Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ο Θόδωρος του Αργυράκη.

 Γράφει ο Παλιοπυργήσιος
Διάβασα το κείμενο «Εξέχουσες Γλανιτσιώτικες Φυσιογνωμίες» του φίλου Θανάση και τον συγχαίρω που είχε τα κότσια να ταξιδέψει στο απώτερο παρελθόν της Γλανιτσιάς και επιστρέφοντας να φέρει στις αποσκευές του στοιχεία που τα διατυπώνει με πολύ αριστοτεχνικό τρόπο. Με συγκίνησε ιδιαίτερα ο Πάνος του Παπαδημήτρη για την σπάνια αγάπη του στη γενέτειρά του τη Γλανιτσιά και το δέσιμό του με όλους ανεξάρτητα τους Γλανιτσιώτες και που, σε ανταπόκριση, δεχόταν την απεριόριστη εκτίμηση όλων των πατριωτών του.
Όμως, φίλε Θανάση, θα συμφωνήσω ανεπιφύλακτα με κάποιο σχόλιο για την απουσία του Θεόδωρου Αργυρίου Γιαννόπουλου από τις Εξέχουσες Προσωπικότητες της Γλανιτσιάς. Ο Θόικος του Αργύρη, (έτσι τον άκουγαν, έτσι τον γνώριζαν και έτσι μιλούσαν γι’ αυτόν στο χωριό, μικροί και μεγάλοι, γιατί έτσι τον ένιωθαν κοντά τους, έτσι ζούσαν την αγάπη του για το χωριό μας, έτσι καταλάβαιναν  το ενδιαφέρον του για όλους αδιάκριτα τους πατριώτες.

 Ήταν ο άριστος δάσκαλος, ο δίκαιος Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο άξιος Γενικός Επιθεωρητής, ο εμπνευσμένος Παιδαγωγικός Σύμβουλος, ο ακούραστος εργάτης του Πνεύματος, ο διακεκριμένος συγγραφέας. Αποτελεί τιμή και καύχημα για το χωριό μας για τον ακέραιο χαρακτήρα του, για τη σπάνια επιστημονική του κατάρτιση και για την αγάπη του για τη γενέτειρά του τη Γλανιτσιά που με ευχαρίστηση την αγναντεύει από κει ψηλά τον «Άγιο-Θανάση», όπου κοιμάται τον αιώνιο ύπνο της Γαλήνης και της Ανάπαυσης.
Ως ελάχιστο δείγμα τιμής, σεβασμού και μνήμης ας θυμηθούμε  μια επιστολή του προς το Δ.Σ. του Συλλόγου Μυγδαλιωτών Τρίπολης καθώς και μια επιστολή-απάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου προς αυτόν.


Νίκαια, 10-4-87
Προς
Το Διοικ. Συμβούλιο του Συλλόγου Γλανιτσιωτών
Τ ρ ί π ο λ η ς
Αγαπητοί πατριώτες,
Έλαβα το Ιο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου του Συλλόγου σας που είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε. Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνατε και σας συγχαίρω με όλη μου την καρδιά για την ωραία πρωτοβουλία σας.
Σας συγχαίρω επίσης για το πρόγραμμα και τις φιλοδοξίες που βάλατε σκοπό να πραγματοποιήσετε κι εύχομαι ολόψυχα να πετύχετε σ’ όλα.
Ελπίζω να μη με παρεξηγήσετε, αν -λόγω ηλικίας- σας παρακαλέσω να μου επιτρέψετε να σας απευθύνω μερικές συστάσεις. Το ’χουν, βλέπετε, οι γέροι αυτό το κουσούρι να συμβουλεύουν:
-Να διαφυλάξετε με κάθε τρόπο την ενότητα και τη σύμπνοια, που ως τώρα σας διακρίνει.
-Να μην αφήσετε να εισχωρήσουν μέσα στο σύλλογο αδυναμίες, μικροδιαφορές, κομματικές και γενικά πολιτικές σκοπιμότητες.
-Από τη θέση που βρίσκεστε και με τη ζωντάνια που δείχνετε ν’ αποτελέσετε το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο Σύλλογο των Μυγδαλιωτών της Αθήνας και την Κοινότητα και να συνεργάζεστε στενά μαζί τους με μοναδικό στόχο το κ α λ ό της Γλανιτσιάς και των «απανταχού» τέκνων της.
Ως προς εμέ, σας παρέχω τη διαβεβαίωση πως θα έχετε την πλήρη συμπαράστασή μου. Ήδη, μέσω της Κοινότητας, θα παραλάβετε 81 αντίτυπα του βιβλίου μου «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ, Ιστορίες, Καλαμπούρια, Τύποι» για δωρεάν διανομή, κατά την κρίση σας, στα μέλη του Συλλόγου. Αν χρειαστούν κι άλλα, είμαι πρόθυμος να σας στείλω.
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Τ.Υ.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΓΔΑΛΙΩΤΩΝ (ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ)
ΤΡΙΠΟΛΗΣ                                                               
Ερυθρού Σταυρού 29, Τρίπολη                                             Τρίπολη,1-10-87
. . . . / . . . .                                                                  
Προς
Τον κ. Θεόδωρο Α. Γιαννόπουλο
επίτιμο εκπ/κο σύμβουλο
Πλάτωνος 5, Νίκαια Πειραιά
Μαζί με την κατάσταση που φανερώνει τη δ ω ρ ε ά ν διανομή του βιβλίου σας, που πρόσφατα κυκλοφορήσατε, σε όλους τους πατριώτες, σας στέλνουμε από μέρους όλων των Γλανιτσιωτών-μελών του Συλλόγου μας θερμές ευχαριστίες για την καλοπροαίρετη αυτή χειρονομία σας αλλά και τα συγχαρητήρια γιατί υποβληθήκατε σε τόσον κόπο και τόση δαπάνη για να παρουσιάσετε αυτή την πετυχεμένη εργασία-προσφορά πνευματική στο χωριό μας.
Επιτρέψτε στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας και τη Σ.Ε. του Ενημερωτικού μας Δελτίου να σας επαινέσει για το έργο σας. Πιστεύουμε ότι αποτελεί μια σπουδαία εργασία που σας ανεβάζει πολύ ψηλά και σας τιμάει ιδιαίτερα. Με σκόρπιο παντού το χιουμοριστικό στοιχείο πλέκετε με πολλή μαστοριά όλο το πλάνο του χωριού μας για τα χρόνια εκείνα, χρησιμοποιώντας στοιχεία ιστορικά, κοινωνικά, λαογραφικά, θρησκευτικά κλπ.
Κάθε Γλανιτσιώτης θα το διαβάζει πάντα με άνεση κι ευχαρίστηση._
Όσο για τις συμβουλές που μας απευθύνετε για την ίδρυση του Συλλόγου μας, του σκοπούς του και την έκδοση του ενημερωτικού μας δελτίου «ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ» σας διαβεβαιώνουμε ότι τις χαρακτηρίσαμε πατρικές, ειλικρινείς και πολύ ωφέλιμες. Μας ήταν πολύ απαραίτητες. Σας ευχαριστούμε πολύ και σας υποσχόμαστε ότι θα τις τηρήσουμε όσο είναι γλανιτσιώτικα δυνατό.

