Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Το συμβολικό κεφάλαιο ενός άνεργου πτυχιούχου

Σε κάθε ελληνική οικογένεια υπάρχει ένας τουλάχιστον άνεργος. Συνήθως είναι ένα «παιδί», 20, 25, 30, 30-κάτι χρονών, που μπορεί να μην έχει προλάβει καν να μπει στον κόσμο της εργασίας· να σπούδασε 4, 5, 10 χρόνια, να κρέμασε τα πτυχία, τα μάστερ και τα ντοκτορά και τώρα να αποστέλλει βιογραφικά, όλο και πιο μελαγχολικά. Δεν είναι υπόθεση, δεν είναι μεγεθυμένη προβολή, είναι εμπειρία καθημερινή και διαρκής, σε εκατοντάδες νοικοκυριά συνομηλίκων.


Πού θα φτάσει; Δύο στους τρεις νέους Ελληνες αδυνατούν να βρουν την πρώτη μυητήρια δουλειά τους· και ο τυχερός ένας βρίσκει συνήθως δουλειά κατώτερη των τυπικών προσόντων του και με μισθό που δεν του επιτρέπει να στήσει σπιτικό, να κάνει παιδί. Το ιστορικό σοκ, διαρκές από το 2010 έως σήμερα, έδειξε γυμνούς τους αρμούς του ελληνικού παραγωγικού σχηματισμού: από δεκαετίας ήδη, οι πολυπτυχιούχοι, υπερειδικευμένοι βλαστοί της μεσαίας τάξης δεν απορροφούνταν· η καχεκτική ελληνική οικονομία απλούστατα δεν τους χρειαζόταν, δεν μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει. Η εγχώρια αγορά εργασίας είχε προσανατολιστεί στις υπηρεσίες, που ζητούσαν χαμηλή ή μέση ειδίκευση· δεν ζητούσαν ερευνητές και καινοτόμους επιστήμονες, πόσο μάλλον πολυπτυχιούχους ανθρωπιστικών επιστημών. Εχει περιγραφεί άριστα από το 2010, σε έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπό τον καθηγητή Λόη Λαμπριανίδη. Το διάστημα 2009-11, σύμφωνα με τον ίδιο ερευνητή, από τους 120.000 μεταναστεύσαντες, οι μισοί είχαν μάστερ ή διδακτορικό, ενώ το 60% δεν αναζήτησε εργασία στην Ελλάδα προτού φύγει.

Οι νέοι με τις λαμπρές σπουδές, που τώρα μεταναστεύουν ή μένουν άεργοι στα σπίτια των γονιών τους, αποτελούν την ουρά μιας μακράς διαδικασίας σχηματισμού μεσαίας τάξης κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Οι γονείς τους είναι οι εγχώριοι baby boomers, που απήλαυσαν σε μεγάλο βαθμό τις εκπληρωμένες προσδοκίες της ειρηνικής αναπτυσσόμενης Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Πόλεμο. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, οι γεννηθέντες μετά τις αρχές της δεκαετίας ’50, ήταν οι γενιές που βρήκαν ανοιχτές τις πόρτες των δημόσιων γυμνασίων και πανεπιστημίων και τις διάβηκαν μαζικά και δημοκρατικά. Για αυτές τις περίπου δύο γενιές, η μόρφωση, τυπική και ουσιαστική, το πανεπιστημιακό «χαρτί» και η διάχυτη αγάπη για τα γράμματα, ήταν διαβατήριο κοινωνικής ανόδου αλλά και ηθική καταξίωση. Για τους φοιτητές του ’60, του ’70, του ’80, η πανεπιστημιακή ζωή αποτελούσε συχνά πέρασμα σε μια άλλη πνευματική πίστα, και όχι μόνο με όρους επαγγελματικής σταδιοδρομίας και κοινωνικής κινητικότητας. Ηταν μια μακρά περίοδος μύησης στην τέχνη και στον αστικό βίο, στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τις ιδέες, την ποπ κουλτούρα, τα ταξίδια. Οχι για όλους, και όχι με την ίδια ένταση, αλλά σε αυτές τις δεκαετίες μέσα από το πανεπιστήμιο αναδύθηκε μια νέα τάξη μορφωμένων μεσοαστών, που προσπάθησε εν συνεχεία να διαμορφώσει δικό της αξιακό πλαίσιο, πρώτα-πρώτα προεκτείνοντας τη λατρεία της μόρφωσης στα παιδιά τους ― αυτά τα πολυπτυχιούχα παιδιά της ανεργίας ή της υπερορίας, που λέγαμε στην αρχή.

Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι τα πτυχία είναι μόρφωση ―κάθε άλλο―, θέλω εντούτοις να επισημάνω ότι το σοκ της πτώχευσης μαζί με την εν εξελίξει υλική ταπείνωση της μεσαίας τάξης συνεπιφέρει και έναν άλλον μετασχηματισμό: αξιακό. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν έχει αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας· οι πολυετείς δαπάνες των οικογενειών δεν οδηγούν σε επαγγελματική εξασφάλιση των τέκνων. Οι πληγωμένες μικρομεσαίες οικογένειες τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται ή αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, σε μακρινό ή ξένο πανεπιστήμιο. Το πάνδημο προνόμιο της ανώτατης εκπαίδευσης, φαλκιδευμένο ήδη, θα περιορίζεται, θα στενεύει.

Μαζί με την τρέχουσα εργασιακή απαξίωση του πτυχίου, μαζί με την αναδυόμενη δύσκολη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, για μια μεταβατική περίοδο τουλάχιστον, θα έρθει και μια περαιτέρω υποτίμηση της αξίας των γραμμάτων, της ουσιαστικής μόρφωσης. Η οποία είχε ήδη αρχίσει να συντελείται με την ποσοτικοποίηση και την υπερειδίκευση των πανεπιστημιακών σπουδών και με την απογύμνωση της μέσης εκπαίδευσης. Νέα αξία θα είναι η επιβίωση παντί τρόπω, το γυμνό μεροκάματο του νεοπληβείου.


Πώς θα ανανεωθεί πνευματικά αυτή η δημογραφικά φθίνουσα κοινωνία, όταν τα παιδιά της βιαίως συρρικνούμενης μεσαίας τάξης πάψουν να την τροφοδοτούν με τη ζωτικότητα, το πνεύμα, τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους; Αδηλον. Προς το παρόν, κινούμαστε με τα έτοιμα, και με το, πληθωρικό ακόμη, συμβολικό κεφάλαιο των βλαστών μας.

30 σχόλια :

  1. Ανώνυμος17/3/14 00:09

    ο συριζα φταιει και για την ανεργια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/3/14 00:26

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΕΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/3/14 09:10

    Πάντως τώρα στις δημοτικές εκλογές ψηφίστε μόνο νέους και ντόπιους. Ούλα τα βαρεμενοσυνταξιούχα που ψάχνουν τρόπο ενασχόλησης κυνηγήστε τα πετώντας τους το ποτήρι με την μπουλουμάτσα, γιατί νερό δεν είναι....

    Και πάντα να είσαστε με υγιή καχυποψία και να αναρωτιόστε.

    "φτούνος γιατί ήρθε από την Αθήνα ή από την άλλη άκρη του κόσμου για να βάλει υποψηφιότητα????? Για να με σώσει, να με βοηθήκει???? Τόσο αλτρουιστής είναι ή τόσο ......ιδιώτης????"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/3/14 10:01

    ΚΡΑ ΚΡΑ ΚΡΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/3/14 11:42

    Που ζεις ρε φίλε; στα χωριά μας δεν υπάρχουν νέοι, δεν το ξέρεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/3/14 13:20

    Ρε καλώς τον κλαρινογαμπρόοοοοο....Πού ήσουνα και ανησύχησα μην έπαθες τίποτα από την υπνοθεραπεία μετά τα τόσα και τόσα ξενύχτια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος17/3/14 17:38

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΚΡΑ-ΞΑΝ ΑΛΛΟΙ.ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΓΙΑΤΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος17/3/14 19:01

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν κυβέρνησε-με τη στενή έννοια του όρου- εντούτοις φταίει σε μεγάλο ποσοστό για την κοινωνική πληγή της ανεργίας. Δαιμονοποίηση του επιχειρείν, σταθερά απέναντι σε κάθε νεα επένδυση που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, αντιμετώπιση του δημοσίου τομέα ως το ιερό τοτεμ που θα έπρεπε να σιτίζει τους πάντες, (λες και το μισθό τον φέρνει ο πελαργός στο τέλος του μήνα). Προσέφερε τον ιδεολογικό μανδύα για την υπεράσπιση του παρασιτισμού, των προνομίων των βολεμενων συντεχνιων βλ.ΔΕΚΟ εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας, της καινοτομίας, της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας. Άρα gerolyke όλο και περισσότεροι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει εξίσου για την ανεργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος17/3/14 19:43

