Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Η Γενιά Του Αυτονόητου Και Ο Τρίτος Πόλεμος

«Λύπη δεν είναι όταν κανενός του λείπουν αγαθά που δεν τα έχει δοκιμάσει άλλοτε, παρά σαν συνηθίσει κάτι και ύστερα το χάσει».
Επιτάφιος, Θουκυδίδης (απόδοση Κακρίδης)
«Δεν γνωρίζω με τι όπλα θα γίνει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά ο Τέταρτος θα γίνει με πέτρες και ξύλα.»
Άλμπερτ Αϊνστάιν
~~~~
Η γενιά που γαλουχήθηκε με Κατοχή και Εμφύλιο δεν είχε τίποτα να χάσει. Η φτώχια ήταν το φόντο της ζωής τους, ο θάνατος σε πρώτο πλάνο και κάπου εκεί, με πρόσωπα βασανισμένα σαν από φωτογραφία της Dorothea Lange, ήταν και οι ίδιοι.
Τους αρκούσε να επιβιώσουν αρκετά ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, όσα ζούσαν. Κάποιες θρησκευτικές γιορτές ήταν το μόνο πανδοχείο τους (καθώς «βίος ἀνεόρταστος μακρή ὁδὸς όκευτος«).
 Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο γι” αυτούς πέρα από τον κάματο, το θάνατο και το θεό.
Από τη γενιά της μεταπολίτευσης και μετά τα παιδιά μεγάλωναν με όλο και περισσότερα αυτονόητα.
Το ψωμί ήταν κάτι αυτονόητο.
Το σπίτι ήταν κάτι αυτονόητο.
Το σχολείο ήταν κάτι αυτονόητο.
Το τρεχούμενο νερό ήταν κάτι αυτονόητο.
Το ρεύμα ήταν κάτι αυτονόητο.
Η τουαλέτα ήταν κάτι αυτονόητο.
Ο γιατρός ήταν κάτι αυτονόητο.
Τα ρούχα, τα παπούτσια ήταν κάτι αυτονόητο.
Η ειρήνη ήταν κάτι αυτονόητο.

~~

Και τα αυτονόητα όλο και πλήθαιναν.
Οι διακοπές ήταν κάτι αυτονόητο.
Η τηλεόραση ήταν κάτι αυτονόητο.
Τα παιχνίδια από την Κίνα ήταν κάτι αυτονόητο.
Τα πάρτι γενεθλίων σε παιδότοπους ήταν κάτι αυτονόητο.
Τα αθλητικά παπούτσια των 100 ευρώ ήταν κάτι αυτονόητο.
Οι εξωσχολικές δραστηριότητες ήταν κάτι αυτονόητο.

Το βίντεο, το κινητό, το ίντερνετ, οι συναυλίες, τα ταξίδια στο εξωτερικό, οι σπουδές στο εξωτερικό, όλα ήταν αυτονόητα πια.

Και όλοι μάθαμε ότι η ζωή που ζούμε είναι αυτονόητη.

~~~

Όμως οι νεοφιλελεύθεροι έχουν δίκιο: Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Ούτε το νερό ούτε η ενέργεια ούτε η υγεία ούτε η παιδεία ούτε η δημοκρατία ούτε η ελευθερία.

Κοστίζουν όλα αυτά. Κοστίζουν ζωές. Γιατί θέλει νεκροί χιλιάδες να “ναι στους τροχούς του αυτονόητου.

~~

Η γενιά του αυτονόητου αδυνατεί να καταλάβει. Συνήθισε να έχει τα πάντα, χωρίς να αγωνιστεί για τίποτα.

Και καθώς χάνει τα πάντα, καθώς χάνει όλα εκείνα που θεωρούσε αυτονόητα, μένει σαστισμένη, με μικρές αντιστάσεις και ελάχιστες αντιδράσεις, οι οποίες φαντάζουν γραφικές.

~~

Η Αυτοκρατορία (έτσι όπως την εννοεί ο Τόνι Νέγκρι) δυνάμωσε ταϊζοντας με αυτονόητα το πόπολο, ταϊζοντας με νέες ανάγκες το λαό, ταϊζοντας με ψευδαισθήσεις επιτυχίας τη μάζα.

Ο καθένας μπορεί να ξεχωρίσει, να γίνει σπουδαίος, πλούσιος και διάσημος. Ο καθένας μόνος του, αλλά όχι όλοι.

