Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Αν δεν καώ εγώ –αν δεν καείς εσύ- πως θα γενούνε τα σκοτάδια φως;


Τον πιο παλιό καιρό ζούσε εδώ μία κοινότητα Ανθρώπων. Γύρω απ’τις τρεις μεριές του οικισμού, ήταν το Μαύρο Δάσος. Και από την τέταρτη, η απέραντη στέπα. Για πολύ καιρό ο ήλιος έλαμπε και ο ουρανός ήταν γαλάζιος, και έτσι οι Άνθρωποι ήταν γενναίοι και ευτυχισμένοι.
Μα κάποια μέρα, ήρθανε απ’την στέπα άλλοι Άνθρωποι, πιο νέοι, πιο βάρβαροι, πιο δυνατοί και έδιωξαν τους πρώτους, βαθιά μέσα στο Μαύρο Δάσος. Έλη τους περικύκλωσαν και βάλτοι και το σκοτάδι ήτανε πυκνό. Άρχισαν να πεθαίνουν, ο ένας μετά τον άλλο, απ’τα κουνούπια και τον μολυσμένο αέρα. .
Τότε, γυναίκες και παιδιά, αρχίσανε τους θρήνους και όλοι μαζί καθίσαν να σκεφτούν σαν τι θα κάνουν. 
-Δυό δρόμοι ανοίγονται για μας
Ο ένας, προς τα πίσω. Μα εκεί, βρίσκονται οι δυνατοί εχθροί μας.
Ο άλλος μπροστά, πέρα απ’τα Μαύρα Δάση, εκεί που τα μεγάλα δέντρα, με τα πανίσχυρα κλωνιά τους αγκαλιάζονται κι οι κόμποι απ’τις γυμνές τους ρίζες βυθίζονται βαθιά, στη λιπαρή τη λάσπη.
Και το σκοτάδι ήταν πυκνό και τα μεγάλα δέντρα –δέντρα πέτρινα- στεκόντουσαν βουβά και ακίνητα, μέσα στο μαύρο θάμπος και πιο σφιχτά πλησίαζαν το να το άλλο, τριγύρω στους Ανθρώπους. Μα εκείνοι είχαν συνηθίσει την απλωσιά της στέπας και πιο πολύ τους στένευε το Δάσος, παρά θηλιά κρεμάλας στο λαιμό τους.

Και η Ώρα χτύπησε Έντεκα. Και όμως, κάποτε ήταν δυνατοί και θα μπορούσαν να νικήσουν. Μα τώρα, κάτω απ’τα πυκνά κλαδιά, χάθηκε η ψυχή και –ίσως- το σώμα. Και οι θρήνοι γέννησαν την Φρίκη. Και οι Μάνες κλαίγανε τους πεθαμένους. Και οι ζωντανοί αλυσοδέθηκαν από τον Φόβο. Λόγια δειλίας άρχισαν να ακούγονται μέσα στο Δάσος. Και ήθελαν στους εχθρούς να παν και γονατίζοντας να τους προσφέρουν τη λευτεριά τους. 
Και είπε ο Ντάνκο:

-Σύντροφοι, δεν κυλάει η πέτρα με την σκέψη μόνο. Όποιος δεν κάνει τίποτε, δεν του συμβαίνει τίποτε. Γιατί να σπαταλιέται η δύναμή μας στον καημό; Πάμε στο Δάσος και ας το περάσουμε ως πέρα. Σίγουρα θα χει κάποιο τέλος. Όλα στον Κόσμο έχουν ένα τέλος. Εμπρός λοιπόν! 
-Οδήγησε μας, με μια φωνή είπανε όλοι. Και ξεκίνησαν. 

Και σε κάθε βήμα, ο Βάλτος –άπληστο σάπιο στόμα- καταβρόχθιζε Ανθρώπους. Σαν φίδια απλωθήκανε παντού οι ρίζες και κάθε βήμα το πληρώνανε με αίμα. Περπάτησαν πολύ καιρό και όλο πύκνωναν τα σκοτάδια. Κουράστηκαν και άρχισαν να γκρινιάζουν για τον Ντάνκο και έλεγαν πως, άδικα, νέος και άπειρος τους έσυρε εδώ κάτω –κι ας είχαν όλοι τους συμφωνήσει.

