Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

Η Ελλάδα προβάρει Ιστορία

Η εντυπωσιακή αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη αποτυπώνει τον σπασμό ενός κοινωνικού σώματος πληγωμένου και έμφοβου που μετασχηματίζεται βίαια. Οι εκλογές διεξάχθηκαν σε φόντο οικονομικής και και κοινωνικής καταστροφής: 21% άνεργοι, ένας στους δύο νέους άνεργος, 18% του ΑΕΠ χαμένο από την αρχή της κρίσης. Η αριθμητική είναι απλή: πόσες ψήφοι απελευθερωμένες ή απεγνωσμένες αντιστοιχούν στο 1,1 εκατομμύριο των καταγεγραμμένων ανέργων; Είναι ακριβώς οι ψήφοι που συνέτριψαν τον κυρίαρχο δικομματισμό της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ψήφοι που κατευθύνθηκαν στην Αριστερά πρωτίστως, αλλά και στον νεοπαγή ποπουλισμό της Πάνω Πλατείας και στους μελανοχίτωνες νεοναζί, μια άγρια συμμορία που διεκδικεί τώρα από τη Δημοκρατία βουλευτική ασυλία.

Το Βερολίνο και οι Βρυξελλες μετέτρεψαν απερίσκεπτα την Ελλάδα σε πεδίο πειραματισμών για την εφαρμογή συνταγών εσωτερικής υποτίμησης προς αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και των ασυμμετριών της ευρωζώνης. Πίεσαν αφόρητα τα ελληνικά αστικά κόμματα• πρώτα, το ΠΑΣΟΚ, που υπέκυψε αμαχητί, και, μετά την καθαίρεση του Γ. Παπανδρέου, τη ΝΔ. Η κατάληξη ήταν η καταστροφή τους. Ο λαός, σοκαρισμένος από μια διετή πληβειοποίηση χωρίς καν υπόσχεση ανάσχεσης, βγήκε στους δρόμους πολλές φορές και αποσύρθηκε ηττημένος― εντέλει αντέδρασε με το τελευταίο όπλο του: διέσπειρε την ψήφο του σε πολλά μικρά μερίδια, τιμωρώντας κυρίως τον δικομματισμό, τον ίδιο που τόσα χρόνια ψήφιζε από ιδιοτέλεια και αδράνεια.

Ο μεγάλος νικητής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αξιωματική αντιπολίτευση υπερτριπλασιάζοντας το ποσοστό του και υπερσκελίζοντας το ΠΑΣΟΚ. Η εκλογική του επίδοση ίσως αποτελέσει τη μήτρα για μια νέα αριστερόστροφη παράταξη, η οποία θα καταλάβει τον χώρο που καταλείπει το συστημικό ΠΑΣΟΚ. Στο κλείσιμο ενός νέου ιστορικού κύκλου, που αρχίζει το 1944-45, η αριστερά αποσπάται από τη συνθήκη της ήττας και του κομπάρσου και διεκδικεί θέση στην κεντρική σκηνή. Η ευθύνη είναι βαριά ασφαλώς και ενώπιον εθνικού ακροατηρίου ο λόγος και η πράξη του θα στρογγυλέψουν και θα αποκτήσουν βάρος.

Η εκλογική αποτύπωση της 6ης Μαΐου αποτελεί το πρελούδιο ενός μείζονος κοινωνικού και πολιτικού μετασχηματισμού, στην Ελλάδα οπωσδήποτε, αλλά και στην Ευρώπη, που παρακολουθεί με προσοχή τα συμβαίνοντα στο μελλοντολογικό εργαστήριο του Νότου. Η Ελλάδα προβάρει την Ιστορία του 21ου αιώνα.

πηγη

2 σχόλια :

ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ είπε...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ.ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΠΡΩΤΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΟΓΩ ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΤΕΡΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΓΗΣ.ΜΕ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ ΛΕΩ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΟΙ ΞΕΝΟΙ.ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.ΑΠΟ ΚΕΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ.ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΙΣΙΒΕΡΙΣΙΑ.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠ ΤΟ ΛΑΟ ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ.Ο ΛΑΟΣ ΧΤΕΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.ΑΛΛΑ ΜΑΚΡΥΑ ΟΙ ΞΕΝΟΙ.ΘΑΛΕΓΑ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΔΩ.ΟΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΙ.ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ :
07-05-2012 14:56
Γραμμένοι 9.943.435
Ενσωμάτωση 99,92 %
Ψήφισαν 65,09 %
Ακυρα/Λευκά 2,36 %
Εκτός Βουλής 19,03 %
ΝΔ 108 18,85 %
ΣΥΡΙΖΑ 52 16,78 %
ΠΑΣΟΚ 41 13,18 %
ΑΝ.ΕΛ 33 10,60 %
ΚΚΕ 26 8,48 %
ΧΡΥ.ΑΥΓ 21 6,97 %
ΔΗΜΑΡ 19 6,10 %
2,93 %
2,90 %
2,55 %
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΣ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑΣ