Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Καλλιέργειες ροδιάς ανθίζουν στη Γορτυνία

Μήνυμα αισιοδοξίας, στις δύσκολες ημέρες που βιώνει η χώρα, στέλνει μια ομάδα 75 ατόμων, από την ορεινή περιοχή της Γορτυνίας, οι οποίοι, μοιραζόμενοι ένα κοινό όραμα, πριν από ενάμισι χρόνο, δημιούργησαν την πολυμετοχική εταιρεία ΑΛΦΕΙΟΣ ΡΟΔΙ ΑΕ, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη οργανωμένης, συστηματικής και καθετοποιημένης καλλιέργειας ροδιάς στην περιοχή.
Πρόκειται για μια μικρή ομάδα ανθρώπων, οι μισοί από τους οποίους είναι επαγγελματίες αγρότες και οι υπόλοιποι, επιστήμονες και υπάλληλοι. Όλοι δηλώνουν εραστές της υπαίθρου και επιστρέφουν στην επαρχία, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Καλλιάνι, ένα μικρό χωριό της Γορτυνίας, με ελάχιστους κατοίκους. Πρόεδρος της, είναι ο εμπνευστής της ιδέας, ένας άνθρωπος της αγοράς, ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, που κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα, φύτεψε τις δικές του ροδιές στα πατρικά του χωράφια στη Γορτυνία και, μιλώντας για τους συνεργάτες του, μετόχους της εταιρείας που δημιούργησαν, δηλώνει πως «είμαστε εραστές της γης και της επιβίωσης».

Ήδη, δεκαπέντε χωριά στη Γορτυνία και έξι στην Ηλεία εμπλέκονται στο εγχείρημα και έχουν φυτευτεί σε έκταση περίπου 400 στρεμμάτων, τα πρώτα 20.000 δενδρύλλια ροδιάς, για παραγωγή ροδιού ποικιλίας «Wonderful», μιας ποικιλίας ροδιού με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, επισήμανε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη της καλλιέργειας στο ανάγλυφο της κοιλάδας των ποταμών Αλφειού, Λάδωνα και Ερυμάνθου, όπου φιλοδοξούν, σε ένα χρόνο από σήμερα, να έχουν φυτευτεί συνολικά 100.000 δενδρύλλια ροδιάς, σε έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων.

Ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι δημιούργησαν τη συγκεκριμένη εταιρεία στο πλαίσιο της συνεργατικότητας. Δεν περιορίζονται απλά στην καλλιέργεια της ροδιάς, αλλά εργάζονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των προϊόντων «χτίζοντας» ένα ισχυρό κι αξιόπιστο εμπορικό σήμα, με τη φιλοδοξία διακίνησης του προϊόντος και παραγώγων του σε σύνολο περίπου δέκα κωδικών, όπως είπε. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι πρόκειται για συστηματική καλλιέργεια με αυστηρή εσωτερική πιστοποίηση, βιώσιμη και ενδιαφέρουσα, με αναγνωρισιμότητα στην παγκόσμια αγορά ροδιού.

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχει στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Ροδώνας ΑΕ στο Κιλκίς, η οποία δραστηριοποιείται στις καλλιέργειες ροδιάς, καθώς έχει υπογραφεί σχετικό πρωτόκολλο. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η ροδιά αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια κι έχει απόδοση τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτήν της ελιάς, που ήταν η παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχής.

πηγη

11 σχόλια :

  1. Ανώνυμος6/4/12 09:19

    Την ανάρτηση αυτή την έκανα μήπως καλλιεργήσω ιδέες σε φορείς και σε κατοίκους για να προχωρήσουμε σε δεντροφύτευση μέσα και τριγύρω από το χωριό πριν φτάσουν τα πουρνάρια μέσα στους κήπους μας.
    Μια πρόταση που καταθέτω εν συντομία και παρακαλώ τους συλλόγους και το τοπικό συμβούλιο να την επεξεργαστούν είναι η εξής :
    Με κάποια χρήματα των συλλόγων ν αγοράσουμε ρίζες μυγδαλιάς ροδιάς, κερασιάς και άλλων δέντρων που ευδοκιμούν στο χωριό για να τις φυτεύσουμε στους κήπους μας ,σε κοινόχρηστους χώρους πλεύρα κλπ .κατά μήκος του δημοσίων δρόμων προς ράχες και προς βαλτεσινίκο και όπου αλλού.
    Να ορίσουμε μια ημέρα για την δεντροφύτευση και να κατέβουμε όλοι στο χωριό για να γίνει το έργο με προσωπική εργασία . Εσείς τι λέτε ?
    Ευχαριστώ
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/4/12 10:37

    Αν και δε μου πέφτει λόγος, καθότι άπατρις(εδαφικά πάντα), θεωρώ πολύ σωστή τη σκέψη σου και τη πρότασή σου.
    Εξάλλου αυτές οι ενέργειες προσδίδουν μόνο οφέλη...
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κουκος6/4/12 11:52

    ρε γιαννα μη το λες συνεχεια απατρις ολα τα δημοτικα κτηματα δικα σου ειναι αλλωστε το φυτεμα δεν απαγορευεται το κοψιμο απαγορευεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/4/12 13:14

    Σωστά, αλλά τώρα γέρασα και δεν μπορώ να σκύψω, ασε που χρειάζομαι και πλοηγό για τα δημοτικά κτήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/4/12 14:43

    αμα βρουμε βενζινη θα ρθουμε και μεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/4/12 15:58

    Ο Ληξίαρχος πάντως σ εχει γραμμένη στις γλανισιωτοπούλες.
    Έτσι δεν είναι Σόλωνα;
    πκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος6/4/12 16:06

    κατα τ αλλά συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση Νις. Πρεπει να δοσουμε ομορφότερη όψη στο χωριό
    πκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΡΗΣ6/4/12 16:47

    ΝΑΙ Νις Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΗ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΓΙΟΡΤΗ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΤΟΜΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ. ΤΙ ΠΟΙΟ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΠΟ ΔΕΝΔΡΑ ΠΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΗΚΑ ΘΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ.ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΚΟΥΡΑΣ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΡΞΓ ΤΗΣ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος6/4/12 17:09

    παιδια θα γινει ο χαμενος παραδεισος αλλα πρωτα ν απαλλαγουμε απο το μνημονιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος8/4/12 12:57

    Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση νις και με την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικου συμβουλίου θα την θέσω για συζήτηση.. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ! ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΟΠΩΣ ΛΕΒΙΔΙ, ΣΙΜΙΑΔΕΣ, ΚΑΨΙΑ Η ΡΟΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗ8ΕΙ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.