Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Πρόσκληση σε διαγωνισμό στους τσοπάνηδες της Γορτυνίας για να διακριθεί ο γρηγορότερος !


Αυτή την  Κυριακή  στις 10 το πρωί στον Αγ Θεόδωρο
 Έχοντας διανύσει δυο χρόνια από την τελευταία κουρά στον Αγιο Θόδωρο οι Σύλλογοι Αθήνας και Τρίπολης αποφάσισαν  να πραγματοποιήσουν  φέτος στις 23 Ιούνη την αναβίωση της κουράς   στο χωριό μας . Η κουρά  έγινε πλέον θεσμός με την συμμετοχή και την  θέληση όλων μας και με την  ίδια συμμέτοχη και θέληση θα την συνεχίσουμε κόντρα στην εποχή. Οι δραστηριότητες και οι προτεραιότητες των συλλόγων θα παραμείνουν ενεργές  στις δύσκολες εποχές και θα συντηρούν στην αυθεντική τους  εκδοχή , ότι   χρειάζεται  για να  μην ξεχαστούν  οι παραδόσεις ,τα  έθιμα  και αποκοπούμε  από τις ρίζες μας  
. Οσο συμμετέχουμε μαζικά στις εκδηλώσεις των συλλόγων και αλληλοβασταζόμαστε όπως στους χορούς δεν θα πούμε ποτέ “τέλος εποχής “
Έτσι λοιπόν μ ένα παρόμοιο πρόγραμμα σαν πρόπερσι, θα έχει στις 22 του μήνα το απόγευμα ποδοσφαιρικό αγώνα  μεταξυ Αθήνας και Τρίπολης στο γήπεδο του χωριού. Την επομένη στις 23 θα γίνει η κουρά προβάτων στον Αγ Θόδωρο μετά την λειτουργία που θα τελεστεί κι αυτή στο εκκλησάκι  του  Η προσπάθεια των συλλόγων είναι να διευρύνει περισσότερο αυτήν την αναβίωση της κουρας γι αυτό από φέτος προσκαλούμε τους τσοπάνηδες από τα χωριά της Γορτυνίας να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό για να διακριθεί ο  γρηγορότερος στο κούρεμα των προβάτων  .Στον πρώτο τσοπάνη θα απονεμηθεί ένα συμβολικό δώρο σαν βραβείο. Ο κάθε τσοπάνης που θα διαγωνιστεί  θα κουρέψει ένα πρόβατο μόνο.  
Εν συνεχεία στην πλατεία του χωριού και  κάτω από το ίσκιο των πλατανιών θα καθίσουμε για το μεσημεριανό φαγητό με το σχετικό γλέντι όπως κάθε χρόνο με παραδοσιακά μας τραγούδια.  
Έχουμε αφορμή και λόγο να επισκεφτούμε όλοι το χωριό και να απεγκλωβιστούμε για ένα τριήμερο από την σκληρή πραγματικότητα
Για την οικονομική ενίσχυση των συλλόγων η συμμετοχή στο μεσημεριανό φαγητό και γλέντι θα ειναι 10 € το άτομο
Τα ΔΣ των συλλόγων Αθήνας και Τρίπολης

22 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

δεν μπορω αλλο να ακουσω την λεξη.... κουρεμα.χαχαχαχα,οσοι πατε κατου καλα να περασετε και του χρονου...gerolykos

Ανώνυμος είπε...


Και να ληφθεί υπόψη ότι κουρέφτηκε και ο Αγιο-Θόδωρος απ'ότι κατάλαβα.Δηλ το 50% του
του αναγεννηθέντος εθίμου.
Απ'το ολότελα.......
Καλή διασκέδαση.

Ανώνυμος είπε...

παλι δεν θα εισαι γερολυκε?

Ανώνυμος είπε...

ειμαι πεδουκλωμενος ακομα......gerolykos

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΡΕ,,ΑΧ ΜΥΑΛΟ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΙΝΟΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΡΟ

Ανώνυμος είπε...


ΠΙΝΟΣ είναι η λιπαρή ουσία που δημιουργείται στο κορμί του ακούρευτου προβάτου και φαίνεται καθαρά στο εσωτερικού του μαλλιού (ποκάρι). Όχι ότι το ξέχασαν πολλοί, αλλά......

