Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ!!


 Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και τονωτικό για το ηθικό μας, αλλά και για να αναλογιστούμε ίσως οτι είναι εξαιρετικά σημαντικό, όποια θέση κι αν κατέχουμε, να αγαπάμε και να καλλιεργούμε αυτή τη γλώσσα στην οποία ίσως και να χρωστάμε όλη μας την ύπαρξη. 
Προς το τέλος είναι που αποκτά ενδιαφέρον... 
Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. 
Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας..
Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά:
Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει
καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.

Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300..000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας.. Στον Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται..

Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής.

Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές .

Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το αμ (σημαίνον).

Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.

ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο).

Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος, Γνώσεις και Νεύτων αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες..

Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.

Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη=.....LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ......, κυκλο....,ΦΩΝΟ....., ΜΑΚΡΟ....., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ....., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ...,ΣΥΜ......, κ.λπ..

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.

Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.

Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

Προωθήστε αυτό το μήνυμα! Όχι για λόγους σοβινιστικούς, Μα για να μαθαίνουμε σιγά-σιγά την αλήθεια !
πηγη

11 σχόλια :

  1. κουκος11/12/12 00:51

    μαλιστα.να πληρωσουν κατι για ολα αυτα κ σοιμπλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hellenic Quest
    Posted on Φεβρουαρίου 17, 2008 by JChrist
    Όπως είδα δημοσιευμένο και εδώ, ο υπουργός Παιδείας μας (Ευρυπίδης Στυλιανίδης), αναφέρθηκε στο γνωστό ράδιο-αρβύλα του Hellenic Quest.
    Ο υπουργός Παιδείας, λοιπόν, εν ολίγοις είπε:
    “Ακόμα και σήμερα στην ηλεκτρονική εποχή η ελληνική γλώσσα αποτελεί το βασικό εργαλείο. Ο πρόεδρος της εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple Τζον Σκάλι έφτιαξε το Hellenic Quest, ένα πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής που άρχισε να διανέμει το CNN (…). Το ενδιαφέρον αυτό προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων της πληροφορικής και των υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως “νοηματική” γλώσσα μόνον την Ελληνική. Ολες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν “σημειολογικές”.”
    Το γιατί είναι “εθνικιστική μπαρούφα” το όλο θέμα, το εξηγεί καλύτερα η καταχώρηση στο wiki.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. GEIA SAS ! SXETIKA ME TO ''HELLENIC QUEST " BRHKA TO ANWTERO KEIMENO .....,,, PISTEYE KAI MH EREYNA ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. GEIA SAS ! SXETIKA ME TO ''HELLENIC QUEST " BRHKA TO ANWTERO KEIMENO .....,,, PISTEYE KAI MH EREYNA ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/12/12 18:56

    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΚΟΨΑΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/12/12 22:30

    Του Γιώργου Κωστούλα

    Στο προηγούμενο (28/11/12 ) ομότιτλο κείμενο αποπειράθηκα να συνεισφέρω στη διάλυση ορισμένων αστικών μύθων γύρω από την ελληνική γλώσσα, όπως: Ότι είναι η πλουσιότερη από όλες τις γλώσσες, ότι αυτή είναι η μόνη συμβατή με τους Η/Υ, ότι για μια ψήφο δεν καθιερώθηκε το 1776 ως η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ, ότι (λόγω της σπουδαιότητάς της) η Apple διαθέτει πρόγραμμα εκμάθησης αρχαίων ελληνικών, το καλούμενο Hellenic Quest, ότι τα αρχαία ελληνικά έχουν, αφενός ψυχοθεραπευτική δράση και αφετέρου αναπτύσσουν τις ηγετικές ικανότητες των στελεχών επιχειρήσεων.

    Μύθοι που όμως δεν μας χρειάζονται για να αγαπήσουμε τη γλώσσα μας γι΄ αυτό που όντως είναι, να τη σεβόμαστε και να την υπηρετούμε χωρίς αυτοβαυκαλιστικά συμπλέγματα.

    Ακούω αυτούς τους μύθους, χρόνια τώρα, να επανέρχονται σε συζητήσεις και δεν μου αρέσει καθόλου να επαναλαμβάνεται ένα ψέμα και εμείς να νιώθουμε περήφανοι γι΄ αυτό. Η τεχνολογία -ειδικά του διαδικτύου- είναι καλός αγωγός κάθε μορφής επιδημικής διακίνησης-μεταφοράς φημών, όπως οι παραπάνω. Είναι όμως και ένα καλό εργαλείο για την εξόντωση τους. Και αυτό το τελευταίο προσπάθησα να κάνω με το κείμενό μου.