    Είμαι άνεργη 23 μήνες Σ ευχαριστώ που μου υπέδειξες τον συνυπεύθυνο!
    Μου έδωσες κουράγιο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος17/3/14 20:09

    Διέγραψαν τα 500 εκατ. ευρώ ΦΠΑ που χρωστούσε η Hochtief Του Ελ Βενιζέλος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος17/3/14 20:16

    Χάρισαν πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε Βαρδινογιάννη και Λάτση
    Η τροπολογία με αρ. 1251/67 «κρύφτηκε » μέσα σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τίτλο: «Διοικητικές Απλουστεύσεις Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση Διατάξεων Π. Δ 318/1992 και λοιπές ρυθμίσεις»
    Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ήρθαν να προωθήσουν αυτό που απέτυχαν να επιβάλλουν πριν τέσσερις μήνες, και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου 2013, όταν είχαν καταθέσει αντίστοιχο κατάπτυστο κείμενο τροπολογίας (με αριθμό 997/96/6/12/2013), με το οποίο και τότε επιδίωκαν να σβήσουν κυρίως το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην εταιρεία Motor Oil συμφερόντων Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά και σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες προχωρούσαν σε πωλήσεις καυσίμων μέσω τρίτων χωρών προκειμένου να απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος17/3/14 20:36

    "Μας πήρανε τον Τόμσεν λαλούμ λαλούμ λαλούμ. Την τρόικα μας πήραν ζουμ τριαλαρό. Σύριζα και Τσίπρας και ζήτω η δραχμή.

    Χάνουμε τη Μέρκελ λαλούμ λαλούμ λαλούμ. Και τους "δωσιλόγους" τζουμ τριαλαρό. Πού είναι η καταστροφή μας; Σύριζα και Τσίπρας στην επιτροπή.

    Μας σπρώχνουνε στο ΙΚΑ, λαλούμ λαλούμ λαλούμ, ένσημα να κολλάμε τζουμ τριαλαρό. Χάθηκε η εξουσία, Σύριζα και Τσίπρας σαν τον παλιό καιρό"

    Θόδωρος Πάγκαλος.

    7.01 μην περιμένεις απάντηση αν και ξέρει ότι δεν είμαι εγώ με τέτοια γραφή τύπου Μάνου. Γι' αυτό ρίξτο και συ στο τριαλαλό όπως εγώ και ο Θόδωρος (και τα σκυλιά δεμένα) Η φαιοκόκκινη νομενκλατούρα τηράει τη σκιά της το γιόμα και νομίζει ότι τόσο είναι το ύψος της......



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος17/3/14 20:44

    Κλαρινογαμπρέ,

    δε βρέθηκε άνθρωπος μέχρι σήμερα να με κράξει και να μου πάρει τα σώβρακα σε πολιτική αντιπαράθεση, πολλώ δε μάλλον ....νηστικά πιάτα.....

    ρούφα τ' αυγό σου λοιπόν και να προσεύχεσαι νάμαι καλά για να ασχολιέται και κάποιος μαζί σου όπως εγώ έστω και χλευαστικά, γιατί μου φαίνεται μαζοχιστικοφέρνεις....

    Άσε δεν έχω όρεξη για κουτούπωμα, περιμένω τους χρησμούς της πυθίας.....που θα ερμηνεύσει τους οιωνούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος17/3/14 21:51

    Με το μυαλο που εχεις δεν θα περιμενεις και πολυ ,,,,,,,,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος17/3/14 22:20

    ΝΙΣ ΚΆΝΕ κάτι χρειαζόμαστε σακούλες ,αναγουλιάζουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος17/3/14 22:34

    συνταξιογεροστοκαρισμένο θάναι......και προσπαθεί να συνδεθεί με τον μυαλοκαμένο κλαρινογαμπρο, δεν μπορεί κάτι τέτοιο θα συμβαίνει, οι οιωνοί είναι ευνοϊκοί..χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος17/3/14 23:38

    ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος18/3/14 09:23

    ΒΟΥΛΗ
    Ερώτηση 30 βουλευτών της ΝΔ για την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένων ΟΓΑ
    Ερώτηση 30 βουλευτών της ΝΔ για την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένων ΟΓΑ

    Την αντίθεσή τους στην υποχρεωτική ένταξη ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ με δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, καθώς και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, εκφράζουν με ερώτησή τους 30 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή.

