Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Στα απόνερα της σύμπνοιας

Η σημασία του να είσαι σε μια ομάδα, μία ένωση, ένα σύλλογο, ένα κίνημα, ένα σωματείο, σε κάτι τέλος πάντων που υποδηλώνει τον κοινό τόπο που έχεις με άλλους συνανθρώπους σου, είναι το να συνεργάζεσαι με αυτούς έτσι ώστε να παραχθεί κάποιου είδους έργο ή να επιτευκτεί ένας κοινός στόχος. 
Όταν όλα αρχίζουν και τελειώνουν κυρίως στον ατομικισμό του καθενός να ωφεληθεί κάτω από τη σκέπη μιας ρηχής αλληλεγγύης, τότε ουσιαστικά το έργο που παράγεται είναι πολλές φορές ετερόκλητο και δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα. Το έργο που παράγεται χωρίς κοινές βάσεις κρίνεται ως σπασμωδικό και μη αποτελεσματικό. 


Σε μια ομάδα είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η συλλογικότητα όσον αφορά τα θεματικά της πεδία. Με αυτό το τρόπο η ομάδα διδάσκεται πως να ενεργεί κάτω από ένα κοινό φάσμα φιλοσοφίας.

Οι ανταλλαγές απόψεων και θέσεων είναι ένα από πιο σημαντικά βήματα ώστε να βρει η ομάδα το δρόμο της και να αξιολογήσει τη δυναμική της. Χρειάζεται οργάνωση και πλάνο δραστηριοτήτων σε μια ομάδα. Δεν οδηγεί πουθενά το να οργανώνει  συνέδρια, εκθέσεις, ομιλίες, συλλαλητήρια, δράσεις που δε προέκυψαν από καμία συλλογική προεργασία.

Όταν η ομάδα διέπεται από ατομικισμό ή καιροσκοπισμό άρα και μεμονωμένες δυναμικές, είναι σπάνιο να χαράξει οποιαδήποτε δυναμική πορεία.

Έχω παρατηρήσει επίσης πως στην Ελλάδα υπάρχει ενας εξωφρενικός αριθμός από συλλόγους, σωματεία, κινήματα, οργανισμούς, ενώσεις, και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το παραγόμενο έργο είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι. Αυτό το “σπάσιμο” του δυναμικού είναι και η κύρια αδυναμία του. Ακουγόταν από πολύ παλιά πως η Ελλάδα είναι η χώρα των προέδρων και εν μέσω της κρίσης καθόλου δε φαίνεται να έχει αλλάξει αυτό.

Είμαστε άρρωστοι με το προεδριλίκι.-

Στη χώρα λοιπόν των χιλιάδων προέδρων όπου ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει οδηγηθεί στο φιλοτομαρισμό μετά από την “ευγενή” διακυβέρνηση τόσων δεκαετιών από τους τωρινούς “σωτήρες”, χρειάζεται θα έλεγα μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας, η οποία δυστυχώς φαίνεται ότι μπορεί να προκύψει από ένα ισχυρό σοκ.

Φωτεινό φάρο ελπίδας αποτελεί η αυτοοργάνωση  με εργαλεία τις λαϊκές συνελεύσεις, τα κοινωνικά ιατρεία και κάθε λογής άδολο συνασπισμό. Πρόκειται για τη λεγόμενη μηχανική αλληλεγγύη της κοινωνίας η οποία δημιουργεί τους μοναδικούς πυρήνες πραγματικής αντίστασης. Μέσα από αυτούς τους πυρήνες θέλω να πιστεύω, ότι θα αναδειχθούν αργά ή γρήγορα νέοι ηγέτες αλλά και βιώσιμα οράματα.

Ο λαός οφείλει να θυμηθεί τη βασική του την αρχή, την κοινή του ταυτότητα και συγχρόνως δυναμική. Διασπασμένος και εξουθενωμένος δεν μπορεί να πάρει το μέλλον στα χέρια του.

Το φαινόμενο αυτής της στρεβλής πολυσχιδούς συλλογικότητας, φαίνεται σε όλα τα επίπεδα, και στα πολύ μικρά και στα πολύ μεγάλα. Η διάσπαση είναι φωλιασμένη παντού. Από το μικρό τοπικό σύλλογο της γειτονιάς έως και τα πολιτικά κόμματα που αποζητούν την εξουσία.

Έχουμε πέσει σε τέλμα θεωρώ. Παντού.

