Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Πως ο κοινωνικός αυτοματισμός βασίζεται στο καθησυχαστικό «υπάρχουν και χειρότερα>>

Κάνεις ρύθμιση φορο-χρεών, τα οποία το 2004 το ίδιο το κράτος δεν τα θεωρούσε τέτοια, ενώ, συγχρόνως, πληρώνεις υψηλότατους τόκους και «παράβολα». 
- «Γιατί»; Ρωτάς. 
- «Γιατί, έτσι είναι», απαντά η υπάλληλος του «δικαστικού» της εφορίας με τον αυταρχισμό εκατό καρδιναλίων-γραφειοκρατών. 
Μίλησε κανείς για την αντισυνταγματικότητα της αναδρομικής φορολόγησης; Αλλά που να βρεις το δίκιο σου;
Σκέφτεσαι τη δικαστική συνδρομή, αλλά είναι τόσο χρονοβόρα και κοστοβόρα, οπότε σκύβεις το κεφάλι, λέγοντας από μέσα σου ένα «γιατί έτσι είναι», και υπακούς, ενώ τα μηνίγγια σου χτυπούν από την ταπείνωση. 


Που να μπλέκεις τώρα; 
Αυτή είναι η σκέψη της πλειονότητας των πολιτών, που υφίστανται την τρομοκρατία της καθημερινότητας, η οποία είναι πιο ισχυρή από την τρομοκρατική βία των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων.
Κι ο λαός δεν αντιδρά στο «Γιατί έτσι είναι», επειδή κανείς δεν του λέει πειστικά ότι «δεν είναι έτσι>>
Όταν, όμως, η κυρία «Γιατί έτσι είναι» βγάζει στον πλειστηριασμό το σπίτι του άνεργου μεταλλεργάτη και πετάει στο δρόμο την οικογένειά του για 1.677 ευρώ, τότε επισυμβαίνει η έκρηξη.
Στο κοινωνικό σύμπαν γίνεται ένα Bing Bag, το οποίο δεν μπορούν να αγνοήσουν ούτε και τα συστημικά μίντια.

Η υπερεκμετάλλευση, όμως, του γεγονότος, το καθιστά θέαμα, το απομυζά, το αφυδατώνει, ώσπου εξαφανίζεται, όπως το σαλιγκάρι στο αλάτι, ωθούμενο από ένα άλλο γεγονός.

Και όλοι επιστρέφουμε στη ρουτίνα του «Γιατί έτσι είναι», αλλά διαφορετικοί από πριν, καθώς μία αδικία, για την ακρίβεια το θέαμά της εξαφανίστηκε, δηλαδή καταναλώθηκε, αφήνοντας ως λογικό ίζημα το καθησυχαστικό «υπάρχουν και χειρότερα».

Στο "χειρότερο" βασίζεται ο κοινωνικός αυτοματισμός που στρέφει τη μία κοινωνική κατηγορία εναντίον της άλλης, το ένα επάγγελμα εναντίον του άλλου.
Απ' αυτό το χειρότερο η πλειονότητα επιχειρεί να ξεφύγει δια της εξαφανίσεως.

Αλλά πως μπορεί να γίνει αυτό; Δια της συρρικνώσεως.
Το κράτος δεν πρέπει να σε ξέρει.
Γι’ αυτό πρέπει να διαλανθάνεις της προσοχής του, να μη σε παίρνει είδηση, να συρρικνώνεσαι σαν κατσαρίδα, όπως οι ήρωες του Κάφκα.
Έτσι, ο απολογισμός της ζωής σου θα είναι μία ζωή λαθραία, ένα «λάθρα βιώσας», ένας βίος αόρατος, ανεόρταστος, απανδόκευτος, χωρίς φως και πρόσωπο.

Φθάνοντας, λοιπόν, σ' αυτό το έσχατο σημείο θα είμαστε πανέτοιμοι για να αντικαταστήσουμε τις αξίες του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, του ορθολογισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ατομικών ελευθεριών με «αξίες ασιατικού τύπου», με "αξίες" εθελοδουλείας και αναξιοπρέπειας.