    Μετά την σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, οι 30 αφού εκφράζουν την διαφωνία τους προτείνουν αλλαγές στην νομοθεσία. Αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχουν και άλλες αντικρουόμενες και άδικες ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ σε περιοχές προαιρετικές, δηλαδή σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων χωρίς να έχουν λάβει υπόψη, τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης των αγροτών που έχουν επεκταθεί στα 67 χρόνια για τους παλιούς ασφαλισμένους, ενώ για τους αγρότες που θα συμπληρώσουν 42 χρόνια ασφάλισης το όριο συνταξιοδότησης ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, ότι θα είναι το 62ο έτος της ηλικίας τους.

    Όπως μάλιστα επισημαίνουν, «σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σταθεί οικονομικά όρθιος ο ΟΑΕΕ, καλούνται οι αγρότες με ελάχιστα εισοδήματα και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, "να πληρώσουν την νύφη"», εξηγώντας ότι ο ΟΑΕΕ στέλνει ξανά χαρτιά - ειδοποιητήρια παντού και ζητά αναδρομικά προηγούμενων τριετιών, πολλές χιλιάδες ευρώ, από ανθρώπους που πλήρωναν τον ΟΓΑ τους, σε μια προσπάθεια να γεμίσει τα ταμεία του. Τέλος, αφού οι 30 βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Εργασίας να «πάρει πίσω αυτά τα χαρτιά», γιατί οι αγρότες και οι άλλοι ασφαλισμένοι, δεν έχουν να σας δώσουν αυτά τα λεφτά», «προειδοποιούν» ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα για την διάλυση των μικρών τοπικών κοινωνιών των χωριών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος18/3/14 09:57

    ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΟΣΟΙ ΜΕΙΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ ΔΕΣΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος18/3/14 10:03

    Σήμερα έχει άπνοια και ψεκάζουν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος18/3/14 10:31

    Ο μακαριτης ο κολιας δεν ειχε ουτε λεφτα αλλα ουτε και μπουκαλι να αγορασει λαδι . Πηγαινε με το μεγαλο ντενεκε του λαδιου στον βασιλη το μαγαζα και του εβαζε μεσα μισο κιλο λαδι .Για να μην τον καταλαβουν στην αγορα εγερνε δηθεν απο το βαρος του ντενεκε που κουβαλουσε. Εδεκει στου τουρκου τον αφησε ταχα μου κατω να ξεκουραστει . Περναει ο τουρκος ο πονηρος απο μπροστα του ,τον βαραει με το ραβδι και ακουει το θορυβο του αδειανου του τενεκε και του λεει - Γαμω την παναγιτσα σου δεν εχεις δουλεια να κανεις και πηγαινοφερνεις τον τενεκε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος18/3/14 10:33

    10.03 ΕΜ ΒΓΗΚΕΣ ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΨΕΚΑΣΤΗΚΕΣ...ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΗ ΣΕ ΑΛΕΥΡΩΣΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος18/3/14 12:39

    και ξαφνικά γέμισε η τηλεόραση σε ολα τα καναλια πολιτικους χλεχλέδες....Λοβέρδους, Πάγκαλους, Παπαδόπουλους, Δρέττες, Τατσόπουλους , Μπακογιαννηδες , Μπίστηδες...και ολα τα σκατα....οι κρατικοδίαιτες κουφάλες που αποφασίζουν για τις ζωές μας...κοίτα ρε κάτι μούτρα που τα παντελονιάζουν αυτοί και τα πτωχευμένα και καταχρεωμένα κόμματά τους εκατομμύρια ευρώ ,μισό αιώνα περίπου κι ερχονται να μας πουν ,οτι μαζί τα φαγαμε...ρε ούτε μιση ψήφο κατά λάθος στους πολιτικους μπινέδες ...ουτε μιση ψηφο στα κόμματα τους...μαύρο στους αληταράδες που έπαιξαν τζογο τα κεφάλια μας και τις ζωες μας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος18/3/14 16:08

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ/ΚΙ Ο ΧΨ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος18/3/14 16:40

    εδώ θεια εδώ θεια.......gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος18/3/14 19:53

    ΓΕΡΟΛΘΚΕ ΕΔΩ ΘΕΙΕ ΕΔΩ ΘΕΙΕ....ΝΑ ΤΗ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος18/3/14 21:40

    12.39

    Και ο πίθηξ τα ίδια λέει, μαζί είσαστε στην πλατεία???????

