Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

Αύριο 14 /10 θα τελεσθεί το ετήσιο μνημόσυνο του Γεωργίου Αντωνόπουλου (Καπαλή) στις 10πμ στον Άγιο Δημήτριο της Αγ Παρασκευής.(απέναντι από την στάση μετρό Δουκίσης Πλακεντίας.) .

Το δωμάτιο φωτιζόταν μόνο από τις οθόνες. Παρακολουθούσε ώρες τον ασύρματο. Αμέτρητοι άνθρωποι συνομιλούσαν, ο άνεμος έμπαινε σε δεκάδες εκατοντάδες συχνότητες, μέσα στην ατελείωτη νύχτα. Πολλοί επικοινωνούσαν μέσα από υπολογιστές, αγωνιώντας για να κρατήσουν ζωντανή μια σχέση εξ’ αποστάσεως. 
Άλλοι απομονωμένοι, μονάχοι μέσα σε καλώδια που μεταφέρουν μηνύματα στην γλώσσα του δυαδικού συστήματος. Χαιδεύουν πλήκτρα, χαμένα βλέμματα στο φως των οπτικών ινών, μέσα σε μοναχικά δωμάτια. Αποστάσεις που καλύπτονται από απέραντα δίκτυα, μεταξύ ανθρώπων που υποδύονται κάτι άλλο από αυτό που είναι, πίσω από avatars και nicknames. Αν είσαι άσχημος γίνεσαι όμορφος, αν είσαι αδύναμος γίνεσαι δυνατός, αν είσαι αμόρφωτος το παίζεις σπουδαίος. Άπειρα κλικς που μαρτυρούν ανάγκη, επιθυμία βαθιά για οικειότητα, για συντροφιά. Αντιθέτως, η αποξένωση αναζητά λέξεις-κλειδιά σε μηχανές αναζήτησης. Ο εγωισμός ζητά επιβεβαίωση. Επιδεικνύεται, αναπαράγεται.


Εκατομμύρια φωτογραφίες, βίντεος, λέξεις, κώδικες κτλ βρίσκουν τον δόμο τους μέσα από terrabytes και servers. Μοναξιά σε άτομα που αναζητούν άλλα άτομα μέσα σε άτομα, σε ένα απέραντο πλήθος αγνώστων…Και τα τεράστια πλήθη είναι μια μεγάλη μοναξιά, ίσως πιο τραγική από αυτή του ενός.

Σταμάτησε λίγο τις σκέψεις του, κοίταξε το κινητό του. Δεν υπήρχε για 14 ώρες καμία κλήση ή μήνυμα. Αφουγκράστηκε την σιωπή του. Χιλιάδες φωνές καθημερινά, φωνές όλων των χρωμάτων εκπέμπουν ζητώντας κάτι ή κάποιον. Μουρμουρητά, ψίθυροι και κραυγές. Μικρά κείμενα, sms, σαν μπουκάλια ναυαγών πηγαίνουν με ελπίδα καλής απάντησης.

Πόσοι δορυφόροι εκεί ψηλά, κουβαλούν όλο αυτό το βάρος, της ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία. Μόνοι τους κι αυτοί, επιπλέοντας στο απέραντο άπειρο του διαστήματος. Δεν έχουν όμως συναίσθηση ότι βρίσκονται εκεί χωρίς κανέναν. Άνθρωπος μόνος είναι θηρίο ή θεός έλεγε ο Αριστοτέλης.

Ξανακοίταξε την κεντρική οθόνη, έβλεπε χιλιάδες κουκκίδες  να αναβοσβήνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του χάρτη. Κάθε κουκκίδα είχε κι ένα  χρώμα που αντιστοιχούσε σε τηλεφωνική κλήση, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γραπτό κείμενο σε κινητό κοκ. Άραγε τι χρώμα να είχε η μοναξιά; Μέσα στον καμβά της, οι σκέψεις έπαιρναν τις πραγματικές τους διαστάσεις. Πώς θα έμπαινε τέλος σε όλο αυτό;

Και τότε κατάλαβε. Δεν χρειαζόταν να τελειώσει η βάρδιά του για να πάει σπίτι. Αρκεί που έμενε εκεί κι αφουγκραζόταν, μέσα σ’ αυτή την τεράστια αίθουσα με οθόνες και ασυρμάτους. Ή καλύτερα, περίμενε μόνο. Μάλλον ούτε να περιμένει χρειαζόταν. Αρκεί που καθόταν ήσυχος και μόνος. Γιατί τότε ήταν που ο κόσμος προσφέρθηκε να αποκαλυφθεί μπροστά στα μάτια του, βγάζοντας τον μανδύα του. Και σαν υπάκουο ζώο, κουλουριάστηκε στα πόδια του