Και κάποτε, στο Δάσος μπόρα ξέσπασε. Και έγινε το σκοτάδι πιο μαύρο και απ’της Κόλασης τις νύχτες. Μα ο Ντάνκο περπατούσε πάντα εμπρός. Και τα κλαδιά των δέντρων τους κυκλώσανε. Και κεραυνοί σκίζανε τον αιθέρα. Όλο δυνάμεις και πιο λίγες τους απόμεναν. Μα εκείνος περπατάει πάντα μπρος –«ένας αυτός, και ζει για χίλιους». Τσάκισαν και έχασαν το θάρρος τους και ρίξανε το φταίξιμο στον Ντάνκο.

-«Σας οδηγώ εγώ», μας είπες! -Σας οδήγησα. Μα εσείς; Σέρνεστε όλο πιο πολύ στη λάσπη, μπουσουλώντας με τα τέσσερα, σα ζώα. Σκοτείνιασαν τα μάτια τους και φάνηκε μέσα σ’αυτά η λάμψη του θανάτου. «Κοίτα τους», μονολόγησε, «πριν όλοι φίλοι, τώρα όλοι τους θηρία» και λάμψανε τα μάτια του σαν φάροι. Και βλέποντάς το αυτό, σκέφτηκαν πως τρελάθηκε και πως, γιαυτό -έτσι ζωηρά- φλογίστηκε η ματιά του και φυλάχτηκαν. Και σαν κοπάδι λύκων –που θήραμα μυρίστηκε- μαζεύτηκαν, γιατί περίμεναν πως θα ριχτεί πάνω τους πρώτος. Και άρχισε να στενεύει γύρω του ο κλοιός. Και αυτός κατάλαβε τη σκέψη τους και η σκέψη γέννησε στην φλογερή καρδιά του το παράπονο. Και όλο το Δάσος άρχισε να ψέλνει το μαύρο, πένθιμο τραγούδι του. Και ο κεραυνός βροντάει και η βροχή πέφτει ασταμάτητα.

-«Αν δεν καώ εγώ –αν δεν καείς εσύ- πως θα γενούνε τα σκοτάδια φως;» φώναξε, κι απ’τη Βροντή πιό δυνατά. Και έσκισε με τα χέρια του το στήθος του και έβγαλε από μέσα την καρδιά του και την κρατάει ψηλά, απ’τα κεφάλια πάνω των Ανθρώπων. Αναλαμπάδιασε η Καρδιά –σαν ήλιος- και το σκοτάδι διαλύθηκε μέσα στο φως. Και οι Άνθρωποι –κατάπληκτοι- μαρμάρωσαν.

-Εμπρός, φωνάζει ο Ντάνκο και ρίχνεται μπροστά, στην πρωτινή του θέση, ψηλά κρατώντας την Φλεγόμενη Καρδιά του -που φώτιζε την Μοίρα των Ανθρώπων. Τον ακολούθησαν σαν μαγεμένοι. Το Δάσος αντιβούισε έκπληκτο, μα η βοή του πνίγηκε στον Ήχο των Χρωμάτων. Και τώρα πέθαιναν, μα πέθαιναν δίχως παράπονα και παρακάλια. Έτρεχαν γρήγορα μπροστά, με γενναιότητα  το Φως του Φάρου ακολουθώντας –την Καρδιά του. Και ο Ντάνκο πάντα προχωρούσε προς τα εμπρός και η Φλόγα της Καρδιάς του όλο φούντωνε και φούντωνε. Και τέλειωσε το Δάσος. Και έμεινε πίσω τους, βουβό. Και στα λιβάδια πέρα, στη μεγάλη στέπα σαν ξεμύτισαν, λούστηκαν ξαφνικά από ηλιόφως και καθαρό αέρα ξεπλυμένο απ’την βροχή. Και έλαμψε ο ήλιος και πέρα, το ποτάμι, σαν φιδίσιο σώμα αντιφέγγισε. Σουρούπωνε. Κατά το λιόγερμα, άρχισε να φαντάζει κόκκινο –σαν αίμα- το ποτάμι. Και εκείνος, χαμογέλασε περήφανα.

