Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Επιτάφιος Για Έναν Μέτριο Άνθρωπο

 Δεν θα νικήσουμε. Το ξέρουμε τώρα πια. Όμως γνωρίζουμε ότι δεν γίνεται και να ηττηθούμε.

Γιατί δεν υπάρχει ήττα ή νίκη στην ιστορία. Οι προσπάθειες μας είναι μικρά κύματα στον ωκεανό της. Χρειάζονται πάντα οι υποχωρήσεις για να υπάρξουν διεκδικήσεις. 
Δεν θα νικήσουμε. Ούτε θα ηττηθούμε. Ποιοι να νικήσουν; Και ποιοι να ηττηθούν; 
Οι καλοί ενάντια στους κακούς. Οι τίμιοι ενάντια στους διεφθαρμένους. Οι ιδεολόγοι ενάντια στους τεχνοκράτες. Οι φτωχοί ενάντια στους πλούσιους. Οι πιστοί ενάντια στους άπιστους. Οι άνθρωποι ενάντια στους… Ποιους οφείλουμε να νικήσουμε; Από ποιους αναπότρεπτα θα νικηθούμε; 
Δεν θα νικήσουμε. Και δεν το θέλουμε πια. Δεν ζητάμε τίποτα πια. Γιατί το ξέρουμε ότι όσα ζητήσαμε το βράδυ τα απευχόμαστε το πρωί. Δεν υπάρχουν σταθερές, δεν υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις. 
Μέσα από την αταξία ξεπηδάει η τάξη. Και η τάξη δεν είναι αρμονία, είναι ό,τι συμβαίνει. Και τίποτα παραπάνω απ” ό,τι συμβαίνει δεν μπορεί να συμβεί.
 Η επανάσταση, η ανατροπή, η αδικία, ο πόλεμος είναι απλές παράμετροι της εξίσωσης.

Κάποιοι θα παλέψουν να αλλάξουν την κοινωνία. Κάποιοι θα παλέψουν για να μην αλλάξει τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Ο κόσμος θα αλλάξει. Το μόνο βέβαιο είναι η αλλαγή. Όμως η μορφή της αλλαγής είναι απογοητευτική για όλους. Ποτέ οι άνθρωποι δεν θα είναι απόλυτα ευτυχισμένοι και ίσοι, ποτέ η ειρήνη δεν θα είναι η μόνη επιλογή, ποτέ ο θάνατος δεν θα αφανιστεί.

Δεν θα ηττηθούμε. Όσο ζούμε θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι θεωρούμε σωστό και να αποφεύγουμε ό,τι θεωρούμε λάθος, τη συγκεκριμένη στιγμή. Γιατί τίποτα δεν είναι καλό και τίποτα δεν είναι κακό, αλλά η σκέψη μας τα κάνει τέτοια. Κι αν οι περιστάσεις αλλάξουν, κάτι θα βρούμε πάλι να πιστεύουμε ως καλό και ως κακό.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πεποιθήσεις. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αντιφάσεις. Η αντίφαση είναι το μόνο όπλο που μας έδωσε η φύση, για να μπορούμε να σηκώνουμε το βάρος της αβάσταχτης ελαφρότητας.

Πιστεύουμε στη δημοκρατία μέχρι να σταματήσουμε να πιστεύουμε σ” αυτήν. Αγαπάμε μέχρι να μισήσουμε.

Δεν θα νικήσουμε. Δεν θα νικηθούμε. Το δίπολο είναι απόρροια της λειψής μας λογικής. Ήττα-νίκη, εχθρός-φίλος, ευτυχία-δυστυχία, πόλεμος-ειρήνη. Δεν υπάρχει νίκη χωρίς ήττα, κακό αμιγές καλού, ούτε έχθρος που να μη γίνεται φίλος. Η ευτυχία η δική μας μπορεί να είναι η δυστυχία των άλλων και ο πόλεμος τίποτα άλλο από τα διαλείμματα της ειρήνης.

Το σκοτάδι είναι η έλλειψη του φωτός. Το φως δεν έχει αντίθετο, η ζωή δεν έχει αντίθετο, εγώ δεν έχω αντίθετο.

Δεν θα νικήσουμε ούτε θα ηττηθούμε. Γιατί χρησιμοποιώ τον πληθυντικό; Ανήκω σε κάποια ομάδα που πρέπει να νικήσει; Όχι, δεν ανήκω πουθενά και δεν πιστεύω κανέναν.

Ό,τι μας δίνεται ακόπιαστα είναι λανθασμένο, γιατί δεν είναι δικό μας. Οι ιδεολογίες και οι πεποιθήσεις σκοτώνουν τη σκέψη, την προσωπικότητα, τη ζωή. Οι ιδεολογίες και οι πεποιθήσεις σκορπίζουν το θάνατο. Οι άνθρωποι δολοφονούν για να επιβάλλουν την άποψη τους. Οι άνθρωποι θυσιάζονται για να επιβάλλουν την άποψη τους.

Ο εχθρός της αλήθειας δεν είναι το ψέμα, είναι η πεποίθηση.

