Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Η πρώτη ανταρτοομάδα της Γλανιτσιάς.

                                                             Αντρέα Γιαννόπουλου (Χαραντρέα).
    Γεμάτες από ονόματα αγωνιστών Γλανιτσιωτών οι άγραφες μέχρι τώρα- σελίδες της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης του χωριού μας.
    Στο μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα πρώτη η Γλανιτσιά έδωσε το μεγάλο παρόν με τα καλύτερα παιδιά της.
    Σαν ελάχιστο φόρο τιμής γι΄αυτή την προσφορά θα προσπαθήσω να γράψω με λίγα λόγια όσα από τα γεγονότα έζησα και θυμάμαι για κείνη την εποχή – που δεν πρέπει να ξεχαστεί, αλλά να καταγραφεί απ΄ όλους τους αγωνιστές που έτυχε να ζούνε σήμερα.
    Περπάτησα τη μαύρη κατοχή όλες τις ατέλειωτες ώρες και στιγμές από τον Απρίλη του 1941 μέχρι τέλους.
    Χαρές και λύπες πίκρες και βάσανα, πείνα, ψείρα, ξυπολησιά, αγώνες, θυσίες, κατατρεγμοί, ελπίδα, δικαίωση.
Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η κάποια τάση από ορισμένους πατριώτες να μη γράφεται στη «Λιάσκοβα» τίποτα που να θυμίζει εκείνο το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης, μ΄ έβαλαν στη σκέψη να μην αφήσουμε να σβήσουν από τη μνήμη μας γεγονότα ιστορικά, να τα βρούνε οι απόγονοί μας  να περηφανεύονται για τους δικούς τους.
    Με το πρώτο μου ιστορικό σημείωμα θα γράψω για τον αείμνηστο Καγιά -Γιώργη Γιαννόπουλο (Ντζιούκα) και για την πρώτη ομάδα που πρωτοπήρε όπλα από  Ιούλιο- Αύγουστο 1943. ΄Ηταν η εποχή που πρωτοσυστάθηκαν οι ΕΑΜικές οργανώσεις στο χωριό, γράφτηκαν στους τοίχους της εκκλησιάς τα πρώτα συνθήματα (Ζήτω το ΕΑΜ-Ζήτω ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, η ΕΘΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ). Τα πρώτα ένοπλα  τμήματα του ΕΛΛΑΣ έκαναν ορατά την εμφάνισή τους, μεγάλος ενθουσιασμός, η πλατεία γέμιζε από κόσμο, καμάρωναν τους αντάρτες, προσφέρανε από το υστέρημά τους και τους τροφοδοτούσαν.    
    Το πρώτο λημέρι των ανταρτών ήταν στον ΄Αγιο Θόδωρο-Χοντροβέρι. Μάθαμε τα πρώτα τραγούδια της αντίστασης στο άψε-σβήσε: « ΄Ελληνες ακολουθείστε των ανταρτών τη φωνή να ζείτε τι ωφελείσθε μες στη σκλαβιά την στυγνή». Πολλοί ζηλεύαμε να πάμε κοντά να πάρουμε όπλα, ήταν δύσκολο πράμα η εξοικονόμηση οπλισμού.
     Είναι αλήθεια το ΕΑΜικό κίνημα, ήταν ιδέα, σύμβολο, μήνυμα αγώνα, που συνεπήρε χιλιάδες και μυριάδες νέους αγωνιστές. Πρώτοι και καλύτεροι, ο αείμνηστος Φλεβάρης-Γιαννόπουλος Αντώνης, μαζί ο Τριάδης Χρίστος, και οι δύο είχαν περάσει από τα κάτεργα της Ακροναυπλίας επί Μεταξά. Υπεύθυνος του ΕΑΜ της Γλανιτσιάς ο Φλεβάρης, Γραμματέας ο Χρίστος. Δούλεψαν με αυταπάρνηση και πρέπει να ομολογήσουμε ότι στη Γλανιτσιά την περίοδο εκείνη δεν είχαμε από πλευράς ΕΑΜικής διακυβέρνησης, ούτε ένα θύμα. Είναι γεγονός ότι το χωριό ήταν κατά 99% οργανωμένο στις οργανώσεις ΕΑΜ,ΕΠΟΝ,ΕΛΑΣ.