    Το κείμενο είχε αμφιλεγόμενη υποδοχή με υπερτερούντες τους αρνητικούς σχολιαστές.

    Για αυτούς τους τελευταίους επανέρχομαι σήμερα. Αφενός για να τους ζητήσω συγγνώμη που άθελά μου προκάλεσα το θυμικό τους, θίγοντας τον εθνικό ψυχισμό τους και αφετέρου για να σχολιάσω και εγώ τα άδικα, όπως πιστεύω, σχόλια τους. Συγχρόνως να υπερασπιστώ και λίγο τον εαυτό μου, αν μη τι άλλο, ως προς τις προθέσεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/12/12 22:34

    Τα σχόλια κινούνταν όλα σχεδόν υπό την επήρεια του "εγωιστικού γονιδίου" που περιπλανώμενο, επιδημικά και μολυσματικά, εντοπίζεται και επιβεβαιώνεται σε όλους μας, τους Έλληνες εννοώ, διαχρονικά, κυρίως διεγείροντας τις "υπερευαίσθητες" κεραίες μας, εκείνες δηλαδή που παγίως ηδονίζονται να συλλαμβάνουν τα χειρότερα, να διαγιγνώσκουν απειλές, να εντοπίζουν εθνικές μειοδοσίες, να παραδίδονται στη γλύκα της συνωμοσιολογίας...

    Και κάτι άλλο συμβαίνει. Ηπιότερο, που και αυτό δεν αφορά μόνο τους σχολιαστές αλλά όλους μας, άλλους λιγότερο άλλους περισσότερο, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες: "Όταν δεν μπορεί να είσαι περήφανος για τη χώρα σου όπως τη βιώνεις στην καθημερινή σου εμπειρία, τότε εύκολα κατασκευάζεις ΄καταφύγια΄ και επινοείς μύθους. Εδώ όμως είναι το πρόβλημα. Στο μέτρο που η ιστορία εκλαμβάνεται ως ψυχολογικό καταπραϋντικό ως παρηγορητική παραμυθία για να αντιμετωπιστεί η δυσανεξία του παρόντος, τότε υποχωρεί η έλλογη διαύγαση εις όφελος της ιδεολογικής, συναισθηματικής κατασκευής. Το άτομο εξιδανικεύει το παρελθόν και νοσταλγεί τη δόξα των προγόνων".

    Με άλλα λόγια: Η ύπαρξη εχθρών είναι πάντα χρήσιμη, απαραίτητη όταν δε θέλουμε ή δεν αντέχουμε να μπούμε σε διαδικασίες αυτογνωσίας.

    Ανέφερα λοιπόν στο προηγούμενο κείμενο ότι: "Οι γλώσσες δε συμμετέχουν σε καλλιστεία και διαγωνισμούς. Δεν έχουν ανάγκη από ανακηρύξεις σε ομορφότερες, πλουσιότερες, εξυπνότερες κλπ. Τίποτα δεν τις κάνει πιο σημαντικές ή ασήμαντες από τα κείμενα, τις ιδέες, τα αισθήματα που, κατά καιρούς, έχουν διατυπωθεί σ΄ αυτές".

    Και ακόμα ότι η "Η ελληνική γλώσσα είναι πράγματι μια πολύ όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα γλώσσα με μακρότατη ιστορία και η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσαμε να της κάνουμε θα ήταν να τη χρησιμοποιούμε με σεβασμό, καλαισθησία, ακρίβεια και φαντασία, χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας, εκζήτηση ή διάθεση να ξεχωρίσουμε από την πλέμπα".

    Ρωτώ λοιπόν τους αντιφρονούντες σχολιαστές: Έχει να φοβηθεί τίποτα η ελληνική γλώσσα, στην οποία έχουν γραφτεί τόσα και τόσα αριστουργήματα, από την διάλυση μύθων τέτοιου επιπέδου; Μειώνεται κατά τίποτα μια γλώσσα σαν την ελληνική, επειδή δεν είναι αλήθεια ότι αυτή είναι η μόνη συμβατή με τους Η/Υ, ή επειδή δεν ισχύει ότι για μια ψήφο δεν καθιερώθηκε το 1776 ως η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/12/12 22:35

    Τα έχουν πει άλλοι καλυτέρα από μένα: "Η προγονοπληξία είναι νόσος".

    Ανακαλώ, εν προκειμένω, μια πολύ καλή συμβουλή: "Ό,τι κληρονόμησες από τους προγόνους σου, κέρδισέ το ώστε να γίνει δικό σου".

