Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Αόρατοι είναι για τα ΜΜΕ οι εργαζόμενοι...

Μαθαίνουμε τα πάντα από τις τηλεοράσεις, ακόμη και ασήμαντες λεπτομέρειες, για το τι έπραξε η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης. Μας κρατούν σε συνεχή αγωνία για τον χρόνο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Ενημερωνόμαστε τακτικά για τις διεργασίες στο εσωτερικό της κίνησης των «58» και για τις διαπραγματεύσεις με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποκτήσει ο μεσαίος χώρος της Κεντροαριστεράς ένα σοβαρό κόμμα που θα υπηρετήσει την πατρίδα με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Κάποια θέματα πάντως που είναι κρίσιμα για την επιβίωση ανθρώπων είτε μένουν εκτός ενημερωτικής ατζέντας είτε παρουσιάζονται στα πεταχτά.
Για παράδειγμα, 200 εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής βρίσκονται από τη Δευτέρα σε διαθεσιμότητα και αγωνίζονται για να μην πληρώσουν αυτοί το μάρμαρο της κρίσης. Σε άλλη μεγάλη επιχείρηση, τη «Μηχανική», ο όρος εργαζόμενος ήταν ευφημισμός. Παρέμειναν απλήρωτοι επί μήνες, στη συνέχεια απολύθηκαν και μόνο ελάχιστοι κατάφεραν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποί τους όταν τους δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουν. Εχουν κερδίσει στα δικαστήρια, αλλά η νίκη τους είναι χωρίς αντίκρισμα.

Το ίδιο συμβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις όπου οι απολύσεις χωρίς αποζημίωση, η εργασία χωρίς αμοιβή, η μερική και κακοπληρωμένη απασχόληση και η ασφυκτική πίεση στους εργαζόμενους να υπογράψουν απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις είναι ο κανόνας, ενώ οι ιδιοκτήτες τους μοιράζουν υποσχέσεις,
παραπλανούν τον κόσμο ότι τάχα έρχονται νέοι χρηματοδότες, συχνά εκβιάζουν, απειλούν, εξαγοράζουν για να διασπάσουν το μέτωπο των διαμαρτυρομένων και, στην καλύτερη περίπτωση, συνιστούν υπομονή γιατί κι αυτοί βιώνουν την κρίση. Μπορεί να βιώνουν την κρίση ως επιχειρηματίες, ως φυσικά πρόσωπα όμως περνούν μια χαρά, αφού η περιουσία τους προστατεύεται.

Αυτά συνήθως δεν βρίσκουν χώρο στα δελτία ειδήσεων, προφανώς γιατί οι ιδιοκτήτες των μέσων εφαρμόζουν τις ίδιες μεθόδους στις επιχειρήσεις που ελέγχουν. Αντιθέτως, αν οι αντιδράσεις των απελπισμένων ανθρώπων ξεφύγουν από τα όρια της ευπρέπειας, όπως τα ορίζει η καθεστωτική αντίληψη, τότε ξεκινά το ιδεολογικό σφυροκόπημα: πεζοδρομιακές πρακτικές, λαϊκισμός, ροπή προς την παραβατικότητα και όλα τα σχετικά που έχουμε ακούσει από επίσημα και ανεπίσημα χείλη.


Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που πετροβολούν δεν έχουν βρεθεί σε ανάλογη θέση. Να είναι δηλαδή απλήρωτοι επί μήνες, να απολύονται χωρίς αποζημίωση, να δανείζονται για να ζήσουν, να έχουν μπλέξει σε χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες με αντιπάλους που έχουν ισχυρή (και πανάκριβη) νομική υποστήριξη και προσβάσεις σε κέντρα πολιτικής εξουσίας. Τότε θα βλέπαμε αν θα παρέμεναν νηφάλιοι και συναινετικοί, αν θα εξακολουθούσαν να δείχνουν τόση κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πενόμενη επιχειρηματική τάξη. 
Του Τάσου Παππά, απο την Εφημεριδα των Συντακτων...

15 σχόλια :

  1. Ανώνυμος23/2/14 23:53

    ΑΜΑ ΔΕ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ...ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/2/14 09:46

    πριν λιγο χρονικο διαστημα κληθηκαν οι εργαζόμενοι να ψηφισουν την συνδικαλιστικη τους ηγεσια,και ψηφισαν οι απαιχτοι.....πασκε και δακε σε ποσοστο 65-70%.η συγκυβερνηση λοιπον νδ και πασοκ ερμηνεύοντας το μηνυμα που της εστειλαν θεωρησε δεδομενο ότι συμφωνουν με την πολιτικη της.γιατι τσουζει τωρα ?????ας μαζευτουν ουλοι μαζι και να φωναζουν....ελλας ελλας αντωνης σαμαρας.για τον μπενυ δεν προβλεπεται σύνθημα!!!!!!.........την καλημέρα μου σε ουλους.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/2/14 10:12