   ΄Ισως γι΄αυτή την ολική συμμετοχή πλήρωσε μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας και στον Εμφύλιο μεγάλο τίμημα από το μεταδεκεμβριανό κράτος.
     Υπεύθυνος της Λαϊκής Ασφάλειας τότε ήταν ο Καγιάς. ΄Ηταν δυναμικός  και με συνέπεια. Θυμόσοφος και βλαστημούσε με το παραμικρό χωρίς κακία.
    Τα καλοκαίρι του 1943 έγιναν οι πιο μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών στην Πελοπόννησο και μεγάλη προσφορά εθελοντών στην ΕΑΜική οργάνωση του χωριού.       
   ΄Ηταν τότε που πήραμε το πρώτο βάπτισμα του αγώνα, και η πρώτη αποστολή: να μεταφέρουμε στην οργάνωση Κοντοβάζαινας τρεις κρατούμενους και να τους παραδώσουμε με χαρτί.
    Είχαμε θυμάμαι δύο ιταλικές αραβίδες με λίγα φυσίγγια, ένα γκρα  σκουριασμένο με τρία φυσίγγια και μια μπιστόλα μαυροβουνιώτικη χωρίς τίποτα, ίσια για το φόβο. Και η πρώτη ομάδα πήρε την πρωτιά. Την αποτελούσαμε ο Καγιάς επικεφαλής-υπεύθυνος της αποστολής και με το φάκελο σφραγισμένο, ο Γιαννόπουλος Θανάσης(Κακαράπης), Πολύδερας Μιχάλης (Κουμπής), Ροζής Φίλιππας (Μπαρούνης), και ο υποφαινόμενος.
    Εδώ σ΄αυτή την περιπέτεια άφησε ο Καγιάς το αμίμητο: « Θα συνεδριάσω και θ΄αποφασίσω» που έφτασε στόμα το στόμα σ΄όλη τη Ελλάδα για να δείχνει  την αξία της συλλογικής απόφασης και υπευθυνότητας.
     Θα περιγράψω πιο κάτω πως βρέθηκε μόνος. Δεν τόβαλε κάτω, το μελέτησε κι έδωσε τη λύση που έπρεπε.
    Αφού ξεκινήσαμε όλοι μαζί τρείς κρατούμενοι και 5-6 εμείς, περάσαμε της Κυράς το Γεφύρι και βαδίζαμε προς Βάχλια και Κοντοβάζαινα. Τα μαντάτα άσχημα, οι Γερμανοί ήταν στο Τουμπίτσι, ανέβαιναν μεγάλες φάλαγγες από Πύργο Ολυμπία προς Δίβριτσα.
    Η Βάχλια έρημη σχεδόν, με δυσκολία βρήκαμε τον υπεύθυνο (Καρράς λεγότανε) και ζητήσαμε  πληροφορίες και εξυπηρέτηση. Μας λένε ότι έρχονται Γερμανοί από Καλάβρυτα για Στρέζοβα με μεγάλες δυνάμεις. Και πράγματι  είχαν φθάσει μέχρι Κουρπό- Παλαιόπυργο. Μας δώσανε σημείωμα να πάμε για Δίβριτσα, αλλά επειδή το χωριό αυτό ήταν χαμηλά δεν πήγαμε όλοι, πήγαμε εγώ και ο Φίλιππας αν θυμάμαι καλά.    Εκεί νιώσαμε τον πρώτο φόβο. Στο χωριό δεν υπήρχε ψυχή- ούτε γάτα- ερημιά. Βγαίνοντας βλέπαμε τα υπάρχοντα των σπιτιών πεταγμένα, μισοκρυμένα. Προίκες, τρόφιμα, κασόνια, μπαούλα, μηχανές τα πάντα έξω στα χωράφια από φόβο μην  κάψουν το χωριό όταν φτάσουνε οι Γερμανοί.
    Γυρίσαμε και ξανασμίξαμε. Συναντήσαμε ένα χωρικό και μας είπε ότι από Δίβρη Τριπόταμα έρχονται φάλαγγες προς Κοντοβάζαινα. Τι να κάνουμε τώρα; Ο Καγιάς πιο μεγάλος στην  ηλικία, ήξερε τα κατατόπια. Ευτυχώς και πήραμε ένα μονοπάτι που μας έβγαλε πάνω από την Κοντοβάζαινα. Στο Σταυρό- έτσι το λέγανε το μέρος- φτάσαμε την επόμενη μέρα νηστικοί και φοβισμένοι. Στο μέρος εκείνο ήταν πολλοί τσοπάνηδες, μας έδιναν γάλα και λίγη μπομπότα που τα μοιραζόμαστε όλοι μαζί, και μέναμε σένα  ξεροκάλυβο πολλές μέρες, είχαμε γίνει με τους κρατούμενους ένα. ΄Ηταν αξιωματικοί του Εθνικού Στρατού, από  Νάσια – Φίλια, Φλούδας Αργυρόπουλος (οι δύο), τον άλλον που ήταν ανάπηρος μου διαφεύγει τ΄ όνομά του. Ξέρανε τον τόπο και είχαν και πείρα στρατιωτική. Στο μεταξύ κρατούσαμε επαφή με Βάχλια και προσπαθούσαμε μέσα στην κατάσταση αυτή να συνδεθούμε με Κοντοβάζαινα να παραδώσουμε  τους κρατούμενους και να γυρίσουμε στο χωριό. Μαθαίνουμε ότι από Στρέζοβα, Γερμανοί ήρθαν  στου Νάσια που ήταν πολύ κοντά μας.
    Κίνδυνος, ζωσμένοι από παντού.
    Τότε μας ήρθε η ιδέα- είμαστε  άπειροι όλοι- να γίνουμε ένα με τους αξιωματικούς και τα λίγα όπλα που είχαμε να τα εμπιστευτούμε και μαζί όλοι να ξεφύγουμε τον κλοιό.
Είναι αλήθεια όλοι φοβόμαστε τους Γερμανούς και οι φίλοι μας οι « κρατούμενοι» το ίδιο βρήκαμε την ιδέα σωστή. Εκεί ο Καγιάς σαν υπεύθυνος μας είπε: Μπορεί νάναι σωστό συναγωνιστές αλλά εγώ έχω την ευθύνη, άστε. « Θα συνεδριάσω και θ΄αποφασίσω και θα βγάλω απόφαση Καγιά», κι έγινε σλόγκαν και γνωστό σ΄όλη τη χώρα. Ευτυχώς δεν πέρασαν οι Γερμανοί από το μέρος εκείνο, καταφέραμε έπειτα από ταλαιπωρία ημερών να συνδεθούμε με την οργάνωση Κοντοβάζαινας. Παραδώσαμε τους ανθρώπους, όπως μάθαμε  αργότερα τους άφησαν ελεύθερους και ο Αργυρόπουλος είχε στείλει χαιρετισμούς σ΄όλους εμάς αργότερα, για την καλή παρέα και την περιπέτεια που περάσαμε.
    Τότε στο γυρισμό για το χωριό, άφησε και ο Μιχάλης το: από απιδιά σ΄απιδιά. Τι ήταν αυτό πάλι;  Όπως γυρίζαμε δεν ξέραμε που βρίσκονταν οι Γερμανοί, άφηναν οπισθοφυλακή και υπήρχε κίνδυνος να πέσουμε επάνω τους. Τότε ο Μιχαλάκος σκέφτηκε να μην πηγαίνουμε καθόλου σε δρόμο όλοι μαζί, αλλά όταν φτάσουμε στου Συριάμου δυο-δυο να δίνουμε την εντύπωση πως είμαστε τσοπάνηδες και πάμε να βρούμε απίδια να φάμε. Ο Μιχάλης ήξερε όλες τις απιδιές της περιφέρειας από παλιές γνωριμίες- έτσι ήταν μια σκέψη σωστή- αν μας βλέπουν με τα κιάλια από μακριά- να μη μας βάλουν.
    Νύχτα δεν τολμούσαμε να κινηθούμε γιατί ο τόπος ήταν άγνωστος και είχαν παντού φυλάκια.
   ΄Ηταν πράγματι η πιο μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση των καταχτητών στην Πελοπόννησο- και το βάπτισμα της πρώτης ανταρτοομάδας.