Η έκφραση “το μαχαίρι στο κόκκαλο” φαντάζει ουτοπική μέσα στις τόσες συντεχνίες και λυκοφιλίες.

Ζούμε μέσα στην παραζάλη πολύ γρήγορων και βαρυσήμαντων γεγονότων, τα οποία χαρακτηρίζονται από πολλούς ειδήμονες ως μη αναστρέψιμα. Η νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και την Ελλάδα, γιατί περί αυτού πρόκειται, μας βρίσκει διασπασμένους σε χίλια κομμάτια.

Το έδαφος στη χώρα μας ήταν εξόχως πρόσφορο για τους οικονομικού και κοινωνικού τύπου πειραματισμούς που δεχόμαστε.

Όλοι μας τα γνωρίζουμε  θεωρώ όλα αυτά και κανένας μας δε μπορεί να κάνει τίποτα επί του παρόντος. Όλοι μας περιμένουμε ένα κρακ, μια ρωγμή, μια αλλαγή, ένα σοκ για να αλλάξουμε θέση και όχι πλευρό.

Εξακολουθούμε να ζούμε σε μια αδιόρατη ψευδαίσθηση ότι όλα μπορούν να επανέλθουν σε πρότερο στάδιο χωρίς να πονέσει περισσότερο κανένας. Και είναι ειρωνικό να το ξέρουμε όλοι ότι δε μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά να συντηρούμε όμως την ψευδαίσθηση ενστικτωδώς.

Η υπέρβαση του “εγώ” αλλά και η υπέρβαση του “εμείς” μιας ομάδας, θα προκύψουν μόνο όταν φανεί το τελικό αδιέξοδο.


Θα είναι αργά;

15 σχόλια :

  1. Ανώνυμος22/3/14 10:39

    22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού

    Το νερό, ένα αγαθό που για εμάς θεωρείται αυτονόητο, για εκατομμύρια συνανθρώπους μας, σε πολλά σημεία του πλανήτη, είναι ακόμα δυσεύρετο ή και “απρόσιτο”

    Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, όπως αποφασίσθηκε για πρώτη φορά στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στις 22 Δεκεμβρίου του 1992.

    Αν και για την πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη μας το νερό θεωρείται ένα αγαθό αυτονόητο, προσιτό κάθε στιγμή, για εκατομμύρια συνανθρώπους μας είναι ακόμα δυσεύρετο, απρόσιτο, μετατρέπεται σε κρίσιμο πρόβλημα ζωής ή θανάτου!

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, οι κάτοικοι 26 κρατών, κυρίως του αποκαλούμενου Τρίτου Κόσμου, αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα της λειψυδρίας και αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες σε νερό.

    Επίσης 18 χώρες, που ανήκουν στην ομάδα των αναπτυσσόμενων κρατών, σε Ασία και Αφρική, απειλούνται άμεσα από την έλλειψη του νερού καθώς τα υδάτινα αποθέματά τους βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

    Υπό αυτά τα δεδομένα αρκετοί εκφράζουν φόβους πως το νερό, αυτή η βασική πηγή ζωής, θα μπορούσε στο μέλλον να μετατραπεί σε κρίσιμο “στοιχείο ανταγωνισμού”, σε αιτία αντιπαράθεσης αν όχι και σύγκρουσης, μεταξύ κρατών, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψής του σε πολλά μέρη του πλανήτη.

    Ο ΟΗΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κρίση του πόσιμου νερού στον πλανήτη θα παρουσιαστεί με δύο εκφάνσεις, αφενός με τη μείωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο και αφετέρου με την υποβάθμιση της ποιότητάς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/3/14 10:40

    μ αυτες τις παγκοσμιες μπουρδες κοντευουν να μας μαντρωσουνε και τον αερα...ειναι αφελεις αυτες οι ευαισθησιες...πρωτα τις περνανε στο λαο και μετα τις εκμεταλευεται το παγκοσμιο κεφαλαιο...ας προσεξει καθε κρατος τα νερα του..αμα δεν τα προσεχει απλα δε θα πινει..τ αλλα ειναι για να μας κοροιδευουν οι εταιρειες που πουλιωνται σε ιδιωτες και μαλιστα αλλοδαπες εταιρειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/3/14 10:42

    ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΣΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ..ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΧΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ...ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΗ...ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ..Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΖΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/3/14 12:26

    ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΟΛΩ ΝΕΡΟ ΠΊΝΩ ΣΤΟ ΧΩΡΙΌ ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ.
    ΟΠΟΙΟς ΤΑΞΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΘΟΛΩ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑΣ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΧΗ Η ΛΕΥΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/3/14 16:38

    Στις 11 παρά 20 αντιμνημονιακός

    Γύρω στις 12 και μισή όποιος του τάξει perie διαφορετικά αποχή και λευκό.

