Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΤΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Στον δεύτερο γύρο παραπέμπονται τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα οποία σε συνδυασμό με την εικόνα των ευρωεκλογών, θα κρίνουν το πολιτικό μήνυμα της διπλής κάλπης.

Στον πρώτο γύρο, ο χάρτης των περιφερειών παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος γαλάζιος, ισχυρή όμως καταγράφεται η παρουσία των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην Περιφέρεια Αττικής, όσο και στο Δήμο της πρωτεύουσας, ακόμα και μετά την διάψευση της αρχικής εικόνας των exit poll. 
Στις ίδιες περιοχές, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, υψηλά ποσοστά κατέγραψαν οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και η αμφίρροπη, όσο και έντονη, αναμέτρηση των δύο βασικών υποψηφίων στον Πειραιά.
Στην Αττική και την Αθήνα, που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο πληθυσμιακά βάρος, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, Ρένα Δούρου, και στον Δήμο Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διεκδικούν με αξιώσεις τη νίκη στον β’ γύρο, κάνοντας την έκπληξη με τα ισχυρά αποτελέσματα που εμφάνισαν σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στην Περιφέρεια η Ρένα Δούρου συγκεντρώνει 23,8% έναντι 22% του Γιάννη Σγουρού, αφήνοντας τρίτο και εκτός τελικής αναμέτρησης τον στηριζόμενο από τη ΝΔ υποψήφιο Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος συγκεντρώνει 14,2%.

Αντιστοίχως, στο Δήμο Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 21% έναντι 20,2% του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Παρά την καλή επίδοση του υποψηφίου ΣΥΡΙΖΑ, το τελικό διαφαινόμενο αποτέλεσμα συνιστά ανατροπή της αρχικής εικόνας των exit poll, τα οποία εμφάνιζαν τον Γ.Σακελλαρίδη ακόμα και μπροστά από τον Γ.Καμίνη, με ποσοστά 20%-24% και 19%-23% αντιστοίχως.

Αντίστοιχη διάψευση της πρώτης εικόνας των exit poll υπήρξε στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η πρώτη εικόνα της συνολικής ανατροπής των προηγούμενων προγνωστικών, με τη Ρένα Δούρου μπροστά με 27%-31% και τον Γιάννη Σγουρό στο 20,5%-24,5%, δεν επιβεβαιώθηκε από τα πραγματικά αποτελέσματα.

Τόσο στον Περιφέρεια Αττικής όσο και στο Δήμο της Αθήνας, ιδιαίτερα υψηλά εμφανίζονται τα αποτελέσματα των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής. Στο δήμο της Αθήνας, μάλιστα, ο Ηλίας Κασιδιάρης διεκδικεί την τρίτη θέση ακόμα και από τον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ υποψήφιο Αρη Σπηλιωτόπουλο, έχοντας τριπλασιάσει τα ποσοστά της ΧΑ σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής ο Ηλίας Παναγιώταρος αναμένεται να συγκεντρώσει 11,1%, και ο Ηλίας Κασιδιάρης 16,3% στο Δήμο της Αθήνας, σύμφωνα πάντα με την επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αντιστοίχως, ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά του Αρτέμη Ματθαιόπουλου της ΧΑ (8,1%).

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ενισχυμένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής έκρουσαν με τις δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Στον πολιτικό χάρτη των περιφερειών εκλογών, το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας έχει γαλάζιο χρώμα. Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με αξιώσεις άλλη μία περιφέρεια, εκείνη των Ιωνίων Νήσων, όπου ο Θεόδωρος Γαλιάτσος και ο Ανδρέας Κατσανιώτης βρίσκονται «στον πόντο».

Στους δήμους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η μάχη του Πειραιά. Ο συνδυασμός «Πειραιάς νικητής» του Γιάννη Μώραλη προηγείται στον α’ γύρο με 33,5%, βάσει της επίσημης πρόβλεψης, έναντι 30,9% του συνδυασμού «Μας ενώνει ο Πειραιάς» του Βασίλη Μιχαλολιάκου.

Οι δύο, αντήλλαξαν βαριές κατηγορίες, με τον Β.Μιχαλολιάκο να λέει ότι δοκιμάστηκε η αντοχή της Δημοκρατίας στην πόλη, καταγγέλλοντας βία, εκφοβισμό και εκμαυλισμό -κατηγορίες που διέψευσε ο Γ.Μώραλης.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μπουτάρης έχει ένα ισχυρό προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Σταύρου Καλαφάτη, με τον οποίο θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή.

Εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα και για τους εκπροσώπους της εγχώριας showbiz και υποψήφιους δημάρχους, καθώς δύο εξ αυτών κατάφεραν να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή: Πρόκειται για τον νυν και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο με ποσοστό άνω του 60% και τον Ηλία Ψινάκη στον δήμο Μαραθώνα που εκλέγεται με ποσοστό περί το 53%.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το εκλογικό θρίλερ στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, όπου ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Πάχτας κονταροχτυπιέται ψήφο-ψήφο με τον Γιάννη Μίχο για εκλογή από τον πρώτο γύρο. Πίσω από την οριακή εικόνα στο σύνολο του δήμου, υπάρχει σημαντική διαφορά στις κοινότητες: Ο μεν κ. Πάχτας εμφανίζεται ισχυρός στην Αρναία (ποσοστό περί το 70%), ο δε κ. Μίχος σε Στάγειρα-Άκανθο (ποσοστό περί το 75%).

