Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Το λιοντάρι, η αλεπού και η ελαφίνα (ή ?)


Στη θέση αυτής της "τριάδας" των πρωταγωνιστών στο σημερινό γίγνεσθαι μπορούμε να βάλουμε πλήθος άλλους. Για παράδειγμα κάποιος θα σκεφτόταν  "Κράτος - πολιτικοί - λαός" κάποιος άλλος "Μέρκελ - Τροικα/ΔΝΤ -Ελλάδα". Περιμένουμε τις προτάσεις σας αφού πρώτα όμως απολαύσετε το μύθο:
- - - - -
Ο βασιλιάς των ζώων, το λιοντάρι, κάποτε αρρώστησε και καθόταν μέσα στην σπηλιά του μέχρι να γίνει καλά. Παρέα αυτές τις δύσκολες ώρες του κρατούσε η αλεπού. Κάποια στιγμή το λιοντάρι πείνασε και είπε στην αλεπού: 
- Κυρά αλεπού, αν με αγαπάς όπως λες και θέλεις να γίνω γρήγορα καλά, πήγαινε να μου φέρεις την μεγάλη ελαφίνα που τριγυρνάει στο δάσος. Αυτή θα είναι το γιατρικό μου. Μόνο εσύ μπορείς να τα καταφέρεις, αφού η πονηριά σου είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο. 
Η αλεπού, υπακούοντας στην θέληση του βασιλιά της, άφησε την φωλιά του και άρχισε να τριγυρνάει στο δάσος με σκοπό να συναντήσει την μεγάλη ελαφίνα. «Χτένισε» σχεδόν όλο το δάσος και τελικά την ανακάλυψε δίπλα σε ένα ρυάκι να τρώει φρέσκο χορτάρι.
- Γεια σου κυρά ελαφίνα, της είπε με αθώο ύφος. Σου φέρνω ευχάριστα νέα. Όπως, ίσως, θα ξέρεις ο βασιλιάς μας, το λιοντάρι, είναι άρρωστος και η ώρα που θα πεθάνει δεν είναι μακριά. Σκέφτηκε λοιπόν ότι το καταλληλότερο ζώο για να τον διαδεχθεί στον θρόνο, είσαι εσύ. Εγώ, πρέπει να σε αφήσω τώρα για να γυρίσω στον άρρωστο. Καλά θα κάνεις να έρθεις κι εσύ μαζί μου, να τον παρηγορήσεις αυτές τις δύσκολες ώρες. Εξάλλου ολόκληρο βασίλειο σου αφήνει. Α! Όταν γίνεις βασίλισσα των ζώων μην ξεχάσεις κι εμένα που σου έφερα την χαρμόσυνη είδηση.

Η αλεπού, μαστόρισσα καθώς είναι στα όμορφα λόγια και στις κολακείες, έπεισε την ελαφίνα ότι έτσι έχουν τα πράγματα και χωρίς δεύτερη σκέψη το ανυποψίαστο ζώο πήρε τον δρόμο για την φωλιά του λιονταριού.

Το λιοντάρι, που η πείνα του είχε θεριέψει για τα καλά, μόλις είδε την ελαφίνα να προβάλει στην είσοδο της σπηλιάς του, όρμισε πάνω της χωρίς όμως να καταφέρει να την πιάσει. Η ελαφίνα γλύτωσε από τα νύχια του λιονταριού, τα οποία όμως πρόλαβαν να την γρατζουνίσουν στο αυτί.

Η αλεπού βλέποντας τι είχε συμβεί, άρχισε να λέει στο λιοντάρι:

- Αχ, βασιλιά μου. Θάλασσα τα έκανες. Δεν έπρεπε να της ορμίσεις αμέσως. Τόσους κόπους έκανα και πήγαν όλοι χαμένοι.
Το λιοντάρι στενοχωρήθηκε πολύ που έχασε τέτοιο γεύμα. Είχε κι αυτήν την πείνα που όλο και μεγάλωνε. Με γαλίφικο ύφος, τότε, κοίταξε την αλεπού και της είπε:

- Κυρά αλεπού μου, ξέρω πόσο άξια είσαι. Πήγαινε να βρεις ξανά την ελαφίνα και είμαι σίγουρος ότι θα την καταφέρεις να ξαναέρθει.