Και έγινε η Ώρα, Δώδεκα. Στο χώμα πέφτει και η Μάνα Γη προστάζει, και λουλούδια τον αγκάλιασαν. Και δεν τον πρόσεξε κανείς πού έπεσε κάτω. Και μόνο η γενναία του Καρδιά ακόμα άναβε. Και ένας, την πρόσεξε. Και –φοβισμένος- με το πόδι του την πάτησε. Και η Φλογερή Καρδιά του Ντάνκο, χάθηκε για πάντα.» 

Η ιστορία του Ντάνκο είναι από το βιβλίο του Μαξίμ Γκόργκι :Η φλογερή καρδιά του Ντάνκο και άλλα διηγήματα. 
Το παραμύθι αυτό θεωρείται ένα από τα καλύτερα κείμενα του κλασικού Σοβιετικού συγγραφέα . Βεβαίως, ο συμβολισμός του παραπέμπει ευθέως στο γνωστότερο μύθο του Προμηθέα δεσμώτη. 

Το Adagio "(2000), είναι μια αριστουργηματική δεκάλεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από τον Garry Bardin πάνω στο θέμα του Ντάνκο . Χρησιμοποιήσε την τεχνική αναδιπλωμένου χαρτιού γνωστή επίσης ως τεχνική origami , γιατί αισθάνθηκε ότι η ιδέα του" Adagio "και η οπτικοποιησή της απαιτεί το χαρτί ως το ιδανικό υλικό. Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να γίνει το "Adagio". Η μουσική που ακούγεται είναι το Adagio σε G minor


Πηγή, antikleidi.wordpress.com

21 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τιποτα αλλο .

Ανώνυμος είπε...

Και σε κάθε βήμα, ο Βάλτος –άπληστο σάπιο στόμα- καταβρόχθιζε Ανθρώπους. Σαν φίδια απλωθήκανε παντού οι ρίζες και κάθε βήμα το πληρώνανε με αίμα. Περπάτησαν πολύ καιρό και όλο πύκνωναν τα σκοτάδια.
.....................................Για 50 θέσεις εργασίας, που προκήρυξε μια κερδοφόρα μεγάλη εταιρεία, που ξοδεύει εκατομμύρια για να διαφημίσει την πραμάτεια της, με 6ωρη εργασία η οποία θα θεωρείται 4ωρη, χωρίς να πληρώνεται το 2ωρο της υπερωρίας, με μισθό - ακούστε για να φρίξετε - 128 ευρώ το μήνα, έκαναν μέσα σε δυο - τρεις μέρες αίτηση 1.500 άνεργοι!
....................................
Και όμως, κάποτε ήταν δυνατοί και θα μπορούσαν να νικήσουν.

Και οι Μάνες κλαίγανε τους πεθαμένους. Και οι ζωντανοί αλυσοδέθηκαν από τον Φόβο.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ

Γιγάντιες σκέψεις, σὰ νέφη πύρινα ἢ νησιὰ πορφυρωμένα
σὲ μυθικὸν ἡλιοβασίλεμα, ἄναβαν στὸ νοῦ μου,
τὶ ὅλη μου καίονταν μονομιᾶς ἡ ζωὴ στὴν ἔγνοια
τῆς καινούργιας λευτεριᾶς Σου, Ἑλλάδα. γι᾿ αὐτὸ δὲν εἶπα:

Τοῦτο εἶναι τὸ φῶς τῆς νεκρικῆς πυρᾶς μου...