Το φαντασιακό έγινε πιο σημαντικό από το αυτονόητο.

Χιλιάδες σερβιτόροι, εργάτες, άνεργοι συνωστίζονται στα στούντιο της τηλεόρασης και στα talent-show, ελπίζοντας ότι θα γίνουν ο ένας από το εκατομμύριο που θα ξεχωρίσει, ο ένας από το εκατομμύριο που θα αναδειχτεί.

Οι Αγώνες Πείνας ξεκίνησαν και κανείς δεν υποχρεώθηκε να συμμετέχει. Το δέλεαρ είναι ότι εσύ, μόνο εσύ, θα καταφέρεις -αν εξοντώσεις τους άλλους- να γίνεις όπως εκείνοι που θαυμάζεις. Άλλωστε το βλέπεις: Τα είδωλα σου δεν είναι τίποτα παραπάνω από εσένα.

Αυτονόητο δεν είναι τίποτα πια -για το σύνολο, αλλά υπάρχει η ελπίδα της υπεροχής του ενός. Κι αυτός ο ένας που θα ξεχωρίσει θα γίνει το πρότυπο για όλους τους εξαθλιωμένους. Όχι πρότυπο ισότητας, δικαιοσύνης, αγώνα, δημιουργίας, αυταπάρνησης, αλλά πρότυπο πλούτου, επιτυχίας, υπεροχής και αδιαφορίας.