    Πώς να το κάνουμε; Η "υπέροχη εκδοχή του Έλληνα" ως υλικό για κομπασμό των επιγόνων είναι τόσο αποκρουστική. Όλοι μέσα μας, κατά βάθος το έχουμε παραδεχτεί. Γιατί, λοιπόν, μας ενοχλεί όταν μας το λένε οι άλλοι; "Να έχεις προδώσει την κληρονομιά σου σε κάθε παραμικρή πτυχή της, να έχεις εξευτελίσει στο έπακρο την ευγένεια της καταγωγής σου.

    Και να θέλεις να καλύψεις τον εκβαρβαρισμό σου με συναισθηματική φθήνια καυχήσεων για προγονικό πλούτο που πραγματικά αγνοείς..."

    Ακόμη, ασπάζομαι ως καίρια αυτοπροσδιοριστική συνταγή την παρακάτω θέση: "Ο Έλληνας είναι υπέροχος όταν παύει να χρησιμοποιεί το δεκανίκι του ένδοξου παρελθόντος και πορεύεται αυτόνομος. Oταν δεν αντλεί ούτε δικαίωση, ούτε αξία από την προσκόλλησή του σε κάποιο συλλογικό μεγαλείο. Ο υπέροχος Έλληνας δεν σε κάνει ποτέ να συνδέεις την υπεροχή με την καταγωγή σου".

    Κλείνοντας, ας μου επιτραπεί, κάτι προσωπικό:

    Τίποτα δε σε κάνει να αγαπάς και να θαυμάζεις την ελληνική γλώσσα περισσότερο από τη δούλεψή της. Μόνο μέσα από αδιάκοπα γράψε- σβήσε αναδεικνύονται οι αρετές, οι δυνατότητες, οι αντοχές, ο πλούτος της.

    Είναι μαγευτικό να διαπιστώνει κανείς σωρευτικά, πώς η κακή πρώτη γραφή μιας φράσης, μέσα από αλλεπάλληλες αναζητήσεις λέξεων και συντακτικών δομών καταφέρνει να μεταμορφώνεται βήμα βήμα από κακή σε καλούτσικη, και από εκεί σε καλή, σε αρκετά καλή, σε πολύ καλή έως εκείνο το ευκταίο συμπαγές άριστο μείγμα μορφής και περιεχομένου.

    Πως γίνεται αυτό; Μα ακριβώς μέσα από τον εκφραστικό πλούτο, τους τόνους και τα ημιτόνια, τις ποσοτικές και ποιοτικές εντάσεις και αποχρώσεις που προσδίδουν στη φράση οι λέξεις και ο τρόπος που αυτές συμπλέκονται και χρησιμοποιούνται. "Μπορώ και περισσότερα, μπορώ και καλύτερα", είναι σα να σου φωνάζει συνεχώς, αδαπάνητα γενναιόδωρη και προτρεπτική, η ελληνική γλώσσα. Και μονίμως να δικαιώνεται, πάντα να επιβεβαιώνεται. Στο χωνευτήρι της γραφής, η αναμέτρηση μαζί της ποτέ δεν έβλαψε κανέναν δουλευτή της.

    Εγώ αξιώθηκα, λίγα χρόνια τώρα που ασχολούμαι με την "συγγραφή", να το νιώθω αυτό καθημερινά. Να νιώθω δηλαδή την αξία, την ομορφιά, τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας στην πράξη. Περίπου σαν αυτονόητο. Και γι΄ αυτό πήρα το θάρρος να γράψω το προηγούμενο κείμενο.

    Πρέπει να αγαπάς κάτι πολύ, για να θέλεις να το απαλλάξεις από ωραιοποιήσεις που δεν τις χρειάζεται.


    Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/12/12 22:59

    ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΑΛΛΑ Η ΦΕΡΡΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΜΑΞΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος12/12/12 00:04

    Από ότι είδα κι εγώ και διάβασα, το κείμενο είναι μια παραλλαγή του "Λερναίου Κειμένου"όπως λέγεται
    και δεν έχει σχέση -δυστυχώς -με την πραγματικότητα.(δες από μηχανή:Λερναίο κείμενο-Ο ετυμόλογος υπουργός κ.ά)
    Η κατηγορία ότι οι Νεοέλληνες πάσχουν από προγονοπληξία ισχύει εν μέρει.Υπάρχουν και πολλοί που έχουν πλήρη "ανοσία!" Με 50-100 αργκο λεξούλες τη βγάζουν. Άρα τραγέλαφος!
    Είναι επιτακτική ανάγκη, εθνικής σημασίας να επιστρέψουμε μετανοούντες, όπως ο άσωτος υιός,στον προγονικό μας θησαυρό να βρούμε και να απολαύσομε τα αγαθά του. Οι διάφορες γνώμες των ξένων, υπαρκτές ή μη, είναι το δευτερεύον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος12/12/12 00:10

    ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.