Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η κρίση γίνεται νέα κανονικότητα

Δεν είδα τα σημάδια της κρίσης στους δρόμους της Αθήνας, όπως τα είχα δει στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες, μάς είπε προχθές η Ναόμι Κλάιν. Είναι ίσως αυτή η διαφορά της παλαιάς Ευρώπης από τη νέα Λατινική Αμερική, συμπλήρωσε η διάσημη Καναδέζα συγγραφέας, η βαθύτερα ριζωμένη κοινωνική συνοχή. Ισως επειδή οι μηχανισμοί της οικογένειας διασώζουν τα πληγέντα μέλη, συμπληρώσαμε εμείς. Η Κλάιν βρίσκεται στην Ελλάδα για μια διάλεξη και για τα γυρίσματα μιας ταινίας με θέμα την περιβαλοντική και οικονομική κρίση ανά τον κόσμο. Δεν είχε δει πολλά, γ’ αυτό μιλούσε προσεκτικά και άκουγε εξίσου προσεκτικά τη μικρή νυκτερινή παρέα

Κατά τη συζήτηση, κάναμε υποθέσεις: Συνηθίζουν οι άνθρωποι στην ανεργία και στην πτώχευση; Μετά το σοκ και τις σφοδρές αντιδράσεις του πρώτου καιρού, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού συμπεριφέρεται σαν να υποτάσσεται στη νέα κατάσταση, να προσαρμόζεται, να το παίρνει απόφαση. Ως εάν η κρίση, αυτή η διαρκής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να γίνεται η νέα κανονικότητα.

Από μια άποψη, αυτό συμβαίνει συνήθως μετά μία καταστροφή· η ζωή συνεχίζεται, το ποτάμι κυλάει σε νέα κοίτη. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να βολτάρουν, να απολαμβάνουν ένα τραγούδι, να συγκινούνται με μια χειρονομία, να ερωτεύονται, να κάνουν παιδιά, να αστειεύονται. Φέρνουν τη ζωή στα μέτρα τους, πιο στενόχωρα ίσως, διαφορετικά, αλλά αυτό είναι.

Βέβαια, προσαρμόζονται όσοι μπορούν να προσαρμοστούν: όσοι περισώζουν ακόμη μια δουλειά και κάποιο εισόδημα, έστω μειωμένο. Οσοι δεν έχουν απορριφθεί ολοσχερώς. Διότι, όπως μετά από κάθε καταστροφή, έναν πόλεμο λ.χ., πίσω μένουν πολλά θύματα. Στην περίπτωση της Μεγάλης Υφεσης, που δεν είναι μόνο ελληνική, τα θύματα είναι τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Και οι περισσότεροι νέοι. Αυτοί έχουν πέσει τώρα, κι αυτοί θα μείνουν πίσω, πεσμένοι ή βραδυπορούντες, όταν θα έρθει η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη. Γι΄αυτούς η κρίση λειτουργεί σαν ένα αχανές διαρκές πουργατόριο· το νέο περιβάλλον, όταν και όπως διαμορφωθεί, δεν θα τους χωράει όλους, κάποιοι θα περισσεύουν και θα ξεμείνουν σε άλλη βιοτική πίστα, στις παρυφές, στα χαμηλά, κοντά στους sans papier μετανάστες, ένα σκαλί πάνω από τους ανώνυμους των τράνζιτο. Πόσοι; Μισό, ένα, ενάμισι, δύο εκατομμύρια; Αγνωστο.

Οι υπόλοιποι θα προχωρούν, θα ανοίξουν το βήμα· οι περισσότεροι θα ρίξουν ένα βλέμμα πίσω και μετά δεν θα ξανακοιτάξουν. Η διαφοροποίηση αυτή δεν είναι τόσο απλή, όσο ακούγεται· το κοινωνικό τραύμα δεν επουλώνεται τόσο απλά και τόσο γρήγορα, αφήνοντας απλώς μια αντιαισθητική ουλή. Το τραύμα ενδέχεται να παραμείνει χαίνον. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουν χαθεί η όποια συνοχή και η όποια ομοιογένεια του παλαιού σώματος, προ Υφεσης. Θα έχουν αλλάξει οι όροι της συμβίωσης και οι προσδοκίες ― μα ήδη αυτό συμβαίνει για πολλούς. Το σοκ παράγει αφειδώς νέα ανισότητα, βίους κινούμενους σε παράλληλες ασύμπτωτες πίστες.


