάλι και στην ψυχή τους.      

Αυτές τις μέρες στην πλατεία Συντάγματος κάποιοι βλέπουν απλά άλλο ένα πρόβλημα. Μια δυσλειτουργία σε μία χώρα που είναι κανονική. Εμείς βλέπουμε τα αποτελέσματα ενός πολέμου. Ενός πολέμου που ξέρουμε ότι μας αφορά. Βλέπουμε και μία υπενθύμιση. Ότι η αλληλεγγύη είναι προλεταριακή αρετή. Ας διαλέξει λοιπόν ο καθένας τον κόσμο που ανήκει.
του Barikat

https://barikat.gr/

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος29/11/14 11:46

    Η λακωνικότερη ιστορία του κόσμου είναι η ιστορία των δειλών ανθρώπων.
    Τους περήφανους τους σέβονται ακόμα και νεκρούς.
    Τους δειλούς τους σιχαίνονται ακόμα και ζωντανούς.
    Μενέλαος Λουντέμης. Εμείς που ανήκουμε στου ζωντανούς νεκρούς ή στους δειλούς;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/11/14 08:37

    φυσα βορια φυσα νοτια φυσατε ουλοι οι ανεμοι
    να μην αφηστε τα θερια να φανε το κοπαδι
    να τα τρομαξτε με βροχη και με κακο χαλαζι
    και του θεου τους κεραυνους να ριχτε στα κορμια τους
    γιατι εχουν χρονους δεκατρεις που πινουνε το γαιμα
    των ταπεινων των αχαμνων των καταφρονεμενων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/11/14 11:46

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
    Σε μία στάση λεωφορείου στο Λονδίνο έτσι βλέπουν την Ελλάδα και τους Νεοέλληνες που δεν ήθελαν ΤΟΤΕ να χρεοκοπήσουν και πίστευαν ότι θα σωθούν… Με τα παρακάτω αληθή στοιχεία δεν είμαστε χρεοκοπημένοι;
    Το γύρο του κόσμου κάνει νέα φωτογραφία που εμφανίστηκε σε στάση λεωφορείων στο Λονδίνου, που αναφέρει μέσα σε 13 γραμμές αριθμών την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία της Ελλάδος.
    Οι εμπνευστές της “διαφήμισης” δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά προφανώς ανήκουν στους ευρωσκεπτικιστές της Βρετανίας, οι οποίοι θέλουν να δείξουν τι συμβαίνει σε μία χώρα που συμμετέχει στην Ευρωζώνη.
    Ειδικότερα, αναφέρεται:
    1) 1 εκατ. έχασαν την δουλειά τους
    2) 30% των επιχειρήσεων έκλεισαν
    3) 38% μείωση μισθών
    4) 45% μείωση συντάξεων
    5) 25% μείωση του ΑΕΠ
    6) 30% μείωση του οικογενειακού εισοδήματος
    7) 42,8% αύξηση της παιδικής θνησιμότητας
    8) 190,5% αύξηση της ανεργίας
    9) 272,7% αύξηση του δείκτη κατάθλιψης
    10) 35,5% αύξηση του δημόσιου χρέους
    11) 84,3% μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας
    12) 98,2% αύξηση του δείκτη φτώχειας
    13) 2 αυτοκτονίες ανθρώπων κάθε μέρα
    Αυτή είναι η Ελλάδα το 2014…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/12/14 22:32

    ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.