    Κάθε μια ώρα περίπου γίνεται η μετάλλαξη.....

    Λάλησε ο κούκος στο χωριό????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/3/14 16:52

    ΚΑΛΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΠΑΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ....ΘΟΛΩ ΝΕΡΟ ΤΟΝ ΠΟΤΙΣΕΣ ΘΟΛΩ ΝΕΡΟ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ.ΑΣΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ 10.20. ΡΕ .......ΙΙ Η ΧΨ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ PRESS ΡΕ....ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΓΝΩΜΗ...ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΣΟΥ ΚΑΗΜΕΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος22/3/14 16:54

    ΑΣΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ 11.20. ΔΙΟΡΘΩΝΩ ΣΤΟ ΟΡΘΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος22/3/14 19:31

    Η έκφραση “το μαχαίρι στο κόκκαλο” φαντάζει ουτοπική


    dεν είναι ουτοπία είναι πραγματικότητα . ανοίξανε τρύπα στα κόκκαλά μας και μας ρουφάνε το μεδούλι.
    νις τόσβησες χθες , αλλά δεν είναι ψέμα ,τη μάνα μου το παιδί μου πρέπει να τα δηλώσω ως τεκμήρια, και χωρίς να διαφωνώ,ότι ειναι καλό παιδί ο Οδυσσέας και άλλα ηχηρά παρόμοια , τα ψήφησε και τα χειροκρότησε μάλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος22/3/14 20:17

    ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΤΟΥ ΟΜΑΝΩΛΗΣ Ο ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος23/3/14 19:03

    Του Θωμά Σίδερη

    Τη Συριζαία της διπλανής πόρτας -πρώην Κνίτισσα ή πρώην Πασόκα με περισσότερο εξωστρεφή χαρακτηριστικά- θα την βρεις παντού: σε συλλόγους και συλλογικότητες, έξω από τη Βουλή...
    αλλά και έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Η Συριζαία της διπλανής πόρτας έχει ως πρότυπα τη Ρένα και τη Ζωή – η τελευταία έχει λάβει στα μάτια της μυθικές διαστάσεις και θεωρείται η απόλυτη Ελληνίδα Σιμόν Ντε Μποβουάρ.

    Η Συριζαία Κνίτισσα άφησε πίσω της το ταγάρι της δεκαετίας του ’80, ενώ η Συριζαία Πασόκα το elegant look της Γιάννας – η Συριζαία της διπλανής πόρτας έχει πάντα στην τσάντα της αντιασφυξιογόνα μάσκα, έτοιμη να συγκρουστεί με τα μννημονιακά ΜΑΤ.

    Για τη Συριζαία της διπλανής πόρτας, ο Αλέξης, όταν δε γράφει τα «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας» του είναι απλώς ο Τσε – αυτός και ο Γαβριήλ είναι οι μοναδικοί άντρες που μπορούν να κάνουν κομπλιμέντα στη Συριζαία της διπλανής πόρτας, αφού κάθε άλλος που θα το τολμήσει, θα είναι απλώς σεξιστής και χυδαίος.

    Για τη Συριζαία της διπλανής πόρτας ο άντρας που έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον πρέπει να είναι απολυμένος ή να βρίσκεται σε διαθεσιμότητα (προς θεού όμως, μην τον χαρακτηρίσετε μπροστά της (απελπιστικά) διαθέσιμο, γιατί πολύ απλά θα σας κάνει μήνυση για σεξιστικά υπονοούμενα με συνήγορο υπεράσπισης την πανταχού παρούσα Ζωή.

    Η Συριζαία της διπλανής πόρτας ακούει ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και εσχάτως ανακάλυψε την έθνικ και τη τζαζ μουσική – αποτίναξε, η μεν Κνίτισσα τον Πάνο Τζαβέλα, η δε Πασόκα τον Θωμά Μπακαλάκο, και όλες μαζί στράφηκαν μετά βδελυγμίας στον Manu Cao και τους Calexico.

