Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Το πείραμα του Μίλγκραμ

Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσετην ανθρώπινη ψυχή.
Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίαςστο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία.
Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μιαπροσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών τωνSS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων.



Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση -πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη -κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικίατων Γερμανών.
Όμως ο Μίλγκραμ ήταν κοινωνικός ψυχολόγος και πίστευε ότι αυτού του είδους ηυπακοή -που οδηγεί στο έγκλημα- δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο της προσωπικότητας, αλλά περισσότερο των πιεστικών συνθηκών.
Και το απέδειξε κάνοντας τη «φάρσα» του.
Τα υποκείμενα του πειράματος ήταν εθελοντές, κυρίως φοιτητές, οι οποίοικαλούνταν έναντι αμοιβής να συμμετέχουν σε ένα ψυχολογικό πείραμα σχετικό με τημνήμη.
Χώριζε τους φοιτητές σε ζεύγη και -μετά από μιαεικονική κλήρωση- ο ένας έπαιρνε το ρόλο του «μαθητευομένου» και ο άλλος του«δασκάλου».
Ο έκπληκτος «μαθητευόμενος» δενόταν χειροπόδαρα σε μια ηλεκτρική καρέκλα και του περνούσαν ηλεκτρόδια σε όλο το σώμα. Έπειτα του έδιναν να μάθει δέκα ζεύγη λέξεων.
Ο «δάσκαλος», από την άλλη, καθόταν μπροστά σε μια κονσόλα ηλεκτρικής γεννήτριας. Μπροστά του δέκα κουμπιά με ενδείξεις: «15 βολτ, 30 βολτ, 50 βολτκλπ.» Το τελευταίο κουμπί έγραφε: «450 βολτ. Προσοχή! Κίνδυνος!»
Πίσω από το «δάσκαλο» στεκόταν ο πειραματιστής, ο υπεύθυνος του πειράματος.
(Και περνάμε σε ενεστώτα για να γίνουμε μέτοχοι της στιγμής.)
«Θα λέτε την πρώτη λέξη από τα ζεύγη στο μαθητευόμενο. Αν κάνει λάθος θα σηκώσετε το πρώτο μοχλό και θα υποστεί ένα ηλεκτροσόκ 15 βολτ. Σε κάθε λάθος θασηκώνετε τον αμέσως επόμενο μοχλό», λέει ο πειραματιστής και ο «δάσκαλος» αισθάνεται ήδη καλά που δεν του έτυχε στην κλήρωση ο άλλος ρόλος.
Το πείραμα ξεκινάει. Ο «δάσκαλος» λέει τις λέξεις από το μικρόφωνο. Ο«μαθητευόμενος», ήδη τρομαγμένος, απαντάει σωστά, αλλά όχι για πολύ.
Μόλις κάνει το πρώτο λάθος ο «δάσκαλος» γυρνάει να κοιτάξει τον πειραματιστή.Εκείνος του λέει να προχωρήσει στο πρώτο ηλεκτροσόκ. Ο «δάσκαλος» υπακούει.
15 βολτ δεν είναι πολλά, αλλά ο «μαθητευόμενος» έχει αλλάξει ήδη γνώμη. Παρ’όλα αυτά απαντάει σωστά σε άλλη μια ερώτηση, αλλά στο επόμενο λάθος δέχεται 30βολτ.
«Αφήστε να φύγω», λέει ο «μαθητευόμενος» που δεν μπορεί να λυθεί. «Δε θέλω νασυμμετάσχω σε αυτό το πείραμα.»
Ο «δάσκαλος» κοιτάει τον πειραματιστή. Εκείνος του κάνει νόημα να συνεχίσει.
Τα βολτ αυξάνονται και τώρα πια ο πόνος είναιεμφανής στο πρόσωπο του «μαθητευόμενου», που εκλιπαρεί να τον αφήσουν ελεύθερο.