    Οι εκφράσεις αληταράδες, κρατικοδίαιτες κουφάλες, πολιτικοί μπινέδες κλπ είναι καρμπόν ορολογία των πιθήκων.

    Το να σου φταίνε πρόσωπα το καταλαβαίνω, το να σου φταίνε πολιτικοί σχηματισμοί τότε να βρούμε το τραγούδι του παπαδόπουλου να σου το βάλλουμε να στανιάρεις λιγουλάκι, ή ακόμα και το σύνθημα "ζήτω η νίκη" ν' αναπτερωθεί λίγο το ηθικό σου γιατί είναι πεσμένο λόγω των εξελίξεων....

    Εκτός αν σε παρεξήγησα σου ζητάω συγνώμη, αλλά τότε περιμένω να μας προτείνεις ποιο κόμμα ή κομματίδιο είναι "άρωμα" για σένα.

    Αν δεν απαντήσεις καρφώθηκες.

    Αν απαντήσεις με βρισιές διπλοκαρφώθηκες.

    Και προσωπικά δε με νοιάζεις, αλλά θέλω να ξεβρακώσω κάτι δήθεν "αριστερούς
    του κ.....με φαιοκόκκινη αρλουμπολογία που ανέχονται ακόμα και τα φασιστοειδή μόνο και μόνο από μαγκιά κλανιά και φθόνο.

    Και γι' αυτούς έχω να πω ότι οι πραγματικοί αριστεροί φυλάνε τα ρέματα.......(τους τόχω ξαναγράψει, τους θύμισα την ψήφο στον τριανταφυλλάκο και καλτεζιώτη κλπ) και δεν το αντέχουν, αλλά αντέχουν απόψεις και εκφράσεις που μόνον πιθηκίζοντες πολιτικοί λένε που εσύ τους επαναλαμβάνεις.

    Ίσως δεν είσαι γλανιτσιώτης και αυτό με παρηγορεί.....



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος18/3/14 22:59

    Εσύ καρφώθηκες που τους στηρίζεις.
    Για όλους αυτούς εσύ φώναξε Ζητωωωωω
    Αντε στο στόμα σου τόχεις ,τι το κρατας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος19/3/14 00:59

    ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΧΨ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΟΝΑ.ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΖΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ.....ΑΠΛΩΣ ΞΥΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος19/3/14 10:27

    48ωρη απεργία από σήμερα η ΑΔΕΔΥ
    Κοινωνικά δίκτυα
    Μοιράσου την ύλη του stokokkino.gr
    1
    Στην ίδια κατηγορία
    ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Γ.Μηλιός: "Είναι ντροπή ο πρωθυπουργός εν είδει φιλανθρωπίας να μοιράζει λεφτά και να μιλάει για έξοδο από την κρίση όταν έχει κόψει δισεκατομμύρια από τον δημόσιο πλούτο"
    Με αφορμή την συμφωνία της συγκυβέρνησης με την Τρόικα μιλάει στο κόκκινο ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, σχολιάζοντας την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και παρουσιάζει τις λύσεις που προτείνει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της αριστεράς.
    Ελλάδα Τριήμερη απεργία από σήμερα και της ΟΛΜΕ. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα δημόσια νοσοκομεία. Με 48ωρη απεργία απαντά από σήμερα η ΑΔΕΔΥ στα κυβερνητικά σχέδια για τη διαθεσιμότητα.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ραντεβού στις 10.30 δίνει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

    Τριήμερη απεργία από σήμερα και της ΟΛΜΕ. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα δημόσια νοσοκομεία.

    © stokokkino.gr | 19 Μαρτίου 2014 - See more at: http://www.stokokkino.gr/article/6780/48ori-apergia-apo-simera-i-ADEDU#sthash.atQtRW4j.yKAyuol7.dpuf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.