Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Άλλος o Ebola της Αφρικής και άλλος της Δύσης

Ένα σκίτσο μπορεί να δηλώσει και να περιγράψει όσα δεν μπορούν όλες οι αναλύσεις μαζί. Ο ιός του Έμπολα δεν είναι καινούριος. Ήταν όμως πάντοτε ένα πρόβλημα των ανθρώπων τρίτης κατηγορίας της Αφρικής. Η Δύση ήξερε, οι φαρμακευτικές εταιρείες ήξεραν, η κοινή γνώμη σίγουρα θα είχε ακουστά. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν βρήκε χώρο στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία ειδήσεων των ανεπτυγμένων χωρών Πολύ απλά γιατί ποτέ δεν τους είχε χτυπήσει την πόρτα. Τους τελευταίους μήνες όμως η κατάσταση άλλαξε. Μαζί της, με τα πρώτα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ισπανία, άλλαξε και το ενδιαφέρον των media παγκοσμίως. Ο σκιτσογράφος André Carrilho, με έδρα τη Λισσαβώνα, και δουλειά σε έντυπα, όπως οι New York Times, o New Yorker και το Vanity Fair, αποτυπώνει με ωμή ειλικρίνεια την πραγματικότητα.
 Με ένα σκίτσο, ήδη από τον Αύγουστο, όταν δύο λευκοί ιεραπόστολοι εισήχθησαν με Έμπολα σε νοσοκομείο στην Ατλάντα, κατέγραψε αυτήν ακριβώς την αλήθεια. Το ενδιαφέρον γιγαντώθηκε για τα δυτικά ΜΜΕ, μόνο όταν ο ιός μας χτύπησε την πόρτα. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, τον Οκτώβριο. Τα 4000 και πλέον θύματα στην Αφρική δεν σημαίνουν τίποτα. Τα δύο θύματα στον ανεπτυγμένο κόσμο προκαλούν πανικό και κινητοποίηση.

Όπως δηλώνει ο ίδιος ο André Carrilho στο .Mic : “Οι άνθρωποι της Αφρικής λογίζονται περισσότερο σαν ένα αφηρημένο στατιστικό, εν αντιθέσει με έναν ασθενή στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Πόσες ανθρώπινες ιστορίες ξέρουμε για ασθενείς από την Αφρική; Καμία! Τους συμπεριφερόμαστε λες και είναι ένας θολός όχλος».

Υπάρχει λόγος να προσθέσω κάτι περαιτέρω; Κανένας. Μόνο δύο ενδεικτικά γραφήματα για το παγκόσμιο ενδιαφέρον πριν και μετά τα κρούσματα στον δυτικό κόσμο. Δύο γραφήματα που αποδεικνύουν περίτρανα πως άλλος ο Ebola της Αφρικής και άλλος της Δύσης.

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

δεν ισχύει μόνο το
" ο χορτάτος τον νηστικό δεν τον πιστεύει", για να είναι ολοκληρομένο πρέπει να συμπληρωθεί το ,
"και το δεν τον ενδιαφέρει."

Ανώνυμος είπε...

γιομησανε τ αεροδρόμια και τα λιμάνια με αφίσες για τον εμπολα. Ξέρει να τις διαβάζει η τζιάπα τις βάζουνε?