Στα 200 βολτ ταρακουνιέται ολόκληρος. Ο «δάσκαλος» πριν κάθε ηλεκτροσόκ γυρνάει να κοιτάξει τον πειραματιστή. Εκείνος, με σταθερή φωνή, του λέει ότι το πείραμαπρέπει να συνεχιστεί.
Ο «δάσκαλος» συνεχίζει να βασανίζει έναν άγνωστο, έναν απλό φοιτητή που κλαίει, ζητάει τη βοήθεια του Θεού και παρακαλεί να τον λυπηθούν. Δεν μπορεί πια να απαντήσει στις ερωτήσεις, αλλά ο πειραματιστής λέει στο «δάσκαλο»:
«Τη σιωπή την εκλαμβάνουμε ως αποτυχημένη απάντηση και συνεχίζουμε με τηντιμωρία.»
Στα 345 βολτ ο «μαθητευόμενος» τραντάζεται ολόκληρος, ουρλιάζει και χάνει τιςαισθήσεις του.
Ο «δάσκαλος», ιδρωμένος και με τα χέρια του να τρέμουν, κοιτάει τονπειραματιστή.
«Μην ανησυχείτε», λέει εκείνος, «το πείραμα είναι απολύτως ελεγχόμενο…Συνεχίστε με τον τελευταίο μοχλό.»
«Μα είναι λιπόθυμος», λέει ο «δάσκαλος».
«Δεν έχει καμιά σημασία. Το πείραμα πρέπει να ολοκληρωθεί. Συνεχίστε με τον τελευταίο μοχλό.»
Πόσοι από τους εθελοντές έφτασαν ως τον τελευταίο μοχλό;
Πριν ξεκινήσει το πείραμα του ο Μίλγκραμ είχε κάνει μια «δημοσκόπηση» ανάμεσα στους ψυχιάτρους και στους ψυχολόγους, ρωτώντας ‘τους τι ποσοστό των εθελοντών θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό.
Σχεδόν όλοι απάντησαν ότι κανείς δε θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό, πέρα ίσως από κάποια άτομα με κρυπτοσαδιστικές τάσεις, καθαρά παθολογικές.
Δυστυχώς έκαναν λάθος.
Μόλις το 5% των «δασκάλων» αρνήθηκαν εξ’ αρχής να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πείραμα και αποχώρησαν -συνήθως βρίζοντας τον πειραματιστή.
Το υπόλοιπο 95% προχώρησε πολύ το πείραμα, πάνω από τα 150 βολτ.
Και το 65%… Έφτασε μέχρι τον τελευταίο μοχλό, τα πιθανότατα θανατηφόρα 450βολτ!
Που έγκειται η φάρσα;
Ο «μαθητευόμενος» δεν ήταν φοιτητής, αλλά ηθοποιός, που είχε προσληφθεί από τον Μίλγκραμ για αυτόν ακριβώς το «ρόλο».
Δεν υπήρχε ηλεκτρισμός ούτε ηλεκτροσόκ. Ο ηθοποιός υποκρινόταν.
Το μοναδικό πειραματόζωο ήταν ο «δάσκαλος».
Όμως τα αποτελέσματα ήταν αληθινά: Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων θα υπακούσει και θα βασανίσει -ίσως και θα σκοτώσει- έναν άγνωστο του, αρκεί να δέχεται εντολές από κάποιον με κύρος (στην προκειμένη περίπτωση επιστημονικό) και ταυτόχρονα να αισθάνεται ότι δεν τον βαρύνει η ευθύνη για ό,τι συμβεί -αφού εκείνος «απλά ακολουθούσε τις διαταγές».
Και φυσικά οι περισσότεροι από εμάς θα σκεφτούν όταν μάθουν για αυτό τοπείραμα: «Εγώ αποκλείεται να έφτανα ως τον τελευταίο μοχλό.»
Όμως δείτε τι συμβαίνει στην κοινωνία μας, κάθε μέρα.
Ο υπάλληλος της ΔΕΗ που δέχεται να κόψει το ρεύμα από έναν άνεργο ή άπορο, ξέρονταςότι έτσι τον ταπεινώνει, τον υποβάλει σε ένα διαρκές βασανιστήριο και πιθανότατα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, ανήκει στο 65% του τελευταίου μοχλού.Και δεν είναι καθόλου κρυπτοσαδιστής. Απλά ακολουθάει τις εντολές που του έδωσαν.
