Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Το τούβλο

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τύπος που τριγυρνούσε μ' ένα τούβλο στο χέρι. Είχε αποφασίσει ότι κάθε φορά που θα τον ενοχλούσε κάποιος σε σημείο που να τον εξοργίζει, θα τον κοπανούσε με το τούβλο. Η μέθοδος ήταν λίγο παλαιολιθική, φαινόταν όμως αποτελεσματική — έτσι δεν είναι;

Μια φορά συναντήθηκε μ' ένα φίλο πολύ υπεροπτικό, που του μίλησε με κακό τρόπο. Πιστός στην απόφασή του, ο τύπος του πέταξε το τούβλο.
Δεν θυμάμαι αν τον πέτυχε ή όχι. Το θέμα, όμως, είναι ότι μετά έπρεπε να πάει να πάρει το τούβλο του και δεν το έβρισκε πουθενά. Στεναχωρήθηκε. Αποφάσισε τότε να βελτιώσει το «Σύστημα Αυτοπροστασίας με Τούβλο», όπως το είχε ονομάσει ο ίδιος. Έδεσε το τούβλο σ' ένα σπάγκο που είχε μήκος ένα μέτρο και βγήκε έξω. Έτσι, το τούβλο δεν θα απομακρυνόταν πολύ.
Διαπίστωσε, όμως, ότι και η νέα του μέθοδος είχε προβλήματα. Από τη μια, τo άτομο που γινόταν δέκτης της επιθετικότητάς του έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση βολής μικρότερη του ενός μέτρου, και από την άλλη, μόλις πετούσε το τούβλο έπρεπε να κάνει τον κόπο να τραβήξει αμέσως το σχοινί. Εξάλλου, ο σπάγκος έμπλεκε και κουβαριαζόταν και η κατάσταση δυσκόλευε.

Τότε, ο άνθρωπος εκείνος επινόησε το «Σύστημα Τούβλο III».
Πρωταγωνιστούσε και πάλι το ίδιο τούβλο, όμως, στο νέο σύστημα ο σπάγκος διέθετε ελατήριο. Τώρα μπορούσε να εκτοξεύει το τούβλο πολλές φορές και να γυρνάει πίσω μόνο του, σκέφτηκε ο τύπος.

Όταν βγήκε στο δρόμο και δέχτηκε την πρώτη επίθεση, πέταξε το τούβλο. Δεν πέτυχε το στόχο του γιατί το τούβλο, με τη δύναμη του ελατηρίου, γύρισε πίσω και κοπάνησε τον ίδιο κατακέφαλα.

Ξαναπροσπάθησε, αλλά έφαγε άλλη μια με το τούβλο στο κεφάλι γιατί δεν είχε υπολογίσει καλά την απόσταση.

Την τρίτη φορά την έφαγε γιατί δεν το εκτόξευσε την κατάλληλη στιγμή.

Η τέταρτη φορά ήταν λίγο ιδιόμορφη γιατί, παρότι είχε αποφασίσει να κοπανήσει με τσ τούβλο το υποψήφιο θύμα του, ήθελε ταυτόχρονα και να το προστατεύσει από το χτύπημα, κι έτσι το τούβλο κατέληξε πάλι στο δικό του κεφάλι.

Του έκανε ένα τεράστιο καρούμπαλο. Κανείς ποτέ δεν κατάλαβε γιατί δεν ξαναεπιχείρησε να χτυπήσει άλλον με το τούβλο, κι αν έφταιγαν τα χτυπήματα ή είχε συμβεί κάποια μεταστροφή στην ψυχολογία του.

Όλα τα χτυπήματα είχαν στραφεί εναντίον του.

«Ο μηχανισμός αυτός λέγεται ανάδραση: Σημαίνει ότι προστατεύουμε τους άλλους από τη δική μας επιθετικότητα.  Κάθε φορά που το κάνουμε αυτό, η επιθετική και βίαιη ενέργειά μας συγκρατείται προτού φτάσει στον άλλον από ένα φράγμα που τοποθετούμε εμείς οι ίδιοι. Το φράγμα αυτό δεν απορροφά την κρούση, απλώς την ανακλά. Κι όλος ο θυμός, όλη η κακοκεφιά, όλη αυτή η επιθετικότητα στρέφεται εναντίον του εαυτού μας, άλλοτε μέσω πραγματικών πράξεων αυτοτιμωρίας (αυτοτραυματισμοί, υπερβολές στο φαγητό, ναρκωτικά, ανώφελη έκθεση σε κινδύνους) κι άλλοτε μέσω κρυμμένων συγκινήσεων ή συναισθημάτων (κατάθλιψη, ενοχές, ψυχοσωματικά προβλήματα).