Δαυλὸς τῆς Ἱστορίας Σου, ἔκραξα εἶμαι, καὶ νά,
ἂς καεῖ σὰν δάδα τὸ ἔρμο μου κουφάρι, μὲ τὴν δάδα τούτην,
ὀρθὸς πορεύοντας, ὡς μὲ τὴν ὕστερη ὥρα,
ὅλες νὰ φέξουν τέλος οἱ γωνιὲς τῆς οἰκουμένης,
ν᾿ ἀνοίξω δρόμο στὴν ψυχή, στὸ πνεῦμα, στὸ κορμί Σου, Ἑλλάδα.

Εἶπα, καὶ ἐβάδισα
κρατώντας τ᾿ ἀναμμένο μου συκώτι στὸν Καύκασό Σου,
καὶ τὸ κάθε πάτημά μου ἦταν τὸ πρῶτο,
κι ἦταν, θάρρευα, τὸ τελευταῖο,
τὶ τὸ γυμνό μου πόδι ἔπατει μέσα στὰ αἵματά Σου,
τί τὸ γυμνό μου πόδι ἐσκονταυε στὰ πτώματά Σου,
γιατὶ τὸ σῶμα, ἡ ὄψη μου, ὅλο μου τὸ πνεῦμα καθρεφτιζόταν,
σὰ σὲ λίμνη, μέσα στὰ αἱματά Σου.

Ανώνυμος είπε...

«Ο Κρίτωνας Αρσένης χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ για να γίνει ευρωβουλευτής και έγινε χωρίς να τον ξέρει ούτε η μάνα του ή μάλλον πιθανόν λόγω της μάνας του», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Έκανε λόγο για «τσάμπα μάγκες» . Αν διαφωνείς – είπε – παραδίδεις την έδρα σου, αλλά είναι πολλά τα λεφτά στην ευρωβουλή και κανένας δεν τα αφήνει. «Τώρα κατάλαβε ο κ. Αρσένης ότι κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις», αναρωτήθηκε.

«Όποιος έχει διαφωνίες , τις εκφράζει και παραιτείται , δεν κρατάει τα λεφτά», πρόσθεσε.
Επισήμανε επίσης ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν «τις μανάδες, τους πατεράδες και τις γιαγιάδες τους για να γίνουν ευρωβουλευτές» . Χωρίς τον Κρίτωνα είμαστε καλύτερα σήμερα, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Γιάννη Ραγκούση είπε ότι το μίσος του για το ΠΑΣΟΚ δεν έχει όρια, είναι στόχος ζωής του να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ , είναι απίστευτο αυτό ...

Είμαστε σε μία παράταξη, κατέληξε, που δίνουμε μια μάχη και τον κεντρικό δρόμο τον πήγαμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι υπόλοιποι ας κάνουν ό,τι θέλουν ... ας μας αφήσουν τουλάχιστον να αγωνιστούμε.

Πηγή: http://www.skai.gr

Καμαρώστε, ωρέ τον αγωνιστή μας!

Ανώνυμος είπε...

Αν διαφωνείς – είπε – παραδίδεις την έδρα σου, αλλά είναι πολλά τα λεφτά ......

ΔΗΛΑΔΉ ΣΥΜΦΩΝΕΊ ΧΩΡΊς "ΒΊΑ" ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ?

Ανώνυμος είπε...

μη ξεχνάτε είναι
... καινοτόμος και οραματιστής...

nis είπε...

Απο αυτό το εξαιρετικό απόσπασμα του βιβλίου του Μαξίμ Γκόργκι περίμενα κάποια σχόλια από τους εγγράμματους
Απο οτι φαίνεται όμως ο Κρίτων Αρσένης είναι ...είναι σημαντικότερος απο τον Ντάνκο!!

Ανώνυμος είπε...

Οι ηγέτες σήμερα Νις εννουμε τους καλούς διαχειριστές της κρίσης και τους λαϊκιστές. Αυτούς που με τερτίπια εξαπατούν τον λαό και τον αφήνουν να πιστεύει οτι δουλεύει για αυτόν Στα λόγια και στα μπαλκόνια γίνονται όλα εν ονόματι του λαού και στην πράξη όλα για τους λίγους

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΩ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ

Ανώνυμος είπε...