    Η Συριζαία της διπλανής πόρτας έχει το δικό της λεξικό, που αρχίζει και τελειώνει στο α, με τις περισσότερες λέξεις να είναι σύνθετες και να έχουν ως πρώτο συνθετικό το «αντι»: αντιμνημονιακή, αντιρατσίστρια, αντιφασίστρια κοκ

    Η Συριζαία της διπλανής πόρτας δηλώνει αλληλέγγυα σε επαγγέλματα που αν δεν τα αγνοούσε, σίγουρα δεν τα είχε σε καμία υπόληψη: καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνόμοι.

    Η Συριζαία της διπλανής πόρτας υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Αυγούστου Κορτώ αλλά όχι του Γρηγόρη Βαλιανάτου – ο τελευταίος είναι ένας τιποτένιος «νεοφιλελές».

    Η Συριζαία της διπλανής πόρτας ακύρωσε όλες τις κρατήσεις της στο «Αλάτσι», πέταξε τα σακίδια παλιών γκόμενων στα σκουπίδια και πια μαγειρεύει σε συλλογικές κουζίνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος23/3/14 19:18

    ΟΧΙ...ΤΕΤΟΙΟΝ ΕΧΟΥΜΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/3/14 11:34

    Συμπατριώτες και συμπατριώτισες
    φίλες και φίλοι,

    Σαν σήμερα, 183 χρόνια πριν οι Έλληνες επαναστάτησαν εναντίον των Τούρκων που μέσα από τη διάλυση του ανατολικού βυζαντινορωμαϊκού δικαίου μπόρεσαν, όπως και με τους άλλους λαούς των Βαλκανίων να τους κατακτήσουν αφού δεν είχαν κράτος να αντισταθεί . Το γεγονός αυτό ήταν η πρώτη εθνική επανάσταση στην Ευρώπη, η οποία πέτυχε να ενώσει ένα έθνος. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες με την πτώση της Κωνσταντινούπολης δεν αντιστάθηκαν και έτσι έχασαν την ελευθερία τους. Αυτό δεν αληθεύει. Την ελευθερία τους την έχασαν όταν υπέκυψαν στις δυνάμεις της αυτοκρατορικής Ρώμης το 146 π.χ, που ήταν μια παγκόσμια δυνάμη. Έτσι βρέθηκαν σαν έθνος, την ώρα που η αυτοκρατορία των Οθωμανών Τούρκων έκανε την επέλαση της ,χωρίς κράτος επαναλαμβάνω και έτσι κατακτήθηκαν.
    Μετά την απελευθέρωση το κράτος αυτό βάδισε μέσα στην ιστορία πολεμώντας για μια εκατονταετία, μέχρι την μικρασιατική εκστρατεία και κατόρθωσε να αποκτήσει εθνική συνοχή και δύναμη. Όμως μια καινούργια εφεύρεση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος έφτασε να διαταράξει την πορεία του και να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του μέσω μιας πρωτοφανούς διείσδυσης την οικονομική κατάσταση κάθε ελληνικού νοικοκυριού και επομένως κάθε οικονομικής μονάδας του έθνους η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση των αγορών.

    Έτσι το ελληνικό έθνος και το ελληνικό κράτος ξαναβρίσκονται σε ένα μεγάλο κίνδυνο να κατακτηθούν και να διαλυθούν από τα μέσα, αφού θα εξαρτηθούν, ως ένα μεγάλο βαθμό συμβαίνει σήμερα, από ξένα κέντρα αποφάσεων τα οποία έχουν δήθεν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα. Αυτό βέβαια, που φάνηκε αρχικά να συμβαίνει γρήγορα αποδειχθηκε απατηλό καθόσον τόσο η Ευρώπη στην οποία εντάχθηκε η Ελλάδα υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα του ξένου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου ακόμα και αντίθετα προς το εγχώριο επενδυτικό κεφάλαιο.

    Οι κυβερνήσεις που χειρίστηκαν την κρίση δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν το μεγάλο κίνδυνο για το έθνος την πατρίδα και το κράτος και κινήθηκαν προς την κατεύθυνση που ακολουθούσε το φαινόμενο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και συναλλακτικής αγοράς, το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή του κράτους- έθνους χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση που να εξασφαλίζει την επιβίωσή μας ως λαού και ως έθνους μέσα στην παγκόσμια κοινότητα.

