Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

Ένας απλός άνθρωπος

Να’ μουν ένας απλός άνθρωπος ήθελα από παιδί. Να χαίρομαι με το ξημέρωμα και να κοιμάμαι με την μία όταν η νύχτα πέσει. Να βλέπω την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων. Σαν απλός άνθρωπος να ζήσω. Πώς περιπλέχθηκε τόσο η ζωή και πόσο φόρτωσε το κεφάλι μου με ερωτήματα που ακόμα δεν βρήκα απαντήσεις, ούτε που κατάλαβα. Μία πρόσθεση και μία αφαίρεση ήθελα να ξέρω για να μπορώ να βάζω και να βγάζω από την σκέψη μου ό,τι εγώ θεωρούσα ότι πρέπει να μείνει ή να φύγει. Κι όμως ήρθε η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός με τα χρόνια ,που κάνουν τα πράγματα δύσκολα όταν πρέπει ως απλός άνθρωπος να αποφασίσω.
Εκεί λοιπόν που θέλω με την μία να διαγράψω την πολιτική ως έννοια και ως πράξη έρχονται στο μυαλό μου πολιτικά πρόσωπα που έβαλαν τον άνθρωπο πάνω από την πολιτική άσχετα αν στο τέλος το πλήρωσαν ακριβά. Εκεί που λέω όχι όπλα, όχι στρατός, έρχονται στα μάτια μου σαν ταινία, φωτογραφίες ασπρόμαυρες παλικαριών που ώρες-ώρες ήθελα να τους μοιάσω. Θέλω κάποιες στιγμές να κάνω την οριστική αφαίρεση από την ψυχή μου μιας χώρας που τίποτα δεν είναι από αυτό που θεωρώ ουσιαστικά καταφύγιο και βλέπω την γριά με το ζαλίκι στην πλάτη και το αμούστακο να πηγαίνει νυχτερινό μετά το συνεργείο και ξαφνικά η αφαίρεση γίνεται πολλαπλασιασμός.
Ένας απλός άνθρωπος μιας ασήμαντης χώρας ήθελα να ήμουν για να γίνει η διαβίωσή μου πιο εύκολη, πιο απλή. Να μην έχει νέους που όλο ρωτάνε «Γιατί» και να μην έχει μεροκαματιάρηδες που να λένε «Δόξα τω Θεώ». Να ζουν όλοι σε ένα «Ωχ αδελφέ» για να γίνουν και οι δικές μου αριθμητικές πράξεις πιο απλές και πιο σίγουρες για το αποτέλεσμα. Κάνω την σούμα κάθε βραδάκι για να ετοιμαστώ για τον ύπνο του Δικαίου και εκεί που η αφαίρεση έχει τον πρώτο λόγο και επιτέλους φθάνω μηδέν, το χαρτί γίνεται πυκνογραμμένο κείμενο πράξεων ανθρώπων που μηδενίζουν το δικό μου μηδέν.

Ένας απλός άνθρωπος ήθελα να είμαι. Να βλέπω τα πράγματα απλά με ένα συν και ένα πλην. Πώς με μπέρδεψαν οι άνθρωποι αυτής της χώρας. Τους προσθέτω τη μία μέρα και τους αφαιρώ την επόμενη. Μα αυτοί όλο διαιρούνται στα εύκολα και συνάμα γίνονται ένα σώμα και πολλαπλασιάζονται στα δύσκολα. Λες και οι αριθμητικές πράξεις γίνανε μόνο από αυτή την χώρα για αυτήν την χώρα. Αυτή η χώρα, που σαν απλό άνθρωπο σε αφαιρεί και ως απλός άνθρωπος εσύ της προσθέτεις.
Simple Man 

5 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

τη παναγιώτα μου ,μόλις χθές το πρωί πληρωσα τέλη κυκλοφορίας χωρίς να ρωτήσω αν υπάρχει κανένας τρόπος να το αποφύγω.
για πείτε κανέναν αν ξέρετε να μάθω για του χρόνου , όχι το γνωστό τρόπο γιατί τον έκαψε το αλάνι

Ανώνυμος είπε...

Ρε σε ποιόν εμπιστευθήκαμε την επανύδρυση του κράτους ρεεεεεεεεεεε

Ανώνυμος είπε...

Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί,......
σεβόμενος την ΄επθυμία της διαχείρησης της ιστοσελίδας
δεν θα προβώ σε χαρακτηρισμούς τόσο των ψηφοφόρων όσο και ων πολιτικών που εξελέγουν

Ανώνυμος είπε...

εξελέγω εξελέγεις εξελέγει

τύφλα νάχει το εκλέγουν.....

Ανώνυμος είπε...

«Μαύρo» στην Τρόικα

Email This Post Εκτυπώστε το άρθρο

19/12/2013 - 08:37

inShare

Με μελανά χρώματα περιγράφεται ο ρόλος της Τρόικας στο προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατατέθηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του κοινοβουλίου. Ασκείται κριτική και στην Ευρωζώνη για την έλλειψη νομικής βάσης στη σύσταση της Τρόικας, αλλά και στον ρόλο της τριμερούς, καθώς δεν λήφθηκαν υπόψη οι επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από την κρίση, ενώ τα προγράμματα προσαρμογής στην Ελλάδα δεν εμπόδισαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία και την μετάδοση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη μέλη.


Επίσης στο προσχέδιο ασκείται κριτική και στην Κομισιόν για τον διπλό ρόλο που έχει τόσο ως μέλος της Τρόικας, όσο και ως θεσμικό όργανο της ΕΕ. Η έκθεση ακόμα τονίζει ότι πρέπει να αυξηθεί η συνοχή, η διαφάνεια και η λογοδοσία, λαμβανομένης υπόψη και της αναθεώρησης των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, ενώ τονίζει την ανάγκη βελτιώσεων και σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά κυρίως το σε ποιον «ανήκει» η ευθύνη για την διαδικασία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.

Το προσχέδιο θα αποτελέσει τη βάση του πολιτικού έργου που θα αρχίσει τον Ιανουάριο, με ακροάσεις σημαντικών παραγόντων που καθόρισαν το περιεχόμενο των προγραμμάτων στήριξης και την αποστολή αντιπροσωπειών του ΕΚ στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.