Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Άκου το όνειρο

του Οδυσσέα Ιωάννου
Όλο το οπλοστάσιο των δύο μεγάλων κομμάτων, ο φόβος. Η καταστροφή της επόμενης μέρας, εάν εκείνοι βγουν από το πλάνο. Πάνω κάτω οι ίδιοι που είχαν την Κύπρο τελειωμένη αν δεν ψηφιζόταν το σχέδιο Ανάν. Όλα εκείνα που προέβλεπαν, αν οι Κύπριοι δεν έλεγαν ΝΑΙ στο σχέδιο, συνιστούσαν την επί γης κόλαση για την Κυπριακή Δημοκρατία. Τίποτα δεν έγινε. Μάλλον τα αντίθετα. Για να είμαι δίκαιος, με την Ιστορία συμβαίνει ό,τι και με την ζωή μας. Ποτέ δεν θα μάθουμε ακριβώς τις συνέπειες ενός δρόμου που δεν ακολουθήσαμε. Μπορούμε να εικάζουμε, να φιλολογούμε, να φανατιζόμαστε, αλλά δεν γίνεται να αποδείξεις τίποτα. Αν παντρευόσουν την πρώτη σου αγάπη μπορεί να έκανες γιο, αλλά τώρα έχεις κόρη. Ο μόνος δρόμος είναι αυτός που τελικά πήρες.
Η μόνη επιλογή σου εκείνη που τελικά έκανες. Αυτήν μόνο μπορείς να μαρτυρήσεις και αυτή είναι η ιστορία σου. Εκείνη η μία ιστορία που έχει υποχρέωση ο καθένας μας κάποτε να αφηγηθεί. Γιατί πρέπει, στο τέλος, να έχεις να πεις τουλάχιστον μία ιστορία. Τουλάχιστον αυτό. Αλλιώς τι νόημα θα έχει το πέρασμά σου από τον μάταιο τούτο κόσμο;

Βέβαια ορισμένες φορές οι εκτιμήσεις ταυτίζονται απόλυτα, απλά αξιολογούνται διαφορετικά. Για παράδειγμα, μία επιλογή για την οποία συμφωνούμε όλοι πως θα μας οδηγήσει μαθηματικά σε μία κομμουνιστική κοινωνία (τυχαίο το παράδειγμα), για κάποιους είναι απευκταία, ως άδικη και απάνθρωπη, και για κάποιους άλλους η ιδανικότερη συνθήκη για να τελειώσει ο άνθρωπος με την προϊστορία και να περάσει στην Ιστορία.

Αυτές οι εκλογές φαντάζουν σαν τις σημαντικότερες των τελευταίων τριάντα χρόνων. Δεν είμαι σίγουρος γι αυτό, αλλά παραδέχομαι πως ως φράση και μόνο ακούγεται γοητευτική. Και είναι γοητευτική γιατί εμπεριέχει κάτι το ηρωϊκό. Από την ψήφο της επόμενης Κυριακής, δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς. Δεν θα μπορέσει κανείς εύκολα να υποδυθεί τον περαστικό από την κάλπη, τον υπεράνω που έκανε μία φιλική συμμετοχή σε μία θεσμική διαδικασία. Αυτήν την ψήφο θα την φοράμε όλοι μας σαν εφαρμοστό ρούχο που θα αφήνει να διαγράφεται καθαρά από μέσα το σχήμα μας. Θα την φοράμε σαν χτυπημένο μόνιμο τατουάζ. Θα μας μαρκάρει για πολύ καιρό.

Μοιάζει σαν να “ευλογήθηκε” η δική μας φουρνιά να τεθεί στα αλήθεια μπροστά στην επιλογή του Καβαφικού μεγάλου Ναι ή Όχι. Και αυτές οι οριακές στιγμές είναι ευλογία και κατάρα. Αν δεν σου τύχουν, λες “γαμώτο, μου έτυχε να γεννηθώ σε μία εποχή-σούπα, που τίποτα ιδιαίτερο δεν συνέβη πέρα από μία άνοστη διαδοχή χρόνων”. Αν πάλι σου τύχει, λες “γαμώτο, σε εμένα έκατσε η μπίλλια να φτιάξω κόσμο; να κινδυνέψω; εγώ μία ήσυχη ζωή ήθελα”.

Στο τέλος, μένει πάντα η ιστορία που θα έχεις να αφηγηθείς. Ήμουν εκεί και έκανα αυτό. Κοίτα να είναι ενδιαφέρουσα η ιστορία σου, υπερασπίσου την, πλήρωσε το τίμημα, και ανεξάρτητα αν στο φινάλε αθροιστείς στους κερδισμένους ή στους χαμένους – δύο απόλυτα σχετικές έννοιες έτσι κι αλλιώς - φρόντισε να είσαι περήφανος πως άκουσες το όνειρό σου και όχι τον φόβο σου.

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος30/4/12 19:14

    Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012
    Στις 6 Μαΐου σας τελειώνουμε ...πριν μας αποτελειώσετε εσείς!!!