 πηγη

19 σχόλια :

  1. ΚΟΥΚΟΣ13/10/12 11:51

    μονο που αυτος ο κοσμος ειναι τα μικυ μαους που διαβασαμε μικροι, γνωμες που χαιρετιουνται, καλημερες που τρεχουν με ταχυτητα φωτος, εγωισμοι ερωτες ανεκπληρωτοι, φωτιες σε δαση φανταστικα, πλειστηριασμος πατριδων, υποκαταστατη κοινωνια ,αρτος και θεαματα και το χειροτερο να βγαινει φιλμ επιληψιμο στην αμερικη και να καιγεται η αθηνα,εικονες απο το κορανι και την αποκαλυψη.πυρ εξωτερον μπροστα στα ματια μας.αληθινα νιωθω πως ειν η κολαση και αηδιαζω ωρες ωρες αφανταστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/10/12 16:31

    Κάνε κλικ ΕΔΩ για να δεις τι τραβάει ο κάθε Χρηστάκης και μετά όταν ο Πανουργιάς θα βάλει τον Πρασιά και την Παναγιά μαζί με την Κοσσονιά σε αντικειμενική αξία ίση με το Κεφαλάρι και την Πολιτεία τότε θα δεις τι σημαίνει....αλητεία της ¨πολιτείας¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/10/12 16:57

    Γκαίμπελς 30 Απρίλη 1928.

    «Είμαστε κόμμα αντικοινοβουλευτικό. Μπαίνουμε στη Βουλή για να μας εφοδιάσει το οπλοστάσιο της Δημοκρατίας με τα δικά του όπλα. Αν η Δημοκρατία είναι τόσο ηλίθια που γι' αυτή τη δουλειά να μας δώσει κάρτες δωρεάν μετακίνη­σης και μισθούς, δικό της πρόβλη­μα. Αν πετύχουμε να εκλεγούν στα διάφορα κοινοβούλια εξήντα ως εβδομήντα υποκινητές και οργα­νωτές από το κόμμα μας, θα πλη­ρώνει για την αγωνιστική μας ορ­γάνωση η ίδια η πολιτεία.

    Κι ο Μουσολίνι μπήκε στη Βου­λή. Λίγο αργότερα, όμως, παρήλαυνε στη Ρώμη με τους Μελανοχίτωνές του. Αν δεν πετύχουμε να έχουν ασυλία οι πιο επικίν­δυνοι άνδρες μας, αργά ή γρήγο­ρα θα βρεθούν όλοι πίσω απ' τα σίδερα. Θα συμβεί αυτό αν έχουν ασυλία; Βεβαίως, αλλά μέχρι τότε θα έχει περάσει αρκετό διάστημα, και εν τω μεταξύ οι προστατευμένοι από την ασυλία πρόμαχοι της πίστης μας θα έχουν βρει το χρόνο και την ευκαιρία να διευρύνουν το αγωνιστικό μας μέτωπο, έτσι που ο περιορισμός τους και το φίμωμα του δημόσιου κηρύγματος τους να μην μπορεί να γίνει όπως θα ευχό­ταν η δημοκρατία. Δεν ερχόμαστε ούτε ως φίλοι ούτε και ως ουδέτεροι. Ερχόμαστε ως εχθροί! Όπως επιτίθεται ο λύ­κος στα πρόβατα, έτσι ερχόμαστε».

    Πηγή: Λιάνα Κανέλλη: Εγώ είμαι το κομμούνι που πρέπει να γίνει σαπούνι.

    Ακριβώς το ίδιο διατυμπανίζουν τα πιθήκια....της σημερινής ελλάδας, ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ!!!!!

    Μην τα φοβόσαστε. θρασύδειλα ζουγρίμια είναι....Λιώστε τα, είσαστε πιο πολλοί, είναι ζούδια και τραμπούκοι που χτυπούν πισόπλατα. Ούτε καν τη ¨λεβεντιά του φονιά¨ δεν έχουν.

    Μην κάνετε διάλογο μαζί τους, τους δίνετε υπόσταση.

    Η δημοκρατία μόνον έχει το δικαίωμα να κρεμά τους εχθρούς της και απαιτήστε το.