Ο υπάλληλος του σούπερ-μάρκετ που σου δίνει το χαλασμένο ψάρι και σε διαβεβαιώνει ότι είναι φρέσκο (μιλώ εξ’ιδίας πείρας, ως αγοραστής) δε σε μισεί, παρότι γνωρίζει ότι μπορεί να πάθεις και δηλητηρίαση. Απλώς ακολουθάει εντολές.
Ο αστυνομικός ο οποίος ραντίζει με χημικά τους διαδηλωτές δεν είναι κρυπτοσαδιστής -αν και πολλοί θα διαφωνήσουν στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Απλώς κάνει τη δουλειά του.
Ο υπάλληλος της εφορίας ή της τράπεζας που υπογράφει την κατάσχεση κάποιου σπιτιού για 1.000 ευρώ χρέος, θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό στο πείραμα. Γιατί υπακούει.
Ο πολιτικός που υπογράφει το μνημόνιο το οποίο οδηγεί ένα ολόκληρο έθνος στην εξαθλίωση του νεοφιλελευθερισμού θα έφτανε μέχρι τον τελευταίο μοχλό. Και αυτός υπακούει, σε εντολές πολύ πιο ισχυρές από εκείνες του πειραματιστή με την άσπρη φόρμα.
Αν όμως δούμε το πείραμα του Μίλγκραμ από την ανθρωπιστική-ηθική του πλευρά(από την πλευρά του 5% που αρνήθηκε να υπακούσει) θα καταλάβουμε ότι κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αν σε διατάζουν να κάνεις κάτι που προκαλεί κακό στον άλλον, στο συμπολίτη σου, σε έναν μετανάστη, σε έναν άνθρωπο (ή σε ένα ζώο, αλλά αυτό περιπλέκει πολύ τα πράγματα, εφόσον συνεχίζουμε να τρώμε κρέας), πρέπει να αρνηθείς να υπακούσεις. Ακόμα κι αν χάσεις το μπόνους παραγωγικότητας, την προαγωγή, την επανεκλογή, τη δουλειά σου.
Μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να αρνηθούμε να υπακούσουμε στις «μικρές» και καθημερινές εντολές βίας -με τις οποίες οι περισσότεροι ασυνείδητα συμμορφωνόμαστε, μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε μια γενικευμένη και μέχρι τέλους πολιτική, κοινωνική, καταναλωτική ανυπακοή, μόνο όταν μάθουμε να συμπεριφερόμαστε ως αυτεξούσιοι άνθρωποι και όχιως ανεύθυνοι υπάλληλοι, μόνο τότε θα μπορέσουμε να γκρεμίσουμε τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που μας θέλει υπάνθρωπους, υπάκουους και υπόδουλους.
Και μια τελευταία παρατήρηση:
Τα υποκείμενα του πειράματος του Μίλγκραμ, οι εθελοντές φοιτητές, μάθαιναν από εκείνον ποιος ήταν ο στόχος του πειράματος. Μάθαιναν ότι ο «μαθητευόμενος» ήταν ηθοποιός και ότι δεν είχε ποτέ υποστεί ηλεκτροσόκ.
Ο Μίλγκραμ το έκανε αυτό για να τους ανακουφίσει, αλλά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο.
Αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά το 65% που είχε φτάσει ως τον τελευταίο μοχλό,πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους κυνηγημένοι από τις Ερινύες της πράξης τους. Γιατί συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν τόσο αθώοι και τόσο «καλοί» όσο ήθελαν να πιστεύουν για τον εαυτό τους.
απο Athens Indymedia]