ΓΙΩΡΓΟΣ Χ.ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
Πηγή: RAMNOUSIA

10 σχόλια :

  1. Ανώνυμος1/7/13 22:15

    μη μιλας μη γελας κινδυνευει η ελλας......gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/7/13 10:12

    επιτέλους γίναμε 28 EU!
    απομένει να μπει και η Σερβία στην ατλαντική συμμαχία, να τους φύγει και αυτών το αποθυμένο, και κάναμε διπλό τζακ ποτ!

    Φθάνοντας, λοιπόν, σ' αυτό το έσχατο σημείο θα είμαστε πανέτοιμοι για να αντικαταστήσουμε τις αξίες του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, του ορθολογισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ατομικών ελευθεριών με «αξίες ασιατικού τύπου», με "αξίες" εθελοδουλείας και αναξιοπρέπειας.


    ΓΙΩΡΓΟΣ Χ.ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
    Πηγή: RAMNOUSIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/7/13 11:31

    Μετά την κατάργηση του κράτους δικαίου, του Συντάγματος, των νόμων, του εργατικού δικαίου, το επόμενο μέτρο που θα θελήσουν να περάσουν θα είναι να πληρώνει ο εργαζόμενος (όποιος απομείνει) τον εργοδότη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/7/13 11:41



    Του Ν.Ορφανού (από το protagon)

    Ξανάρχισε, λοιπόν, η πασοκολογία. Ζούμε σε μια χώρα-βουστάσιο, γεμάτη ιερές αγελάδες. Οι Παπανδρέου είναι μία από αυτές. Οι ηγέτες των χαμένων ευκαιριών. Είτε λόγω συγκυρίας (Γεώργιος), είτε λόγω τυχοδιωκτισμού (Αντρέας), είτε λόγω χαμηλών ικανοτήτων (Γιώργος).
    Ο Αντρέας δημιούργησε μεταδικτατορικά το καλύτερο πολιτικό μάρκετινγκ της εποχής. Σε μια εποχή που ακόμη οι λεγόμενοι «ίματζ μέικερς» δεν είχαν σκάσει μύτη στην ελληνική πραγματικότητα, ο Αντρέας έφτιαξε σλόγκαν που σφράγισαν ανεξίτηλα και την εποχή του, αλλά και τη νοοτροπία των Ελλήνων. Ο Αντρέας ήταν, βεβαίως, χαρισματικός. Όπου τι σήμαινε αυτό; Πέρα από καταπληκτική επικοινωνία με τους ψηφοφόρους και την εξέδρα (αρκεί να δει κανείς την ξύλινη συμπεριφορά του Τσίπρα όταν αγορεύει, που τα διαβάζει όλα από το χαρτί, σα μαθητάκος, για να καταλάβεις τη διαφορά), και βεβαίως μια συγκλονιστική ικανότητα ό,τι και να λέει ή να κάνει, ακόμη και πραγματικές αισχρότητες και ξετσιπωσιές, να παραμένει υπερδημοφιλής και εν λευκώ ηγέτης.