Ανώνυμος είπε...

Είπα κι εγώ : Πώς είναι δυνατόν οιδύο Πολιτιστικοί Σύλλογοι να πέσουν σε αυτό το μεγάλο ατόπημα ; Να κουρέψουν και την Κουρά του Αγίων Θεοθώρων μεταφέροντάς την μέσα στο χωριό ,στην Παναγιά. Μα θα μου πει κανείς πως σήμερα όλα κουρεύονται και πολλά αθετούνται λόγω της κρίσης. Σύμφωνοι. Αλλά ,εμείς ως Γλανιτσιώτες , έχουμε μάθει ή να την οργανώσουμε καλά μια εκδήλωση ή καλύτερα να μην την κάνουμε . Πολλοί είναι οι λόγοι που συνηγορούν πως έπρεπε να οργανώσουμε την εκδήλωση της Κουράς των προβάτων μόνο στο πανοραματικό και ειδυλλιακό εξωκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων . Πρώτον να το λειτουργήσουμε και να τιμήσουμε τους Αγίους και προστάτες της περιοχής. Δεύτερο να αξιοποιήσουμε την υποδομή ,που υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας . Τρίτο να αναβιώσουμε το έθιμο της Κουράς στο φυσικό της περιβάλλον στο λόγγο και στα πλάγια,στα ρέματα και στα κορφοβούνια κοντά στη βρύση και στη μάνα ΓΗ!!! Τέταρτο να διευρύνουμε το έθιμο αυτό πέρα από τα στενά όρια της Κοινότητάς μας και να το καθιερώσουμε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας. Αυτό γίνεται με την πρόσκληση και άλλων κτηνοτρόφων στο διαγωνισμό της Κουράς ,εκτός Μυγδαλιάς. Και πέμπτο να στηρίξουμε τους αγρότες μας και ιδαίτερα τους κτηνοτρόφους μας στη βάση-έδρα της κτηνοτροφικής τους μονάδας και να τους ενθαρρύνουμε στο οικονομικό και κοινωνικό έργο που επιτελούν. Πέρα και πάνω από όλα αυτά θεωρώ πολύ σημαντικό για όλους μας πως είναι ότι θα ξανανταμώσουμε και θα ξαναμιλήσουμε με τη ελληνική ύπαιθρο ,τη φύση τη μαγική και μαγεύτρα ,μακριά από τα πάσης φύσεως προβλήματά μας και τις σκοτούρες μας . Θα ξεθολώσουμε για λίγο και θα ξαναφορτώσουμε τις μπαταρίες μας να ξανασυνεχίσουμε τον ανηφορικό καθημερινό μας αγώνα και Γολγοθά μας. Μας αναμένει και πάλι αυτός ο απέριττος ,πανοραματικός τόπος με την απεριόριστη θέα προς τη Λίμνη του Λάδωνα και προς τις πανύψηλες κορφές του Χελμού και Μαινάλου. Θα χαιρετήσουμε φίλους και συγγενείς αδέλφια και κουμπάρους και με τους στίχους του λεβέντικου τραγουδιού, τους ήχους της φλογέρας και του κλαρίνου θα στήσουμε χωρούς κυκλωτικούς ,που θα φτάνουν ψηλά ως τους έβδομους ουρανούς!!! Χαιρετίζω την πρωτοβουλία των Συλλόγων για την αναβίωση του εθίμου της Κουράς ,που πλέον έγινε θεσμός. Καλή μας αντάμωση στα γλανιτσιωτικα λημέρια μας .
marpolix

Ανώνυμος είπε...

Σωστος ο Μαρινης !!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Νις
Δεν βλέπω σχόλια κι ανησυχώ...
Εκτός κι αν έχουν σπεύσει όλοι στον Αγ. Θόδωρο για στασίδι, ή προπονούνται για τον ποδοσφαιρικό αγώνα.
Πάντως οι τσοπάνηδες της Γορτυνίας βλέπουν το ...τρέιλερ και υπάρχει...συνωστισμός!χαχαχα

Γιάννα

Ανώνυμος είπε...

Τώρα πώς ταιριάζει με το κούρεμα δεν ξέρω, αλλά αφιερώνεται εξαιρετικά, ειδικιά για τα λόγια του.....


