Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Ο πολιτικός δογματισμός σκοτώνει την Ευρώπη


Από τους πρώτους μήνες της κρίσης είδαμε να αναδύονται στην Ευρώπη, στην πολιτιστική και πολιτική μας οικογένεια, οι βλαστοί της ασυνεννοησίας και των εθνικιστικών στερεοτύπων. Η οικονομική κρίση του 2008 βρήκε την Ευρώπη ανέτοιμη, με ευάλωτη αρχιτεκτονική στο κοινό της νόμισμα, αλλά κυρίως χωρίς κοινή οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση, άρα χωρίς μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων. Η πτώση της Ελλάδας στην παγίδα του χρέους δεν αντιμετωπίστηκε ως τέτοια, έγκαιρα και αποφασιστικά.
Αντιθέτως, η δογματική Γερμανία που απολάμβανε αυτάρεσκα την ενοποίησή της και τα εμπορικά της πλεονάσματα, όπως απέτρεπε τη δημοκρατική συμμετρική ενοποίηση της Ευρώπης για να χαίρεται την εφήμερη ηγεμονία της, με τον ίδιο ακριβώς δογματισμό στοχοποίησε την όντως άφρονα Ελλάδα ως μοναδικό ασθενή στον ευρωπαϊκό παράδεισο. Σπατάλη χρόνου, ανανακόλουθες πράξεις, τιμωρητικός και ηθικολογικός λόγος: οι Ελληνες στιγματίστηκαν στα λαϊκά ταμπλόιντ ως υβριστές τζίτζικες και το Βερολίνο παρήγαγε ευρωπαϊκή πολιτική βάσει αυτού του στιγματισμού εσωτερικής κατανάλωσης. Το αδύναμο και καιροσκοπικό Παρίσι του Σαρκοζί ακολούθησε. Ακολούθησαν κι άλλες θραύσεις ασθενών κρίκων, αλλά η αλυσίδα παρέμενε υπερηφάνως υγιής, προσηλωμένη στα ιδεώδη της δημοσιονομικής ορθοδοξίας. Αλλωστε τα PIIGS του Νότου και της περιφέρειας ήταν ανέκαθεν προσφιλείς, καίτοι ου φωνητοί, στόχοι του πλούσιου και εύτακτου Βορρά. Ηταν οι συνήθεις ύποπτοι.

Δύο χρόνια μετά την πρώτη τιμωρητική χημειοθεραπεία του Ελληνος ασθενούς και τις άλλες δύο οδυνηρές διασώσεις σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χάσει όσα πολιτικά κέρδη αποκόμισε επίπονα επί μισό αιώνα. Η ακαμψία και μυωπία του γαλλογερμανικού άξονα οδηγεί σε κατάρρευση το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, αφού προηγουμένως έχει σπρώξει στην απόγνωση την κοινωνία της. Πορτογαλία και Ιρλανδία στενάζουν κάτω από μνημόνια• η Ισπανία παραλύει κοινωνικά από την ανεργία και την ύφεση• η Ιταλία του G7 απειλείται από τις αγορές και κυβερνάται από εξωκοινοβουλευτικούς.

Η κρίση του 2008 έδειξε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα εκινείτο έως τότε αυτονομημένο και ανεξέλεγκτο από το πολιτικό σύστημα• όταν εκτροχιάστηκε, όμως, διασώθηκε από τους πολιτικούς με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών. Τέσσερα σχεδόν χρόνια αργότερα, τα δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης, τα οποία έσωζαν τράπεζες, γκρεμίζονται, κλονίζονται, απειλούνται. Και οι φορολογούμενοι λαοί παρακολουθούν ενδεείς την απομείωση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και σύνολης της δημόσιας σφαίρας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύτερο, στο σκοτεινότερο σημείο αυτής της δίνης. Ο λαός της υποφέρει και θυσιάζεται επί δύο χρόνια, χωρίς να δει μια χαραμάδα με φως. Ο ανορθολογισμός εισβάλλει με βήμα χήνας στο πολιτικό προσκήνιο• μια μεταμοντέρνα Βαϊμάρη ξεπροβάλλει πάνω σε οικονομικό φόντο με δείκτες πολέμου. Η Ευρώπη τώρα αρχίζει να μαθαίνει από το ελληνικό πάθημα, αργά, βασανιστικά αργά: ο πολιτικός δογματισμός, η ακαμψία, η θρησκοληψία του σκληρού νομίσματος, σκοτώνουν τους λαούς, τη δημοκρατία, την ίδια την Ευρώπη.

πηγη

15 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Το όνομα "Πικραμένος" μας πάει καλύτερα για υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

Ανώνυμος είπε...

Χτυπάει το τηλέφωνο.
-Χρυσή Αυγή λέγετε;
-Ξέρετε πήρα ένα DVD από ένα μαύρο και δεν παίζει...

Ανώνυμος είπε...

Α, ναι ψηφίζουν και οι φοιτητές σήμερα. Για ακόμα καλύτερα πανεπιστήμια.

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχα
που εισαι gerolyke?

Ανώνυμος είπε...

Γερόλυκε εσύ ποιον απ' τους 3 υπηρεσιακούς προτιμάς?
Γιάννα

κουκος είπε...

γιαννα μπαντεβα και παλι μπαντεβα στο δημοσιας ταξεως,εχει την κλιτσα

Ανώνυμος είπε...

θα γελάσει ο κάθε...πικραμένος!
Γιάννα

ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ.ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΤΗΝΩΔΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Ανώνυμος είπε...

απικραντος...μας χρειαζεται.......απο πικραμενους χορτασαμε...gerolykos

Ανώνυμος είπε...

Μουρχεται στο μυαλό gerolyke και δεν μπορώ να τον θυμηθώ τον απίκραντο ρε γαμώτο
Nis

Ανώνυμος είπε...

ρωτα αββαδαιο...καθοτι σοι....gerolykos

Ανώνυμος είπε...

ασε κουκε μετα το κυπελο...εμεις οι γαυροι μονο για πλανηταρχες κανουμε...gerolykos

κουκος είπε...

γερολυκε αν και βαζελος το χαρηκα δηλ τρελαθηκα

Ανώνυμος είπε...

κουκε ρωτησες το μπαντεβα αν ηθελε να το φχαριστηθεις????χαχαχα....gerolykos

κουκος είπε...

επρεπε να το ρωτησω,αλλα μετα τη νικη ακουγε συνεχεια πυργακη μπρουκλογιαννη απο το κινητο και δεν ειχε χρονο!