Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Κρίση παιδείας σε βαθμό κακουργήματος

Μία Ελλάδα διαιρεμένη από στόχους, πάθη και φοβίες. Μία Ελλάδα ανειλικρινής με τα παιδιά της, καχύποπτη και ανασφαλής. Η κοινή συνιστώσα των κακών βρήκε όνομα εν έτει 2010 και ως τώρα καλείται οικονομική κρίση. Η χώρα μας που φέρει ως αναγκαίο κακό την κηδεμονία των ευρωπαϊκών προτεκτοράτων πάσχει από βαθιά κρίση παιδείας και με αισχρότητα την αναπαράγει.


Αφορμή μου τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων που για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνουν την ανθελληνική διαδικασία εκπαίδευσης και μόρφωσης στη σημερινή κοινωνία. Ανθελληνική γιατί δεν έχει να μοιάσει σε τίποτα με το ελεύθερο πνεύμα των τόπων μας και των ιδεών μας. Μία κοινωνία που πλάθει απογόνους καταδικασμένους σε δυστυχία. Μία κοινωνία οργωμένη στα μέτρα των ρομποτικής φύσης λυτών και διεκπεραιωτών. Μία κοινωνία που δεν ρώτησε ποτέ τα παιδιά της τι αγαπάν και αντ' αυτού δεν παύει να επιζητά συνεχώς τις αδυναμίες τους. Το δικαίωμα για όνειρο είναι μέρος αυτού του καλοστημένου, σύγχρονου παραμυθιού.

Προσπαθώντας να ξεφύγω από τα κλισέ και τετριμμένα, πως η γνώση Μαθηματικών και Φυσικής υψηλής ραπτικής δεν θα ωθήσει κανέναν γιατρό να κρατά καλύτερα το νυστέρι, θα μοιραστώ μία απλή μου απορία.

Ένα παιδί που έχει όνειρο ζωής να γίνει γιατρός. Μπορεί να έχασε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, ίσως τον φίλο του, τον γονιό του, τον αδερφό του. Ένα παιδί που με σθένος ψυχής μάχεται για να κρατιέται όρθιο μέρα με τη μέρα και θέλει να αλλάξει. Ένα παιδί που είδε τον φίλο του, τον γονιό του ή ακόμα και τον αδερφό του να χάνεται, να σβήνει σιωπηλά από μία ανίατη ασθένεια και θέλει να δώσει αυτός τη μάχη που του αναλογεί, μέσα από την κατάλευκη ιατρική ποδιά. Ένα παιδί με όνειρα, με στόχο και με θέληση που δεν το γοητεύουν η δόξα και το χρήμα αλλά κάτι μικρό και ανθρώπινο όπως η προσφορά. Αυτό το παιδί που μπορεί να κράτα σταθερά το νυστέρι και άφοβα να χωρίζει τη σάρκα σαν ζωγραφιά σε καμβά, που να νιώθει τον παλμό του ανθρώπου μέσα στις ίδιες του τις φλέβες, η κοινωνία μας τον ονομάζει ανεπαρκή; Γιατί δεν ήταν αρκετά καλός για να λύσει ένα θέμα Μαθηματικών που όχι απλά δεν αντιστοιχεί στις αναγκαίες γνώσεις του, αλλά ακόμα και ένας έμπειρος μαθηματικός θα αμφισβητούσε την πρακτική του αξία, ονομάζοντάς το ως ένα τρικ ή μία σπαζοκεφαλιά για να περνάει τον χρόνο του;

Όσο αυτό το παιδί ή το άλλο, εκείνο που πάντα σε χαιρετά με το χαμόγελο, που είναι έτοιμο και πρόθυμο να ακούσει το πρόβλημά σου και να το κάνει δικό του, που μπορεί να οργανώσει πιο σωστά τα συναισθήματά του γιατί είναι ευφυής σε κάτι που μπορεί άλλος να μην είναι, αλλά όχι τόσο καλός στην κατανόηση μίας νεκρής γλώσσας όπως των Λατινικών, κρίνονται ανεπαρκή, τόσο πιο βαθιά ριζωμένο θα είναι μες την ψυχή μας το αίσθημα της αποτυχίας και τόσο έξυπνα και δεσποτικά αυτό θα το ονομάζουν οικονομική-πολιτική-ταξική κρίση.

Ένα είναι το σίγουρο, πως είμαστε αδύναμοι αν και βγαλμένοι από δυνατή πάστα ανθρώπου. Δεν διεκδικούμε γιατί όσες φορές με όλη μας τη φωνή και τη δύναμη διεκδικήσαμε ήρθε το σύστημα να μας κολλήσει την ταμπέλα με τα μεγάλα μαύρα γράμματα, που κάπου-κάπου συνοδεύονται από ένα διψήφιο ή μονοψήφιο αριθμό της κλίμακας της επιτυχίας μας που γράφει ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ.