    Γουρουνοκεφαλές αντίχριστων ηλιθίων, που σφετερίζονται την Ορθοδοξία μας είναι. Οι ναζί της κροατίας είναι καθολικοί, οι ναζί της βαυαρίας είναι προτεστάντες, οι ναζί των λιθουανών είναι ορθόδοξοι μαζί με τους ναζί της ρουμανίας. Οι ναζί στην ελλάδα είναι 12θεϊστές. Τι στο .....πιστεύουν τελικά???? ΜΟΝΟ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ ΠΙΣΤΕΎΟΥΝ.

    Ακόμα εδώ στην Ελλάδα διώκεται και ο φασισμός και ο ναζισμός. Μην φοβάστε, δε φοβηθήκε ο λαός όταν είχαν δίπλα τους τους ες ες του χίτλερ, θα φοθηθεί τώρα????

    Το επικίνδυνο είναι ότι μετά την εξαφάνιση των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων, σειρά έχουν τώρα οι δημοκρατικές κατακτήσεις. Δεν πρέπει να το επιτρέψετε. Επικίνδυνοι δεν είναι οι ναζί από μόνοι τους. Επικίνδυνο είναι ότι η αστυνομία ανέχτηκε τους τραμπουκισμούς τους, άκρως επικίνδυνο είναι ότι η εισαγγελία δεν παρέμβηκε όπως καταγγέλουν πολλοί που την καλούσαν.

    Επικίνδυνο είναι, που ο λακές υπουργός (στο όνομα της δημοκρατίας) έτρεξε να δώσει στοιχεία για τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

    Επικίνδυνο είναι η ανοχή που καταντά συνενοχή.

    Δεν τους φοβόμαστε, είμαστε οι περισσότεροι, είμαστε ο ΛΑΟΣ και είναι μια δράκα ηλιθίων τραμπούκων και επικίνδυνων για τη δημοκρατία, όποια και αν έμεινε....

    Επικίνδυνο είναι να είσαι ιεράρχης και να συναγελάζεσαι μαζί τους....

    Επικίνδυνο είναι να διαπραγματεύεται κανείς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Οι γόνοι χιτών και ταγματασφαλιτών ντροπή πρέπει να αισθάνονται για τους προγόνους τους και ....φόβο για τις ...αντίχριστες απόψεις τους.

    ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΦΟΒΟΣΤΕ, γιατί δεν υψώνετε τη φωνή σας και την οργής σας????? Δεν έχετε τίποτα να γράψετε?????

    (ο χωρίς ψευδώνυμο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/10/12 17:09

    ΤΩΡΑ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος13/10/12 17:12

    ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι όμως είναι τόσο σκοτεινό αυτό το φως που διαχέεται από την ψηφιακή εποχή ,που περιγράφει το άρθρο , που μέσα στο σκοτάδι του απλώνουμε τα χέρια για να αγγίξουμε πρώτα τον εαυτόν μας και μετά τον άλλον . Πιάνουμε τον εαυτόν μας τον ψηλαφίζουμε και δεν τον αναγνωρίζουμε κούκε . Αγγίζουμε τον άλλον και τρομάζουμε . Ας είναι ο δίπλα μας ,ας είναι ο φίλος μας ,ας είναι ο συμπατριώτης μας. Αυτό το κακό απλώθηκε σε όλες τις κοινωνίες και έγινε πανδημία ,
    Αποπροσανατολισμός, σύγχυση θολούρα και είδωλα παντού. Το μόνο αυθεντικό που έχει απομείνει είναι η μοναξιά. Και αυτή χωρίς χρώμα!!!

    ΥΓ(Το βίντεο αυτό ανώνυμε το έχω αποχθες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος13/10/12 19:01

    ψιλομοιάζουμε....σα μακρινοί συγγενείς, αλλά βάλε ένα τρέιλερ να τρέχει δίπλα στο βελάκι να το βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος13/10/12 19:06

    ημερα σαββατο 13/10 και ωρα 7.03 συμφωνω ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ με το παραπανω αρθρο του χψ.......φτου φτου....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος13/10/12 19:09

    !!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος13/10/12 19:13

    Κάποιο ¨πιθήκι¨ φέρετα να άγει την καταγωγή του από Αρκαδία??????

    Αν δεν κάνει τεστ DNA μην τολμήσει να το αναφέρει πουθενά. Θεωρώ ότι είναι ύβρις για την πατρίδα μας. Να εξοριστεί (τη λογική του αντιγράφω)

    Αν δεν αποδείξει ότι είναι έλληνας στο αίμα, γιατί στον πολιτισμό δεν είναι να εξοριστεί.......

    Είναι τόσο πανηλίθιοι που μόνο με τέτοια επιχειρήματα αφηνιάζουν.....τσιμπάνε σαν κότες που είναι.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος13/10/12 19:15

    και αφου εγινε και αυτο την κανω για τον διαμαντενιο πλανητη [ναχω δωρα για τα κοριτσια μου...] παραγγελνοντας το τραγουδι ...ζητω ακροαση θεου και αλλαγη πλανητη....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ13/10/12 20:36

    ΜΟΥΡΛΑΘΗΚΑΤΕ ΡΕ ΑΠΟΨΕ.13 ΕΧΕΙ Ο ΜΗΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ13/10/12 20:37

    ΤΗΡΑ ΡΕ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΧΨ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  14. Κλικ Εδώ για να καθαρίσει η οθόνη σας από μέσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος14/10/12 00:02

    Εμφανίστηκαν οι εξαφανισμένοι τις προηγούμενες ημέρες προοδευτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ και διαμαρτύρονται για την σύλληψη ατόμου που εξύβριζε και ειρωνευόταν τον γέροντα Παίσιο…
    «Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί…» Που ήσασταν ρε παιδιά όταν οι μετανάστες έσπαγαν την Αθήνα για την ταινία με τον Μωάμεθ? Για πείτε μας μια δήλωση που κάνατε αυτές τις μέρες? Κοιτάξτε κύριοι αν έχετε σκοπό να μας στείλετε όλους στην Χρυσή Αυγή, να μας το πείτε να το ξέρουμε γιατί η υπομονή μας τελειώνει… Δεν μας φτάνουν τα λαμόγια της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχουμε και εσάς από την άλλη…..
    ΓΚΟΓΚΟΛΕΖΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος14/10/12 12:46

    Καλημέρα. ΄Επρεπε να μας επισκεφτεί η Μέρκελ φαίνεται για να συμφωνήσουμε με τον χψ.
    Νις θα μας τρελάνεις με τα βιντεο.
    Φοβερό το εσωτερικό καθάρισμα της οθόνης!
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος14/10/12 19:25

    Γκογκολέζε,

    θα σου απαντήσω με την ελπίδα ότι δεν έχω να κάνω με ¨κρυπτο-φασιστοειδές¨ γιατί μ' αυτά τα υποκείμενα δεν συνομιλώ. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει αμελητί να τιμωρούνται παντιοτρόπως και ποικιλοτρόπως....

    Λοιπόν το ερώτημά σου αληθοφανές αλλά παραπλανητικό.

    Λες ας πούμε. Γιατί όταν οι μουσουλμάνοι τα έσπαζαν για τον μωάμεθ δε βγήκα πχ εγώ ¨ο προοδευτικός¨ να καταγγείλω τη φανατίλα τους, αλλά τώρα καταγγέλω τα ¨πιθήκια¨

    Πρώτον δεν καταγγέλει κανένας και δεν απαιτεί τιμωρία από τους φανατικούς θρησκόληπτους όπως θες πες τους είτε ορθόδοξους είτε μουσουλμάνους είτε κάθε θρησκεύματος που αισθάνεται ότι προσβάλλεται το θείον που πιστεύει.

    Απλά αν ήσαν μόνον οι ορθόδοξοι με τους σταυρούς, νομίζω ότι κανείς δεν θα ανησυχούσε. Διαμαρτύρεσαι, ακόμα ακόμα βρίζεις, πας στα δικαστήρια, απειλείς τους πολιτικούς κλπ κλπ

    Οι μουσουλμάνοι, πιο φανατικοί, βγάζουν και φεφτάδες για δολοφονία των υβριστών. Το δικό μου δικαιϊκό σύστημα (της δύσης, της αμερικής κλπ) προστατεύει τον συγγραφέα από τον φανατικό μουσουλμάνο και καταδικάζεται η απειλή.

    Αν οι μουσουλμάνοι πχ εδώ στην ελλάδα έκαναν επιθετικές ενέργειες και ¨έργω εξυβρίσει¨ και δεν καταδικάζονταν από εμένα ¨τον προοδευτικό¨ (είδες το βάζω μέσα σε εισαγωγικά) τότε ναι θα είχες χίλια δίκια, όμως δεν έγινε το ίδιο όπως έκαναν τα πιθήκια.

