Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Σκέφτεσαι να μπεις στο μαγαζί να ψωνίσεις λόγω εορτών. Πρέπει να μπεις στο κλίμα με το ζόρι, στεκόμενος μπροστά από βιτρίνες και υποκύπτοντας στους πειρασμούς. Σε προβληματίζει βέβαια η τελευταία στάση στο ταμείο.

Σκέψου να μην χρειαζόταν να ξανακάνεις ψώνια. Και μόνο η σκέψη σε κάνει να δυσανασχετείς. Το μιμίδιο του καταναλωτισμού είναι μια νοητική νόσος που έπληξε τον άνθρωπο από την στιγμή που πίστεψε ότι έχει λύσει όλα τα προβλήματα της ζωής του. Βέβαια πάντα του προκαλεί συναισθήματα ικανοποίησης.
Tο εν λόγω μιμίδιο δεν περιορίζεται σε φυλές, φύλα ή ηλικίες. Κι αυτή είναι η δύναμή του. Το να ψωνίσει κανείς είναι μέρος ολόκληρου του τρόπου λειτουργίας της κοινωνίας και αποτελεί μέρος ολόκληρης της συμπεριφοράς. Η κατανάλωση είναι η συγκολλητική ουσία που μειώνει τις αποστάσεις μεταξύ των τάξεων, κυρίως για όσο υπάρχει ακόμα μεσαία τάξη. Η ψευδαίσθηση της εξατομικευμένης επιλογής του Χ προιόντος στην καπιταλιστική κοινωνία, κάνει το άτομο να ξεχνά την επιβαλόμενη ομοιομορφία.
Παράλληλα, τα ψώνια αποτελούν την μετεξέλιξη του κυνηγιού, όπως αυτό συνέβαινε στις πρωτόγονες κοινωνίες. Σε περιόδους σαν αυτή που διανύουμε, δηλαδή των Χριστουγέννων οι αγορές συνδυάζονται και με το να δείξουμε πως σκεφτόμαστε τους άλλους, κάνοντας δώρα.

Η κατανάλωση είναι στην πραγματικότητα ένα τελετουργικό, που εξαρτάται από το πως νοηματοδοτούμε την ίδια την αγορά ενός αγαθού. Η λήψη της απόφασης για αγορά καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως η ψυχική διάθεση και οι βαθιές ανάγκες.

Ουσιαστικά τα ψώνια και το τι ψωνίζουμε, ορίζουν το τι είμαστε ή τι θέλουμε να είμαστε. Έχουν να κάνουν απολύτως με την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, από το πως περιμένουμε ότι θα μας δουν οι άλλοι ή από τις προσδοκίες που έχουμε. Η κατανάλωση δίνει μια ψεύτικη αίσθηση ελευθερίας και ειδικά σε περιόδους όπως τα Χριστούγεννα, που όλα είναι στημένα έτσι ώστε να σε ενθαρρύνουν να ξοδέψεις.
και να αγοράσεις, δεν μπορεί να υποκαταστήσει κάθε φορά αυτό που σου λείπει. Το εορταστικό κλίμα (όσο μπορεί να ισχύσει στην Ελλάδα της κρίσης) μπορεί να παρασύρει, αλλά ουσιαστικά αυτό που επιδιώκουν όσοι επιθυμούν να βγουν από τα καταστήματα με πολλές σακούλες, είναι να καταπολεμήσουν το έντονο άγχος τους, ή ακόμα και την μελαγχολία τους.

Ο συλλέκτης που κρύβει ο καθένας μέσα του βγαίνει αυτη την περίοδο, αναζητώντας αυτό που θα επαληθεύσει την φύση του. Η κατανάλωση ως ναρκωτικό, προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και δεν είναι κακό αν μένει εκεί, αλλά όχι να θεωρείται πανάκεια και να οδηγούμαστε σε υπερβολές.

Ο καταναλωτισμός ως συμπεριφορά καμιά φορά επιτάσσεται από το περιβάλλον, οπότε τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος για έξοδα. Η κατάθλιψη ειδικά σε περιόδους εορτών καμουφλάρεται με την αδυναμία για αγορές, οπότε φανταστείτε μια κοινωνία σε κρίση, πόσο δυσκολότερα φτιασιδώνει την θλίψη της -σε σχέση με παλιότερα που είχε καταναλωτικά παιχνίδια- με την δικαιολογία ότι δεν μπορεί να στολίσει ή να πάρει ένα δώρο
πηγη

10 σχόλια :

  1. Ανώνυμος24/12/13 08:27

    Μέρκελ: Αν η Ελλάδα είχε βγει από το ευρώ, θα έπρεπε όλοι να το εγκαταλείψουμε
    Τη βεβαιότητα πως αν η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, τότε όλα τα μέλη της νομισματικής ένωσης θα αναγκάζονταν στη συνέχεια να αφήσουν το κοινό νόμισμα εξέφρασε η....
    Ανγκελα Μέρκελ. Αυτό αναφέρει η Le Monde, που έχει στη διάθεσή της «σύνθεση» των συνομιλιών από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, στις 19 Δεκεμβρίου.

    «Συζητήσαμε προκειμένου να μάθουμε εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και πιστεύω πως εάν αυτό είχε συμβεί, θα έπρεπε όλοι μας να εγκαταλείψουμε την ΟΝΕ σε μεταγενέστερο χρόνο», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.

