Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Λάδι βγήκαν οι κολοσσοί οικονομικής πληροφόρησης


Aθώες περιστερές είναι για τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές κορυφαίοι όμιλοι ΜΜΕ στον κόσμο, που κατηγορύνται για διευκόλυνση χρηματιστηριακών συναλλαγών και διαμόρφωση της κοινής γνώμης κατόπιν «εσωτερικής πληροφόρισης»
Του Μπάμπη Μιχάλη

Τους έψαξαν από δω, τους έψαξαν από κει, βρήκαν ενδείξεις ότι κάτι τρέχει, αλλά τελικά δεν θα τους παραπέμψουν.
Ο λόγος για τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές και την «πολλών μεγατόνων» έρευνα που πραγματοποίησαν γι” αρκετά χρόνια προκειμένου να διαλευκάνουν αν μερικοί από τους κορυφαίους ομίλους οικονομικής πληροφόρησης στον κόσμο, όπως η Thomson Reuters, η Bloomberg και η Dow Jones & Co, διευκόλυναν insider trading –χρηματιστηριακές συναλλαγές κατόπιν «εσωτερικής πληροφόρησης»- στη Wall Street.
Οι παραπάνω εταιρείες μέσων ενημέρωσης δεν είναι τυχαίες. Διακινούν το σύνολο του καθημερινού όγκου οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών σε όλο τον κόσμο, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που ο πληθυσμός της Γης έχει για τα οικονομικά τεκταινόμενα. Οι οικονομικές πληροφορίες και τα δεδομένα που αυτές οι εταιρείες μεταδίδουν, αναπαράγονται καθημερινά από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ του κόσμου. Μεταξύ άλλων, οι εταιρείες αυτές είναι και τα βασικά κανάλια διοχέτευσης -με ηλεκτρονικό τρόπο- των οικονομικών στοιχείων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ -αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωσή τους- προς τους πελάτες τους. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες του πλανήτη.
Οι έρευνες των αρχών ξεκίνησαν μετά την ανάλυση χρηματιστηριακών συναλλαγών, που οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι κάποιοι traders γνώριζαν οικονομικά στοιχεία πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους από την αμερικανική κυβέρνηση. Κάτι που ισοδυναμεί με «εσωτερική πληροφόρηση» και προσφέρει σημαντικό κερδοσκοπικό πλεονέκτημα σε όποιον συμμετέχει στο καθημερινό χρηματιστηριακό παιχνίδι. Οι επιθεωρητές της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) και του FBI, που πραγματοποίησαν έρευνες σε όλα τα οικονομικού ενδιαφέροντος υπουργεία και οργανισμούς που δημοσιεύουν τακτικά οικονομικά στοιχεία -ακόμη και στη Fed- υποπτεύονταν από το 2007 ότι κάτι περίεργο συνέβαινε.

Ο Ρομπ Ντόχερτι, γενικός διευθυντής του Reuters στις ΗΠΑ, κατέθεσε στα τέλη του 2008 ότι το ειδησεογραφικό πρακτορείο έστειλε δύο φορές πρόωρα τα στοιχεία για την παραγωγικότητα και την απασχόληση στους πελάτες του, πριν εκπνεύσει το γνωστό εμπάργκο, δηλαδή η προθεσμία απαγόρευσης δημοσίευσής τους. Ο Ντόχερτι απέδωσε αυτό σε λάθος που προκλήθηκε από την αναδιαμόρφωση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ακόμη τον περασμένο Ιούνιο, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου κατέθεσε ενόρκως ότι αρκετοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ρεπορτάζ του υπουργείου εξέφραζαν παράπονα γιατί «ανταγωνιστές» τους είχαν πιθανότατα αποκτήσει νωρίτερα τα στοιχεία που το υπουργείο δημοσίευε, σπάζοντας τη σχετική απαγόρευση δημοσίευσης. Θορυβημένο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου προσέλαβε τη Sandia National Laboratories προκειμένου να ελέγξει το ηλεκτρονικό σύστημα μετάδοσης των οικονομικών του στοιχείων. Στα συμπεράσματά της το 2011 η Sandia υπαινίχθηκε προνομιακή πληροφόρηση που ενδεχομένως είχαν οι πελάτες των ειδησεογραφικών ομίλων.

Οι έρευνες των αρχών αποδείχθηκαν ιδιαίτερα σύνθετες, τόσο νομικά όσο και τεχνολογικά, αφού μεταξύ άλλων ερευνήθηκε και το αν κάποιοι όμιλοι ΜΜΕ, των οποίων οι υπηρεσίες βασίζονται στην ταχύτατη μετάδοση δεδομένων, εκμεταλλεύθηκαν τη νέα τεχνολογία προκειμένου να περάσουν πρόωρα στους πελάτες τους τα οικονομικά στοιχεία.