                                      Για την αντιγραφή     ΡΟΖΗΣ ΣΟΛΩΝ.  

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ
(1941-1949)

1)         Αρεστόπουλος Γ. Τρύφωνας
2)         Αντωνόπουλος Α. Νίκος (Μπακαβές)
3)         Αντωνόπουλος Ιωάν. Κώστας
4)         Βασιλόπουλος Αν. Αναστάσιος(Τασιόρηγος)
5)         Βασιλόπουλος Αν. Αθανάσιος (Τασιουκλής)
6)         Βασιλόπουλος Αν Γιώργης ((Τασιόρηγος)
7)         Βασιλόπουλος Β. Χρήστος (Βασιλώνης)
8)         Βασιλοπούλου Π. Αντωνία (Πάνου Μπρη)
9)         Βασιλοπούλου Α. Κατίνα (Αντρίκα)
10)       Βασιλοπούλου Γ. Μαρία (Τρανού)
11)       Γιαννόπουλος Ευαγ. Κώστας (Βαγγελάκος)
12)       Γιαννόπουλος Γ. Χαράλαμπος (Καγιάς)
13)       Γιαννόπουλος Κ. Χαράλαμπος (Κωστάντιος)
14)       Γιαννοπούλου Γ. Αθηνά (Γιωργιά)
15)       Δημητρακάς Αθ. Πάνος (Τουρλόπανος)
16)       Κωνσταντινόπουλος Ευθ. Γιάννης (Σιαούρλος)
17)       Κωνσταντινόπουλος Χ. Γιώργης (Λώνης)
18)       Κωνσταντινόπουλος Χ. Οδυσσέας
19)       Μαλαπέρδας Κ. Θεόδωρος
20)       Μπάντος Π. Νίκος
21)       Μποσμής-Φουρνόδαυλος Ευστ. Θεόδωρος (Σκασίλας)
22)       Μποσμής Χ. Πάνος (Παναζιούλης)
23)       Μποσμής Κ. Χρήστος (Τάκης)
24)       Παππά Μαρ. Μαρίτσα (Μαρινάκη)
25)       Παπαθεοδώρου Κ. Περικλής (Παπακώτσιος)
26)       Παπαϊωάννου Γ. Βασίλης.
27)       Παπαναστασίου Γ. Αντρέας (Ντρίβας)
28)       Παπαναστασίου Γ. Νίκος (Ντρίβας)
29)       Παπαναστασίου Κ. Νίκος (Γουνάς)
30)       Πολύδερας Κ. Γιάννης (Μαναρόγιαννης)
31)       Πολύδερας Σπηλ. Γρηγόρης
32)       Πολύδερας Δ. Πάνος (Κατσιμίγας)
33)       Πολύδερας Γ. Σπήλιος (Φωτιάς)
34)       Πολύδερας Κ. Χρήστος (Σερέτης)
35)       Πολύδερας  Ηλ. Βαγγέλης (Λιά)
36)       Πολυχρονόπουλος Γ. Γιάννης (Σιαψιάνης)
37)       Πολυχρονόπουλος Χ. Δημήτρης (Κελεπούρης)
38)       Πολυχρονόπουλος Αθ. Χαραλάμπης (Νάσιαινας)
39)       Πολυχρονόπουλος Αθ. Μαρίνης (Τσιρίμης)
40)       Ροζής Αντ. Γεώργιος (Γαγάτσος)
41)       Ροζής Αντρ. Θεμιστοκλής
42)       Ρουμελιώτης Π. Γεώργιος
43)       Σταθόπουλος Δ. Αντώνης (Τζιμπάκος)
44)       Φουρνόδαυλος Ιωαν. Γουλιέλμος (Λάκης)
45)       Χριστόπουλος Π. Δημήτρης (Μυτίτσας)
46)       Χριστοπούλου Δ. Αντωνία (Μητσιέλα)

Τι πρέπει εμείς να κάνουμε για να μη ξεχαστούνε;
             Αυτά τα παλικάρια μας πρέπει να δοξαστούνε.
Χρέος δικό μας σήμερα, μετ΄από τόσα χρόνια
Μνημείο να τους στήσουμε, να μείνουνε αιώνια.
              
                       ΣΟΛΩΝ ΡΟΖΗΣ



18 σχόλια :

  1. Ανώνυμος8/1/14 00:44

    ΚΑΛΑ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΑΝΤΡΕΑ ΤΟΤΕ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΣΟΛΩΝΑΣ ΤΟΛΜΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΒΓΑΛΑΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΤΟΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ...ΚΑΤΩ ΑΠ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ...ΚΙ ΑΝ ΠΑΘΕΙ ΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα καλά και τα κακά της ιστορίας πρέπει να κατά γράφονται, να γράφονται όσο δυνατό πιο αντικειμενικά, αμερόληπτα και νωρίς να παρουσιάζονται.
    Και όποιος κάτι το διαφορετικό ξέρει αμέσως να το λέει, το λάθος της ιστορίας να διορθώνει.
    Τα κακά, τα μίση, τα λάθη, για να αποφεύγονται και τα καλά να βρίσκουν μιμητές.
    Αυτοί όλοι τους πάλευαν ή έτσι νόμιζαν και είχαν την πεποίθηση, πως πάλευαν για το καλό της πατρίδας.
    Δεν είχαν αυτοί δόλο… ήσαν τουλάχιστον αγνοί!...
    Σαν τέτοιους πρέπει να τιμάτε!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/1/14 23:35


    Θα ήθελα τη γνώμη του "Νέστορα" της εποχής εκείνης, του Αντρέα.
    Υπάρχει διαφορά μεταξύ των θυμάτων της Αντίστασης και των θυμάτων του Εμφιλίου; Κυρίως εννοώ στο σκοπό για τον οποίον αγωνίζονταν.
    Επίσης θα μπορούσε να "βαθμολογήσει" τους εθελοντές και τους επιστρατευμένους αντάρτες, κυρίως στον Εμφίλιο;

    ΔΕν προβοκάρω κάτι. Ζητάω τη γνώμη μιας από τις λίγες αφθεντίες της εποχής εκείνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ ΑΠΟ ΤΡΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΡΕΜΜΑ9/1/14 01:00

    ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΩΣ ΓΤΝΩΣΤΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΟΥ.ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΣΑΝ ΗΡΩΕΣ.ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ Σ ΟΛΟΥΣ.Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ....ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΡΩΤΑΝΕ ΤΕΤΟΙΑ....ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΤΟΡΗΣ9/1/14 21:02

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/1/14 22:21


    ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ "ΡΕΝΤΕΖΕΛΑ" ΠΟΛΥ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΗΤΑ.
    ΑΧΛΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ, ΑΠΑΝΤΑΕΙ "ΗΡΩΙΚΑ" ΤΑΧΑ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΠΕΤΑΕΙ ΚΙ ΕΝΑ "ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ"ΓΙΑ ΝΑ ΘΟΛΩΣΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ.

    Διαβάζω πολλές κατηγορίες για τον εν λόγω.Δεν τις υιοθετώ. Συνιστώ
    περισσότερη σοβαρότητα στα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/1/14 01:19

    10.21 ΣΕ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΥ ΒΛΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΥΑΛΟ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΕΣΥ ΕΝΑ ΡΕΝΤΕΖΕΛΑ.ΕΓΩ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΥΘΗΣΩ ΚΑΙ ΣΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΜΟΝΟ ΥΒΡΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΒΛΑΚΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΔΥΟ Η ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΒΛΑΚΑΣ ΦΥΣΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/1/14 10:02


    Άβυσσος η ψυχή του ρεντεζέλα!!.
    Το μόνο που λυπάμαι είναι τα... τρία πτυχία του.Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/1/14 10:23


    ρεντεζέλας...ρεντεζέλας...
    Κάπου ήξερα ένα ρέμα όπου λειτουργούσε κι ένας μύλος.
    Ο μύλος τ' άλεθε όλα και τα έκανε "οδοντόκρεμα". Το ρέμα άμα κατέβαζε
    γινόταν επικίνδυνο και φοβηστικό.
    Δεν είχε συγκρατιμούς.
    Αν Τώρα τον προσωποποιήσουμε!.. Είναι φρικτό.
    (Και χωρίς ύβρεις,έτσι;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11/1/14 11:13

    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕΣ
    ................................... Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...


    ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ "ΡΕΝΤΕΖΕΛΑ" ΠΟΛΥ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΗΤΑ.
    ΑΧΛΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ, ΑΠΑΝΤΑΕΙ "ΗΡΩΙΚΑ" ΤΑΧΑ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΠΕΤΑΕΙ ΚΙ ΕΝΑ "ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ"ΓΙΑ ΝΑ ΘΟΛΩΣΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ.

    Διαβάζω πολλές κατηγορίες για τον εν λόγω.Δεν τις υιοθετώ. Συνιστώ
    περισσότερη σοβαρότητα στα σχόλια.

    10:21 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/1/14 14:26

    1 19 εισαι πολυ γελοιος τελικα.....[απολυτηριο εξαταξιου εχεις με 10 και κατι δεκατατριτα] ρεντεζελα ξεχασες οτι βγηκες με το ζορι. ρεντεζελας υμνει ρεντεζελα. παει αποζουρλαθηκε τελειως. σαυτη την αναρτηση δεν επρεπε να μολυνεις με τις μαλακιες σου. ντροπή σου ιεροσυλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος11/1/14 14:37

    ΘΑ ΣΟΥ ΔΙΝΩ ΤΣΙΓΑΡΑ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ....ΝΑ ΔΩ ΠΟΣΟ @@@@@@@@@@ ΕΙΣΑΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος11/1/14 14:40

    ΓΙΑ ΤΡΑΒΑ ΝΑ ΣΕΙΣ ΕΡΧΟΜΑΙ; ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ ΑΜΑ ΓΕΡΝΑΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ...ΔΕΝ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος11/1/14 14:44

    ΚΙ ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΔΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΜΠΑΝΤΡΕΑ....ΤΙ ΤΟΝ ΡΩΤΑΣ ΡΕ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ...ΑΥΤΟΣ ΕΧΑΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΕΣ..ΕΣΥ ΤΙ ΞΟΔΕΨΕΣ ΠΟΤΕ; ΔΕΣΤΕ ΤΗ ΡΩΤΑΕΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΓΙΑ ΙΔΕΕΣ

    " Ο/Η Ανώνυμος είπε...


    Θα ήθελα τη γνώμη του "Νέστορα" της εποχής εκείνης, του Αντρέα.
    Υπάρχει διαφορά μεταξύ των θυμάτων της Αντίστασης και των θυμάτων του Εμφιλίου; Κυρίως εννοώ στο σκοπό για τον οποίον αγωνίζονταν.
    Επίσης θα μπορούσε να "βαθμολογήσει" τους εθελοντές και τους επιστρατευμένους αντάρτες, κυρίως στον Εμφίλιο;

    ΔΕν προβοκάρω κάτι. Ζητάω τη γνώμη μιας από τις λίγες αφθεντίες της εποχής εκείνης.

    11:35 μ.μ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος11/1/14 14:58

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΡΩΤΑς ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ;ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΤΑΝ...Ε ΟΧΙ ΡΕ ΔΕ ΡΩΤΑΝΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΟ ΘΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ.ΩΣ ΚΙ Ο ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΣΤΗΣΕ ΚΟΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ.ΕΠΕΙΤΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ..ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΡΕ ΟΥΤΕ ΣΤΡΑΤΟ ΔΕΝ ΠΗΓΕΣ..ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΥΠΟΚΡΙΤΗ...ΛΕΣ:"ΔΕν προβοκάρω κάτι" ΑΜ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΛΕΩ ΕΓΩ ΓΕΡΟΜΑΝΤΡΑΧΑΛΕ ΑΥΤΑ ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΡΩΤΑΕΙ ΜΕ ΒΑΘΜΟ 10 ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΔΕΚΑΤΑΤΡΙΤΑ.......ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ/ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ...ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ...ΓΕΛΙΟ ΣΕ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος11/1/14 16:00


    ΦΤΥΣΤΟΣ ΕΜΦΙΛΙΟΣ ΣΤΟ SITE.
    ΓΙΑ ΗΡΕΜΗΣΤΕ, ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ,ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ.
    ΔΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΣΟ ΚΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος11/1/14 16:17

    ΜΗ ΛΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ..ΕΝΑΣ ΜΠΟΥΛΗΣ ΡΩΤΑΕΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟΤΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος11/1/14 16:20

    ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΙ ΟΛΑΣ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΖΗΣΕ...ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ..ΣΕ ΚΛΟΥΒΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.