Η Μέλανι Κλάιν περιέγραψε την κοινωνική μηχανική του σοκ. Ζούμε μια εφαρμοσμένη εκδοχή του.

7 σχόλια :

  1. Ανώνυμος24/5/13 13:08


    Απόφαση-σταθμός από Δικαστήριο των Τρικάλων, το οποίο έκρινε ότι δε φέρει ευθύνη κατηγορούμενος για υπόθεση είσπραξης σύνταξης της νεκρής μητέρας του, αλλά το ίδιο το ΙΚΑ, επειδή συνέχισε να την καταθέτει, αν και γνώριζε τον θάνατό της.

    Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα www.trikalavoice.gr, ο κατηγορούμενος Τρικαλινός ελάμβανε για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα κανονικά τη σύνταξη της μητέρας του, παρόλον ότι είχε αποδημήσει.

    Το ποσό που εισέπραξε το διάστημα μετά τον θάνατο της μητέρας του υπολογίζεται γύρω στις 7.000 ευρώ. Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο, όπου παρά την πρόταση της Εισαγγελέως για ενοχή και καταδίκη του κατηγορουμένου, η έδρα τον έκρινε αθώο.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης την ευθύνη δεν έφερε ο κατηγορούμενος, ο οποίος εξακολουθούσε να βρίσκει χρήματα κάθε μήνα στον τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας του, αλλά το ίδιο το Κράτος και το ΙΚΑ. Το ίδιο το ΙΚΑ είχε γνωστοποιήσει τον θάνατο στις αρμόδιες υπηρεσίες του, όμως αυτές συνέχισαν να καταθέτουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της θανούσας από αμέλεια και εξαιτίας της κακής λειτουργίας τους.

    Έτσι, το δικαστήριο «καταδίκασε» ουσιαστικά τη γραφειοκρατία του Δημόσιου και όχι τον άνθρωπο, που εισέπραττε τη σύνταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/5/13 14:00

    αα ν αγιασει !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/5/13 18:16

    Διαμαντόπουλου : Θεωρώ οτι το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν εχει ταυτότητα Τωρα δεν με εκφράζει. Παλιότερα με έκραζε.
    Δηλ. εκείνο το πελατειακό το καταστροφικό την εκφραζε και του ΓΑΠ όταν ηταν υπουργός
    ο κουκουλοφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/5/13 18:54

    Από 7 ανεξάρτητους βουλευτές έχουν ιδρυθεί 4 νέα κόμματα σε λίγους μήνες...
    Η...
    παρουσία του Παπανδρέου θα είναι εντονότερη το επόμενο διάστημα στα κοινά, καθώς έκλεισε ο «κύκλος του εξωτερικού».
    Την αποχώρηση της από το ΠΑΣΟΚ και την πρόθεση της να ιδρύσει νέο κόμμα ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα σε συνέντευξη της στην ΝΕΤ και στον Μανώλη Κοττάκη η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου

    «Ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Βούλγαροι γελούσαν στα μούτρα μας όταν μας ρήμαζαν. Αυτοί γελάνε». Έτσι είπε…
    πηγη

    Μας περνούν για ηλίθιους;

    ναι! είμαστε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/5/13 19:11

    ΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕ Ο ΓΑΠ ΕΧΕΙ ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΟΝΤΑ ΕΣΥ.........ΗΘΕΛΑ ΝΑΞΕΡΑ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΕΦΤΑΣΕ ΕΔΩ....Ο ΑΝΕΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/5/13 19:22

    κάθε κόμμα για καλό!
    χαχαχα
    ο κουκουλοφόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/5/13 19:54

    ΝΑΙ!!!!!!!!!!!!!!...γυριζει το κοριτσι αυτο, για να εχουν ΟΟΟΟΟΟΛΟΙ οι μαθητες βιβλια....ΖΗΤΩ ΚΑΙ ΜΑΤΑ ΖΗΤΩ!!!!!!!!!!!!!ευτυχως!!!!!!!!!της αφιερωνω το ασμα .....γυρνα σ αναζητουνε τα κρινα...[καπως ετσι τελοσπαντων]gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.