Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Του ΒΑΓΓΕΛΗ Κ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αρκετοί πατριώτες έφθασαν, όχι βέβαια με το γαϊδουράκι όπως έκανε ο Ιησούς Χριστός, και όχι στα Ιεροσόλυμα, αλλά στην όμορφη Μυγδαλιά { Γλανιτσιά] μας τη Κυριακή των Βαίων .
Την Κυριακή των Βαίων οι χριστιανοί υποδέχθηκαν τον χριστό στα Ιεροσόλυμα , κρατώντας στα χέρια τους την Βάγια.
Από την Κυριακή αυτή αρχίζει ουσιαστικά η μεγάλη εβδομάδα.
Αυτή η ανάμνηση τιμάται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια από όλες τις εκκλησίες. Αλλά και απο την εκκλησία του χωριού μας έχουμε όμορφες θύμισες
Ο τελευταίος χωριανός που είχε παντρευτεί στην εκκλησία του χωριού πρίν την Κυριακή των Βαίων , σύμφωνα με το έθιμο , πήγαινε στις ρεματιές σε κρημνούς και βράχια που φύτρωνε η βάγια. Συνήθως στην κάτω Λιάσκοβα στην θέση Κουτσουπιές. Έκοβε ένα δυο δεμάτια βάγια τα φόρτωνε στο ζω του και το Σάββατο το απόγευμα επίτροποι και παιδιά έκοβαν τα μεγάλα κλαδιά σε μικρότερα. Κάτω από τον πολυέλαιο έβαζαν ένα τραπέζι με άσπρο τραπεζομάντηλο και επάνω έβαζαν την βάγια. Άλλες φορές την έβαζαν μέσα σε πανέρια. Την Κυριακή το πρωί τοποθετημένη εκεί γινόταν η λειτουργία με τον Παπά-Πάνο να ψέλνει τα απολυτίκια : ……Ωσανά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι κυρίου…..

Μετά κλάδων υμνήσαντες πρότερον
μετά ξύλων συνέλαβον ύστερον οι αγνώμονες Χριστόν, Ιουδαίοι Θεόν……….
Στο τέλος της λειτουργίας με το χειροφίλημα και της ευλογίες του μας έδινε ένα κλαδί Βάγιας.
Η φετινή Κυριακή των Βαίων για τον λόγω ότι ο Παπά- Γιώργης λειτουργούσε στο Πράσινο, ούτε καμπάνα ακούσαμε ούτε λειτουργία έγινε.
Καθόμαστε στο καφενεδάκι του Μαγγοθανάση , πίναμε τα ουζάκια μας και συζητούσαμε για τις κλεψιές της παλιάς εποχής στο χωριό.
Ο μεγαλύτερος της παρέας έλεγε « όποιος δεν έκλεβε τότε, δεν εθεωρείτο ικανός άνδρας , για να μπορεί να ζήσει την οικογένειά του»
Μεγάλη γιορτή είπε κάποιος σήμερα, Κυριακή των Βαίων δεν δουλεύουμε. Και ω του θαύματος στην πλατεία ξανάφανε ο παπα-Γιώργης με μια αγκαλιά βάγια και ήρθε στο καφενείο. Άφησε την ολάνθιστη βάγια σε ένα τραπέζι. Πήρε κλαδιά και μοίρασε σε όλους τους παρευρισκόμενους. Μια ευχάριστη έκπληξη ζωγραφίστηκε στα πρόσωπά μας. Όλη είχαμε πολλά να θυμηθούμε όταν το χωριό ήταν στις δόξες του την Κυριακή των Βαίων.
Δεν είχε τελειώσει το μοίρασμα της Βάγιας και να σου μια ομάδα από τέσσερα άτομα διένειμαν τα φυλλάδια τους . Αγωνιζόσαντε για το καλύτερο αύριο των Ελλήνων πατριωτών , αυτό μας έλεγαν και ζητούσαν την ψήφο μας.
Ο παπα-Γιώργης δεν έχασε την ευκαιρία να τους μοιράσει βάγια . Πειράζοντας τον ένας των τεσσάρων πρωτού παραλάβει το κλαδί της βάγιας του είπε:
Παπα-Γιώργη είναι τουλάχιστον ευλογημένο;
Η γενικότερη ενέργεια του παπα-Γιώργη στο ηλιόλουστο ανοιξιάτικο πρωϊνό ήταν για όλους μας μια ευχάριστη έκπληξη και τον ευχαριστούμε.
B GIRAKAS 8.4.2012

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος9/4/12 12:36

    Νάσαι καλά Βαγγέλη! Χρόνια Πολλά, καλό Πάσχα σ' όλους.
    Μου θύμησες και μένα ένα υπέροχο Πάσχα (ηλιόλουστο και ανέμελο) το πάλαι ποτέ στο χωριό...
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/4/12 08:52

    την καλημερα μου....ευχομαι σε ολους καλη ανασταση και καλη ανταμωση....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/4/12 10:53

    Καλημέρα και απο μένα και καλό πασχα σε όλους
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/4/12 00:13

    Τη βάγια που παίρναμε από την εκκλησία την Κυριακή των Βαϊων την φυλάγαμε όλο το χρόνο στο εικονοστάσι του σπιτιού μας. Από κει παίρναμε μερικά φύλλα όταν χρειαζόμαστε για κάποιο φαγητό (π.χ. πατάτες στο φούρνο)
    Οι καιροί εκείνοι είχαν άλλο χρώμα και άλλη ουσία...
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.