Παρά τις εκτεταμένες έρευνες, παρά τις αυξημένες ενδείξεις, οι ομοσπονδιακές αρχές δεν κατάφεραν τελικά να συνδέσουν συναλλαγές με συγκεκριμένες πράξεις των εταιρειών μέσων ενημέρωσης και τελικά να αποδείξουν ότι κάτι έγινε παράνομα. Ετσι δεν απέδωσαν ποινικές ευθύνες σε κανέναν.

 ……………………………………………………………………………………………………………………………..

Ο ρόλος των διεθνών πρακτορείων στην Ελλάδα

Το φθινόπωρο του 2009 ξεκίνησε ένα περίεργο παιχνίδι για την κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Λίγους μήνες μετά, η Ελλάδα ακολούθησε τον δρόμο του Μνημονίου.

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων έπαιξαν τον δικό τους ρόλο σε αυτό το παιχνίδι, καθώς ήταν ανά πάσα στιγμή σε θέση να μεταδίδουν την είδηση που έφτανε στα γραφεία τους. Είναι συνήθη τα δημοσιεύματα που αναρτώνται στα διεθνή δίκτυα με τις ενδείξεις «κυβερνητικοί κύκλοι» ή «αξιωματούχοι της κυβέρνησης»…

Η διεφθαρμένη Ελλάδα, το υψηλό έλλειμμα, η χρεοκοπημένη χώρα ήταν ορισμένα μόνο από τα δημοσιεύματα των διεθνών πρακτορείων εκείνης της εποχής.

Τον Μάιο του 2010, όταν έκλεισε η συμφωνία για χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης, τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πρώτα την είδηση –πριν ακόμα και από τους δημοσιογράφους που ανέμεναν τις ανακοινώσεις στην οδό Νίκης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τα διεθνή πρακτορεία, προκειμένου να αναμεταδώσουν αμέσως την είδηση που θα τους διοχετεύσουν…

Τον Νοέμβριο του 2010 και πριν ακόμα βγει επίσημη ανακοίνωση, ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι το ελληνικό έλλειμμα διαμορφώνεται στο 9,3% το 2010 έναντι στόχου 7,8% επικαλούμενο «ανώνυμη κυβερνητική πηγή». Τον Νοέμβριο του 2012 διεθνές πρακτορείο μεταδίδει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά τα χρήματα θα δοθούν στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου… Το περίεργο ήταν η μετάθεση του χρόνου εκταμίευσης των χρημάτων και για τον λόγο αυτό το πρακτορείο «επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές». Αμέσως μετά άρχισαν να μιλούν επισήμως για εκταμίευση της δόσης τον Δεκέμβριο. Βέβαια, όταν φτάσαμε στον Δεκέμβριο τη μετέθεσαν για τον Γενάρη…

Το ίδιο παιχνίδι ξεκίνησαν και με την Κύπρο. Τον Ιούνιο του 2011 διεθνές πρακτορείο μεταδίδει: «Η μικροσκοπική Κύπρος ίσως αποτελέσει το επόμενο πρόβλημα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης». Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο.

6 σχόλια :

  1. Ανώνυμος30/1/13 22:57

    Απο σημερινο αρθρο του Μπογιοπουλου

    Παίρνουν, λοιπόν, τη ρομφαία του νόμου και με ύφος στρατοδίκη λένε σε όποιον διαμαρτύρεται:
    Αδικο το μνημόνιο – αλλά νόμος!
    Αδικο μέτρο το κόψιμο μισθών – αλλά νόμος!
    Αδικο μέτρο το κόψιμο συντάξεων – αλλά νόμος!
    Αδικο το χαράτσι και οι αυξήσεις στη ΔΕΗ – αλλά νόμος!
    Αδικες οι απολύσεις εργαζομένων – αλλά νόμος!
    Αδικες και λεόντειες οι συμβάσεις για τα διόδια – αλλά νόμος!
    Αδικο το φορολογικό – αλλά νόμος!
    Αδικο το «ενιαίο μισθολόγιο – φτωχολόγιο» – αλλά νόμος!
    Αδικο το αμοκ φόρων επί των φτωχόσπιτων – αλλά νόμος!
    Αδικος ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης – αλλά νόμος!
    Αδικος ο κόσμος – αλλά νόμιμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/1/13 23:07

    Τη χρονιά των σκανδάλων, του PSI και της χρεοκοπίας η Ελλάδα έπεσε 14 θέσεις στην ελευθερία του τύπου διεθνώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/1/13 23:08

    ΚΑΙ ΓΩ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος31/1/13 14:19

    ΞΕΘΥΜΑΝΑΤΕ ΕΝΤΑΞΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος31/1/13 14:45

    @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ 2.19

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος31/1/13 19:07

    Οι ελληνάρες ρε είναι αυτοί που χτυπάνε το χέρι στο τραπέζι....και σπάνε το δαχτυλό τους, τόσο τρανοί ελληνάρες, θερίοι σου λέω.....

    Σίγουρα είναι δραστήριοι και όχι αδιάφοροι, όπως όλοι μαας εμείς που μας έχει πιάσει το ....ράντισμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.