Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ματωμένο Μουντιάλ με όπλα και Τανκ

Κάτω από το "φανταχτερό" Μουντιάλ, που θα φιλοξενήσει σε λίγο καιρό η Βραζιλία, κρύβεται πολλή βρωμιά. Οι σκηνές της χώρας της μπάλας και της σάμπα, φεύγουν και στην θέση τους έρχονται οι δολοφονίες και το "καθάρισμα" ολόκληρων περιοχών! Η υμνολογία της ανάπτυξης, θολώνει από τις μεγάλες πόλεις που θυμίζουν την κόλαση, τους πραγματικούς στρατούς αλλά και τους στρατούς των φτωχών. 
Εδώ πλέον το όνομα της FIFA, είναι συνώνυμο της εξαθλίωσης, της επέλασης των  κολοσσών - εταιρειών, της άγριας καταστολής και του χάσματος των αντιθέσεων. Σε ένα εγκαταλελειμμένο τρένο, κάποιοι έχουν ζωγραφίσει ένα τεράστιο γκράφιτι: "Fuck Fifa"
Χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδηλώνουν εδώ και μήνες  με κύριο σύνθημα «Δεν θέλουμε γήπεδα, θέλουμε υγεία και εκπαίδευση». Τον Iούνιο που μας πέρασε,  οι δρόμοι των πόλεων της Βραζιλίας, πλημμύρισαν από τουλάχιστον 1.000.000 διαδηλωτές. Κατά τη δέκατη μέρα των κινητοποιήσεων, οι οποίες πήραν χαρακτήρα κοινωνικής εξέγερσης, υπήρξε ο πρώτος νεκρός.

Όσο πλησιάζουμε στο εναρκτήριο λάκτισμα, οι μεραρχίες αντιμετώπισης ταραχών  της  Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βραζιλίας καθαρίζουν το τοπίο από τους ανεπιθύμητους φτωχοδιαβόλους της φαβέλας! Μάλιστα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1, επικαλούμενος αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, η ειδική δύναμη εκπαιδεύεται από το 2011, αλλά η προετοιμασία της επιταχύνθηκε μετά το κύμα διαδηλώσεων το οποίο σάρωσε τη Βραζιλία κατά την διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, τον Ιούνιο του 2013.


«Για το Παγκόσμιο Κύπελλο εκπαιδεύουμε 10.000 άνδρες για το πώς να ενεργούν κατά την διάρκεια ταραχών, και τώρα είμαστε σε θέση να αναλάβουμε δράση και στις 12 πόλεις όπου θα φιλοξενηθούν αθλητικές συναντήσεις ταυτόχρονα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αλεσάντρ Αουγκούστου Αραγκόν, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.



Σχεδόν κάθε μέρα η αστυνομία, η οποία έχει καταλάβει αρκετές περιοχές στο Ρίο σκοτώνει και έναν. Οι άστεγοι αντιστέκονται στην τρομοκρατία των οπλισμένων αστυνομικών.


Στην Copacabana σκοτώθηκαν τρία αγόρια από την τελευταία επίθεση. Η αστυνομία στα τέλη Μάρτη κυνήγησε τον 26χρονο Douglas Rafel da silva, έναν επαγγελματία χορευτή ο οποίος πήγε να δει τα παιδιά του και την γυναίκα του στην φαβέλα στην Copacabana. Οι αστυνομικοί του επιτέθηκαν, αυτός έτρεξε να κρυφτεί σε ένα σχολείο. Μόλις τον έπιασε η αστυνομία τον δολοφόνησε, αφήνοντας το πτώμα του στο σχολείο



Αργότερα η αστυνομία τον κατηγόρησε για κατοχή ναρκωτικών. Η μητέρα του και η κοπέλα του είπαν στους δημοσιογράφους πως η αστυνομία λέει ψέμματα.

Στην Φαβέλα Mare, όπου μένουν 130.000 άνθρωποι, εισέβαλλε και έκανε κατάληψη ο στρατός στα τέλη Μάρτη. Κατά την διάρκεια του "pacification" έχουν μετακινηθεί  εν'όψει Μουντιάλ 40.000 άνθρωποι!



Η πρόφαση των καρτέλ, ανοίγει το δρόμο για το "καθάρισμα"


 Όπως θα δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες, οπλισμένοι στρατιώτες, τανκς και ελικόπτερα κάνουν περιπολίες στην Φαβέλα, με αφορμή την ύπαρξη κυκλώματος ναρκωτικών στα πλαίσια της "ειρήνευσης". Οι αρχές λένε πως θέλουν να καλυτερεύσουν την ζωή των κατοίκων. Αυτό μεταφράζεται με βίαια μετακίνηση πληθυσμού, δολοφονίες παιδιών που στα πρόσωπά τους βλέπουν έμπορους ναρκωτικών. Προφανώς, ευκαιρία μαζί με τους "dealers" , να φύγουν και οι φτωχοί κάτοικοι οι οποίοι θα "χαλάσουν" το άλλο σύγχρονο όπιο... Πως αλλιώς θα στρωθεί το χαλί του Μουντιάλ και της ανάπτυξης...