Είναι πολύ πιθανό ένας «πεφωτισμένος» ουτοπικός άνθρωπος, ευφυής και ακέραιος, να μην οργιζόταν ποτέ. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μη θυμώναμε ποτέ. Ωστόσο, κάθε φορά που νιώθουμε οργή, λύσσα, τσαντίλα, ο μόνος τρόπος να γλιτώσουμε είναι να τη βγάλουμε από πάνω μας μετατρέποντάς τη σε δράση. Σε αντίθετη περίπτωση, το μόνο που θα καταφέρουμε, αργά ή γρήγορα, θα είναι να εξοργιστούμε με τον εαυτό μας.


Απόσπασμα από το βιβλίο "Να σου πω μια ιστορία" του Χόρχε Μπουκαϊ

14 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΡΩ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΒΛΑ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΙΧΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 28 ΑΙΩΝΕΣ
Οι λύσεις του Λυκούργου για την κρίση
Ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε ο Λυκούργος ήταν η κατάργηση του νομίσματος και η αντικατάστασή του με δύσχρηστα ογκώδη σιδερένια νομίσματα...
"Δεύτερο έργο του Λυκούργου, και το πιο τολμηρό απ' όλα, είναι... ο αναδασμός της γης. Υπήρχε τότε φοβερή ανισότητα και έρχονταν στην πόλη πολλοί ακτήμονες και άποροι επειδή τα πλούτη είχαν συσσωρευτή σε ελάχιστους.
Πρώτος ο Λυκούργος, πρώτη η Αρχαία Σπάρτη αντελήφθη αυτό που αργότερα έγινε η μάστιγα της ανθρωπότητας, την δουλεία του χρήματος!

Ανώνυμος είπε...

Η Ana Botella, δήμαρχος της Μαδρίτης, αποφάσισε να ποινικοποιήσει τη φτώχεια και να επιβάλλει «συνταγματικό σαδισμό» σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα. Ετοιμάζει ένα σχέδιο νόμου, που θα επιφέρει κυρώσεις στους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να ζουν στο δρόμο, να ζητιανεύουν ή να πλένουν παρμπρίζ αυτοκινήτων για να επιβιώσουν.
ειναι ο καπιταλισμός ηλίθιε!!!!

κουκος είπε...

μπουτελα ειναι αυτη....τι περιμενες

Ανώνυμος είπε...

είχα την εντύπωση πως τέτοια μεγάλα γουρούνια μόνο εμείς οι Έλληνες είχαμε το προνόμιο να ψηφίζουμε, τώρα πρέπει να μάθουμε αν κάνουμε εξαγωγή τέτοιων επιλογών ή είναι εισαγόμενες

Ανώνυμος είπε...

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.....σύντροφοι....

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή "Ανασκόπηση Σήμερα" με τον Βασίλη Ταλαμάγκα του Action24 ο κ.Κουτσούμπας χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα καιροσκοπικό και τυχοδιωκτικό που αλλάζει συνεχώς θέσεις κι αυτό φαίνεται και από τα ταξίδια της ηγεσίας του στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Τέλος, έπειτα από σχετική ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντικομμουνιστικό παρόλο που είναι αριστερό κόμμα, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως σίγουρα είναι αντιΚΚΕ.

Καιροσκοπικό και τυχοδιωκτικό και αντιΚΚΕ....


Ανώνυμος είπε...

Ο Ολι Ρεν με δήλωση του αδειάζει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση στα θέματα της εργατικής νομοθεσίας που κατεδάφισε σε διάστημα δυο χρόνων Της καταλογίζει ευθέως ότι εξυπηρετεί ντόπια ιδιωτικά συμφέροντα εργοδοτών και οχι τα συμφέροντα του δημοσίου
ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ !!!!!
ο κουκουλοφόρος

Ανώνυμος είπε...

φιμοτρο χτες το βραδυ!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ο 7'30 ΠΙΣΥΕΥΕΙ ΤΟΝ ΡΕΝ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

Ανώνυμος είπε...

αφου το ειπε ο Κουτσουμπας....

Ανώνυμος είπε...

ο Κουτσούμπας είναι διαπιστωμένα φιλοΣΥΡΙΖΑ!!!
o κουκουλοφόρος

Ανώνυμος είπε...

Δε ντρεπόσαστε να λέτε καιροσκόπο το μέγα εργατολόγο, τον αγωνισταρά φωτόπουλο, την προεδράρα ραφτόπουλο και όλο το υγιές πασόκ που εντάχτηκε στις γραμμές της επανάστασης........σα δε ντρέπεστε....

Ανώνυμος είπε...

εσυ 8.37 δεν εισαι ουτε πασοκος ουτε κκε Τουβλο εισαι

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΑΝΕ ΒΑΛΤΟΥ ΡΙΓΑΝΙ ..