    Είναι επιτακτική λοιπόν ανάγκη να αλλάξει η πολιτική της χώρας και να απομακρυνθεί από το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα και από το ευρωπαϊκό νόμισμα για να μπορέσει να διατηρήσει την αυθεντικότητα και την ύπαρξη του λαού μας και του έθνους μας μέσα στην παγκόσμια αυτή αναστάτωση που δεν ξέρει κανείς που θα καταλήξει. Γι' αυτό το λόγο πρέπει στις ερχόμενες περιφερειακές δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές να καταψηφιστουν τόσο τα πολιτικά κόμματα που χειρίστηκαν την κρίση όσο και τα πρόσωπα που έχουν συνεργαστεί σε αυτό το χειρισμό έστω και αν κατεβαίνουν στις εκλογές αυτές με αντιμνημονιακά κόμματα η ψηφοδέλτια.

    Αυτό είναι το μήνυμα που έχει η σημερινή ημέρα.

    25 Μαρτίου 2014
    ΓΙΩΡΓΟΣ Π ΜΠΟΥΡΕΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος25/3/14 15:05

    Αλήθεια ποιο κόμμα να διαλέξω που να είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή ένωση, αντίθετο στο ευρώ, για να σωθεί το έθνος και ο λαός????

    Η αυθεντικότητα που θες, Γιώρη, να διατηρηθεί, ελπίζω να μην την ταυτίζεις και με την καθαρότητα της ....φυλής!!!

    Ο αποκλεισμός δεν αποτελεί πρόταση και μάλιστα ο αφοριστικός αποκλεισμός που βασίζεται σε συμπεράσματα αν όχι αυθαίρετα σε συμπεράσματα που εδράζονται σε νεφελώδεις απόψεις και αντιλήψεις και εξηγούμαι.

    Ποιος με βεβαιώνει ότι θα υπήρχες σαν κράτος (γιατί σαν έθνος υπήρχες, μην τα μπερδεύουμε) αν οι τότε μεγάλες δυνάμεις (που σήμερα αφορίζουμε σαν παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα) δεν έσπρωχναν τα πράματα σε διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (δια δικούς τους λόγους) και στην ίδρυση κρατών??

    Και μάλιστα κρατών τόσο επιπόλαια οριοθετημένων που το μπέρδεμα (ανατολικό ζήτημα το λέγανε) ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει......Τα Βαλκάνια πρόσφατα (Γιουγκοσλαβία) ταλαιπωρήθηκαν και κινδυνεύουν να ξαναμπλέξουν λόγω αλυτρωτικών βλέψεων κλπ....

    Αλήθεια ακόμα πιστεύουμε ότι η εξελικτική κοινωνιολογικο-πολιτική κατάσταση οδηγείται σε σύνορα πολιτισμικά, οικονομικά, θρησκευτικά, φυλετικά, εθνολογικά ή ακόμα και κρατικά (έστω πολυπολιτισμικά)?????

    Έχω την εντύπωση ότι αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό και σαν κοινωνίες (όχι σαν έθνη και κράτη) δεν ενσκύψουμε στα παγκόσμια προβλήματα του υπερπληθυσμού, των επιδημιών, των θεομηνιών, της διανομής του παγκόσμου πλούτου κλπ φοβάμαι ότι ο χορός που έστησε το παγκόσμιο military από το μεσαίωνα και μετά χτίζοντας τα κράτη-έθνη, θα συνεχιστεί αυτός ο χορός εις βάρος των λαών και των αγαθών που πρέπει να απολαμβάνει.

    Η αγνότητα της υπεράσπισης της φυλής, του έθνους οδήγησε σε υπεράσπιση του κράτους, των συμφερόντων του, οδήγησε σε 2 παγκόσμιους πολέμους, οδήγησε σε τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους κλπ κλπ

    Έχω την άποψη ότι μόνον όταν οι λαοί (όχι φυλές, έθνη και κράτη) είναι προσηλωμένοι σε ανθρώπινες αξίες και δρουν από κοινού σε συνασπισμούς συλλογικοτήτων, μόνο τότε μπορούν να κατευθύνουν τα πράματα εκεί που πρέπει.

    Επαναλαμβάνω ότι ο αποκλεισμός δεν είναι ΠΡΟΤΑΣΗ, γιατί η πρόταση έχει κατάφαση μέσα της και όχι άρνηση.