23 σχόλια :

  1. Ανώνυμος19/7/12 20:38

    Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012
    Απέσυρε το αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια η Κύπρος - Όλα δείχνουν ότι θα πάρει δάνειο από τη Ρωσία
    Απέσυρε η Κυπριακή Δημοκρατία το αρχικό της αίτημα για πλήρη υπαγωγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM), ανακοίνωσε νωρίτερα στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...


    Ο ίδιος είχε, χθες το βράδυ, ενημερώσει την Επιτροπή Προϋπολογισμού ότι η Λευκωσία επιδιώκει συνολική βοήθεια και όχι μόνο στήριξη για τις τράπεζές της.

    Στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και μεταδίδει το ΑΠΕ, διατυπώθηκαν εικασίες ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει σύσταση εξόδου στην Κύπρο, ή ακόμη και στην Ελλάδα, αν η κρίση χρέους τους κριθεί υπερβολικά επικίνδυνη για τα υπόλοιπα κράτη.

    Στον κυβερνητικό συνασπισμό πάντως, σημειώνεται, δεν αναμένουν να σκεφτεί αυτή τη στιγμή την έξοδό της από την Ευρωζώνη.
    Αναρτήθηκε από Kafeneio™ + στις 7/19/2012 07:32:00 μμ
    Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook
    1 σχόλιο:

    Ανώνυμος είπε...

    GKEKE ELLADITES.PAIZEI PAIGNIDI H ADELFH MAS.ESEIS KOITATE TO DAXTYLO THS MERKEL
    19 Ιουλίου 2012 8:36 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/7/12 20:50

    Η (ηλιθιοτητα) του κοινωνικου αυτοματισμου τι είναι;;;;;Δηλαδη καλα κανει η εσωτερικη τροικα και ψαχνει ισοδυναμα μετρα για να μην κοπουν τα ειδικα μισθολογια;;;;

    Για διαβαστε λιγουλακι τα παρακατω.

    Η περικοπή των μισθών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια είναι επιβεβλημένη υποστηρίζει η Alpha Bank σε μελέτη της, επιχειρηματολογώντας κατά της προσπάθειας της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα μέτρα.

    Πρώτον, διότι η περικοπή στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων αποτελεί μέτρο εναρμόνισης με τις πολύ μεγαλύτερες περικοπές που έγιναν στους μισθούς των υπαλλήλων του υπόλοιπου ευρύτερου δημόσιου τομέα και πολύ περισσότερο του ιδιωτικού τομέα. Εάν δεν γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, τότε θα πρόκειται περί της συνήθους πολιτικής προστασίας των ημετέρων, που δεν έχει καμιά θέση στη σημερινή Ελλάδα που πασχίζει να εξέλθει από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.

    Δεύτερον, διότι οι περικοπές αυτές είναι αναγκαίες, όπως απολύτως αναγκαία είναι και τα ισοδύναμα μέτρα, όσα μπορεί να βρεθούν, ιδιαίτερα δε αν αυτά συνιστούν μείωση της σπατάλης και κατάργηση φορέων του Δημοσίου που δεν είναι αναγκαίοι. Σε καμιά περίπτωση, όμως, η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, τα οποία θα είναι εξίσου επώδυνα, δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή αποτροπής της λογικής (και μελετημένης) περικοπής των ειδικών μισθολογίων.

    Σκαστε και πληρωστε για να μην κοπουν οι μισθοι του ειρηνοδικη, πρωτοδικη, εφετη (λενε οτι ειναι 5.000 και 6.000 μικτα) των δεσποταδων, των στρατηγων-πτεραρχων-ναυαρχων (αληθεια ποσους εχουμε και την κομπινα των υπηρεσιακων λειτουργιων του στρατου στην ενδοχωρα με στρατοπεδα κλπ δεν την εχει παρει χαμπαρι κανεις;;;), των διπλωματων, των καθηγητων πανεπιστημιου (υπαρχει αληθεια μεγαλυτερη οικογενειακη συντεχνια στους περισσοτερους απο αυτους;;;), των γιατρων του εσυ που καποιοι καταντησαν τα δημοσια νοσοκομεια ιδιωτικα τους ιατρεια που καποιοι με φαρμακευτικες εταιρειες και φαρμακεια φτασανε τη δαπανη του φαρμακου σε δυσθεωρητα υψη, των επιορκων δημοσιων υπαλληλων (εφοριακων, ικατζηδων, τελωνειακων, δασαρχων, πολεοδομων κλπ) με τις κομπινες που πλεον εχουν γινει ρουτινα που νομιζουμε ολοι μας οτι ετσι ειναι ο ...νομος.... κλπ κλπ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;;;;;

    Των διπλων και τριπλων συνταξεων, των μαιμου αναπηρων, της κομπινας της λαμογιας, της αρπαχτης, της φοροκλοπης, της φοροαποφυγης, της εισφοροδιαφυγης, της της της του του του του τι είναι;;;;;

    To οτι βγαινει ο υπουργος με το μαλι αφανα και μιλαει οτι ειναι αντισυνταγματικο να κοπουν οι μισθοι των δικαστικων, αλλα για το σκουπιδιαρη δε λεει τιποτα τι ειναι;;;;

    Ειναι η μαυρη αληθεια οτι το θεμελιωδη νομο του κρατους (το συνταγμα) δε σε αφησανε ποπολο να τον ψηφισεις, αλλα αυτοι τον ψηφισαν αφου το εφτιαξαν οπως ηθελαν (Οι μισθοι των βουλευτων ειναι δεμενοι χερι χερι με τους μισθους των δικαστικων), Αυτο τι ειναι αληθεια;;;;;

    To οτι τα ΜΜΕ (μεσα μαζικης επιβολης) ξημερωβραδιαζονται με το κοκαλο (τσοχατζοπουλο) που μας εχουν πεταξει και μεις ηλιθια ασχολιομαστε τι ειναι;;;; Μηπως για να περασουν τα μετρα πιο ανωδυνα;;;;

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ;;;;;;

    Ελληναρες θα πεταχτει ο αλλος, υπερηφανος λαος που δεν ανεχομαστε μνημονια, μερκελ, δντ και επαχθες χρεος θα ματαγραψει.....

    Και τωρα κατι δικα μας....

    Το να αναδημοσιευεις τη μια αυτοκτονια μετα την αλλη τι ειναι;;;; (τωρα που θα αρχισει τις βρισιες θα ..μαθω τι ειναι...)

    Το να μη γραφει κανεις μας ενα (συλλυπητηρια) σε αναρτησεις για το χαμο πατριωτων τι ειναι;;;;;ενω ολες τις μερες σαχλαμαριζουμε ηλιθιωδως στο site......

    Ελλειψα λιγες μερουλες και διαβασα τα σχολια των τελευταιων ημερων και διαμορφωσα αποψη των γεγονοτων και ....καλως ηρθα...

    Εγω το εμπαιδωσα ειμαι μερκελακι, ανθελληνας, ναζιστης, εσεις τι εισαστε αληθεια πατριωτες;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/7/12 21:04

    Ποσο βλακας μπορει να ειναι καποιος να πιστευει οτι η Κυπρος απεσυρε το αιτημα;;;;; Ακομα ρε δεν καταλαβατε το παιχνιδακι;;;;;;

    Αμα η Κυπρος απεσυρε το αιτημα εγω δε θα ματαγραψω εδω μεσα.....Αυτα για τα κουταβια που τους πετας ενα κοκκαλο και το βουτανε και το γυροφερνουν περα δωθε.....Ξυπνα πατριωτη......γινανε τοσα πολλα που ακομα και συ δε δικαιουσαι να μη παιρνεις χαμπαρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/7/12 21:06

    ΑΠ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΣΑΙ.ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ.ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΠΑΙΡΝΕ 2500 ΕΥΡΩ.ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΧΟΙΝΙ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ.ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙΑ ΧΑΜΟΜΗΛΙ.Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΕΙΚΟΣΙ ΚΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΑΝΤΕ 2500 ΕΩΣ 3000.ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΜΑΘΕΣ.ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΕΣΥ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕΡΚΕΛ.ΒΕΒΑΙΑ ΑΠ ΑΛΛΟΥ ΤΑΧΕΙΣ ΣΑΒΟΥΡΩΣΕΙ.ΓΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΙΛΑΣ.ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕΣ; ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΡΩΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΣΟΥ.ΔΕ ΛΕΣ ΜΗ ΣΕ ΨΑΞΟΥΝΕ ΚΑΜΙΑΝ ΩΡΑ.ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΓΝΩΣΤΟΣ.ΟΥΤΕ ΕΛΛΕΙΨΕΣ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΕΒΡΑΖΕΣ ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΕΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ.Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕ.ΑΣ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΙ ΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/7/12 21:21

    ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΛΑ ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΛΑΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ.Η ΚΥΠΡΟΣ ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ΦΕΥΓΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/7/12 21:35

    ΒΛΑΚΑ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΕ ΑΠΛΕ ΕΜΠΟΡΟΔΕΗΤΗ ΤΑ ΡΩΣΣΙΚΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΠΑΡΚΑΡΑΝΕ.ΕΧΕΙΣ ΜΥΑΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19/7/12 22:01

    Το κόψιμο έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή από τα ειδικά μισθολόγια και τις ΔΕΚΟ.
    Εκεί γίνεται η μεγάλη μάσα. Και μη σας μπερδεύουν αναφέροντας τους ταπεινούς μισθούς των 2.000 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές οι αμοιβές εκτός μισθών, δηλαδή επιδόματα (μόνο το βιβλιοθήκης για δικαστικούς και καθηγητές ΑΕΙ/ΤΕΙ είναι γύρω στις 2000), αποζημιώσεις από επιτροπές, συμμετοχές σε ερευνητικά/ευρωπαικά προγράμματα, είναι διπλάσια των αμοιβών.
    Αλλά βλέπεις αυτοί είναι κοντά στην εξουσία, είτε λόγω θέσης (δικαστικοί, καθηγητές, στρατηγοί κλπ), είτε λόγω συνδικαλισταράδων/τραμπούκων (βλέπε ΔΕΚΟ)και τους προστατεύουν.
    Και έτσι την πληρώνουν οι υπόλοιποι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος19/7/12 22:20

    8.50....ψηφισες λεβεντη μου...ανυπομονο αντωνιο ,διαπραγματευτη που εχει υπογραψει και γενοσημο!!!!!!στηριζουν τις ταξεις τους....γιατι σε τσουζει.........μηπως συνηδιτοποιεισες οτι ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙς ΚΑΙ ΣΥ ΕΚΕΙ?????μην κανεις ετσι....στην αρχη τσουζειgerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος19/7/12 23:15

    Πώς έχω την εντύπωση ότι για να γίνει η ενωμένη ευρώπη πρέπει να ταιριάξουνε τα οικονομικά μας, οι ισολογισμοί μας, τα μέα μας τα σέα μας κλπ.

    Μερικές φορές μου περνάει από το νου ότι αυτός ο Σόιμπλε και η Μέρκελ ίσως είναι πιο φιλοευρωπαίοι από κάποιους άλλους ....συμμάχους. Μόνο που δε θέλουν και να θιχτούνε πολύ, αλλά το παλεύουν για την οικονομική ένωση.(η αλήθεια είναι ότι το παλεύουν σκληρά μονεταριστικά και προτεσταντικά)

    Τώρα πώς μου κατσικώνεται ότι οι αμερικάνοι και οι δορυφόροι τους στην ευρώπη παίζουν παιχνιδάκι σαμποτάζ της ένωσης (ειδικά με την ισοτιμία δολαρίου - ευρώ), αλλά τρέμουν κιόλας κανα μπάχαλο (βλέπεις είναι κουβάρι οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις)

    Μα πόσο μερκελιστής, νεοναζί και ανθέλληνας είμαι ρε παιδάκι μου, σαν τον άλλονα....που βρίζει τους έλληνες της λαϊκής και τους ταξιτζήδες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος20/7/12 01:11

    ΤΟΝ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠ ΟΞΩ ΚΙ ΑΝΑΚΑΤΩΤΑ ΤΟ ΓΑΠ.ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΕΣ ΤΟ ΜΑΡΞΙΣΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος20/7/12 02:13

    Χάρρυ Κλυνν
    Α. Μέρκελ: «Πρέπει να τιμωρηθεί η Ελλάδα για να εξαγνιστεί»
    Σόιμπλε: «Οι Έλληνες πρέπει να πονέσουν»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος20/7/12 02:17

    ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΝΑΖΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΘΕΣΗ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑ ΟΥΤΕ ΕΔΩ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΜΟΣ.ΔΕ ΜΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΗΣ ΞΕΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΑΚΑ.ΑΠΟ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΕΝ ΞΑΝΑΜΙΛΑΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος20/7/12 03:21

    ΠΟΣΑ ΤΙΜΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ»
    Χριστόφιας: Κλεφταράδες της υφηλίου οι αγορές

    Διεθνής συνωμοσία κλεφταράδων που θέλουν να καθυποτάξουν τους λαούς, χαρακτήρισε τις αγορές ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας.
    Χριστόφιας: Κλεφταράδες της υφηλίου οι αγορές

    Ο κ. Χριστόφιας, μιλώντας χθες στην εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο, είπε πως «υπάρχει μια διεθνής, επιτρέψετε μου να πω, συνωμοσία, που ακούει στο όνομα «αγορές»». «Οι αγορές οι λεγόμενες είναι οι κλεφταράδες της υφηλίου».

    «Αυτή είναι η πραγματικότητα, θέλουν να καθυποτάξουν λαούς ολόκληρους υπό τη δική τους εκμετάλλευση και το δικό τους έλεγχο. Αυτό γίνεται. Άρχισαν να το κατανοούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μέχρι να το συνειδητοποιήσουν πλήρως δεν ξέρω τι και πόσα τιμήματα θα πληρώσουν οι λαοί της ίδιας της Ένωσης, αλλά και ευρύτερα», υπογράμμισε.

    Σημειώνεται ότι σε έκθεσή του, που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανέφερε ότι η Κύπρος θα χρειαστεί πάνω από 15 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για τη στήριξη της οικονομίας της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος20/7/12 11:06

    Γιώργο συγχαρητήρια για την επιλογή του κειμένου!
    Μακάρι οι σχολιαστές να στέκονταν σ΄αυτό!
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος20/7/12 12:46

    προηγείται το τσάκωμα Γιάννα
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος20/7/12 14:24

    ΤΕΤΟΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΝΕ.ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΜΑΣ.ΔΕ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΠΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ

    Η (ηλιθιοτητα) του κοινωνικου αυτοματισμου τι είναι;;;;;Δηλαδη καλα κανει η εσωτερικη τροικα και ψαχνει ισοδυναμα μετρα για να μην κοπουν τα ειδικα μισθολογια;;;;

    Για διαβαστε λιγουλακι τα παρακατω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ20/7/12 15:29

    Ο ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΗς ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ; Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ Η ΑΥΤΟΜΑΤΑ Ο ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.ΜΕΣΑ; Η ΔΙΑΧΥΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΕΙΤΕ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙΑ ΓΚΕΜΠΕΛΑΚΙΑ.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ; Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΛΑΙ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΒΛ ΓΣΣΕ ΑΔΕΔΥ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ.ΚΑΤΑΛΗΞΗ; ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΑΙ Η ΛΕΗΛΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ; ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.ΔΗΛ.ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ .....ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος20/7/12 16:20

    ακομα πεφτει ξυλο στην χαλυβουργικη..............................gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος20/7/12 16:34

    ετσι που κουρελιαστηκαν ολα αυτο ειναι κρατα τον ποντικο μη σταει η ουρα του μεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος20/7/12 21:34

    Θελουμε να ζουμε ευρωπαικα αλλα σκευτομαστε και πρατουμε ανατολιτικα δεν γινεται ετσι.με το μπαξισι που εχει ο καθενας στο νου του μας βλεπω να κυνιγαμε κατσιμπουλες στην γλανιτσια με τα μυαλα πουχουμε......Α.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος20/7/12 21:40

    ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΠΟΤΕ !

    Η ΨΥΧΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΦΕΝΤΗ.
    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΑΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ¨ΜΑΣΤΙΓΩΝΟΥΝ¨, ΕΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ¨ΓΟΝΑΤΙΣΕΤΕ¨ ! ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΚΑΘΕΤΗ ΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΑΣ ΣΤΗΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ.

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ!

    ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ ΑΔΕΡΦΙΑ….! ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ, ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ, ΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ: «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος20/7/12 21:41

    ΜΑΚΡΙΑ ΛΑΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος21/7/12 10:08

    Γιατί η τρόικα και το μνημόνιο επιβάλλουν την ψηφιακή τηλεόραση;
    Ο λαός μας, λόγω της ευρείας έλλειψης πληροφόρησής του (αφού η ενημέρωσή του είναι στα χέρια ασύδοτων και εξαγορασμένων δημοσιογράφων) έχει γίνει έρμαιο της Νέας Τάξης, που τον χρησιμοποιεί για πειραματισμούς, χάρη στην πρόθυμη συνεργασία με την εκλεγμένη πολιτική τάξη. Γι αυτό το θέμα δεν μιλάει κανείς στην Ελλάδα και δεν αναρωτιέται κανείς γιατί βιάστηκαν να εισαγάγουν αυτή την...........
    (με το ζόρι) αλλαγή στη ζωή των Ελλήνων...

    Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν ότι από σήμερα εξαφανίζεται η αναλογική τηλεόραση στην Αττική; Κόβεται το αναλογικό σήμα, κάτι που δεν έχει συμβεί σε καμιά χώρα του κόσμου...

    Σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά και αλλού) η ψηφιακή (ή διαδραστική) τηλεόραση έκανε την εμφάνισή της το 2000-2001, με πλήρη δημόσιο διάλογο για τους κινδύνους που κρύβει αυτό το είδος τηλεόρασης για την παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών να διατηρούν τις δραστηριότητές τους κατά τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε προσωπικό επίπεδο.

    Κανείς δεν μας έχει πληροφορήσει για το γεγονός ότι όταν χρησιμοποιεί κανείς αυτό το είδος τηλεόρασης, οι κινήσεις του καταγράφονται, ακριβώς όπως όταν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Παρακολουθούν τι κανάλια βλέπεις, τι προγράμματα και για πόση ώρα. Τι έχεις παραγγείλει μέσω διαδραστικής τηλεόρασης, κλπ. Το γεγονός ότι ο κόσμος ενημερώθηκε έγκαιρα σε άλλες χώρες και έγινε δημόσιος διάλογος και σάλος πάνω στο θέμα, ανάγκασε τις κυβερνήσεις να αφήσουν την επιλογή (αν θέλουν το ένα ή το άλλο είδος τηλεόρασης) στους πολίτες μέχρι και σήμερα.

    Τι έχουμε, αντίθετα, στην Ελλάδα;
    Έχουμε ένα μνημόνιο που προβλέπει την υποχρεωτική κατάργηση της αναλογικής τηλεόρασης μέχρι τις 20 Ιουλίου στην Αττική και μέχρι τα μέσα Αυγούστου στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πόσοι το γνωρίζουν αυτό;

    Έχει αναρωτηθεί ο κόσμος γιατί αυτό το μέτρο το προβλέπει το μνημόνιο;
    Τι σχέση μπορεί να έχει το μνημόνιο με τις τηλεοπτικές συνήθειες των Ελλήνων και γιατί δίνεται προτεραιότητα σε ένα τέτοιο θέμα;
    Κανένα από τα σημεία δεν δίνεται στους Έλληνες πολίτες για να ενημερωθούν.
    Αναρτήθηκε από kafeneio στις 7/20/2012 03:16:00 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.