Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ


Πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες πως αξιοποίησαν το θέμα της Βίλας Αμαλίας τα ΜΜΕ, αλλά και πως η κυβέρνηση το χρησιμοποίησε επικοινωνιακά για να πείσει λοβοτομημένους νοικοκυραίους ότι “πατάσσει την εγκληματικότητα“. 
Η αστυνομία υποτίθεται ότι βρήκε αντισφυξιογόνες μάσκες, άδεια μπουκάλια και ποσότητες ναρκωτικών μέσα στην Βίλα Αμαλίας, την οποία την ονόμασε “εστία ανομίας” (sic). Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, δεν βάζω για κανέναν το χέρι μου στην φωτιά, αφού δεν αποκλείεται εντός του κτιρίου να βρήκαν καταφύγιο ακόμα και χρήστες τοξικών ουσιών, αλλά και άτομα που δεν είναι του κατηχητικού. 
Βέβαια και να υπήρχαν τέτοια άτομα, δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν όλους τους ανθρώπους που παρευρέθησαν κατά καιρούς στην κατάληψη, ούτε βέβαια να αποτελέσουν αδιάσειστα στοιχεία πως η Βίλα Αμαλίας ήταν φωλιά παραβατικών συμπεριφορών. Κι αυτό γιατί, η ουσία της Βίλας Αμαλίας ήταν πως επρόκειτο για την πιο ιστορική κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα σε μια υποβαθμισμένη περιοχή με πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα.
Πολλών ειδών πολιτιστικά δρώμενα όπως θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, συζητήσεις, αλλά και μαθήματα π.χ χορού λάμβαναν χώρα, κάτι που υποσκέλισε η προπαγάνδα των media και της κυβέρνησης. Aπό την άλλη δεν έχω δει αντίστοιχη “ευαισθησία” για τα…γραφεία της Χρυσής Αυγής που έχουν ανοίξει σε διάφορες περιοχές και που γίνονται ορμητήρια για ρατσιστικές επιθέσεις, ενώ μπορεί κανείς να βρει κράνη και λοστάρια.

Η πρόθεση ήταν εξ’ αρχής να διαλυθεί η κατάληψη, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα αυτοοργάνωσης. Οι δηλώσεις του Καμίνη περί αξιοποίησης του κτιρίου ως σχολείο κτλ δεν πείθουν. Υπάρχουν στην Αθήνα τόσα εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά (και όχι μόνο) κτίρια αλλά δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε, δηλαδή να δοθούν σε ανθρώπους που δεν έχουν στέγη. Εκτός αν βέβαια τα έχουν τάξει αυτά σε συγκεκριμένους κύκλους.

Οι ελληναράδες προσβάλλονται από την κατάληψη της Βίλας Αμαλίας, αλλά όχι από την κατάληψη δεκαετιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σύστημα. Το θεωρούν ξαφνικά μείζον πρόβλημα. Δεν τους πειράζει η κατάληψη που συμβαίνει στο ίδιο τους το σπίτι, στις ζωές των παιδιών τους από τις πολιτικές των κομματικών κηφήνων. Περνάνε στο ντούκου την κατάληψη της ελληνικής κοινωνίας από τους ολιγάρχες των ΜΜΕ και των εργολαβιών των δημοσίων έργων. Που μάλιστα διατηρούν κανάλια σε τηλεοπτικές συχνότητες στα οποία έχουν κάνει κατάληψη με την ανοχή των κυβερνώντων, αν και είναι δημόσιο αγαθό.

Η μεγαλύτερη κατάληψη όμως, έχει συμβεί σε συνειδήσεις και μυαλά, αφού ο μέσος Έλληνας έχει μπολιαστεί με την νοοτροπία της ήττας, την γλώσσα της κανονικότητας και εύκολα θεωρεί “περιθώριο” ότι δεν καταλαβαίνει, αλλά κυρίως ότι κατασκευάζει η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Αυτή η “λογική” μας θέλει όλους δουλικούς σε ένα μοντέλο  που προτάσσει την ομοιομορφία σκέψης και ζην, ως την απαραίτητη προϋπόθεση για να είσαι αποδεκτός.

8 σχόλια :

  1. Συμπατριώτες μόλις τώρα πληροφορήθηκα τον θάνατο της Παναγιώτας Παπαθεοδώρου Γιωργήλενας (μάνας του Αβαδαίου) ετών 96
    Η κηδεία της έγινε σήμερα στο χωριό στις 12 το μεσημέρι
    Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συγγενείς . Τα χρόνια της να φτάσουμε όλοι μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/1/13 23:16



    Προσεύχομαι στο Θεό να αναπαύση αυτήν την άγια γυναίκα, τη Γιώτα.
    Όσα κομμάτια πρόσφορα άφαγα "τω καιρώ εκείνω" από τα χέρια της,να γίνουν συγχώρια για την ψυχή της.
    Στην πολυμελή οικογένειά της θερμά συλληπητήρια.

    χ.χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΕΚΑΣ15/1/13 00:38

    θερμα συλληπητηρια στον κωτσιο και σ ολα τα παιδια κι εγγονια της.τι να πρωτοθυμηθω την κερηθρα το φωνογραφο το ρομαντσο τη μηχανη καθαρισμου του σιταριου το τεραστιο σπιτι με τη φωτογραφια του παπακωτσιου το κατασπρο ψωμι και το τυρι που μας φιλευε τηνκαλωσυνη της..σαν να την ακουω:ελα μου δω.προφανως ηταν η ηρωιδα του αβαδαιου στο ημερολογιο μιας θειτσας,για τον οποιο καμαρωνε.στο καλο θεια γιωτα ,στο καλο καλη θεια γιωτα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/1/13 09:41

    να παρουν τα χρονια της παιδια και εγγονια......θοσυχωρεστην.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/1/13 11:29

    Καλό της ταξίδι

    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος15/1/13 19:11

    Γιαγιά, καλό σου ταξίδι και χαιρετίσματα.

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος15/1/13 19:58

    θερμα συλλυπητήρια σ όλη την οικογένεια
    πκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος17/1/13 19:54

    Θοσυχορεστην θερμα συλλυπητηρια στην οικογενειατης νανε καλλα και να την θυμουνται .....ΜΑΚΡΙΑ ΛΑΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.