    Μην είδε κανείς εκείνο τον Παναγόπουλο της ΓΓΕΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/2/14 13:32

    μπραβο γερολυκε !τι τους ποτιζουν...κουκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/2/14 16:55

    ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ.ΝΑ ΜΗ ΡΙΞΟΥΜΕ ΛΕΥΚΟ ΑΚΥΡΟ.ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ Μ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΙΑ ΚΙ ΑΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΚΙ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΑ ΛΕΓΑΝ ΜΕ ΤΟ ΦΟΥΧΤΕΛ.ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/2/14 17:33

    υπαρχουν μη...ελληνες υποψήφιοι??????gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/2/14 17:50

    ΥΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ...ΜΙΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΙΜΟΝ ΛΑ ΜΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΛΙΔΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος24/2/14 19:26

    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε μέσω twitter

    oυάου!

    σήκω κυρκο για να δεις τα παιδιά της αλλαγής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος24/2/14 20:07

    ΔΗΛΑΔΗ ΓΕΡΟΛΥΚΕ ΑΝ ΕΒΑΖΕ Ο ΧΨ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΘΑ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΖΕΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος24/2/14 21:00

    αφηστετον τωρα γιατί είναι απασχολημενος με τον σύριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος24/2/14 23:52

    δεν υπαρχουν λαθος πολιτες...μονο λαθος εξουσιες.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/2/14 00:41

    απονες εξουσιες...βαλτο νις εδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος25/2/14 08:01

    Το συνοθύλευμα σάρωσε στις δικηγορικές εκλογές.......Θα δείτε τι θα γίνει στην Πελοπόννησο στις περιφερειακές.......ε, ρε γλέντια που θα κάνουν τα βαρεμένα και τα μυαλοκαμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος25/2/14 10:46

    ΚΡΑ ΚΡΑ ΚΡΑ ΚΡΑ...ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΑΣΚΟΒΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος25/2/14 12:03


    Home / ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ / Ουκρανία. Μάθημα για το πως οι οργανωμένες μειοψηφίες καταλύουν την αντιπροσωπευτική «δημοκρατία»
    Ουκρανία. Μάθημα για το πως οι οργανωμένες μειοψηφίες καταλύουν την αντιπροσωπευτική «δημοκρατία»
    στις Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 - 9:46 μ.μ.

    Το παράδειγμα της Ουκρανίας και όχι μόνο, απέδειξε πως ακριβώς λειτουργεί η σύγχρονη αντιπροσωπευτική «δημοκρατία» της μάζας και πιο είναι το ευαίσθητο σημείο της. Την πραγματική δύναμη την έχουν οι οργανωμένες μειοψηφίες.

    Σε όλα αυτά που έγιναν στην πλατεία του Κιέβου, είδατε μήπως τα 50 εκατομμύρια των πολιτών της Ουκρανίας να αντιδρούν και να...
    προφυλάσσουν τη δημοκρατία τους, στην οποίοι οι ίδιοι το 2010 εξέλεξαν με απόλυτη πλειοψηφία τον Γιανουκόβιτς; Αν τελικά υπάρξει κάποια αντίδραση, αυτή θα είναι λόγω διαφορετικών στην ουσία εθνοτήτων, γλώσσας και θρησκειών και φυσικά εξωτερικών επιρροών και όχι λόγω κατάλυσης της δημοκρατίας από μια οργανωμένη μειοψηφία.

    Επίσης, η Ουκρανική Δικαιοσύνη, καταδίκασε προ τριών ετών την πρώην πρωθυπουργό Τιμονσένκο για διαφθορά σε επταετή φυλάκιση. Όμως οι εξεγερμένοι την αποφυλάκισαν αμέσως, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της την απόφαση της Ουκρανικής Δικαιοσύνης. Διαμαρτυρήθηκαν μήπως και πάλι τα 50 εκατομμύρια πολιτών υπέρ της Δικαιοσύνης τους. Όχι βέβαια. Γιατί; Προφανώς γιατί θεωρούν ότι η Ουκρανική Δικαιοσύνη (όπως σχεδόν και όλες οι Δικαιοσύνες του κόσμου) εκτελεί τις εντολές της εκάστοτε κυβέρνησης και αφού η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε, γιατί να σεβαστούν την απόφαση της εξαρτημένης Δικαιοσύνης;

    Βλέπουμε λοιπόν, πως στις σύγχρονες αντιπροσωπευτικές «δημοκρατίες» οι εκλεγμένες κυβερνήσεις ανατρέπονται εύκολα από οργανωμένες μειοψηφίες που θα πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν σε μια αποφασιστική σύγκρουση με τα εκάστοτε ΜΑΤ. Δηλαδή τη μόνη δύναμη που προστατεύει τις εκλεγμένες κυβερνήσεις, καθόσον οι μεγάλες λαϊκές μάζες αδιαφορούν για την τύχη της εκάστοτε εκλεγμένης από τις ίδιες κυβέρνησης.

    hassapis-peter.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.