    Παρακολουθούμε όλοι τις τελευταίες ημέρες τις απελπισμένες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ευέλπιδες σωτήρες μας να μας πείσουν πως έχουν τον τρόπο, την δύναμη και την θέληση να βγάλουν την Ελλάδα από το τέλμα που οι ίδιοι την οδήγησαν.

    Αναρωτιέμαι αφού το μπορούν γιατί δεν το έκαναν τόσο καιρό;

    Αφού το μπορούν γιατί μας οδήγησαν εδώ;

    Ποιος τους ...εμπόδισε να κάνουν πράξη μέχρι σήμερα αυτά που υπόσχονται ότι θα κάνουν αύριο;

    Μα για πόσο ακόμα πιστεύουν ότι μπορούν να... μας παραμυθιάζουν και να κατεβάζουμε αμάσητο οτιδήποτε μας σερβίρουν;

    Βλέπουμε τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά με περίσσιο θράσος να ζητούν την ψήφο του Έλληνα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσουν τα μαγαζάκια τους, λέγοντας για ακόμα μια φορά ψέματα και κατηγορώντας ο ένας τον άλλον.

    Δεν είστε αξιόπιστοι πλέον «κύριοι», δεν μπορεί να σας εμπιστευθεί κανείς.

    Μαζί κυβερνάτε, μαζί αποφασίζετε, μαζί μας δώσατε την χαριστική βολή, μαζί ξεπουλήσατε άνευ όρων την χώρα μας.
    Είστε το ίδιο συνυπεύθυνοι και οι κοκορομαχίες σας για το θεαθήναι δεν πείθουν κανέναν.

    Δεν ακούτε, δεν νιώθετε, δεν σκέφτεστε, δεν ενδιαφέρεστε, δεν σέβεστε τον Έλληνα, αντίθετα τον αγνοείτε, τον κοροϊδεύετε, τον ενοχοποιείτε, τον στοχοποείτε, τον εξαπατάτε, τον καταστρέψατε και τον ξεπουλήσατε.

    Όλα όμως έχουν ένα τέλος. Και το τέλος το δικό σας έφτασε στις 6 Μαΐου.

    Γιατί ξυπνήσαμε…

    Γιατί μπορούμε πλέον να δούμε καθαρά τα ψεύτικα λόγια σας…

    Γιατί θέλουμε να ζήσουμε στη χώρα που γεννηθήκαμε ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια…

    Γιατί έχουμε ακόμα δικαίωμα στο όνειρο…

    Γιατί είμαστε Έλληνες και θέλουμε να είμαστε υπερήφανοι γι αυτό …

    Γιατί θέλουμε τα παιδιά μας αύριο να έχουν πατρίδα…

    Γιατί θέλουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας…

    Γιατί πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να καθαρίσει απ’ όλους αυτούς που μολύνουν την ατμόσφαιρα της… !!! Το οφείλουμε στους προγόνους μας, στον εαυτό μας αλλά κυρίως στις επόμενες γενιές.
    γράφει η Άννα Σκαρλάτου
    από το Άννα Σκαρλάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/4/12 19:31

    Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, που υπολογίζεται στο 73% από τη Eurostat, φαντάζει παράλογο στα μάτια των δανειστών μιας χώρας υπό καθεστώς επιτροπείας, γι' αυτό και δρομολογούν παρεμβάσεις-σοκ για να αλλάξουν τον χάρτη του real estate.
    Αυτό ακριβώς σημειώνει στο κυριακάτικο της φύλλο η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", σχολιάζοντας ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τρόικα έχει απαιτήσει να αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία, ένα μέτρο ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα στεγαστικά τους, το οποίο ισχύει από το 2008, με νόμο Αλογοσκούφη.
    Η απαγόρευση των πλειστηριασμών, συνεχίζει η εφημερίδα, ισχύει μέχρι το τέλος του 2012 και η τρόικα ζητά να καταργηθεί με το πακέτο χαρατσιών και νέων μέτρων του Ιουνίου. Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, χιλιάδες Έλληνες με προβληματικά δάνεια θα δουν τα σπίτια τους και άλλα ακίνητα να βγαίνουν στο «σφυρί» και κόποι ζωής να χάνονται έναντι ενός πινακίου φακής...
    Βενιζέλε και Σαμαρά, αντί να βγάζετε δεκάρικους προεκλογικούς λόγους, βγείτε και πείτε στον Ελληνικό λαό αν συμφωνείτε με ανατροπή της απόφασης που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων... ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ, ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/5/12 16:39

    ο Μπαντεβας μου εστειλε sms που λεει οτι αδικηθηκε η Λεημονια απο τον καρατζαφερη. Δεν ειναι ειναι δυνατον να παιρνει την βανα τον παπαμηχαηλ κλπ και να αφηνει εκτος την Λεημονια.
    Του απαντησα εξ ισου αδικηθηκε και απο τον Βενιζελο και τον τον Σαμαρά.
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/5/12 17:49

    ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΡΑΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ: ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΧΕΣ, ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΑΚΥΡΑ,ΜΟΝΟ.ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.