Μπορεί λοιπόν αυτή η συσσωρευμένη αποτυχία να μη βασίζεται και τόσο στην τυχαιότητα, αλλά να συντηρεί έναν επιτακτικό μηχανισμό αφαίμαξης των παραγωγικών και ανιδιοτελών ανθρώπων, εκείνων που θα σε κοιτάξουν και θα αφουγκραστούν τις ενοχές σου γιατί ξέρουν ότι τίποτα δεν μας χωρίζει σε αυτό τον κόσμο που όσο καλός και αν είσαι στα Μαθηματικά ή τα Λατινικά μονάχα η κοινή αγάπη και η προσφορά ευδοκιμούν.

25 σχόλια :

  1. Ανώνυμος31/5/13 23:26

    Για το καταντημα της παιδιας και της υγειας φταινε αυτοι που δεν κοβουν αποδείξεις Γιαχο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/6/13 09:17

    ΓΙΑΧΟ ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΓΑΠ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΙ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ...ΦΤΑΙΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΕ@@@@@@@@@@@@@ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/6/13 09:49

    οταν εχει θεμα χωρις αποδείξεις γινεται αφαντος ο Γιαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/6/13 10:10

    Παπαγαλάκι του πασόκ της κυβέρνησης και του σόιμπλε είναι.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/6/13 10:26

    η φωτογραφία δεν είναι από το παρελθόν , είναι αναμνήσεις από το μέλλον ,τα προσεχώς μας υπενθυμίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος1/6/13 10:30

    Σύμφωνα με την έκθεση που εκπονήθηκε για τη Unicef από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθήνας, ο αριθμός των παιδιών που το 2011 ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας και σοβαρής υλικής αποστέρησης ήταν 69.000.
    Μέσα σε ένα χρόνο, το 2012, ο αριθμός αυτός εκτινάχτηκε (για την ακρίβεια, σχεδόν 9πλασιάστηκε!) και τα παιδιά που βρίσκονταν σε σοβαρό κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθαν στα 597.000!
    Είναι προφανές: Μας... «έσωσαν»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1/6/13 15:56

    βλέπω εικόνες από τς διαδηλώσεις στην Τουρκία και δν ξέρω αν είναι στην πλατεία Ταξίμ Ή στην πλατεία Συντάγματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος1/6/13 15:57

    κρίση δημοκρατίας σε βαθμό κακουργήματος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος1/6/13 17:49

    Η τουρκικη κοινωνια με μισθο κατω απο 300 € ξεσπαει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος1/6/13 18:14

    Εμείς χτίσαμε το μεγαλύτερο αυθαίρετο mall της Ευρώπης και δεν κουνήθηκε φύλλο.
    Τι αμόρφωτοι αυτοί οι τουρκοι!!!
    ο κουκουλοφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τωρα στην πλατεία ταξίμ
    βιντεο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος1/6/13 19:33

    Εδώ ποιος να ξεσηκωθεί????

    Οι μεγαλοκαρχαρίες???? (τραπεζίτες, μεγαλοκατασκευαστές, καναλάρχες) Δεν κινδυνεύουν τα πλούτη τους, αφού τα έχουν βγάλει έξω

    Οι τρομοκρατημένοι συνταξιούχοι (φοβούνται μη χάσουν και τα ψίχουλα),

    τα χιλιάδες λαμόγια ελευθεροεπαγγελματίες??? (φοροκλέφτες, φοροαποφεύγοντες, εισφοροκλέφτες και εισφοροαποφεύγοντες)

    Οι μισθωτοί του δημοσίου??? (έπεσε όλη η μονεταριστική νεοφιλελεύθερη καθικιά πάνω τους και τους απειλεί για καιάδα)

    Οι μισθωτοί του ιδιωτικού???? (που η δουλειά τους έχει μετατραπεί σε δουλεία)

    Οι άνεργοι???? (που ελπίζουν ότι με σαχλαμαρίτεσες θα έρθει η ανάπτυξη και θα γυρίσει το πράμα)

    Μόνον μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι θα μπορούσαν να ξεσηκωθούν (έχουν λόγους δυνατούς). Αλλά το μέγα ερώτημα είναι.

    Να ξεσηκωθείς εναντίουν ποιού?????

    Του εργοδότη τους, πού έγινε δυνάστης τους??