    Λεβέντικα λοιπόν, πρότεινε το πολιτικό εκείνο κόμμα που κατά τη γνώμη σου θα οδηγήσει τα πράγματα εκεί που πρεσβεύεις σαν σωστά.

    Και ξέρεις γιατί στο γράφω αυτό??? Γιατί όταν έρχεται το προκείμενο, αρχίζουμε και σιουράμε κλέφτικα ή εκλαμβάνουμε την ερώτηση ως επιθετικό αντίλογο και γινόμαστε κουλουβάχατα.

    Αναμένω την πρότασή σου, ενόψει εκλογών, με θετική αναφορά και όχι απορριπτική. Ποιο κόμμα, ποια πολιτική συλλογικότητα ή και ποια πολιτική προσωπικότητα σε εκφράζει.

    Αόριστες αναφορές, σχολιασμοί, διαπιστώσεις, αφορισμοί, κατακραυγή δεν είναι σαφής τοποθέτηση.

    Η παγκοσμιοποίηση, Γιώρη, είναι νομοτέλεια της ανθρώπινης εξέλιξης.

    Η διαφορετικότητα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Αυτή τη διαφορετικότητα εκμεταλλεύτηκαν οι εκάστοτε και την μετέτρεψαν σε συμφέρον δικό τους είτε ιδρύοντας κράτη, είτε έθνη (ανύπαρκτα, όρα USA), είτε συνομοσπονδίες κρατών, είτε αυτοκρατορίες (κατακτητικές όμως). Η ένωση των λαών είναι το ζητούμενο και όχι ο διαχωρισμός.

    Το να θες ενωμένη ευρώπη δε σημαίνει ότι θες να επικρατήσει το ακρονεοφιλελεύθερο μονεταριστικό καθεστώς....

    Όσο αφορά τη δραχμούλα ή το ευρούλι είναι μεγάλη κουβέντα και ίσως άλλη μέρα (αν έχει όρεξη την κάνουμε)

    Με αγάπη σε σένα, με σεβασμό στις απόψεις σου, ακόμα και συγνώμη για την ανωνυμία μου, που όμως δεν με οδηγεί σε απρέπειες, λόγω αγωγής και καταγωγής........

    Τις απόψεις μας αντιπαραθέτουμε και όχι το γενεολογικό μας δέντρο ή τις προσωπικότητές μας. Στις απόψεις συμφωνούμε ή διαφωνούμε και όχι σε συμπεθεριάσματα. Άλλωστε μερικές φορές η ανωνυμία σε κάνει πιο ελεύθερο, αρκεί να μπορείς να διαχειριστείς την ανωνυμία και να μην εκτραπείς (αυτό αφορά εμένα και όλους τους ανώνυμους σχολιαστές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος25/3/14 15:51

    Αν οι ίδιοι δεν κάνουμε την αυτοκριτική μας για τους λόγους που μας οδήγησαν στην καταστροφή και συνεχίζουμε να πιστευουμε πως ξένα κέντρα και σκοτεινές δυνάμεις απεργάζονται σχέδια εξόντωσης μας, τότε δυστυχώς μας περιμένουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Δικές μας συμπεριφορές μας κατέστρεψαν και όχι συνωμοσίες και παρακεντρα. Και όχι για να αυτομαδτιγωθουμε και να γεμίζουμε ενοχές αλλά για να ανασκουμπωθουμε και να κοιτάξουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μέρα της νέας παλιγγενεσίας δεν θα αργήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος25/3/14 16:32

    Δηλαδή η βυζαντινή αυτοκρατορία δεν ήταν κράτος???? Με δομές, με στρατό, με φορολογία, με νομοθεσία......Τότε γιατί έπεσε???

    Δεν έφταιξε λοιπόν η ανυπαρξία κράτους, έφταιξε η φθορά και η παρακμή των δομών της.

    Αυτή είναι η κύρια αιτία παρακμής και εξαφάνισης των κρατών του ιστορικού χρόνου. Μην αγνοούμε το αυτονόητο και φαντασιολογούμε σε σκοτεινές δυνάμεις του κακού.

    Ο καθένας το συμφέρον του σα λαός σαν κράτος κοιτάζει και πως θα κερδίσει περισσότερα. Αν τώρα σε βρει μπόσικο, φίδι κολοβό που σ' έφαγε.

    Αυτοκριτινή, αυτογνωσία και παιδεία πολίτη και όχι ιδιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.