κλικ ΕΔΩ

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ταιριάξει αν το βάλεις στη μικροφωνική και το προβατοψάλιδο να παίζει σε slow motion

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΥΡΕΜΑ ΝΑΝΑΙ ΚΙ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ!!!!!


Ανάλγητη κυβέρνηση....

Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τις διατάξεις για πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων μεγάλων οφειλετών του δημοσίου, βάζοντας στο στόχαστρο για άμεση διενέργεια πλειστηριασμών 4.000 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην εφορία...
πάνω από 1.500.000 ευρώ και τα συνολικά χρέη τους προς στο δημόσιο αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, το ποσό αυτό, αντιστοιχεί στις εισπράξεις τριών ετών χαρατσιού ακινήτων 7.500 πολιτών.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, έδωσε εντολή να προχωρήσει μέσα στον Ιούλιο ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων 6 μεγαλοοφειλετών οι οποίοι χρωστούν συνολικά στο κράτος 95 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, μεταξύ των ακινήτων που θα βγουν στον πλειστηριασμό είναι και βίλα πολύ γνωστού επιχειρηματία που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στον Κορυδαλλό για χρέη προς το δημόσιο.

Άστε κάτου τους νοικοκυραίους ρεεεεεε!!!!!

Αλήθεια όταν δανείζεσαι 200.000 ευρώ για τη μεζό στου γέρακα και έχεις ξεχρεώσει περί τις 15.000 κεφαλαίου είναι ανήθικο να βγει σε πλειστηριασμό......(αφού έχει κάτι μήνους να πλερώσεις, όχι ότι δεν μπορείς αλλά περιμένεις το....κούρεμα, ναι ναι υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι)....Και από πάνου φωνάζεις για το σπίτι σου.....Πού τόβρες ρεεεε, από πότε τα δανεικά γίνονται περιουσία σου?????

Το κούρεμα στα δάνεια των....νοικοκυραίων σημαίνουν αυτόματα κούρεμα συντάξεων, μισθών, καταθέσεων.....

Διευκολύνσεις ναι, μείωση επιτοκίων ναι, παράταση χρόνου αποπληρωμής ναι, μείωση δόσεων ναι, αλλά ποτέ κούρεμα, είναι παγίδα για το χάος. Κανείς δεν θα πληρώνει και θα δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς σαν τα αυθαίρετα που συνεχίζουμε να χτίζουμε αυθαίρετα και όλο τα νομιμοποιούν (κακώς κάκιστα λέω εγώ ο ανάλγητος). ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ, ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ, ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ!!!!

ΑΣΤΕ ΚΑΤΟΥ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΡΕΕΕΕΕΕΕ και....... τήρα μην κοπείτε με τα προβατοψάλιδα.....έχετε ξεμάθει σαν το "κλοτσάει η κατσίκα σας καλέ.."

Τελικά κάνει καλά ο θεοχάρης ή να ξεκινήσουμε πάλε ανένδοτο????

Πρέπει να πάρει απόφαση το 15μελές πάλι Θόδωρε?????

χψ

Χρόνια πολλά και του χρόνου να είσαστε καλά να ξανακουρέψετε.