Με σεβασμό και πατριωτική αγάπη
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου μας
Ο πρόεδρος
Τ.Υ.

Υ.Γ.  Αξίζει να διερωτηθούμε και να προβληματιστούμε όλοι μας:
                        Τηρήσαμε και τηρούμε την υπόσχεσή μας;

Επιμέλεια Επιστολών
Παλιοπυργήσιος


4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος2/11/13 22:18

    ..........αρχοντας.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/11/13 22:31

    Όσο περνάει ο καιρός και όσο δαβάζουμε τα βιβλία του έχουν πολλά να μας ιστορήσουν. Τριών και παραπάνω γενιών ονόματα σημειώνει στο βιβλίο του ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ, Περιγράφει ανέκδοτα, ιστορίες, ήθη, έθιμα , την ζωή μας όλη όπως λέει ο Καζαντζίδης. Ποιός δεν συμφωνείότι στολίζει με τα γραφτά το με τα λόγια του,με την παρουσία του εκείκαι τώρα ακόμη , το χωριό μας.
    Ο συγγραφέας και δάσκαλος ζει και θα ζει αιώνια στις ψυχές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΕΚΑΣ3/11/13 10:38

    στον αποηχο της εκπαιδευτικης μεταρρυθμισηςτο 1966 ο θοικος τ αργυρη ετσι τον λεμε οι πατριωτες με αγαπη κι εκτιμηση σαν επιθεωρητης στο περιστερι συνεργαστηκε με το δασκαλο μου τον πανο του σπηλιωτη σπουδαιο επισης δασκαλο και μας εστειλε βοηθεια απο τα σχολεια του περιστεριου ενα τσουβαλι σε καθε μαθητη και λογοτεχνικα ψ βιβλια με τα οποια ο πανος εστησε την πρωτη σχολικη βιβλιοθηκη.τετοια αγαπη για το χωριο ειχε.αργοτερα που εκανα πως λογοτεχνιζα μου εδινε συμβουλες τι να διαβαζω και μουλεγε να μη διαβαζω τις βλακειες που γραφανε ανθρωποι διχως ταλεντο και πειρα αλλα τη σπουδαια γενια λογοτεχνων του 30.ηταν ενας γλυκος και χαμογελαστος ανθρωπος που προσφερε πολλα στην παιδεια της ελλαδας γραφοντας αναγνωστικα και λλα βιβλια για τα παιδια...πολυ σπουδαιος ανθρωπος οικογενειαρχης και αγωνιστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑΝΑΣΗΣ Β ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ3/11/13 13:21

    Σαφώς και πρόκειται για τεράστια προσωπικότητα ο Θόικος. Στη περιληπτική αναφορά στο προλογικό σημείωμα του άρθρου μου,ακροθιγώς αναφέρθησαν κάποια ονόματα και πιθανόν να έχουν παραλειφτεί και άλλα. Όμως για τους μεγάλους δασκάλους του χωριού, όπως ο Θόικος, ο Σταθάς κλπ, θα αναφερθώ σε ειδικό αφιέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.