    Του ετοιμόροπου κράτους, που αν γκρεμιστεί τελείως θα μείνουν στο δρόμο?? (δημόσιοι και συνταξιούχοι)

    Του πολιτικού κατεστημένου??? (για να ρθούνε πιθήκια, βαρεμένα και μυαλοκαμένα)

    Ναι η πείνα μάτια δεν έχει.....,όμως

    Ο αγώνας θέλει όραμα, ψυχή και ....ηγέτες. Πάνω απ όλα θέλει ΕΛΠΙΔΑ και εδώ την χάσαμε και γι' αυτό φταίμε πολλοί, μα πάρα πολλοί. (σας βγάζω έξω εσάς, δε φταίτε για να μην σας ανεβάσω την πίεση πάλε, εσείς είστε άσπιλοι αμόλυντοι, λευκές περιστερές σαν και μένα, σαν το δίπλα μας, σαν τον παραπέρα)

    Ο λαός ξεσηκώνεται αν ο αντίπαλος είναι σαφώς οριοθετημένος, αν έχει ελπίδα, αν έχει στόχο κλπ κλπ

    Τυχαία ξεσπάσματα, ατάκτως ειρημένα δεν έχουν νόημαα.

    Μην αρχίσετε πάλι τις διαπιστώσεις, με κουράσατε.....ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΕΛΏ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος1/6/13 19:37

    όσοι μπορείτε διαδωστε και διαδηλώστε
    ύπερ εξέγερση των Τούρκων, τα μμε εκεί τους φίμωσαν,ακόμη και το ιντερνετ τους το έκλεισαν.

    Πολύ μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε Άγκυρα, Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις. Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες για 4 νεκρούς διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και 1 στην Άγκυρα, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από τις κρατικές αρχές και δεν μπορούν για την ώρα να επιβεβαιωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος1/6/13 19:40

    η δική σου πρόταση είναι κατσε στ΄αυγά σου απ΄ότι κατάλαβα ή θα λυθούν τα πάντα από την απόδειξη ?
    εγώ πάντως απόδειξη από τον περιπτερά μου δεν θα πάρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος1/6/13 19:44

    Καλά πότε πρόλαβες και το διάβασες????

    Μπας και είσαι προκατειλημένος?????

    Η πρότασή μου είναι.

    Να ξεσηκωθούμε εναντίον του εαυτού μας, με αυτογνωσία, εθνική συνεννόησης και κοινωνική συμπεριφορά. Η αποδειξούλα, λεβεντάκο μου, είναι πράξη κοινωνικής συμπεριφοράς, η μη κοπή της η χειρότερη αντικοινωνική συμπεριφορά. 'Ασε τις εξυπναδούλες για τίποτα άλλους, όχι σε μπλογκ γλανιτσιώτικο.


    χψ (επειδή τ' αλλησμόνηκα, αλλά το κατάλαβες, εξ ού και η προκατάληψή σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος1/6/13 19:52

    Και επειδή, νομίζω ότι κάπου θέλεις την ανιτπαράθεση (την ιδιολογική) (έχεις βλέπω και τη μαγκιά κλανιά και ψιλοειρωνιούλα) μια μέρα θα σου κάνω την τιμή να προσπαθήσω να σου τεκμηριώσω (αν μπορέσω βέβαια) ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΣΑΙ, γιατί ειρωνευόμενος την αποδειξούλα, απαλλάσεις ολους τους φοροκλέφτες, εισφοροκλέφτες κλπ κλπ

    Ρε μπας και είσαι κανένας απ' αυτούς????? για να σου δώσω πενιχρό άλλοθι.

    Βγαινω τώρα όξω και εγώ θα πάρω απόδειξη από τον ταβερνιάρη. Ελπίζω να μη μου κάτσει κανα κόκκαλο στο λαιμό....(δεν πιστεύω να φτάσετε μέχρις εκεί, αν και ....σας έχω ικανούς και για τέτοιο χαχαχαχαχ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τούρκοι Στρατιώτες
    Εικόνα μοιράζουν μάσκες στους διαδηλωτές να προφυλαχτούν από τα χημικά της αστυνομίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος2/6/13 13:19


    δεν ήξερα ότι το πρόβλημα της καπιταλιστκής κρίσης είναι η απόδειξη.

    για πές μας τι φόρο πλήρωσε η άλφα για τα 3 δις καθαρά κέρδη το α΄τρίμηνο? να δείς που θα της δώσανε επίδότηση που είναι ανθηρή επιχείρηση για να μπορέσει να τα κάνει 4 δις το δεύτερο τρίμηνο.

