Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Αν μας βγάλουν από το ευρώ μπαίνουν στην... κόλασή τους - Τι λένε οι αριθμοί

Οι απειλές εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι πρακτικά κενές περιεχομένου. Οι επιπτώσεις θα ήταν τόσο τρομακτικές που ολόκληρος ο πλανήτης θα έκανε για να συνέλθει αρκετά χρόνια. Κατ'αρχήν μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσαν άμεσα μαζική απόσυρση καταθέσεων, τουλάχιστον από Πορτογαλία και Ισπανία, ίσως και από Ιταλία, κάτι που θα σήμαινε ταυτόχρονη χρεοκοπία, ενώ θα γκρέμιζαν τις αγορές ομολόγων και τη διατραπεζική αγορά στην Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το ευρώ
Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ένα τρομακτικό ευρωπαϊκό αλλά και ευρύτερα διεθνές "ντόμινο χρεοκοπιών".

Τα ακόλουθα νούμερα που φέρνει στην δημοσιότητα το defencenet.gr, "ζαλίζουν":

Μόνον από δάνεια–ρέπος σε ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ μπορεί να έχει απώλειες 140 δισ. ευρώ δηλαδή μεγάλο μέρος του ξοδευμένου ισολογισμού της.

Αυτό, χωρίς να υπολογιστεί το αυξανόμενο το κόστος του ντόμινο από αυτό, που σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών της ΕΚΤ, υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ (!) ΜΟΝΟΝ για το ευρωσύστημα της κίνησης κεφαλαίων...

Αυτά τονίζουν διεθνείς αναλυτές για την Ελλάδα και εντοπίζουν εμμέσως πλην σαφώς, την ανάγκη των Ευρωπαίων και της γερμανικής κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα και να δημιουργήσει τη δημοσιονομική Ένωση που θα περιλαμβάνει και την κοινή έκδοση ομολόγων, για να πληρωθούν τα χρέη και να σώσει το ευρώ…

Παράλληλα γίνεται ξεκάθαρα η παραδοχή, ότι η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο για χάρη της κας Μέρκελ, ώστε να αποτελέσει "το παράδειγμα προς αποφυγήν", για τους άλλους. Το πρόγραμμα λιτότητας και φτώχειας δηλαδή ήταν σχεδιασμένο για να πονέσει, παρά για να επιτύχει, όπως ομολόγησε η ίδια η Α.Μέρκελ και δημοσιεύει το defencenet.gr σήμερα. Όλοι γνώριζαν ότι θα αποτύγχανε.

Τα παραπάνω σενάρια και εκτιμήσεις περιλαμβάνονται σε δημοσιεύματα των πλέον έγκυρων εντύπων του διεθνούς οικονομικού τύπου.

Όμως το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι το εκτενέστατο αφιέρωμα της αμερικανικής Wall Street Journal, όπου αποκαλύπτεται και όλο το πολτικό παρασκήνιο της μεθόδευσης και των πιέσεων για να γίνει η Ελλαδα πειραματόζωο. Το δημοσίευμα αναφέρει:

«Η Ευρώπη φοβάται ότι η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να διασπείρει τη μαζική φυγή κεφαλαίων από την Πορτογαλία, την Ισπανία ή άλλες χώρες μέλη του ευρώ, που δυσκολεύονται… Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρηματολογούν σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι το ευρώ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη, επειδή οι αγορές κατανοούν ότι η κρίση του χρέους στην Ελλάδα είναι μοναδικά σοβαρή» (σ.σ. τι επιχείρημα).

«Άλλοι ανησυχούν ότι αυτό θα προκαλέσει πανικό και απόσυρση καταθέσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ξεπούλημα κρατικών ομολόγων το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το νόμισμα. Αυτό θα παρουσιάσει τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη με φοβερή επιλογή: Είτε να παρακολουθεί την κατάρρευση του Ευρωπαϊκού κέντρου μετά από δεκαετίες πολιτικής ολοκλήρωσης ή να σπεύσει σε «βαθύτερη» δημοσιονομική ένωση, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ευρωομολόγων , για να σώσει το ευρώ».

Παρουσιάζονται αναλυτικά τις θυσίες των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν σωρευτική ύφεση (μείωση ΑΕΠ) 14% έως τώρα και επιπλέον 6,5% υπολογιζόμενη για φέτος, επίσημη ανεργία 21% και ονομαστική μείωση χρέους μόλις 29 δις ευρώ μετά από κούρεμα μεγαλύτερο από 100 δις ευρώ, το οποίο χρέος παραμένει 50% μεγαλύτερο από το θεωρητικό (περσινό προ του κουρέματος) ΑΕΠ. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χρέος στην Ελλάδα μετά το κούρεμα «μειώθηκε» από 356 δις ευρώ το 2011 σε προβλεπόμενο 327 δις ευρώ φέτος!!!

Το δημοσίευμα παρουσιάζει επίσης πόσο καταδικαστική ήταν το πρόγραμμα για την Ελλάδα και πόσο λανθασμένο αν και αναφέρει επίσης πόσο λανθασμένα εφαρμόστηκε. Ρίχνει όμως το βάρος στην επιμονή της Γερμανίας ώστε να φανεί ότι «η Ελλάδα τιμωρείται και πονάει, ώστε να μην ξανακάνει κανείς το ίδιο…»

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε "λειψό ποσόν" και έχει κρατηθεί ένα δις ευρώ η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο, σχολιάζουν οι Finanacial Times. Γιατί; Επειδή οι επιπτώσεις από χρεοκοπία της Ελλάδας είναι πολλαπλάσιες λένε, παρουσιάζοντας σημείωμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μπορεί άμεσα να ταρακουνήσει τις αγορές καθώς:

1.Το 70% του ελληνικού χρέους μετά το κούρεμα, έχει περάσει σε ευρωπαϊκές χώρες, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με ομόλογα και δάνεια που υπολογίζονται σε 140 δισ. ευρώ.

2.Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνάψει δάνεια ρέπος 140 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ.

Αναφέρεται ακόμα ότι η ΕΚΤ έχει και ελληνικά ομόλογα 40-52 δισ. ευρώ, για τα οποία είναι γνωστό ότι δεν έχουν ποτέ δοθεί λεπτομέρειες αν κουρεύτηκαν, πως και πόσο… Υποτίθεται πως η ΕΚΤ, ελληνικές τράπεζες και funds ή ξένες τράπεζες όπως η ολλανδική ΑBN Amro και τα funds Vega και Elliott, έχουν και ελληνικά ομόλογα διεθνούς δικαίου.

Έτσι το δημοσίευμα αναφέρει ότι μία στάση πληρωμών, θα προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλες απώλειες στους διεθνείς πιστωτές και τις αγορές, άμεσα, χωρίς να υπολογιστούν οι πολλαπλάσιες έμμεσες απώλειες, (ντόμινο) για το οποίο αναφέρεται ότι δεν είναι καν προετοιμασμένες οι αρχές!!!

Σε κάθε περίπτωση και σε όλα τα ξένα αμερικανικά και βρετανικά δημοσιεύματα, η λύση που παρουσιάζεται είναι σταθερά, η εκτύπωση χρήματος και η πληρωμή των Ευρωπαϊκών χρεών (συνολικά) με αυτά, αλλά η Γερμανία και η Ευρώπη επιμένουν σε καταστροφικές πολιτικές λιτότητας, που μεγαλώνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

9 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΣΤ ΖΩΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΣΚΟΤΩΝΑΤΕ.ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡ5ΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Η ΑΔΟΛΦΙΣΑ

Ανώνυμος είπε...

τρια τα σεναρια.......πτωχευση.....κατασχεση καταθεσεων...με ταυτοχρονο κουρεμα υποχρεωσεων του λαου......και εκδοση ευρωομολογου .......ακουτε κατω απο τις λεξεις και καρτερειτε.....δεν υπαρχει εξοδος απο ευρω....

Ανώνυμος είπε...

αλησμονικα ...gerolykos

Γιώργος είπε...

Από νωρίς λέγαμε πως θα έπρεπε ο ποδηλάτης να χρησιμοποιήσει το όπλο της "χρεωκοπίας" για να πετύχει βοήθεια με πολύ καλύτερους όρους. Εκείνος όμως έπαιξε το παιχνίδι των φίλων του, αυτών που τον τοποθέτησαν εδώ με συγκεκριμένες εντολές. Οι "μέσα" να διαλύσει την εργατική νομοθεσία και οι "έξω" να ξεπουλήσει τα πάντα. Τα υπόλοιπα που έχουν συμβεί είναι ή επακόλουθα ή συντονισμένες ενέργειες για να επιτευχθεί το ζητούμενο αποτέλεσμα.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ο λαός έφαγε αυτό ακριβώς το παραμύθι που αναφέρει και παραπάνω ο gerolykos. Ψήφισε συμφεροντολογικά τους λαικιστές που του έκλειναν το μάτι ότι θα του διαγράψουν τα διακοποδάνεια και τα αμαρτήματα του παρελθόνοντος. Ο Τσίπρας θυμίζοντας Αντρέα στα χειρότερα του (ως προς το λαικισμό, τις ζαριές στα εθνικά, τα ωραία παραμυθάκια) σε λίγο καιρό όπως το πάει θα ψάχνει αεροπλάνο για άσυλο στην Κούβα και στην Βενεζουέλα όταν ο λαός αντιληφθεί τα παραμύθια του.

Ανώνυμος είπε...

η μοναδικη πιθανοτητα να προλαβουν οι δυο επομενες γενιες να ζησουν.....ειναι να υλοποιηθει ενα απο τα τρια σεναρια....οσο για την συγκριση αντρεα .τσιπρα ...δεν στεκει ...αλλες εποχες εκεινες.....μην ξενας τοτε βγαιναμε απο μακροχρονη κριση....πολιτικη και οικονομικη..η χωρα ειχε ξεκινησει να αναπτυσετε ενω τωρα ακολουθουμε την εντελλως αντιθετη πορεια....gerolykos

Ανώνυμος είπε...

Το καθε βαρεμενο το καθε καμμενο το καθε πικραμενο το καθε αλλοπαρμενο το καθε ηλιθιομαραμενο ψηφισε και τωρα......

Αν ερθει ο αρμαγεδωνας να δω σε ποια τρυπα θα κρυφτουν....

Ρε παπαρες δεν πηρατε χαμπαρι οτι οργανωμενα συμφεροντα θελουν επιστροφη στη δραχμη και αβανταρουν το ....μαγκακι της απλης καταληψης του λυκειου αμπελοκηπων;;;;; δηθεν οτι εχει 25 στα εκατο.....

Το κακο εχει γινει να δω θα βρουν ελικοπτερο και ....ποιοι.....

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΙ ΕΦΑΓΕΣ ΑΠΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΦΑΓΕΣ.ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΣΑΝΟ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΝΟΘΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ 78% ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Ε ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΕΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΤΕΤΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ Ο Κ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.ΑΝ ΔΕ ΒΡΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ ΠΑΛΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ.ΤΟΥ ΦΕΡΘΗΚΑΝ ΤΟΣΟ ΑΓΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑΙ.Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ.ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΙ ΟΧΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΝΕΛΕΗΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.ΑΣ ΜΗ ΒΓΑΖΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΣΙΡΙΜΟΝΙΕΣ ΟΤΑΝ ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΗ ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ.ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΘΥΣΙΕΣ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