Η αλεπού, μην θέλοντας να κακοκαρδίσει τον βασιλιά της, ξαναπήρε τους δρόμους και άρχιζε να αναζητά ξανά την ελαφίνα, ενώ ταυτόχρονα σκεφτόταν τι θα της πει για να την ξαναοδηγήσει στα νύχια του λιονταριού. Κάποια την βρήκε και «φορώντας» ένα παρεξηγημένο ύφος της είπε:

- Τι έπαθες εσύ και έφυγες τρέχοντας;

Η ελαφίνα μην πιστεύοντας στα αυτιά της, είπε με θυμό στην αλεπού:

- Δεν ντρέπεσαι να με αντικρίζεις; Με ξεγέλασες για να με φάει το λιοντάρι. Έννοια σου και το πήρα το μάθημα μου. Να πας αλλού να τάξεις βασίλεια και θρόνους.

Η πονηρή αλεπού τότε, δείχνοντας έκπληξη, απάντησε:

- Μα τι φοβητσιάρα που είσαι; Δεν ντρέπεσαι να με κατηγορείς άδικα; Ο μεγαλειότατος θέλησε να σε πιάσει από το αυτί για να σου φανερώσει κρατικά μυστικά και να σου δώσει συμβουλές για την βασιλεία σου. Αλλά τι στα λέω; Κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει ο λύκος πια βασιλιάς, αφού το λιοντάρι θύμωσε πολύ μαζί σου. Απλά σκέφτομαι ότι ο λύκος θα γίνει τύρρανος. Γιʼ αυτό αν αγαπάς τα ζώα του δάσους, έλα να πάμε στο λιοντάρι για να γίνεις εσύ βασίλισσα.

Η ελαφίνα κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις, ζήτησε από την αλεπού να της ορκιστεί ότι όλα όσα της είπε είναι αλήθεια. Η αλεπού τότε, δίχως κανένα δισταγμό της ορκίστηκε ως εξής:

- Ορκίζομαι στο χορτάρι που τρως και στο νερό που πίνεις ότι το λιοντάρι δεν θα σε πειράξει. Μόνο βιάσου μην προλάβει ο λύκος και πάρει τον θρόνο.

Για δεύτερη φορά η ελαφίνα, πίστεψε τις ψευτιές της αλεπούς και με βήμα ταχύ ξεκίνησαν και οι δυο τους για την φωλιά του λιονταριού. Όταν έφτασαν εκεί, το λιοντάρι έχοντας πάρει το μάθημα του, άφησε την ελαφίνα να μπει για να καλά στην σπηλιά του και μόνο τότε της όρμισε και ξεκίνησε το γεύμα του.

Πάνω στο τσιμπούσι του λιονταριού, το μυαλό της ελαφίνας γλίστρησε λιγάκι παραπέρα. Βλέποντας το η αλεπού το άρπαξε κρυφά και το καταβρόχθισε στην στιγμή. Όταν το λιοντάρι αναζήτησε το μυαλό του θηράματος του, η αλεπού με αθώο ύφος του είπε:

- Βασιλιά μου, περιμένεις να έχει μυαλό ένα ζώο που ήρθε στην φωλιά σου να το φας και μάλιστα δύο φορές;

14 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος δεν χάνει την ελευθερία του αλλά μάλλον κερδίζει τη σκλαβιά του,
συναινεί - συμφωνεί δηλαδή ενεργώς σε αυτή.
Ένας λαός σκλαβώνεται μόνος του, κόβει τον ίδιο του το λαιμό όταν,
έχοντας επιλέξει ανάμεσα στο να είναι υποτελής και στο να είναι ελεύθερος,
εγκαταλείπει τις ελευθερίες και μπαίνει στο ζυγό, συναινώντας στην ίδια του τη δυστυχία,
ή μάλλον, προφανώς, καλωσορίζοντας την.ΜΑΚΡΙΑ ΛΑΚΑ

Ανώνυμος είπε...