Όλοι είναι κατώτεροι, αλλά κάποιοι είναι ανώτεροι, αυτό είναι το δόγμα της Αυτοκρατορίας.

~~~

Αυτή είναι η γενιά Α, η generation A.

Πρέπει να αρχίσουμε ξανά από το Άλφα, από τα στοιχειώδη. Πρέπει να ματώσουμε για να έχουμε ψωμί, παιδεία, αξιοπρέπεια, αυτοδιάθεση, νερό, ελεύθερο χρόνο, δικαιώματα.

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει αρχίσει. Και δεν θα γίνει με όπλα. Γιατί η Αυτοκρατορία είναι παγκόσμια.

Ο Τρίτος Πόλεμος είναι οικονομικός, τεχνολογικός και ψυχολογικός.

Εχθροί της Αυτοκρατορίας δεν είναι οι Γκεβάρα. Είναι οι Σνόουντεν και οι Ασάνζ.

Γιατί η Αυτοκρατορία στηρίζεται πάνω στο ψέμα της παντοδυναμίας της. Αν οι άνθρωποι καταλάβουν ότι έχει πήλινα πόδια, τότε εύκολα θα τη συντρίψουν. Χρησιμοποιώντας τα δικά της όπλα.

9 σχόλια :

  1. Ανώνυμος14/7/14 12:40

    Για τους νεους , αλλά περισσότερο ακόμα για εκείνους γύρω από τα τριάντα, που πριν προλάβουν μα πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, χωμένοι και χαμένοι μέσα σε σπουδές και ευκαιριακές δουλειές τους, ζητούν πίσω εκείνη την ζωη που τους αφαίρεσαν χωρίς ποτέ να τους την δώσουν
    Για να δούμε θα υπάρξει αντίδραση?
    Σβούρνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αδικείται η νεα γενια , μπορεί μια μειοψηφία να ασχολείται μονο με εσωρουχα kevin kline και παπουτσια Manolo Blahnik, όμως δεν είναι σωστό να τους ομογενοποιούμε, γιατί σίγουρα αυτή η γενιά είναι που προάγει τις νέες τεχνολογίες που αυξάνουν κατακόρυφα την παραγωγικότητα που παράγουν αγαθά χωρίς όρια ,και δικαίως μπορούν να θεωρούν αυτονόητα και την τηελόραση και το καλό παπούτσι και τις διακοπές.
    το άδικο είναι όπως έγραψα να τους ομογενοποιούμε και να τους θεωρούμε όλους ανεξαιρετα παιδιά του φραπέ και της τεμπελιάς.
    αν πάρετε π.χ. ένα προς ένα απ αυτούς τους νέους που γνωρίζετε και που μας έχουν μάθει να τα θεωρούμε κοπροσκυλα , θα δείτε στο τέλος μόνο κάποια λίγα απ΄αυτά θα μείνουν που επιβεβαιώνουν ότι τα θέλουν όλα χωρίς κόπο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αστεριξ14/7/14 17:45

    το πως διαμορφωνεται μια γενια εν εχει ευθυνη αυτη αλλα η προηγουμενη κοινωνικη σαπιλα...το τι κανει ομως η γενια σαν εθνικο μεγεθος ειναι δικη της ευθυνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αστεριξ14/7/14 18:52

    μ αλλα λογια παιδακια ειτε πινετε φραπε ολημερα ειτε οχι μεγαλωσατε κι εμεις θα πεθανουμε..καιρος ειναι να πατε να ψηφισετε τουλαχιστον για να γλιτωσετε τον αργο θανατο που ερχεται παγκοσμιως...σας μεγαλωσαμε...δε θα σας γερασουμε κιολας ειπε ο σοφος θειος μου...οχι ο μενελαος ...ο αλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/7/14 19:20

    Παράνομη κρίθηκε η απεργία - αποχή της ΑΔΕΔΥ
    λίγα αναδρομικά να τους δώσουν ακόμα και να δεις που θα την βγάλουν και εγκληματική οργάνωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/7/14 19:33

    Τα ισόβια έγιναν 12 χρόνια κάθειρξη για τον Παπαγεωργόπουλο

    άντε στις επόμενες τον βλέπω περιφερειάρχη και σε κανένα εξάμηνο θα ζητήσει να του καταβληθούν οι μισθοί που έχασε από την καθαίρεσή του , έντοκες.

    λευτεριά στον Ακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος14/7/14 20:18

    καταχραστές του δημοσίου χρήματος κλέφτες απατεώνες να έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική διακαιοσυνη και την Ελληνική κυβέρνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος15/7/14 17:53

    Νότης Μαριάς
    Μόλις τώρα ·

    Νότης Μαριάς: Καταψήφισα τον Γιούνκερ γιατί θεωρώ ότι είναι υπεύθυνος για το επονείδιστο χρέος της Ελλάδας και για τα Μνημόνια.

    Μετά το πέρας της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την εκλογή Προέδρου της Επιτροπής, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, δήλωσε ότι καταψήφισε τον Γιούνκερ για Πρόεδρο της Επιτροπής διότι τον θεωρεί υπεύθυνο για το επονείδιστο χρέος της Ελλάδας και για τα Μνημόνια με τα οποία φτωχοποιήθηκε ο ελληνικός λαός και ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής.
    Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Νότη Μαριά έχει ως εξής :
    "Καταψήφισα τον Γιούνκερ για Πρόεδρο της Επιτροπής διότι ο ίδιος ανήκει στον παλαιό πολιτικό κόσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει τεράστιες ευθύνες για την κρίση δημοσίου χρέους και την φτωχοποίηση στην Ελλάδα και στον Ευρωπαϊκό Νότο.
    Ο Γιούνκερ διετέλεσε από το 2005 έως το 2013 Πρόεδρος του Eurogroup και σύμφωνα με δηλώσεις του τον Οκτώβριο του 2010, τις οποίες μάλιστα του έθεσα υπόψη την περασμένη εβδομάδα κατά την ακρόαση του από το ECR Group, γνώριζε την επερχόμενη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, αφού όπως δήλωσε συζητούσε για το πρόβλημα αυτό με τους Γερμανούς, τους Γάλλους, τον Τρισέ στην ΕΚΤ και την Επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα γνώριζε πως Γερμανία και Γαλλία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα.
    Αφού λοιπόν ο Γιούνκερ και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έκαναν τίποτα αν και γνώριζαν ότι υπερχρεώνεται η Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν να κερδίζουν τα διάφορα γερμανικά και γαλλικά συμφέροντα, αποδεικνύεται καθαρά πλέον ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι επονείδιστο και παράνομο και γι αυτό θα πρέπει άμεσα να διαγραφεί.
    Η εκ μέρους μου καταψήφιση της υποψηφιότητας Γιούνκερ, είναι μια καθαρά πολιτική πράξη καταδίκης εκείνων των προσώπων που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους συνετέλεσαν στη δημιουργία του επονείδιστου δημόσιου χρέους της Ελλάδας που οδήγησε στην υπερχρέωση της πατρίδας μας και έφερε τα Μνημόνια με τα οποία φτωχοποιήθηκε ο ελληνικός λαός και ξεπουλιέται καθημερινά η δημόσια περιούσια αντί πινακίου φακής
    ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.