Κούρεμα νάναι κι ότι νάναι!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Γρηγορότερος στο κούρεμα ο Πάνος Πολυχρονόπουλος του Κυριάκου.Δεύτερος ο Θοδωρής Πετρόπουλος του Πετρούτσου από το Βαλτεσινίκο και τρίτος ο Πάνος Ροζής του Μπαρουνογιώρη.
Ο κούρος έγινε στον Αγιο Θόδωρο στη στρούγκα του Πάνου Ροζή (Μπαρούνη) μετά τη θεία Λειτουργία.
Στη συνέχεια στην Πλατεία του Χωριού κάτω από τα πλατάνια καθίσαμε διακόσιοι και πάνω πατριώτες, ντόπιοι και καλεσμένοι, για φαγοπότι.Ο τελετάρχης της εκδήλωσης Γιάννης
Σταθόπουλος(Γιατρός)μαζί με τα μέλη των Δ.Σ. των δύο Συλλόγων Αθήνας-Τρίπολης και τον τοπικό Πρόεδρο του Χωριού Πολύδερα Αντρέα,ευχαρίστησε τους καλεσμένους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.Στη συνέχεια μετά το φαγοπότι καλούσε πατριώτες στο μικρόφωνο να τραγουδήσουν παλιά Γλανιτσιώτικα τραγούλια. Πρώτος τραγούδησε ο γεροντότερος της περέας 94 χρονών Ξερικός,ύστερα ο Κώστας Βασιλόπουλος (Αγγελάρας)με το Λούη και το Σόλωνα.Τραγούδησε κλέφτικα τραγούδια ο Αντρέας Κωνσταντινόπουλος (Καράμπελας. ο Πάνος Δημητρακάς (Ζιωλή) και ο Γιατρός(Σταθόγιαννης)τρογούδησαν παλιά λαϊκά. Όλους τους τραγουδητσές τους συνόδευε με τη κιθάρα του ο Γιώργης Παπαθεοδώρου του Σωτήρη.Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο Δήμαρχος Γιάννης Γιαννόπουλος.Την κάλυψη της εκδήλωσης με φωτογραφίες και Βίντεο την έκανε ο ΝΙΣ. Η Αγγέλω του Γιώρη το Σάββατο το βράδυ έβρασε τραχανά στην πλατεία του χωριού και τον φάγανε στις 4 το πρωϊ αυτοί που το φώτισαν πίνοντας και τραγουδώντας.
Λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις του τριημέρου (αγώνα ποδοσφαίρου,και κούρου)με φωτογραφίες και βίντεο θα μας παρουσιάσει ο ΝΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Σόλωνα, έχασες και τα πριν με τα σουβλάκια, αλλά και τα ...after με τις μακαρονάδες, που ήταν και τα καλύτερα!
Γερόλυκε, εύχομαι στα επόμενα να είσαι και σύ, αλλά μάλλον καλά θα πέρασες !!!

Γιάννα

Ανώνυμος είπε...

Γιαννα ο Σολωνας δεν τρωει μακαρονια ξαναρτιγα,αν ειχανε μεσα και κοκορη.........gerolykos

Ανώνυμος είπε...

το διάλειμμα τελείωσε...

Ανώνυμος είπε...

Μαρίνη γράψε μας κάτι για την προχθεσινή αντάμωση των πατριωτών στα Γλανιτσιώτικα λημέρια. Από σένα περιμένουμε να μας ενημερώσεις υπεύθυνα εμείς οι απανταχού Γλανιτσιώτες που δεν μπορέσαμε να παραβρεθούμε στις εκδηλώσεις του τριημέρου.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μήτσιος Νταρζάνος,Ο Πανάγος,ο Μπαντέβας , Ο Γιώργης του Θανάση ο Σταθόπουλος Πάνος ήσαντε στο κούρο;

nis είπε...

Καλησπέρα
ο 11.13 ας ολοκληρώσει το ρεπορτάζ αφού ήταν παρόν η παρούσα στο χωριό και μην πετάει σε μένα το τόπι γιατί πρέπει να μοντάρω τα βίντεο, να ξεχωρίσω τις φωτογραφίες και να τις ανεβάσω .Απόψε θα ενημερωθώ για τις πολιτικές εξελίξεις και αύριο ημέρα είναι.
Βλέπω σ ολα τα site ότι ορκίστηκε η Ν Ε Α κυβέρνηση και θέλω να την εμπεδώσω καλά. Προς το παρόν η μόνη απορία που έχω είναι σε τι ορκιστηκε ....
ΥΓ Γιάννα όλοι οι τσοπάνηδες της Γορτυνίας μ ευχαρίστησαν με e- mail για την ιντερνετικη ενημέρωση που τους παρέχω

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ@@@@@@@@@@@@@@@ ΧΨ ΣΕ ΚΑΛΥΒΙ ΜΕΝΕΙς...ΤΙ ΠΑΠΑΡΕς ΛΕς ΕΔΩ ΜΕΣΑ...ΟΛΟΙ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΠΗΡΑΝΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ.ΗΞΕΡΕΣ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΕΣΥ;/ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΕΝΤΙΑ ΣΟΥ;ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΜΗ ΜΙΛΑΣ .Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ.ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΠΟΥ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙΣ