Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Αθήνα: Το μέλλον αναστέλλεται;


Στις 9 και 10 Μάη όπως είδατε κι εδώ, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο «Crisis-scapes: Athens and Beyond» αποτελώντας την τελική επιστημονική συνάντηση του συνεργατικού ερευνητικού έργου «Η πόλη σε περίοδο κρίσης» (The City at a Time of Crisis) και το οποίο μελετάει τα αποτυπώματα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Αθήνα και ιδιαίτερα στο δημόσιο χώρο της.

Στα πλαίσια αυτού του ερευνητικού έργου πραγματοποιήθηκε και αυτό το πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ που σας παρουσιάζουμε από εδώ. Για την πραγματοποίησή του συνεργάστηκαν οι ερευνητές του crisis scape: Χρήστος Φιλιππίδης, Jaya Klara Brekke, Αντώνης Βραδής και Δημήτρης Δαλάκογλου (που έχουν συμμετάσχει και στην  ανεξάρτητη συλλογική έκδοση Occupied London στο Revolt and Crisis in Greece και διατηρούν το blog From the Greek Streets) με τον Ross Domoney της Aletheia (μία από τις ενδιαφέρουσες ομάδες ανεξάρτητων δημιουργών στην Ευρώπη σήμερα) και τον Γιώργο Τριανταφύλλου, με αποτέλεσμα μία πραγματικά εύληπτη προσπάθεια που αγγίζει την καρδιά της σύγχρονης κρίσης στην Ελλάδα και έχει αξία να ιδωθεί και να διαδοθεί.

Πώς διεισδύει η παγκόσμια οικονομική κρίση στους καθημερινούς χώρους της πόλης; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που προσπαθεί να απαντήσει το Future Suspended, διάρκειας 35 λεπτών, ιχνηλατώντας τις πολλαπλές μεταμορφώσεις του Αθηναϊκού δημόσιου χώρου σήμερα. Από το πομπώδες κλίμα των Ουμπιακών Αγώνων του 2004 στην καταθλιπτική πραγματικότητα του ξεπουλήματος δημόσιων χώρων και αγαθών. Κι από εκεί στην ένταση της καταστολής και του ελέγχου και στη διασπορά του μίσους και των ευθυνών ανάμεσα στους απελππισμένους αυτής της πόλης.

Το ντοκυμαντέρ χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο μέρος, με τίτλο “Ιδιωτικοποίηση”, διερευνά τις συνδέσεις ανάμεσα στην ανάπτυξη που χαρακτήρισε την περίοδο της Ολυμπιάδας του 2004 και τα σύγχρονα προγράμματα ιδιωτικοποίησης που λαμβάνουν χώρα μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης.

Το δεύτερο μέρος, με τίτλο “Υποτίμηση”, εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους συρρικνώνονται, σήμερα, οι αστικοί χώροι για τους/τις μετανάστες/ριες, και την επακόλουθη υποτίμηση της ζωής τους.

Το τελευταίο μέρος, με τίτλο “Στρατιωτικοποίηση”, καταδεικνύει πώς με αφετηρία την κρίση, η υποτίμηση μετατρέπεται σε μια γενικευμένη συνθήκη—πώς η άνοδος του οικονομικο-αυταρχικού συμπλέγματος συρρικνώνει το δημόσιο χώρο στην πόλη, τροφοδοτώντας ως αποτέλεσμα την κοινωνική απόγνωση και οργή.
πηγη

2 σχόλια :

  1. με ψηφοφόρους να κυρώνουν επί της ουσίας το ξεπούλημα υπέρτατων αγαθών το μέλλον δεν αναστέλλεται ούτε ανατρέπεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχως σκουρκο,τοχα χρησιμοποιησει καποτε το παρανομι σου για να σκουντηξω τον αβαδαιο να γραψει,το συμβουλιο επικρατειας σε ολομελεια εκρινε οτι τα νερα δεν μπορουν να πουληθουν..ετσι η βιασυνη του κ Τατουλη δεν τον ωφελησε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.