    Και έκανε πολλά ο αθεόφοβος, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; από τη ματαίωση των νομοσχεδίων του Τρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία και τα αυθαίρετα, το ρημαδιό του Ε.Σ.Υ. του πρωτοποριακού οράματος του Γεννηματά, την πρώιμη εκδίωξη από το κίνημα του Σάκη Καράγιωργα με αισχρό τρόπο, την αλλαγή του Συντάγματος σε απόλυτα πρωθυπουργοκεντρικό, το σκάνδαλο Κοσκωτά, τον Τόμπρα -πρώην διοικητή του ΟΤΕ- που παρακολουθούσε τους πάντες, τον γιγαντισμό του Αυριανισμού, που γύρισε και τον δάγκωσε, τους υπουργούς-κόλακες που δε θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός τους, για να θυμηθούμε το πιο αξιοσημείωτο που άφησε πίσω του ο μπον βιβέρ Κατσιφάρας,
    τα πακέτα της ΕΟΚ που τα μοίρασε με λογής επιδόματα και συντάξεις χωρίς να φτιάξει υποδομές μελλοντικής ανάπτυξης, τα κουπόνια για σκυλάδικα που μοίραζαν από την Εργατική Εστία επί υπουργίας Ευάγγελου Γιαννόπουλου, το «Ιστορία μου, αμαρτία μου» και τις ζεϊμπεκιές, τον Κουτσονόμο του Κουτσόγιωργα, τη Μιμή και το Χέρφιλντ, τη βίλα της Εκάλης, πού να αρχίσεις και πού να σταματήσεις.
    SYNEXIZETAI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/7/13 11:44


    SYNEXEIA

    Όλοι πάτησαν στα χνάρια του Ανδρέα. Και ο Κώστας και ο Αλέξης, και η Νουδού αντέγραψε το Πασόκ αλύπητα, αυτή είναι η μεγάλη του εκδίκηση, όλοι παίζουν το παιχνίδι πολιτικάντικα, όπως αυτός το όρισε, δυστυχώς. Οπότε, τα περί καταστροφής, τους αφορούν όλους, και τον Αντρέα που μοίραζε τα λεφτά, και τους Δεξιούς που έφαγαν πατώντας πάνω στους πασοκικούς νόμους, αλλά και την Αριστερά, που υπερασπίζεται το κάθε ξεφτιλισμένο και χαριστικό επίδομα ως μεγάλη και τρανή κατάκτηση της εργατιάς.

    Αν, λοιπόν, συγκεφαλαιώναμε την πασοκική εποχή σε έναν φανταστικό μουσικό δίσκο, θα ήταν περίπου ως εξής:

    Πα.Σο.Κ.: Τα τραγούδια της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

    (δίσκος βινυλίου)

    Α' πλευρά
    1. Ραντεβού με την Ιστορία
    2. Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά
    3. Συμβόλαιο με το λαό
    4. Στις δεκαοκτώ-σοσιαλισμό (άσμα φθινοπωρινό και πένθιμο)
    5. Περήφανα νιάτα, τιμημένα γηρατειά
    6. ΕΟΚ & ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο (αριστερό, δημώδες)
    7. Έξω οι βάσεις του θανάτου (αγνώστου, Αριστερού συνθέτη)

    Β' πλευρά
    1. Το τρένο της Αλλαγής
    2. Καμένη γη
    3. Για ακόμα καλύτερες μέρες
    4. Το χρονοντούλαπο της Ιστορίας
    5. Εμπρός, Αντρέα, για μια Ελλάδα νέα
    6. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω
    7. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες

    Bonus track
    -Mea culpa (enigma remix)
    -Το Πασόκ είναι εδώ (σούστα house by d.j. Tourloumoussi)
    -Τσοβόλα, δώσ' τα όλα (άσμα απ’ το μέλλον)

    Μουσική-στίχοι: Ανδρέας Παπανδρέου, Πακ και λοιπές κλαδικές Σουηδίας και νήσων.
    Συμμετέχει η χορωδία των διορισμένων αεροσυνοδών της Ολυμπιακής και κρητικό μπαλέτο από την Ελούντα.

    Καλή ακρόαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/7/13 12:53

    "H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος2/7/13 13:46

    Το μεγαλύτερο έγκλημα του Αντρέα είναι η κοματικοποιηση του κράτους
    ο κουκουλοφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος2/7/13 16:51

    λαθος ... η χαλιναγωγηση του συνδικαλιστικου κινηματος.......θυμασαι????ραφτοπουλος κλπ gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος2/7/13 21:57

    Για άλλη μια φορά συμφωνώ απόλυτα γερόλυκε.
    Και τώρα φαίνονται τ' αποτελέσματα...

    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.