Δεν θα νικήσω. Δεν το θέλω, αλλά και να το ήθελα δεν θα μπορούσα. Κάθε ανθρώπινη νίκη διαρκεί για μια ζωή. Και η ζωή είναι πιο σύντομη από ένα όνειρο.

Δεν θα ηττηθώ, δεν θα θυσιάσω τον εαυτό μου στο βωμό καμίας πίστης, παρότι ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο λυτρωτικό από το να πιστεύεις χωρίς να αμφιβάλλεις.

Θα ζήσω μια ζωή με πολλές πικρές ήττες και πολλές μικρές νίκες. Η συνισταμένη τους θα είμαι εγώ. Αυτός ο άνθρωπος που έζησε τόσα -πολλά και λίγα.


Ούτε μεγαλοφυής ούτε αυτόματο. Ούτε μάρτυρας ούτε δυνάστης. Ούτε νικητής ούτε χαμένος.
Απλώς εγώ.
πηγη

13 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην ηττηθούμε!
Μια υποχώρηση τακτικής ήτανε όλο αυτό που ζήσαμε.
Το κίνημα ανασυντάσσεται!!
.......................................................
Συντάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ η Θ. Τζάκρη...
Ραγκούσης υπέρ Παπανδρέου: Το χρωστούσε στην παράταξη και στον εαυτό του...
Στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου τάσσονται οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ σε Αχαΐα και Κέρκυρα.

..«Εμείς Πάμε, Εσύ θα έρθεις» νεολαίοι φίλοι του Γιώργου Παπανδρέου έχουν ήδη αποστείλει σύμφωνα με πληροφορίες 4.000 προσκλήσεις για ένα νέο ξεκίνημα από τη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 28/11 στις 19:30 στο Βελλίδειο.

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΦΟΒΕΡΑ...ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ;..... ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟΣ;..Η ΘΑ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΤΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΜΠΟΣΟΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ......ΡΕ ΝΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Ανώνυμος είπε...

Ο δολοφονος ΓΑΠ γυριζει στον τοπο του εγκληματος

Ανώνυμος είπε...

Γιάννα Αγγελοπούλου: ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2004 ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η διαδρομή μου είναι το άθροισμα μικρών αντιδράσεων και μικρών επαναστάσεων».
Είμαι απέναντι στο σύστημα -Θα ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ


ανασκουμπωθείτε αδέρφια!

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΤΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕ ΝΑ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΣ
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 13.11.2014, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών:

«Πάρα πολλά νοικοκυριά της χώρας μας έχουν οδηγηθεί σε οικονομική καταστροφή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν καταστεί όμηροι των τραπεζών με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να βγαίνουν σε πλειστηριασμούς.

Απαιτούμε την απαγόρευση των πλειστηριασμών φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών, η Ένωση Συμβολαιογράφων να αρνηθεί τη συμμετοχή σε αυτή την αδικία σε βάρος των φτωχών πολιτών, η Ομοσπονδία των Εφοριακών Υπαλλήλων να αρνηθεί τη συμμετοχή της στις διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου θα σταθεί πλάι στο λαό, καταδικάζοντας και απαγορεύοντας πολιτικά τους πλειστηριασμούς των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών.»

Το παρόν ψήφισμα θα κοινοποιηθεί:
· Στο Υπουργείο Οικονομικών
· Στον τοπικό τύπο
· Στο διαδίκτυο

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.

Κουκουβίνος Δημήτριος

Ανώνυμος είπε...

περίμενε σε λίγο θα βγάλει και ο Ψινάκης

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ.ΠΕΣ ΤΟ ΡΕ ΚΙ ΑΣ ΤΟΝ ΨΙΝΑΚΗ...ΝΑ ΣΕ ΗΞΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ..ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...

Ανώνυμος είπε...

ψήφισμα.. βρε συ είπα ,δεν εiπα ότι θα βγάλει τίποτάλλο.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΔΕ Σ ΑΡΕΣΕ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥΒΙΝΟΥ...ΘΕΣ ΑΛΛΟΙΩΤΙΚΟ

Ανώνυμος είπε...

MΜηπως θυμαται ο συντροφος οτι η Γιαννα πηγε στο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ και σηκωθηκαν ολοι ορθιοι και την χειροκροτουσαν?

Ανώνυμος είπε...

Μηπως θυμαται ο συντροφος να μας πει ποιος ορισε προεδρο των ολυμπ αγωνων την Γιαννα?

Ανώνυμος είπε...

Η φτώχεια είναι μια φορητή φυλακή. Την κουβαλάς μαζί σου και ό,τι βλέπεις γύρω σου είναι απαγορευμένο. Εναν καφέ δεν μπορείς να πιεις. Σε ένα μαγαζί δεν μπορείς να μπεις. Ολα είναι κλειστά γύρω σου, αν και λέγεσαι ελεύθερος άνθρωπος. Η φτώχεια είναι η πιο απάνθρωπη φυλακή που σε οδηγεί στο δικό σου προσωπικό ολοκαύτωμα. Ζούμε σε μια εποχή που σε όλο τον πλανήτη, το 1% ή το 0,01% ή ακόμα λιγότερο έχουν τα πάντα. Τράπεζες, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί νομοθετούν για τα πάντα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανώνυμος είπε...

Περικλής Κοροβέσης