Παναγιώτης Κάτσικας



12 σχόλια :

  1. Οι εκτιμήσεις λένε ότι μόνο για την κατασκευή-ανακατασκευή των γηπέδων θα ξοδευθεί 1,1 δις. δολάρια, πέρα από τα «κονδύλια» για τις υπόλοιπες υποδομές (δρόμοι, αεροδρόμια, σιδηρόδρομος κ.λ.π.). .

    Οι Βραζιλιάνοι δεν παύουν να βλέπουν το 2014 FIFA World Cup σαν ένα μεγάλο «στοίχημα», που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί!…

    τι μου θυμίζει;τι μου θυμίζει;

    λετε να τα τρώνε μαζί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό αγώνα σ όλους τους υποψήφιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και για του λόγου το αληθές ότι μαζί τα τρωνε!

    Στην Βραζιλία ο βασικός μισθός είναι 234 ευρώ. Το εισιτήριο του λεωφορείου ειναι 1 ευρώ και το ρημάδι έρχεται όποτε γουστάρει. Κάποιος που ζει στο Μπέλο Οριζόντε κερδίζοντας βασικό μισθό, μένει τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα από την δουλειά του και θέλει δύο λεωφορεία και μιάμιση ώρα για να φτάσει εκεί όταν δεν έχει κίνηση. Και όταν μιλάμε για κίνηση, μιλάμε για χάος. Στο Σάο Πάουλο για παράδειγμα κάθε μέρα εχουμε ουρές 70 χιλιομέτρων στις ώρες αιχμής. Εκεί συναντιούνται ο φτωχός με τον πλούσιο. Ο φτωχός στο λεωφορείο και πλούσιος στην αμαξάρα του με τα φιμέ τζάμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. N νέα έξοδος στις αγορές ήταν μαζική, αφού χιλιάδες πολίτες στήθηκαν στην ουρά, σπρώχτηκαν και έπαιξαν ξύλο για να πάρουν δωρεάν λίγα φρούτα και λαχανικά.

    ΑΥΡΙΟ προτείνω να τους μοιράσουνε κανένα καρότο , μπας και βγει η εργατιά και η ανεργιά ,μέρα που είναι να δείξει πόσο περήφανη είναι και ότι δεν σηκώνει ζυγό ο τράχηλος του έλληνος
    κατάντια συμπατριώτες,λόγια λόγια και καναπέδες


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτά είναι τα έργα στο χωριό που προβάλει με υπερηφάνεια ο σημερινός δήμαρχος!!
    Ο Άγιο Θανάσης είναι έτοιμος :)
    2011 Διαμόρφωση χώρου στην είσοδο του νεκροταφείου Τ.Κ.Μυγδαλιάς 5.997,73
    2011 Τσιμεντοστρώσεις δρόμων και κατασκευή τεχνικών Τ.Κ. Μυγδαλιάς 6.499,09
    2012 Αντικατάσταση τμήματος αγωγού ομβρίων υδάτων 50 μ. στην Τ.Κ. Μυγδαλιάς 3.497,51
    2013 Βελτίωση δημοτικού δρόμου Τ.Κ. Μυγδαλιάς 12.599,86
    2013 Κατασκευή μανδροτοίχων εντός της Τ.Κ. Μυγδαλιάς 6.735,51
    2014 Διαμόρφωση χώρου εντός και στην είσοδο κοιμητηρίου Τ.Κ. Μυγδαλιάς 7.000,00
    2014 Κατασκευή πέτρινων μανδρότοιχων σε διάφορα σημεία Τ.Κ. Μυγδαλιάς 5.769,33

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για το θέμα τι να σχολιάσει κανείς?
    Οι εικόνες μιλάνε μόνες τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ρε νις εγίνεις τόσος, τι περίμενες δηλ. να γίνει?

    το κακό είναι ότι ο καινουριος που θα βγεί θα μας πει ψέματα με ισχύ 5ετιας

    ο συμπατριώτης μας πριν λίγες μέρες έλεγε ότι αφήνει τόπο στα νειατα, δηλ τι να πιστέψεις οτι θα φτιάξει και έργα και θα περιμένεις να τα δεις?




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απαισιόδοξη η τοποθέτηση σου σκούρκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τι αισιοδοξια ναχω ,ανακατέφτηκαν τα στέρφα με τ α "γαλάρια" ουτε ιδεολογια ούτε τίποπα,
    κουλουμπώτε μας, που έλεγε και ο μακαρίτης ο Θόικος .
    όλα λειτουργούν στη λογική για μια χούφτα ευρώ.

    έψαχνα να βρω την διακήρυξη του συμπατριωτη μας για την πομπώδη αποχωρησή του από μια παράταξη και καλά τόπο στα νιάτα (αλήθεια γιατί δεν την βρίσκω?)και μετά είδα το ονομάτου να φυγουράρει σε άλλη παράταξη" διαμετρικά " υποτίθεται αντίθετη , τι να περιμένω πές μου?, και θα είναι και 5χρόνια στα πράγματα,πριμένεις κάτι εσύ? σε τι βασίζεται η όποια ελπίδα σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γι αυτό δαγκωτό Σόλωνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.