Όπως όλα δείχνουν, η τελική μάχη των εντυπώσεων και των πολιτικών μηνυμάτων θα κριθεί την επόμενη Κυριακή, τόσο με την οριστική έκβαση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όσο και -κυρίως- με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Τη σημασία της αναμέτρησης της 25ης Μαΐου επεσήμαναν, ο καθένας από τη δική ου πλευρά, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας.

«Την επόμενη Κυριακή ολοκληρώνεται η διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αλλά την επόμενη Κυριακή έχουμε ταυτόχρονα την μάχη των ευρωεκλογών, κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει τη σταθερότητα που της αξίζει και που έχει κερδίσει με τις θυσίες του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Την άλλη Κυριακή χρειαζόμαστε μια εικόνα προοδευτικής σταθερότητας» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα να θέτει σήμερα και πάλι μετά από πολύ καιρό το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Ίσως τώρα καταλαβαίνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες τι εννοούσα τις προηγούμενες μέρες μιλώντας για το πραγματικό ερώτημα που θα τεθεί το βράδυ των εκλογών και άρα πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι πολίτες καθ’ οδόν προς τον δεύτερο γύρο και τις ευρωεκλογές».

«Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι με βάση το αποτέλεσμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κάλπη των ευρωεκλογών διακυβεύει τη συνέχεια της συγκυβέρνησης των μνημονίων. Έχει απόλυτο δίκιο. Στις 25 Μαΐου θα γίνει το δημοψήφισμα που δεν έγινε για το μνημόνιο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε όλους τους έλληνες και τις ελληνίδες σε συστράτευση, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν.

«Η επόμενη Κυριακή θα είναι η πρώτη μέρα μιας άλλης εποχής. Η χώρα θα στείλει ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: Στις 25 Μαΐου «η ψήφος μας δεν θα πιάσει απλώς τόπο, θα αλλάξει τον τόπο.» 

πηγή: Newsroom

9 σχόλια :

  1. πολύ θα φχαριστηθώ σε κανα μήνα που θα φτάσουν το εκκαθαριστικά της εφορίας και θα αγουριώντε σα τα σκυλιά που τα κλωτσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι ξεπουλάμε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές Εφτασαν μέχρι και τα Μαγούλιανα 2η αγγελία ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΥΠΕΡ !ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙς ΤΩΡΑ? ΝΩΠΗ Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ!
    ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

    ΤΟ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΠΕΘΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΟΛΟΒΟ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διάβασα αυτό σ ένα άρθρο και το βρίσκω πολύ σωστό " Μπορείς να βγάλεις τον Έλληνα μέσα απ' το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις το ΠΑΣΟΚ μέσα απ' τον Έλληνα."
    Αυτή είναι μια αλήθεια που, είτε μας αρέσει είτε όχι, θα πρέπει να τη λάβουμε υπόψη μας, για να βγάλουμε συμπεράσματα. Υπάρχουν δυστυχώς ακόμη νοσταλγοί του παρελθόντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΑΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΙ ΟΛΟΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ..ΑΛΛΙΩΣ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΟΨΙΜΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΩΛΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥΔΙΑΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ,ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ.ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.ΦΤΑΝΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α' ΓΥΡΟΣ
    ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    ΠΑΓΓΟΡΤΥΝΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 5.399
    ΚΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
    ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑ 3.594
    41,28 %
    27,60 %
    για κάντε μια πρόσθεση , μετά προσθέστε και το ποσοστό του τατούλη και ,και το νου σας, μη ξανακούσω ότι ΄πεινάει ο κοσμος και ειναι στα όρια της αντοχής ,
    να σας δώσω και εγώ το άθροισμα των εδώ που ψηφίζω(αττική) και είναι ό 1ος ατόφιος σαμαρικός και ο 2ος κρυφοσαμαράκος-βοριδάκος, κρυφοπασόκος ο 3ος και γενικα και αόριστα ο 4ος 31+26 +10 +12=79% .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είναι σωστή η ανάλυση που κάνεις,γιατί αυτά δεν είναι αποτελέσματα εθνικών εκλογών η ευρωεκλογών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. όλα έχουν τη σημασία τους
    .τίποτα δεν είναι απολίτικο.
    και ο λόγος να έχεις ένα άνθρωπο σε πόστο να σε βοηθήσει σε καμία δύσκολη στιγμή είναι βαθιά πολιτική σκέψη(προσωπικό βόλεμα) που έχει καταχωρηθεί στο πίσω μέρος του μυαλού και καθορίζει τα αποτελέσματα που βλέπουμε και δεν τα πιστεύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.