    Άλλο θα περίμενα να πεις σαν παράδειγμα και δεν θα διαφωνούσα μαζί σου.

    Δηλαδή, όταν ο Νταλάρας πήγε να τραγουδήσει και κάποιοι προοδευτικοί (όχι εγώ μέσα σε εισαγωγικά) πήγαν και τον γιούχαραν και του πέταξαν πορτοκάλια και του διέκοψαν τη συναυλία, πες μου λοιπόν (και σωστά) τί διαφέρουν από τα πιθήκια???? Εδώ δεν έχω δυνατό επιχείρημα και ίσως κάπου μοιάζουν....

    Και για να προκαλέσω τους ¨δικούς μου ¨ που βιάστηκαν να συμφωνήσουν μαζί μου θα πω κάτι που μου περνάει από το νου και θέλω να το μοιραστώ.

    Το τζέρτζελο χρυσής αυγής ευνοεί κυρίως την χρησή αυγή που αλιεύει ψήφους από το λεγόμενο συντηρητικό χώρο, η δε αντιπαράθεση κυρίως με τον σύριζα που έχει, ευνοεί τον σύριζα που επιτιθέμενος στην χρυσή αυγή γίνεται συμπαθής στο λεγόμενο δημοκρατικό χώρο. Εδώ συμφώνησαν με μένα ¨ορκισμένοι εχθροί¨ μόνο και μόνο που επιτέθηκα σε ναζιστικές και φασιστικές ενέργειες.

    Λοιπόν Γκογκολέζε δεν είναι το ίδιο να διαμαρτύρεσαι και το ίδιο να καταστρατηγείς έργω το δικαίωμα.

    Ο μουσουλμάνος διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί νόμισε ότι θίχτηκε,

    Ο παλαιοημερολογίτης διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί νόμισε ότι θίχτηκε,

    Το φασιστοειδές δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά έδρασε βίαια και τραμπούκικα εναντίον δικαιώματός μου, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ και μην τα πολυσιονιάζεις (αν καταλαβαίνεις τη λέξη)

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος14/10/12 19:43

    Και κάτι ακόμα γκογκολέζε που έθιξες και θα ήθελα να σου πω τη γνώμη μου.

    Το να προσβάλεις το θείο του άλλου δεν είναι σωστό. Ποιο θείο όμως???? το αναγνωρισμένο θείο, τον αναγνωρισμένο άγιο (όποιας θρησκείας) άγιο ή όσιο που επίσημα τον έχει ασπαστεί η όποια θρησκεία.

    Συμφωνώ λοιπόν δεν πρέπει να προσβάλεται (δεν υπεισέρχομαι αν είνα σάτιρα ή όχι)

    Ρωτάω όμως:

    Από πότε ο πατέρας Παϊσιος αγιοποιήθηκε ή οσιοποιήθηκε???

    Επειδή τον θαυμάζουν κάποιοι και τον θεωρούν άγιο???? Η επίσημη εκκλησία δεν τον έχει αναγνωρίσει, άρα θα αντιμετωπιστεί σαν κοινός θνητός (αν ζούσε) ή οι δικοί του θα προσφύγουν στα δικαστήρια για προσβολή μνήμης τεθνεώτος.

    Αν ιεροποιηθεί τότε ναι να απαγγελθεί κατηγορία από τη δικαιοσύνη για προσβολή θείου και ιερού προσώπου. Απορώ πως και δεν έγινε αντιπαράθεση (νομική κυρίως) πάνω σ' αυτό.

    Δηλαδή αν προσβάλω τον Μεταξά θα μου απαγγείλουν κατηγορία οι εισαγγελείς επειδή κάποιοι στην ελλάδα τον θεωρούν ιερό τέρας και εθνάρχη???? Στο δικαστήριο μόνον οι δικοί του μπορούν να προσφύγουν.

    Έτσι και με το γέροντα Παϊσιο, μόνον οι δικοί του. Η επίσημη εκκλησία ακόμα δεν τον έχει εντάξει στα κατάστιχά της ως άγιο ή όσιο να πω ότι θίχτηκε το ιερό συναίσθημα κάποιων θρησκευόμενων.

    Μου φαίνεται έχουμε μπερδέψει τα κυτταρωμένα μας μπούτια......

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος14/10/12 20:03

    ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ ΧΨ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΑΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.