    όσο γα την μαγκιά κλανιά κλπ
    κοιτα και κανένα καθρέφτη ,μη φοβηθείς, ο εαυτός σου θα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος2/6/13 13:43

    ουτε στη Δανία κόβουν αποδείξεις

    ...Το έργο για τις Συλλογικές Συμβάσεις παίχτηκε και εδώ στη Δανία, όπου ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ανέλαβε την «ευθύνη» να πείσει ότι οι εργαζόμενοι πρώτοι θα πρέπει να συμβάλουν στο ξεπέρασμα της κρίσης και ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των δανέζικων επιχειρήσεων θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Υπογράφτηκαν μειώσεις μισθών μέχρι και 30%. Εγιναν δεκτές μαζικές απολύσεις και προγράμματα εντατικοποίησης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος2/6/13 14:21

    Ανεπίδεκτος μαθήσεως!!!! Τι να κάνω εγώ, να πηδήξω το βράχο?????

    Ποιος έγραψε ότι οι μεγάλοι πληρώνουν???? Γιατί "γκεμπελικά" προσπαθείς να πεις ότι εγώ το γράφω????

    Γι' αυτό η μαγκιά κλανιά και όχι για τη φάτσα σου, που μάλλον θάναι ωραία.....χαχαχα

    Κάθε τόσο θα σου θυμίζω ότι η μη χορήγηση απόδειξης και από 'κεινον που δεν κόβει και από 'κείνον που δε ζητά, ή παζαρεύει είναι άκρως αντικοινωνική πράξη.

    Η κλοπή φόρων είναι έγκλημα κατά του συνταξιούχου, της υγείας της παιδείας κλπ ΑΠ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ. Εγώ βάζω και τα χιλιάδες ψιλολαμόγια μέσα, πειράζει????? Εσύ σαν μέγας αγωνισταράς κυνήγα τα θερία......

    Ας μην το κουράζουμε άλλο. Εσύ κάθε τόσο σε άσχετα σχολιά σου γράφεις ψιλοειρωνικά για τις αποδειξούλες. Και γι' αυτό γράφτηκε το μαγκιά κλανιά και άσε την ομορφιά μας στην άκρη.

    Αν στερήσαι επιχειρημάτων, παρατηρώ ότι ξεχυλίζεις ειρωνίας.....μάλλον είσαι καθαρόαιμος γλανιτσιώτης.....

    Θα περιμένω κάποια στιγμή την άποψή σου στην πρότασή μου.

    <>

    Με χαρά θα διαβάσω τη δική σου, αν έχεις και αν μπορείς ρεαλιστικά να την στηρήξεις.

    Γι αυτό και σου επαναλαμβάνω ότι με μαγκιά κλανιά και κλίτσα στο σβέρνο δε λέμε τίποτα.........

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος2/6/13 14:23

    Η πρόταση είναι παραπάνω, αλλά στην επαναλαμβάνω

    Να ξεσηκωθούμε εναντίον του εαυτού μας, με αυτογνωσία, εθνική συνεννόησης και κοινωνική συμπεριφορά. Η αποδειξούλα είναι πράξη κοινωνικής συμπεριφοράς, η μη κοπή της, αλλά και η συναλλαγή για μη κοπή είναι η χειρότερη αντικοινωνική συμπεριφορά.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος2/6/13 14:54



    ΕΕδώ ποιος να ξεσηκωθεί????

    Οι μεγαλοκαρχαρίες???? (τραπεζίτες, μεγαλοκατασκευαστές, καναλάρχες) Δεν κινδυνεύουν τα πλούτη τους, αφού τα έχουν βγάλει έξω

    σύ σαν μέγας αγωνισταράς κυνήγα τα θερία......

    φτωχέ χψσκίκο τί να αγοράσεις μ΄ένα αυγό!
    αντιστέκονται στις αυτοκρατορίες?
    δε βλέπεις τί τραβάνε οι Τούρκοι?
    δεν είδες πόσους νεκρούς έχουν όσοι τα βάζουν με τους δυνατούς?

    εδώ ναι! σε ειρωνεύομαι!
    γιατί αν σου προτείνω να ανατρέψεις τις συνθήκες που τους έχουν κάνει θεριά θα με πεις αιθεροβάμωνα΄ή ότι έχω ξύλινο λόγο ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος2/6/13 15:01

    Πώς ρε δικέ μου, πώς??????

    Μια τόση δα μικρή προτασούλα, μια τοσοδούλα!!!!!

    "λαλάκωσα" να την ζητάω τη ρημάδα την προτασούλα, μυστικό είναι????

    Να κάνουμε ΄κείνο, να κάνουμε το άλλο, να μην πληρώσουμε πχ φόρους, να βουτήξουμε τα στιλιάρια, να κάνουμε καθιστική διαμαρτυρία για μέρες για βδομάδες χιλιάδες, να να να .....

    Μία θέλω και να μου την υποστηρίξεις όμως με ρεαλιστικά επιχειρήματα. ΄Οχι στο γάμο του καραγκιόζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος2/6/13 15:03

    Και στην καινούρια ανάρτηση σου γράφω σχόλιο για την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, που νομίζεις ότι υπάρχει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.