Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Η παράταξη χρειάζεται αναγέννηση, ανανέωση και όχι αναπαλαίωση κ’ ανακύκλωση.

«Υποσχέσεις για «αλλαγές», «ανανέωση» και «νέα ξεκινήματα», συνόδευαν την ανάληψη του ΠΑΣΟΚ από την κάθε νέα του ηγεσία. Δυστυχώς όμως κάθε φορά στο τέλος κάθε κύκλου το μοντέλο δεν άλλαζε και το ταμείο ήταν μείον.

Αναγέννηση σημαίνει συλλογικότητα, ενιαίοι κανόνες και τήρηση αυτών.

Όποιος εννοεί την ανανέωση ως την ανακύκλωση προσώπων και ρόλων, τον έχει, εκ προοιμίου, ξεπεράσει η ιστορία. Ανανέωση σημαίνει ιδέες, πρόσωπα αλλά κυρίως πρακτικές. Ανανέωση σημαίνει «νέα οργάνωση» και οριστικό τέλος στο μοντέλο του αρχηγικού κόμματος.

Η πρακτική «προσκυνάμε το νέο αρχηγό και «λοιδορούμε» τον απερχόμενο» είναι η πρακτική που κοιτάζει την καρέκλα.

Το σύνθημα «Πρόεδρε, άλλαξέ τα όλα» το έχουμε ακούσει πολλές φορές.
Έχουμε χρόνια όμως να το δούμε να γίνετε πράξη.

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση και ευθύνη να τα αλλάξει όλα. Όχι μόνο απέναντι στο κόμμα, αλλά κυρίως απέναντι στον τόπο και στην κοινωνία. Ο νέος πρόεδρος οφείλει να αναγεννήσει το κόμμα από τις στάχτες του και να το δώσει πίσω στους πολίτες.
Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη μπορεί να αναγεννηθεί μόνο αν πάει κόντρα στο ρεύμα. Αν διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ το ρεύμα και δεν διαμορφωθεί το ίδιο από αυτό.

Μόνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα βρει το νέο του στελεχιακό δυναμικό, που θα μπορέσει να το οδηγήσει το ίδιο στο μέλλον και να δώσει ελπίδα και προοπτική στον τόπο. Ο κόσμος έχει κουραστεί από στελέχη που όταν βρίσκονται στην ηγεσία κλείνουν τις πόρτες κ’ όταν βρεθούν εκτός το παίζουν εκτελωνιστές της ανανέωσης.

Τα κόμματα είναι ιδέες. Είναι άνθρωποι. Όχι κούφια λόγια. Πολιτική είναι η πράξη και όχι οι εξαγγελίες.

Αν κάτι έγινε απόλυτα κατανοητό σε όλους τα τελευταία χρόνια είναι ότι η πολιτική για να γραφτεί με Π κεφαλαίο οφείλει να έχει πρώτα και πάνω από όλα έναν επιθετικό προσδιορισμό: να είναι αξιόπιστη. Η χώρα δεν έχει κανένα λόγο να παραιτηθεί απ’ το παρόν και το μέλλον της εξαιτίας των διαψεύσεων του παρελθόντος.

Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Εδώ, τώρα θα κριθούν τα πάντα.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ιατρός Ακτινολόγος

Βουλευτής Αρκαδίας – ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.