    Επιπλέον, η Καγκελάριος φέρεται να δήλωσε πως όσο μένει σε αυτή τη θέση «θα βοηθώ όλον τον κόσμο», προειδοποιώντας ωστόσο πως δεν είναι βέβαια εάν «θα μπορούσα να το κάνω δεύτερη φορά», λόγω της «κούραση» των Γερμανών φορολογούμενων. «Αυτό μπορεί να εκτροχιαστεί σε κάποιο σημείο», συμπλήρωσε, πάντα σύμφωνα με τη Le Monde.

    Read more: http://www.oparlapipas.com/2013/12/blog-post_2578.html#ixzz2oN4Chj

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/12/13 09:01

    Καλές γιορτές σε όλους με υγεία


    Στίχοι:
    Κατερίνα Γώγου
    ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

    Θαρθεί καιρός που θ’ αλλάξουν τα πράματα.
    Να το θυμάσαι Μαρία.
    Θυμάσαι Μαρία στα διαλείμματα εκείνο το παιχνίδι
    που τρέχαμε κρατώντας τη σκυτάλη
    – μη βλέπεις εμένα – μην κλαις. Εσύ είσ’ η ελπίδα
    άκου θάρθει καιρός
    που τα παιδιά θα διαλέγουνε γονιούς
    δε θα βγαίνουν στην τύχη
    Δε θα υπάρχουν πόρτες κλειστές
    με γερμένους απέξω
    Και τη δουλειά
    θα τη διαλέγουμε
    δε θά `μαστε άλογα να μας κοιτάνε στα δόντια.
    Οι άνθρωποι – σκέψου! – θα μιλάνε με χρώματα
    κι άλλοι με νότες
    Να φυλάξεις μοναχά
    σε μια μεγάλη φιάλη με νερό
    λέξεις κι έννοιες σαν κι αυτές
    απροσάρμοστοι καταπίεση μοναξιά τιμή κέρδος εξευτελισμός
    για το μάθημα της ιστορίας.
    Είναι Μαρία – δε θέλω να λέω ψέματα –
    δύσκολοι καιροί.
    Και θάρθουνε κι άλλοι.
    Δεν ξέρω – μην περιμένεις κι από μένα πολλά –
    τόσα έζησα τόσα έμαθα τόσα λέω
    κι απ’ όσα διάβασα ένα κρατάω καλά:
    «Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος».
    Θα την αλλάξουμε τη ζωή!
    Παρ’ όλα αυτά Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕς ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΜΟΝΟΙΑ !!!!!
    Το μυαλό σου είναι ο στόχος τους
    Κατερίνα Γώγου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου χτυπάνε το κουδούνι να τα πούνε κάτι γυφτάκια ,15-18 χρονών ,τους ανοίγω κι εγώ και αρχίζουν Aρχή μηνιά κι αρχή χρονιά .....
    Ε...τούτο δεν μου είχε ξανά συμβεί!!
    χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/12/13 11:49

    ειναι κανείς κάτω στο χωριό?
    σφάζει κανείς κανένα γουρούνι?
    γιατί θέλω λίγο βασιλικό για τα κοαουτσούκια μου , να φτιάξει κα τη φούσκα μπάλα να τη δώσει σε κανένα παιδί έτσι να την κλωτσήσει για το έθιμο.
    εγώ τράνηνα τώρα πια και θαθελα να συμμετέχω μόνο στον καρούτζαφλα στή θράκα με λίγο κοκκινέλι με την παλιοπαρέα ασπρομαλούσα μεν αλλά ακμαία ακόμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/12/13 12:12

    γράψτε καμιά ανάμνηση βρε να θυμηθούμε τίποτα από τις χρονιάρες μέρες,και να αλλάξουμε λίγο διάθεση!

    μη περιμένετε να πείσετε κανένας κανέναν για ό,τι πιστεύετε μεσα από τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις.

    δόξα τω θεώ έχουμε αρκετά καλά για να θυμηθούμε οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι.

    επικοινωνήστε τη γνώμη σας χωρίς αιχμές και απολυτότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/12/13 12:36

    νις αν θέλις να εμπλουτίσεις την ιστοσελίδα με "Γλανιτσιά" έτσι όπως τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε ,πρεπει να επικοινωνήσες με Ζιολή ή Μπρουκλόγιαννη (αυτοί μου ήρθανε πρόχειρα στο μυαλό ) να σου γράψουμε ιστορίες ή να τις μαγνητοφωνήσουν και να τις απομαγνητοφωνήσεις , ειναι κινούμενος ανεξάντλητος και ανέκδοτος θησαυρός
    από ιστορίες που θα πρέπει να καταγραφούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχω υπόψη μου για το Μπρουκλόγιαννη και θα το κάνω το καλοκαίρι. Θέλω παράλληλα να μου μιλήσει και για όλη την καλλιτεχνική του διαδρομή. Το θέμα με τον Μπρουκλόγιαννη είναι πως τον σταματάς και όχι πως τον ξεκινάς :)
    Αφου το κάνω σε ηχητικό θα παρουσιάσω την κουβέντα. Θέλει ώρες να απομαγνητοφωνήσεις τόση κουβέντα!!
    Αφού μου έβαλες την ιδέα και για Ζιολη , θα το κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΝΤΟΡΗΣ ΜΑΡΙΑ25/12/13 22:08

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΤΟΡΗ -ΜΑΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.