Στην Ιπποκράτους παλι το ΠΑΣΟΚ και στο 48%!!!!!!
ο κουκουλοφορος

Ανώνυμος είπε...

Να ειδεις που θα βγαλει κουπονια για ενίσχυση

Ανώνυμος είπε...

λέτε να πιστεψουν ,σαν τον μύθο ,ότι τώρα που αλλάζουνε κτήριο ότι θα αλλάξουν και πολιτική και να πάρουν 48%,

Ανώνυμος είπε...

ρε τους ανεπροκοπους
ΜΕ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ απο κρατικες επιχορηγησεις απο προκαταβολες επιχορηγησεων απο εφοπλιστες απο εταιριες ,δεν φροντησαν να παρουν ουτε γκαρσονιερα!
με λιγοτερα λεφτα το ΚΚΕ και ο συριζα εχουν ιδικτητα κτιρια

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΤΟΥς ΠΕΡΆΣΑΤΕ ΧΑΖΟΎς ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΧΑΡΑΤΣΙΑ?

Ανώνυμος είπε...

Οι μμεταξωτοι κωλοι θελουν και μεταξωτα βρακια χαχαχχα

Ανώνυμος είπε...

καλη επιτυχια ,στα παιδια μας,στις πανελληνιες....gerolykos

Ανώνυμος είπε...

Όλιβερ Στόουν,

άλλο Αλέξανδρος και άλλο αλέξης.....


(ποιος τους κατεβάζει τώρα από τον κουμπέ.....)

Καλώς ήρθες γεράκο, νάσαι γερός (το διαπιστώνω και χαίρουμαι αφού γύρισες με κέφια και φόρα)

Ανώνυμος είπε...

milhse kai to ejafanismeno ptoma kai eipe gerako...oyte sto xorio den evgale moyrh.......

Ανώνυμος είπε...

(ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ κ΄ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΣΤΟΥΣ )
Συντεχνία οι Καθηγητές; Συντεχνία οι Δάσκαλοι; Συντεχνία οι Φαρμακοποιοί;
Συντεχνία οι Γιατροί; Συντεχνία οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς;
Συντεχνία οι Ταξιτζήδες; Συντεχνία οι φορτηγατζήδες; Συντεχνία οι ναυτεργάτες;
Συντεχνία οι Αγρότες; Συντεχνία οι Δημόσιοι Υπάλληλοι;Συντεχνία οι Συνταξιούχοι? Συντεχνία οι Στρατιωτικοί ? Συντεχνία οι κάτοικοι της Κερατέας και της Ιερισσού; Συντεχνία όλοι οι Ελληνες ? ???????????
Τελικά ποιοι είναι η κοινωνία;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ,ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ .

Ανώνυμος είπε...

που εισαι εσυ ρεεεε.....και βορβους να βγανες δε θα χανοσουνα ετσι!!!!gerolykos

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΡΟΛΥΚΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΣΤΟΝ 5.55.ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΚΙΑ....ΚΑΦΡΙΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ .ΡΕ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΣ/.ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥ.ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΠΗ Ο ΑΡΗΣ ΤΙ Μ ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΛΙ.ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΙΑΝΝΑ ΠΙΑΝΕΙ ΕΜΕΝΑ ..ΜΕ ΤΟ ΡΑΜΟΛΙ...ΕΙΣΤΕ ΤΗΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

nis είπε...

Ευχαριστούμε gerolyke!!!!!!