1. Ποιο είναι το τηλέφωνο των δηλητηριάσεων Νις????

Βάλτο προμετωπίδα γιατί κάποιοι " πατριώτες" θα δηλητηριαστούν από φθόνο....

2. Ο Αντώνιος ήκουσε τας καμπάνας του ταγματάρχου να ηχούν πενθίμως και εμαζεύθη?????

3. Η μπαλιζού (γύρω στα 25 στρέμματα) θα ενοικιασθεί προς κάλυψη χαρατσίου. Βλέπεις τα νεόδμητα δεν έχουν μεταγραφεί και δεν είναι συνδεδεμένα με τη ΔΕΗ και απαλλάσσονται. Η μπαλιζού και τα αρδούνια αγναντεύουν θάλασσα και είναι αξίας μεγάλης.....

4. ο Κρίτων παραιτήθει των 8.000 ευρώ μηνιαίως????? Τουλάχιστον το Δυσσέα τον ψήφισα, αυτόν τον διόρισαν...

5. Όχι άλλες πόζες, όχι άλλες πόζες....

6. Ξεχαρμανιάστε τώρα....λόγω συνδρόμου στέρησης....


χψ

Υ/Γ 1 Μου φαίνεται θέλη σπάσιμο η μούρη μου.....Νάσαι καλά γιωτούλα!

Υ/Γ 2 Περιμένω να δω κάτι " αγνούς" πατριώτες που δεν θέλουν πολιτικά εδώ μέσα, πότε θα ...κατσαδιάσουν την εμπάθεια εναντίον του Δυσσέα.....ή περιμένουν να ....πηθικίσει για να τον υπερασπίσουν ......(και ξέρω τι λέω...)

Υ/Γ 3 Γεράκο, πάντα εδώ είμαι και μάλιστα πιο θυμωμένος, πιο κακός, αλλά πιο αληθινός. Τα πράγματα με τ' όνομά τους και όχι με κοψομεσιάρικα.


Ανώνυμος είπε...

νις....εφτουνος ο ντανκο κατι σαν ποδοσφαιριστης του αστερα μου ακουγεται gerolykos....

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΟ ΓΕΡΟΣ ΓΕΡΟΛΥΚΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΣΧΑΤΟΓΕΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

mono kakos stafidiasmenos ap thn kakia soy

Ανώνυμος είπε...

re @@@@@@@@@@@@@@@@ o dysseas den pshfizei sth voylh....moyrlos eisai mphti

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ Η ΔΙΟΡΙΖΟΥΜΕ.ΕΓΩ ΛΕΩ ΟΤΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΔΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.ΡΕ ΑΕΙ ΣΤΑ @@@@@@@@ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ο ΚΡΙΤΩΝ ΣΑΝ ΠΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΓΕΡΟΛΥΚΕ?

Ανώνυμος είπε...

Ο ΧΨ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

Ανώνυμος είπε...

νις μη προσπαθείς να τον υπερασπιστείς εμμέσεως πλην σαφώς.

όλοι τον γνωρίζουμε, απ΄'οτι φαίνεται όμως μας έχει όλους γραμμένους. αυτός ψηφίζει για να μπορούν να υπάρχουν συμβάσεις για τα παιδιά μας, που μόνο ως εθελοντική δουλεία μπορουν να χαρακτηριστούν.
πρέπει κάποια στιγμή να μάθουν να ντρέπονται και αυτοί.

Ανώνυμος είπε...

ΓΡΑΦΤΟ ΣΩΣΤΑ
Ο ΧΨ εδω μεσα ειναι ο διαιτητης Γιαχος

Ανώνυμος είπε...

Ο γεράκος γύρισε από το εξωτερικό,

Η γιωτούλα γράφει κεφαλαία και με το όνομά της,

άρα τα γκρίκλις δεν με ακουμπούν, σε έχω για τα καλά γρ.......

Ανώνυμος είπε...

m ayto to pleyro na koimasai xaxaxaxaxaxaxa